Zien en doen Athene

Als god in Athene| Doen en zien in de Griekse hoofdstad

20 tips Athene Griekenland

Athene is de godin van de kunsten, wetenschap en inspiratie. En dat is precies wat Athene is. Bezielend! Deze goddelijke hoofdstad van Griekenland is een verzamelplaats van de culturele- en oudheidkundige schatten. Ook op culinair gebied verdient Athene een Olympische plak. En het is hier non-stop genieten geblazen tijdens een citytrip, of korte vakantie als God in Athene.

Start de vakantiedag goed, en beklim de Acropolis. Wandel via het nieuwe Akropolis museum door naar de oude wijk Plaka voor een Grieks bakkie. En daarna? Op naar het stadsstrand, of hop van eiland naar eiland. Ontdek nieuwe Griekse wijnen tijdens een wijntour. Eet een visje aan zee in Flisvos haven. En sluit de dag af met een opera in het Stavros Niarchos Foundation. Kortom: leef als god in Athene…al is het maar voor even!

Acropolis: oudheid ten top

Acropolis betekent ‘hoogste punt van de stad’. En dat klopt, de Acropolis berg is 156 meter hoog. Dus trek je sneakers aan en stuif naar de top van de Akropolis. Vanaf hier heb je een 360- uitzicht op de stad en alle mooie tempels uit de vijfde eeuw voor Christus. Van een complete eeuwenoude stad zijn nog enkele bouwkundige huzarenstukjes te bewonderen.

Waaronder: De Nike tempel. Deze tempel is gewijd aan de godin Nike. Prachtig. Het Erechtheion en het Parthenon zijn de grote trekpleisters van het Acropolis of Akropolis. Het Parthenon is gewijd aan de godin Pallas Athena en is gemaakt door beeldhouwer Phidias. In zijn gloeriedagen was het Parthenon rijkelijk versierd met beelden en bonte kleuren. Een feest voor het oog. Maar, nog steeds is het Parthenon een Griekse schone. Ook het Dionysus theater is een Grieks plaatje.

De stadsicoon van Athene

Nadeel: vooral tijdens de vakanties of in het weekend wemelt het hier van de toeristen. Vaak is de ‘Akruipolis’ één grote krioelende mierenhoop. Tip: bezoek de Akropolis vroeg in de ochtend, of laat in de middag. Zodra cruiseschepen de stad bezoeken is het spitsuur op deze berg. In de zomer is de Akropolis tot 20.00 geopend. Let op: in het najaar, en de winter sluiten alle musea dus ook de Akropolis om 15.00 in de middag hun deuren.
Stedentrip Athene
Acropolis Parthenon
avontuur in Athene Acropolis
Griekenland Athene dit moet je zien

Erechteion Athene

Het Erechteion

Athene Acropolis hoogtepunt

Parthenon

Akropolis museum met schitterend uitzicht

Vanuit de Akropolis kun je direct doorsteken naar het nieuwe Acropolis museum. Het museum ligt namelijk aan de voet van de Akropolis Athene Griekenland. Van buiten heeft het museum een moderne look, maar binnen zijn alle oudheidkundige vondsten van de Akropolis te vinden. Van kunst tot gevel, en gebruiksgoederen. Tip: vanaf het dakterras met uitzicht op de Akropolis is het goed chillen geblazen.

Acropolis museum Athene
Dakerras Akropolis Athene
Akropolis museum
Waar eten in Athene?

De wijk Kolonaki is een beetje de PC Hoofdstraat van Athene. Mooie winkels en trendy bars wisselen elkaar af. Midden in Kolonaki ligt restaurant Zinglee van de bekende Griekse chef Christos Athansiadis. Hier is het een komen en gaan van hipsters en zakenlieden. Maar je kunt hier ook heerlijk en tegen een gunstige prijs eten. Zinglee staat bekend om zijn eigentijdse menu op basis van authentieke recepten. Vooral de Griekse salade van courgette spaghetti zijn een aanrader.

Athene beste restaurant

Zinglee Athens

 

Plakka: de oudste wijk van Athene

 • Want met zijn smalle straten, romeinse ruïnes, terrassen, is dit een prachtig stukje ‘authentiek, of in ieder geval oud Athene’. Slenter over de bazaar nabij Monastiraki plein.
 • Tip: Ga naar cockail bar 360 . Het dakterras kijkt  uit op de Acropolis. Do as the Greek do: neem een mierzoete ijskoffie en voel je als een griekse god op aarde.
 • Food-tip: klauter via de trappen naar boven, richting de Akropolis. Halverwege de klim kom je veel restaurantjes op trappen tegen: zogenaamde ‘staircase restaurants’. Super gezellig, al is de kwaliteit van het eten niet altijd je van het. Anafiotika is echter een aanrader.
 • Terras tip: Liever niet de berg op lopen? Steek door naar Heroes square: nabij Monistiraki. Hier zijn genoeg leuke tentjes te vinden.
 • Tip by locals: de beste desserts, taartjes en het lekkerste ijs eet je bij Serbetospito oftewel Nancy’s sweethome: Heroes Square.
 • Praktische tip: Monastiraki plein heeft een metro station en is dus van alle kanten goed bereikbaar.
Rooftop terrace Athens

360 cocktail bar

Hippe bars Athene

Anafiotika restaurant

Monistiraki plein Athene

Monistiraki Plein

Ga bijna gratis naar de opera: Stavros Niarchos cultural Foundation

Bezichtig voor nop cultureel centrum Stavros Niarchos. Dit is een project van het nageslacht van de gelijknamige scheepsmagnaat. Maak kennis met dit moderne paleis van kunst en cultuur. Lees je gek in de bibliotheek met maar liefst 3 milj. boeken. Tip: bekijk een voorstelling in het gigantische operatheater.

Beste uitzicht van Athene

In het Stavros Niarchos centre kun je voor slechts 20 Euro een opera van formaat bij wonen. En in de zomer worden er tal van gratis concerten in het bijbehorende park gegeven. Het summum van dit complex: het dakterras biedt gratis schitterend uitzicht, is ook leuk met kinderen en daarbij is het hier heerlijk koel.Stavros Niarchos
Opera en theater in Athene
Stavros Niarchos Athene zien en doen
Athene uitzicht

Stadsstrand van Athene

Een vakantie, weekendje weg naar Athene en het strand gaan hand in hand. Want in en rondom Athene zijn genoeg fijne stranden te vinden. Glyfada beach is 1 van de stadsstranden van Athene, en ligt op 50 min tram-afstand van het centrum. Glyfada beach bruist. Met zijn velen clubs kun je hier tot in de late uurtjes blijven door gaan. En naast een strand is het in de glamoureuze Glyfada prima shoppen en chillen op het terras en aan de bar. Tip: restaurant/bar Au Casa in Glyfada heeft een secret garden en lekkere drankjes. Populair onder zakenlieden en trendy dertigers.
Strand Athene

Trendy wijk Athene

Bar/ restaurant Au Casa

Het pretpark van miljonairs: Flisvos Marina

Uit cijfers blijkt dat het aantal miljonairs is toegenomen. Bij de eerste blik op Flisvos haven blijkt dat deze cijfers en praktijk behoorlijk overeen komen. Superjachten dobberen zij aan zij. Een geinig gezicht. Maar zelfs voor niet-nautische types zoals ik is het hier heerlijk slenteren over de boulevard en het museumschip.

Dit is de plek om te zien en gezien te worden. Daarnaast is er tal van ander entertainment. Zoals luxe winkels, restaurants, een bioscoop, museum en een speeltuin. Vooral na zonsondergang is Flisvos een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud. Plof neer op een bankje, en geniet net als de rijke der aarde van een onbetaalbaar uitzicht op zee.
Haven in Athene zien en doen

Luxe hotel rondom Athene

The Margi hotel

Fietstocht door Athene

Onontdekt Athene

The Saviour church

Athene unieke bezienswaardigheden

 • Tip: liefhebber van luxe? Dan is The Margi hotel in Attica aan zee om blij van te worden. Alleen al het zwembad is op en top verwennerij.
 •  Tip: ga toch fietsen! Verken de stad op z’n Hollands. Huur een fiets, of boek een bike tour. Zoef langs alle hoogtepunten  van Athene. Baja Bike tours verhuurt fietsen en organiseert fietstours.
 • Cultuur-tip: Agios Sostis oftewel the Saviour church. Bijzonder zijn de stalen -in plaats van stenen-pilaren. De kerk is ontworpen door Lucien Magne voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900.
 • Beste reistijd: voorjaar, of najaar. Zelfs in november is de temperatuur nog steeds heerlijk. Hotels zijn uitermate voordelig in november.
 • Meer Tips in en rondom Athene? https://www.reisachtig.com/attica-in-en-rondom-athene/

 

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: