Kaapstad Reisgids

Reisgids Zuid-Afrika Garden Route| Reisschema, tips, sights

Together with Robbert, Pip (11) and Juup (9), Reisachtig made a road trip along the Garden Route in South Africa. I could write a book about this unforgettable experience. That is exactly what I did, although it has become more of a travel guide consisting of separate articles (see links) about the Garden Route. This book consists of + 16 articles: mix and match to your heart’s content and see this country through a different lens.

What exactly is the Garden Route?

The more than 700 km long Garden Route on the south coast stretches from Cape Town to Port Elisabeth in South Africa and owes its name to the green coastline. Bordered by huge mountains and a rugged interior, the south of Africa is perhaps the most beautiful – or at least the most diverse – part of South Africa.

Mountains, primeval forests, desert, beaches, lakes and moon landscapes, safari parks. In short: the whole world at your feet in one route! A tour by car along the Garden Route feels like a complete world trip in one country.Road trip South Africa

How many days do you need for the Garden Route?

The original 300 km route runs from Mossel Bay in the Northern Cape to Tsitsikamma national Park on the Eastern Cape in South Africa. Many travelers therefore only take this part of the route and combine it with Kruger Park. How many days do you need for the Garden Route?

A six-day tour with a number of stops is certainly an option. Start the trip from Cape Town and fly back to the Netherlands from Port Elisabeth. However, a longer trip is preferred, which is why this travel guide includes both a short and longer itinerary.

Itinerary Garden Route South Africa in ten days

 • Day 1: Cape Town: Blouberg beach.
 • Day 2: City bike tour, Table Mountain in the afternoon.
 • Day 3: the Cape Winelands: wine tasting, cycle tour through the winelands, Franschhoek.
 • Day 4: Stellenbosch Cape Winelands.
 • Day 5: Tsitsikamma National Park.
 • Day 6: Transfer to Jeffreys Bay: afternoon at the beach.
 • Day 7: Addo Elephant Park.
 • Day 9 Oudtshoorn: Cango caves, visit ostrich farm.
 • Day 10: Cape Town.
You can experience a number of highlights in one week, but it is recommended that you allow two to three weeks for a Garden Route road trip. The distances on Google Maps are a bit too optimistic, and it is nice not to have to rush like a hare from A to B with a rental car. Fortunately, the roads are generally very good, although driving through the mountains takes a little more time.

Itinerary 23 days Garden Route

You can make this itinerary longer or shorter. In this South Africa travel guide, all activities, accommodations and sights are included in different chapters (see links). With the itinerary below you can visit the Cape coast, Western Cape and the interior in one go.

 • Day 1) Cape Town overnight stay in the suburb of Bishopscourt.
 • Day 2) Cape Town bike tour plus Waterfront walk.
 • Day 3) Tafelberg , transfer to Witsand at the end of the day (4 hours drive: 305 km).
 • Day 4) Witsand beach day.
 • Day 5) Visit De Hoop nature reserve.
 • Day 6) Transfer Knysna with stopover in Mossel Bay Knysna: 3.5 hours drive.
 • Day 7) Knysna: Turtle rescue workshop, walk, blokarting.
 • Day 8) Trip to Featherbed, late afternoon transfer to Stormsriver: 95 km about 1.5 hours’ drive.
 • Day 9) Visit Tsitsikamma National Park, late afternoon transfer to St Francis Bay.
 • Day 10: Jeffreys Bay: surfing and chilling by the sea, late afternoon transfer to Colchester near Addo.
 • Day 11) safari in Addo Elephant Park : can also be half a day.
 • Day 12) Transfer from Addo to Oudtshoorn 400 km approximately 4.5 hours drive.
 • Day 13) Oudsthoorn : visit Cango Caves, walk and zipline.
 • Day 14) Oudtshoorn: meerkat safari, visit ostrich farm.
 • Day 15) Excursion Swartberg pass , transfer Barrydale: 176 km about 2 hours drive (overnight stay Barrydale).
 • Day 16) Trip to Bontebok National Park , Swellendam (overnight stay in Barrydale).
 • Day 17) Drive over the Tradouw Pass, walk in the mountains, transfer to Franschhoek: 200 km or a three-hour drive.
 • Day 18) Franschhoek bike tour Cape winelands, wine tastings.
 • Day 18) Trip to Babylonstoren gardens in Franschhoek.
 • Day 19) Walk to the Franschhoek mountains, transfer to Kalk Bay: beach and town.
 • Day 20: Kalk Bay, Muizenberg
 • Day 21: Cape of Good Hope followed by penguin spotting on Boulders Beach .
 • Day 22: Cape Town, airport transfer.

Who is the Garden Route suitable for?

The Garden route is everyone’s friend among destinations: this route has something for everyone and is suitable for everyone from 0 to 100. Nature and animal lovers enjoy safaris and walks in numerous game and nature parks. Because of the high hospitality and culinary level, bon vivants are like gods in South Africa.

Culture and art lovers will not be bored here, South Africa is a melting pot of cultures and centuries-old history.
Worshipers of sun, sea and beach are also in for a treat. Because on the Cape coast it is nice to stay in Hout Bay, Brenton on Sea, Plettenberg Bay, Clifton beach and Muizenberg.

En dan heb ik het ook echt over stranden waar je u tegen zegt. Van wijdse stranden waar de wind waait: dus ideaal voor surfers via sfeervolle familiestranden en stranden met een view: zoals Blouberg met uitzicht op de Zuid-Afrikaanse Tafelberg. Mondain strand met een café of twee? Camps Bay is de juiste spot. Kortom: alle stranden staan in deze reisgids.

Beach South Africa

Blouberg strand

De leukste bestemming voor families

Kinderen hebben de tijd van hun leven aan de Tuinroute. In Zuid-Afrika valt namelijk van alles te zien en te doen van safari tot blokarten. Juist voor mensen die wel van avontuur houden, maar geen risico’s willen nemen en comfortabel willen reizen is Zuid-Afrika een zeer fijn vakantieland. Overigens: de Tuinroute is malariavrij, zeker voor een reis met kinderen is dat is wel zo fijn.

Ostriches South Africa

Struisvogels en kinderen prima combinatie

Is Zuid-Afrika een veilige bestemming?

Deze bestemming heeft zeker ons hart gestolen. In onze omgeving werd het idee niet door iedereen even enthousiast ontvangen; ‘Is Zuid-Afrika niet een beetje onveilig?’ was een veel gehoorde reactie. Begrijpelijk, het land heeft immers een turbulente historie. Sinds de afschaffing van apartheid -slechts zestien jaar geleden- is de kloof tussen arm en rijk nog altijd groot. Ik snap de scepsis en bezorgdheid.

Echter, tijdens onze trip hebben we ons nergens onveilig of ongemakkelijk gevoeld.
Ik heb Zuid-Afrika vooral leren kennen als een land dat vooruit wil. Met de komst van de nieuwe president waait er een frisse wind door Zuid-Afrika.

Net als Mandela richt Ramaphosa zich op het bestrijden van inkomensverschillen en ongelijkheid. Met de invoering van gratis onderwijs, meer ziekenhuizen in townships is een nieuw begin gemaakt, al is er nog een lange weg te gaan voordat het zich ‘het Zuid-Afrika van iedereen kan noemen’.

Cape Town

Cape Town

Nieuwe ontmoetingen en inzichten

de zogenaamde Rainbow Nation bestaat uit 48 miljoen mensen waarvan 77% van de bevolking inheems-, 10% blank-, 9% kleurling- en 3% aziaat is. Wat alle Zuid-Afrikanen ongeacht afkomst bindt is de passie voor dit kleurrijke land en het vermogen om dit met iedereen te willen delen. Want wat deze bestemming vooral zo bijzonder maakt zijn de hartverwarmende mensen. Locals nemen graag de tijd voor een praatje, of een dolletje. Iedere ontmoeting brengt je tot andere inzichten, dat is precies waar het bij reizen om draait: ervaringen rijker worden!

South Africa trip

Kleurrijk Zuid-Afrika

Wat zijn de voordelen?

Zuid-Afrika ligt op omstreeks 12 uur vliegen van Amsterdam. Er is geen tijdsverschil, dus dat scheelt weer een jetlag. Handig: Engels is de voertaal ,ook Zuid Afrikaans is prima te verstaan. De 11 officiële talen zijn: Afrikaans, Zulu, Xhosa, Tswana, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tsonga, Swazi, Ndebele en Venda. Daarbij is deze bestemming geschikt voor korte en lange vakanties, met of zonder kinderen. Over het algemeen gezien is Zuid-Afrika veilig, al blijft het wel een kwestie van je gezonde verstand gebruiken.

Is een vakantie in Zuid-Afrika duur?

Over het algemeen gezien is een reis naar Zuid-Afrika zeer betaalbaar. Uit eten gaan en accommodatie is zeer betaalbaar, zeker gezien de uitstekende prijs-kwaliteit. Doorgaans hebben wij met de hele familie voor omstreeks 100 euro per nacht overnacht in leuke vakantiehuizen, of hotels (zowel met als zonder zwembad). Overnachten in een natuur- of safaripark is overigens wel prijzig vanwege de toegangsprijs plus een overnachting fee: los van de kosten van accommodatie.

Addo elephant park

Addo olifantenpark

Natuur- en wildparken

Zuid-Afrika staat bovenal bekend om zijn rijke flora en fauna. Net voor niets telt het land dan ook 600 natuurreservaten: nationale parken en game reserves waar de wilde dieren goed te spotten zijn. De voornaamste 20 natuurgebieden zijn omgevormd in National Parken waarvan Het Kruger National Park het bekendste en oudste dierenpark met groot wild is. Maar neem zeker ook een kijkje in Pilanusbergpark als je in de buurt bent.

Gelukkig hoef je aan de Tuinroute nooit ver te zoeken naar wilde dieren. In Boulders beach lopen de pinguïns je tegemoet. De Grote Vijf zijn niet te missen in National elephant Park Addo. Walvissen spotten kan in Hermanus, of Tsitsikamma National Park. Oudtshoorn is een waar struisvogelparadijs, maar ook stokstaartjes steken hier de kop op.

In Bontebok Park wandel je zo tussen de wilde  door. Op meerdere plekken langs de Kaapse kust wemelt het van de schildpadden, al zijn deze wat lastig te bewonderen. Note: veel natuur- en wildparken zijn opgenomen in deze reisgids Zuid-Afrika: zie bovenstaande links.

Nature South Africa

Featherbed reserve

Meeslepende flora en wandelingen? Natuurlijk. Veel tuinliefhebbers gaan helemaal los in de botanische tuinen. In de fynbosstreek in het zuidwesten groeien tal van soorten fynbosch die alleen in Zuid-Afrika te vinden zijn. Veruit de meeste toeristen trekken de stoute schoenen aan en duiken 1 van de vele natuurgebieden in voor een fikse hike in bijvoorbeeld Wilderness, Plettenberg Bay of Tisisikamma national park.

Nationale Parken entreeprijzen

Bij de meeste SAN natuurparken is een toegangsprijs vereist. Tickets voor Addo elephant park, of Tsitsikamma National park bedragen omstreeks twintig euro p.p. Deze tarieven liggen dus lager dan een bezoekje aan een dierentuin in Nederland.Van plan om in Zuid-Afrika veel natuurparken te bezoeken? Schaf dan kortingskaart: ‘Wild Card van SanParks’ aan, dat scheelt een slok op een borrel. Voordelige tickets? In februari maart liggen de ticketprijzen vaak voor het oprapen. Zo vlogen wij met Kenya Airways al voor 480 euro per persoon naar Zuid-Afrika. De beste ticketprijzen? Een ticket alarm zetten helpt.

Tsitsikamma suspension bridge

Suspension bridge Tsitsikamma

Beste reistijd Tuinroute?

In our winter it is summer in South Africa, because of the summer temperatures this is the best time for a holiday on the Garden Route. South Africa has a temperate climate. The south-west of the Western Cape province has a Mediterranean climate, in June and July, so in our summer it rains quite a bit. It can also rain in summer along the Cape south coast (November to March). Inland it rains mainly in the summer months, and it is quite warm in winter. Want to follow in Reisachtig’s footsteps? Just do it!
Tour South Africa

2 Comments

 • Jet

  Te gek hoor. Wat zijn de kosten van een 3 weekse reis met kinderen in 2022?

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: