20 Tips Trondheim| Het nieuwe Bergen van Noorwegen

De mooiste stad van Noorwegen? Volgens velen is dat niet Bergen, maar Trondheim! In dit artikel leg ik graag uit waarom het juweeltje van Trøndelag tot de mooiste steden van Noorwegen behoort. Dankzij z’n kleurrijke handelshuizen doorleefde werf, rode brug & witte fort, is deze ‘ansichtkaartstad’ een lust voor het oog.

Met zijn verleidelijke looks, ligging aan het fjord is dit het nieuwe ‘Bergen in het klein’ van Noorwegen, maar dan zonder de mensenmassa’s. Fijne bijkomstigheid: Trondheim is eenvoudig te bereiken, en is ook nog eens één van de meest betaalbare ‘wooden houses cities’ van Noorwegen. Bovendien is deze gezellige stad omgeven door natuurparken: ideaal voor de betere buitenbelevenissen. In zomer en winter!

Fjord Trondheim

Fjord views

Wat Zien en Doen in Trondheim?

Wat maakt Trondheim zo leuk voor een vakantie? Trondheim is een stad met een rijke geschiedenis en cultuur, prachtige architectuur, natuur en een fijne sfeer. Enkele must-see bezienswaardigheden in Trondheim zijn de Nidaros-kathedraal, het indrukwekkende Koninklijk Paleis, het historische stadscentrum Bakklandet met zijn kleurrijke houten huizen en de prachtige fjorden in de omgeving.

Hoe kom je in Trondheim?

Trondheim heeft een goed bereikbare luchthaven, Trondheim Airport Værnes, die vluchten heeft van en naar verschillende Europese steden. Je kunt ook per trein of bus naar Trondheim reizen. Het openbaar vervoer in de stad zelf is efficiënt en betrouwbaar. Of maak net als ik vanuit Oslo een treinreis. De rit duurt ongeveer 6 uur.

Stukje achtergrondinformatie? Ooit was deze parel de handelsstad van de Vikingen, en schopte het zelfs in de 12e eeuw tot hoofdstad van Noorwegen. Inmiddels is de derde grootste stad van Noorwegen uitgegroeid tot de tech- en studentenstad van vandaag. Met zijn TU’s, modern ziekenhuis en onderzoeksbureau’s is Trondheim zijn tijd ver vooruit, en is dan ook de pleisterplaats van de Steve Hawking’s van Noorwegen. Tevens staat de stad bekend cultureel erfgoed, en culinaire scène. Wat te zien en te doen in Trondheim?

stadswandeling langs hoogtepunten

Het oude centrum van de stad is compact, daarmee makkelijk te voet te doorkruizen. Wil je alle highlights in 1 dag zien? Maak een wandeling langs onderstaande bezienswaardigheden. Start je tour in het centrum: bijvoorbeeld vanuit de shoppingmall Solsiden, of het toeristenbureau en loop richting de gerenomeerde rode brug.

Gamle Bybro: de rode brug

Gamle Bybro annex het Lykkens portaal wordt ook wel de ‘Gate of Hapiness’ genoemd. Deze rode brug blikt uit over de ‘Nid’ Nidelva rivier met pakhuizen uit de Hanze periode, en is inderdaad om vrolijk van te worden. Gek genoeg doet de brug een tikje Chinees aan, door zijn kleurstelling en omlijsting. Weetje: net als het fort, is de brug aanvankelijk puur ter verdediging gebouwd, langzaamaan is de Bybro uitgegroeid tot stadsicoon.

Famous bridge in Trondheim

Rode brug naar Bakklandet

Gekleurde pakhuizen Trondheim

Nog even over deze bekende gekleurde pakhuizen van hout (18e eeuw). Om koopwaar makkelijk te lossen, en tegelijkertijd wateroverlast te kunnen doorstaan zijn de Hanze huizen op een houten construct aan de werf gebouwd. Tegenwoordig zijn de meeste ‘werfhuizen’ bewoond, of doen dienst als kantoor. Tip: huur een kano en bekijk deze kleurrijke paalwoningen eens van een andere kant.

Nidaros Kathedraal

Loop langs de rivier richting de Nidaros Cathedral. Deze joekel van een dom, is de grootste kathedraal van Scandinavië. Hier ligt koning St Olav begraven. Deze ‘Thor van Noorwegen’ heeft het Christendom over Noorwegen verspreidt, en het na zijn dood tot nationale held geschopt. Sindsdien is de Dom een bedevaartsoord voor pelgrims, en maakt dan ook deel uit van de pelgrimsroute.

Door zijn exorbitant versierde exterieur is de rijkelijk versierde kerk tevens een trekpleister voor reguliere bezoekers. Omgeven door een fraai kerkhof en park, is de Nidaros een indrukwekkende verschijning. Het interieur is tegen betaling te bezichtigen, maar eigenlijk is  dit alleen in de zomermaanden de moeite waard, omdat het dan mogelijk is om de toren voor het mooie uitzicht te bewonderen. De kerk zelf is van binnen niet zo spectaculair als van buiten.

Nidaros Kathedraal

Nidaros Kathedraal achterzijde

Stiffsgarden palace

Stiffsgarden

Stifsgården: koninklijk paleis

Vanuit de kathedraal slenter je zo door de stad naar residentie Stifsgården. Volgens de Noren is het grootse houten paleis van Scandinavië, alhoewel dit laatste niet helemaal met zekerheid is vastgesteld. Het perceel beslaat dan ook maar liefst 4000 vierkante meter. Naast royalties uit Noorwegen, hebben er al heel wat prominente gasten in dit optrekje gelogeerd.

Met maar liefst 140 kamers, kun je hier aardig wat genodigden kwijt. Overigens: Stifsgården is privébezit, dus even binnen koekeloeren zit er meestal in. Behalve van juni tot augustus: een rondleiding is de enige manier om het paleis te bezoeken.

Bakklandet: mooiste wijk

Volgens velen is de historische wijk Bakklandet de mooiste buurt van de stad. Pal achter de rode brug, aan de oostkant van de rivier naast de wijk Østbyen ligt het niet te missen picture perfect Bakklandet. Deze klein maar fijne historische wijk uit de 11e eeuw is net een verjaardagsfeestje! De straten zijn een aaneenschakeling van gekleurde houden huizen, cafées, enkele winkels en restaurants. Alleen de slingers moet je er zelf nog even bij bedenken.

Bakklandet Trondheim

Bakklandet Trondheim

Warehouses Trondheim

Werf Trondheim

Kristiansten fort: mooi uitzichtpunt

Vervolg vanuit Bakklandet de doorgaande route: heuvelopwaarts. Bovenop de heuvel wacht de trots van Bakklandet. Het Kristiansten fort. Deze witte rots in de branding is gebouwd om aanvallen vanuit het oosten af te wenden. Omgeven door het fjord en rivier was de stad goed te verdedigen. Alleen het oosten bleef een zwakke plek, en daarom werd in 1681 het Kristansten fort opgezet.

Weetje: in de tweede wereldoorlog zijn veel leden van het Noors verzet hier geëxecuteerd. Even terug naar het heden….Dit strategische bolwerk is de beste plek voor een topuitzicht over de stad. En do as the locals do: neem je eigen picknick mee en zie de zon vanaf het ford in het fjord ondergaan.

Bijzondere eco wijk

Een stukje Trondheim ‘buiten de gebaande paden’ zien? Op naar de ‘eko buitenwijk Svartlamon’. Dit is de creatieve speeltuin van artistiek, en alternatief Noorwegen. En dat zie je terug in de speelse huizen, kunst en street art. En als je er dan toch bent: neem gelijk even een kijkje bij de ‘weggeef winkel: Gratis Buttiken genaamd. Een mooie combinatie van weggeven en recyclen.

mooiste musea Trondheim

  • Trondheim heeft tal van mooie musea in alle soorten en maten. Zoals de Kunsthal!
  • Tijdens mijn bezoek was het ‘Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum’ gesloten, jammer want dit is een absolute must voor liefhebbers van design en decoratieve kunst. Met werken van Van de Velde, Rietveld, Finn Juhl.
  • Of wat dacht je van een muzikaal museum? Het maffe ‘Rockheim museum’ is een aangename verrassing in het museale landschap. Deze poptempel is geheel gewijd aan muziek uit Noorwegen: van de jaren 50 tot nu.
  • Leuke activiteiten? Ringve Museum, wandel langs de rivier de Nidelva, of maak een boottocht maken door de Trondheim-fjord, FIETS door de stad.

Wanneer is de beste tijd om Trondheim te bezoeken?

De zomermaanden, van juni tot augustus, zijn warm en het is lekker lang licht. Als je geïnteresseerd bent in wintersporten zoals skiën dan is december tot maart een goede tijd.

Uitstapje in Trondelag?

Welke dagtrips kan ik maken vanuit Trondheim? Vanuit Trondheim kun je gemakkelijk dagtrips maken naar de prachtige fjorden, zoals de Nærøyfjord en de Geirangerfjord. Of neem de trein naar het eeuwenoude mijnstadje Røros. Met zijn houten huisjes en  Zionskerk is dit een prachtplek. Sinds 1980 staat Røros op de UNESCO werelderfgoedlijst, dus is de moeite van de 2,5 uur durende rit meer dan waard.

Sightseeing Norway

Straat in Bakklandet

View Trondheim

Uitzicht nabij fort

Kristiansen fort

Fort

Restaurants in Trondheim

Beetje trek gekregen? Strijk neer bij restaurant Bakklandet Skydstation. Hier kom je niet alleen voor de heerlijke verse vissoep, maar ook voor de sfeer. Daarbij is dit een mooie kans, om te zien hoe een pakhuis er van binnen uitziet.Met zijn kleurrijke interieur is dit restaurant de bonte koe van Trondheim. Daarnaast staat het Skydstation al jaren op nummer 3 in de top 10 van beste restaurants van Trondheim…De kaart is klein, maar de gerechten o zo fijn! Als vegetariër ben ik niet echt een liefhebber van ‘reindeer stew’, maar volgens kenners is deze hier helemaal heerlijk.

Bangkok café

Nu was ik eigenlijk niet bepaald van plan om in Noorwegen een Thais restaurant te bezoeken. Maar het was de combinatie van factoren waardoor ik de dag in Bangkok eindigde. Op zondag blijken veel restaurants gesloten. Daarbij bleek het restaurant van mijn keuze ‘Ladekaia’ buiten de stad te liggen. En ja, gewoonlijk had ik voor de vegan opties van Ladekaia zeker een stuk om willen lopen. Maar aan het einde van een lange dag zat dit er even niet meer in.

Echter, door de goedlachse dames in de keuken en het lekkere eten is dit een stukje Thaise gezelligheid in Trondheim. Daarbij is dit basic ingerichte restaurant, voor Noorse begrippen ook nog eens voordelig. De porties zijn overigens zo royaal dat je na afloop zoveel eten over houdt dat je een doggy bag mee naar huis kunt nemen.

Bangkok café Trondheim

Bangkok

Bakklandet Skydstation

Bakklandet Skydstation

Bakje koffie of een biertje

Local koffietip? Bezoek de kleinste koffiebranderij van de stad. Jacobsen en Svart zijn echte koffiekunstenaars, dus de moeite van een bakkie waard. Hier kun je verschillende soorten koffie proeven, en stuiterend de deur uit vliegen.

  • Meer koffie? locale favoriet is ‘Sellandra Bio & bar’.
  • Liever een biertje? Ga naar micro brouwerij Mikrobrygerri, of Øx Tap room voor het betere craft beer.

Liefhebber van vintage kleding?

  • Ik bezocht 3 verschillende tweedehands winkels. Waaronder: ‘brukthandleriet Sirkulus’. Deze gezellige tweedehands winkel in een oud pakhuis is een geinige van alles en niks tweedehands winkel met kleding en gebruiksartikelen. Het is wel een beetje schatgraven, dus je moet net geluk hebben. Sirkulus is overigens voordeliger dan Fretex.
  • Prisløs: deze shop heeft een aardige selectie vintage kleding, is daarnaast leuk en fris ingericht. Dus beproef je geluk en scoor een mooi item.
  • Fretex: grote winkelketen van het Leger des Heils. Van kopje tot trui. De selectie is behoorlijk, maar je moet net een beetje geluk hebben. Tijdens mijn bezoekje heb ik geen topstukken zien hangen, maar het aanbod wisselt regelmatig.

Meer in Noorwegen? Met onderstaande artikelen kun je zelf je eigen reisgids mixen en matchen. 
Vakantie Noorwegen? Reis met de trein!
Wandeling in de natuur van Trondheim
Oslo|22 tips hotspots, street food, restaurants & toffe wijken
Wat te doen & kosten in Oslo-17 tips
Veelzijdige reisgenoot| Rugzak Fjällräven

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: