Zien rondom Athene

Attica: bezienswaardigheden in en rondom Athene

Van de tempel Sounio, stranden en rooftopbar. De Griekse regio Attika staat garant voor een rijke geschiedenis, prachtige stranden, en levendige cultuur. Het omvat de stad Athene, de eilanden van de Saronische Golf en de omliggende gebieden. Attica heeft veel te bieden De regio staat bekend om zijn fascinerende archeologische vondsten zoals de Akropolis van Athene en het antieke theater van Epidaurus.

Wattica? Attica!

Wattica? Nee ik zeg Attica. Bij het horen van de naam Attica gaat er bij veel mensen nog niet direct een belletje rinkelen. Maar Attica of Attika is het gebied rondom Athene in Griekenland. Inclusief de Atheense Rivièra! Schiereiland Attica heeft namelijk een prachtige kustlijn, maar herbergt ook veel culturele schatten op het vaste land en een zee aan mooie eilanden.

Athene is de hoofdstad van de regio Attica en van Griekenland. Ook de eilanden Salamina, Aegina, Angistri, Hydra, Poros en Spetses horen bij de regio Attica. In deze streek rondom Athene valt heel wat te beleven. Van coole stranden via een mineraal meer, nationaal park tot en eeuwenoude highlights.

Al sinds de oudheid is Attica één van de belangrijkste culturele centra van Griekenland. En gelukkig is veel van deze rijkdom nog overeind gebleven. Van grotten, ruïnes tot en met complete tempels uit de vijfde eeuw voor Christus. Eureka, op naar Attica!

Mooiste Stranden van Attica

De mooiste stranden van Attica in Griekenland? Met 60 km aan strand heeft Attica genoeg aantrekkelijke stranden in petto. De Atheense Rivièra loopt ruwweg van haven Piraeus tot aan het topje van Kaap Sounion. Dit schiereiland is een enclave van beachclubs en stranden. Sommige zijn vrij toegankelijk, voor andere stranden geldt een entreeprijs.

Tip: strand voor de deur van je hotel?- Glyfada beach! De wijk Glyfada is een uitstekende uitvalsbasis met stadsstrand! Niet de allermooiste stranden, wel lekker dichtbij en gezellig.

Een stuk verderop ligt Eden beach in Anavyssos. (op weg naar Sounio). Met zijn helderblauwe water, en een lekker zandstrand is het Eden Beach Resort een fijne strand spot. Een dagje Eden kost ongeveer 18 euro. Maar hier krijg je plenty faciliteiten voor terug. Van waterski, kayak via beach volleyball. En er is zelfs een speciaal strandje voor de kleinsten: ‘baby beach’.

 • Voor een ‘beach met een view waar je u tegen’ zegt ga je naar Sounio Beach. Met uitzicht op den Poseidon tempel in kaap Sounion kan de dag niet meer stuk.
 • Zoek je het liever een deurtje verderop? Ga naar Asemakis beach. Om de hoek van de tempel. Is dit relaxte strand veelal een oase van rust.
 • Vouliagmeni Beach. Dit fijne strand ligt in een baai, en is populair onder Athenians en toeristen. Dus wees er als de kippen bij, en geniet van een front row seat…eh strandbedje. Entree: 5 euro incl. strandstoel. Bekroond met blauwe vlag is dit een fijne stek.Beach Lagonissi resort Sounio
  Glyfada beach near Athens

  Glyfada beaches

  Vouliagmeni beach

  Vouliagmeni beach

Eiland hoppen!

Bezoek met een enorme ‘cruise boat’ in 1 dag 3 eilanden: Hydra, Poros en Spetses. Deze eilanden liggen voor de kust van Athene. Houd wel rekening met een horde Chinezen. Onder Aziatische bezoekers is de eilanden tour een must. Het leukste is om zelf de ferry te pakken en een nachtje op autoluw Hydra eiland te overnachten. Er is tal van boutique accommodatie, maar wees er tijdig bij. Dit eiland is een geliefde stek onder de Griekse jetset.

Hydra Island

Hydra eiland

tempel Cape Sounion

Kaap Sounion ligt 68 km van het Griekse Athene. Zoef in een uur tijd door naar het puntje van de landtong: Cape Sounion. Pal aan zee, bovenop een heuvel ligt de tempel van Poseidon. Dit pronkstuk uit de 5e eeuw voor Christus blinkt je van verre tegemoet. Deze rots in de branding is te herkennen aan 15 enorme pilaren. Ooit was de tempel van Sounion het baken voor schepen.

De tempel is gewijd aan Poseidon de god van de zee. Goddelijk is het uitzicht in ieder geval. Vooral met zonsondergang is dit een sprookjesachtige locatie om de zon in de zee te zien zakken. Erg romantisch. Al moet je deze zonsondergang wel met een stuwmeer aan mensen delen… Sounio is geopend van 10.00 uur tot -EXACT- zonsondergang. Tip: de tempel van Poseidon ligt tussen de luchthaven en Athene. Is dus makkelijk van of naar de luchthaven mee te pakken.
Temple of Poseidon Athens
View Poseidon temple Greece
Poseidon temple Greece
In en Rondom Athene

 • Tip bezoek ook de Archeologische Site van Eleusis: een belangrijk religieus centrum in de oudheid is met overblijfselen van tempels, theaters en andere gebouwen.

duik in Vouliagmeni lake

Nabij het strand van Vouliagmeni ligt ook het gelijknamig geheten ‘warmwatermeer’. Dit brakke meer met thermale werking heeft het hele jaar door een aangename temperatuur. Zelfs eind oktober is het hier met nog heerlijk zwemmen in het lauwe water. In de zomer loopt de watertemperatuur op tot 24 graden: een heerlijke hot spa. In herfst en winter is het meer ietwat frisjes.

Zodra je het meer in stapt zwemmen de Doctor fish je tegemoet, en kabbelen aan je tenen. Het meer is dus een heuse ‘fish spa’ en bovendien uitgeroepen tot Natura 2000 sight. Uitgezwommen? Ga lekker loungen in de strandstoelen. Het meer is niet al te groot. Boven het meer loopt een leuke wandelroute met een perfect uitzicht op het meer. Net als ieder zwembad is Vouliagmeni meer alleen tegen betaling toegankelijk.Vouliagmeni lake Attica
Vouliagmeni lake
Vouliagmeni meer en hotspring bij Athene
Vouliagmeni Lake en spa Griekenland
Restaurants en Accommodatie in Rotterdam

Wijnsafari en wijnproeverij

Al sinds de oudheid is Retsina: wijn met hars van dennenbomen de bekend
ste wijn van Griekenland. Vanwege zijn specifieke smaak is deze wijn niet ieders cup of tea. Maar gelukkig zijn er in Attica heel veel nieuwe wijnmakers te vinden met een keur aan wijnen. Dus boek een wijntour en wijnproeverij. Hos door de wijngaarden, en leer onder het genot van een goed glas van alles over nieuwe Griekse wijn. Rondom Athene zijn veel wijnhuizen te vinden.

Reisachtig wipte aan bij Strofilia (Wijnpers genaamd) in Anavyssos. Met 50 hectare wijnstruiken is dit een kleine wijngaard in Attica. Strofilia wine estate maakt o.a. een heerlijke witte wijn van de Savatiano druif. Fris, licht met een vleugje citrus. Ook de droge witte van Malagousia druiven is een toppertje uit Attica. Extra leuk is dat Maria Maltezou: dochter van de wijnmaker het wijnhuis runt.  Op afspraak kun je bij Strofilia genieten van een korte wijntour, en wijnproeverij met hapjes. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden. Zie: strofiliawines.gr.Strofilia wines

Vergaap je aan Onassis-achtige jachten

Romantische zonsondergang? Watersportliefhebber? Op naar Flisvos Marina in Paleo Fariro. Flisvos ligt nabij Piraeus haven, en is goed te bereiken met de tram. Flisvos is de speeltuin van de welvarende Grieken en beroemdheden uit alle windstreken. Flisvos haven is een aaneenschakeling van superjachten, en onbetaalbare luxe. Browse rond in de haven, neem een kijkje in het maritiem museum.

Met zijn jaren 50 schip, en oorlogsschip is dit een leuke tussenstop met kids. Sowieso is er een heuse speeltuin voor de kleintjes. Wandel over de boulevard, ga lekker shoppen, strijk neer op een terras en vergaap je aan de zonsondergang, boten en de bonte stoet van voorbijgangers. Tip: eet een vers visje in 1 van de restaurants aan de boulevard.  Een bezoekje aan Flisvos Marina is geen must, maar wel een vermakelijk intermezzo.Vlisvos marina Athens
Flisvos haven Athene
Flisvos harbour Athens

Geniet van glamoureus Glyfada!

Dit is een fijne uitvalsbasis om Attica te verkennen. Glyfada is een glamoureuze buitenwijk van Athene. De wijk ligt pal aan het strand en dichtbij (50 min met de tram) het centrum. Het barst hier van de trendy nachtclubs aan zee, en tal van acco: van luxe resort tot goedkoop guesthouse. Ideaal. Glyfada is een nieuwe wijk in Athene. Dit is de place to be voor mooie winkels en gezellige restaurants met terrassen. Aanrader is brasserie ‘Au Casa’. Geliefd onder hipsters, en zakenlieden.

Au Casa has a lovely secret courtyard garden and a small terrace. Want to cool down? According to locals, Bufala Gelato is the best ice cream parlor in Glyfada…and possibly Athens. This ice cream shop is specialized in ‘Cold stone ice cream’. Choose some ice cream flavors, and toppings like nuts. Just toss on the cold plate… and your ice cream in the shape of a battleship is ready. Tip: explore the Athenian coast with a sailboat. In Glyafada by the sea are some small ports. Charter a boat and explore the coast of Athens.
Glyafada leuke wijk Athene

Glyfada leuke wijk Athene

Au casa in Glyfada

Glyfada het echte Athene

The real Athens in Glyafada

Lekkerste ijs Athene

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: