Kaapstad Reisgids

Reisgids Zuid-Afrika Garden Route| Reisschema, tips, sights

Samen met Robbert, Pip (11) en Juup (9) maakte Reisachtig een roadtrip langs de Garden Route in Zuid-Afrika. Over deze onvergetelijke ervaring kan ik een boek schrijven. Dat is dan ook precies wat ik heb gedaan, al is het meer een reisgids bestaande uit losse artikelen (zie links) over de Tuinroute geworden. Dit boekwerk bestaat uit + 16 artikelen: mix en match naar hartelust en bekijk dit land eens door een andere bril.

Wat is de Tuinroute eigenlijk?

De meer dan 700 km lange Garden Route aan de zuidkust strekt zich uit van Kaapstad tot aan Port Elisabeth in Zuid-Afrika en dankt zijn naam aan de groene kustlijn. Omzoomd door reusachtige bergen, en een ruig binnenland is het zuiden van Afrika misschien wel het mooiste- of in ieder geval het meest diverse stuk van Zuid-Afrika.

Bergen, oerbossen, woestijn, stranden, meren en maanlandschappen, safariparken. Kortom: de hele wereld aan je voeten in èèn route! Een rondreis met de auto langs de Garden route voelt dan ook als een complete wereldreis in één land.Road trip Zuid Afrika

Hoeveel dagen heb je nodig voor de Garden Route?

De oorspronkelijke route van 300 km loopt van Mosselbaai in de Noord-Kaap tot aan Tsitsikamma national Park aan de Oost-Kaap in Zuid-Afrika. Veel reizigers pakken daarom alleen dit deel van de route mee en combineren deze met Kruger Park. Hoeveel dagen heb je nodig voor de Tuinroute?

Een zes daagse rondreis met een aantal tussenstops is zeer zeker een optie. Start de reis vanuit Kaapstad, en vlieg vanaf Port Elisabeth terug naar Nederland. Een langere reis heeft echter de voorkeur, om die reden is in deze reisgids zowel een korte als langere reisroute opgenomen.

Reisschema Tuinroute Zuid-Afrika in tien dagen

 • Dag 1: Kaapstad: Blouberg strand.
 • Dag 2:  Fietstour door de stad, in de middag Tafelberg.
 • Dag 3: de Kaapse wijnlanden: wijnproeverij, fietstocht door de wijnlanden, Franschhoek.
 • Dag 4: Stellenbosch Kaapse wijnlanden.
 • Dag 5: Tsitsikamma National Park.
 • Dag 6: Transfer naar Jeffreys Bay: middagje strand.
 • Dag 7: Addo Elephant Park.
 • Dag 9 Oudtshoorn: Cango caves, bezoek struisvogelboerderij.
 • Dag 10: Kaapstad.
In een week tijd kun je een aantal hoogtepunten meepakken, het is echter aan te bevelen om twee- a drie weken voor een roadtrip Tuinroute uit te trekken. De afstanden op Google Maps zijn net iets te optimistisch, daarbij is het fijn om niet als een haas van A- naar B- te moeten snellen met een huurauto. Gelukkig zijn de wegen over het algemeen erg goed, wel neemt het rijden door de bergen wat meer tijd in beslag.

Reisplan 23 dagen Tuinroute

Dit reisschema kun je langer of korter maken. In deze reisgids Zuid-Afrika zijn alle activiteiten, accommodaties, bezienswaardigheden in verschillende hoofdstukken opgenomen (zie links). Met onderstaand reisplan pak je de Kaapse kust, Westkaap en de binnenlanden in één klap mee.

 • Dag 1) Kaapstad overnachting in buitenwijk Bishopscourt.
 • Dag 2) Fietstour Kaapstad plus wandeling Waterfront.
 • Dag 3) Tafelberg, transfer naar Witsand einde dag (4 uur rijden: 305 km).
 • Dag 4) Witsand stranddag. Wat zijn de leukste stranden van de Tuinroute?
 • Dag 5) Bezoekje De Hoop natuurreservaat.
 • Dag 6) Transfer Knysna met tussenstop in Mossel Bay Knysna: 3, 5 uur rijden.
 • Dag 7) Knysna: Workshop turtle rescue, wandeling, blokarten.
 • Dag 8) Uitstapje naar Featherbed, einde middag transfer naar Stormsriver: 95 km omstreeks 1,5 uur rijden.
 • Dag 9) Bezoekje Tsitsikamma National Park, einde middag transfer naar St Francis Bay.
 • Dag 10: Jeffreys Bay: surfen en chillen aan zee, einde middag transfer naar Colchester bij Addo.
 • Dag 11) safari in Addo Elephant Park: kan ook een halve dag.
 • Dag 12) Transfer van Addo naar Oudtshoorn 400 km omstreeks 4,5 uur rijden.
 • Dag 13) Oudsthoorn: bezoekje Cango Caves, wandeling en zipline.
 • Dag 14) Oudtshoorn: stokstaartjes safari, bezoek struisvogelboerderij.
 • Dag 15) Uitstapje Swartberg pass, transfer Barrydale: 176 km omstreeks 2 uur rijden (overnachting Barrydale).
 • Dag 16) Uitstapje Bontebok National Park, Swellendam (overnachting Barrydale).
 • Dag 17) Ritje over de Tradouwpas, wandeling in de bergen, transfer Franschhoek: 200 km oftewel drie uur rijden.
 • Dag 18) Franschhoek fietstour Kaapse wijnlanden, wijnproeverijen.
 • Dag 18) Uitstapje Babylonstoren tuinen in Franschhoek.
 • Dag 19) Wandeling bergen Franschhoek, transfer naar Kalkbaai: strand en stadje.
 • Dag 20: Kalkbaai, Muizenberg
 • Dag 21: Kaap de Goede Hoop gevolgd door pinguïns spotten op Boulders Beach.
 • Dag 22: Kaapstad, transfer luchthaven.

Voor wie is de Garden Route geknipt?

De Garden route is de allemansvriend onder de bestemmingen: deze route heeft voor ieder wat wils en is geschikt voor iedereen van 0 tot 100. Natuur- en dierenliefhebbers leven zich uit met safari’s, wandelingen in tal van wild- en natuurparken. Vanwege het hoge hospitality- en culinaire niveau zitten levensgenieters hier als god in Zuid-Afrika.

Cultuur -en kunstliefhebbers raken hier niet uitgekeken, Zuid-Afrika is een smeltkroes van culturen en eeuwenoude historie.
Aanbidders van zon, zee en strand zitten ook gebakken. Want aan de Kaapse kust is het goed toeven in Houtbaai, Brenton on Sea, Plettenberg Bay, Clifton beach en Muizenberg.

En dan heb ik het ook echt over stranden waar je u tegen zegt. Van wijdse stranden waar de wind waait: dus ideaal voor surfers via sfeervolle familiestranden en stranden met een view: zoals Blouberg met uitzicht op de Zuid-Afrikaanse Tafelberg. Mondain strand met een café of twee? Camps Bay is de juiste spot. Kortom: alle stranden staan in deze reisgids.

Strand Zuid-Afrika

Blouberg strand

De leukste bestemming voor families

Kinderen hebben de tijd van hun leven aan de Tuinroute. In Zuid-Afrika valt namelijk van alles te zien en te doen van safari tot blokarten. Juist voor mensen die wel van avontuur houden, maar geen risico’s willen nemen en comfortabel willen reizen is Zuid-Afrika een zeer fijn vakantieland. Overigens: de Tuinroute is malariavrij, zeker voor een reis met kinderen is dat is wel zo fijn.

Struisvogels Zuid-Afrika

Struisvogels en kinderen prima combinatie

Is Zuid-Afrika een veilige bestemming?

Deze bestemming heeft zeker ons hart gestolen. In onze omgeving werd het idee niet door iedereen even enthousiast ontvangen; ‘Is Zuid-Afrika niet een beetje onveilig?’ was een veel gehoorde reactie. Begrijpelijk, het land heeft immers een turbulente historie. Sinds de afschaffing van apartheid -slechts zestien jaar geleden- is de kloof tussen arm en rijk nog altijd groot. Ik snap de scepsis en bezorgdheid.

Echter, tijdens onze trip hebben we ons nergens onveilig of ongemakkelijk gevoeld.
Ik heb Zuid-Afrika vooral leren kennen als een land dat vooruit wil. Met de komst van de nieuwe president waait er een frisse wind door Zuid-Afrika.

Net als Mandela richt Ramaphosa zich op het bestrijden van inkomensverschillen en ongelijkheid. Met de invoering van gratis onderwijs, meer ziekenhuizen in townships is een nieuw begin gemaakt, al is er nog een lange weg te gaan voordat het zich ‘het Zuid-Afrika van iedereen kan noemen’.

Cape Town

Cape Town

Nieuwe ontmoetingen en inzichten

de zogenaamde Rainbow Nation bestaat uit 48 miljoen mensen waarvan 77% van de bevolking inheems-, 10% blank-, 9% kleurling- en 3% aziaat is. Wat alle Zuid-Afrikanen ongeacht afkomst bindt is de passie voor dit kleurrijke land en het vermogen om dit met iedereen te willen delen. Want wat deze bestemming vooral zo bijzonder maakt zijn de hartverwarmende mensen. Locals nemen graag de tijd voor een praatje, of een dolletje. Iedere ontmoeting brengt je tot andere inzichten, dat is precies waar het bij reizen om draait: ervaringen rijker worden!

Zuid-Afrika reis

Kleurrijk Zuid-Afrika

Wat zijn de voordelen?

Zuid-Afrika ligt op omstreeks 12 uur vliegen van Amsterdam. Er is geen tijdsverschil, dus dat scheelt weer een jetlag. Handig: Engels is de voertaal ,ook Zuid Afrikaans is prima te verstaan. De 11 officiële talen zijn: Afrikaans, Zulu, Xhosa, Tswana, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tsonga, Swazi, Ndebele en Venda. Daarbij is deze bestemming geschikt voor korte en lange vakanties, met of zonder kinderen. Over het algemeen gezien is Zuid-Afrika veilig, al blijft het wel een kwestie van je gezonde verstand gebruiken.

Is een vakantie in Zuid-Afrika duur?

Over het algemeen gezien is een reis naar Zuid-Afrika zeer betaalbaar. Uit eten gaan en accommodatie is zeer betaalbaar, zeker gezien de uitstekende prijs-kwaliteit. Doorgaans hebben wij met de hele familie voor omstreeks 100 euro per nacht overnacht in leuke vakantiehuizen, of hotels (zowel met als zonder zwembad). Overnachten in een natuur- of safaripark is overigens wel prijzig vanwege de toegangsprijs plus een overnachting fee: los van de kosten van accommodatie.

Addo olifantenpark

Addo olifantenpark

Natuur- en wildparken

Zuid-Afrika staat bovenal bekend om zijn rijke flora en fauna. Net voor niets telt het land dan ook 600 natuurreservaten: nationale parken en game reserves waar de wilde dieren goed te spotten zijn. De voornaamste 20 natuurgebieden zijn omgevormd in National Parken waarvan Het Kruger National Park het bekendste en oudste dierenpark met groot wild is. Maar neem zeker ook een kijkje in Pilanusbergpark als je in de buurt bent.

Gelukkig hoef je aan de Tuinroute nooit ver te zoeken naar wilde dieren. In Boulders beach lopen de pinguïns je tegemoet. De Grote Vijf zijn niet te missen in National elephant Park Addo. Walvissen spotten kan in Hermanus, of Tsitsikamma National Park. Oudtshoorn is een waar struisvogelparadijs, maar ook stokstaartjes steken hier de kop op.

In Bontebok Park wandel je zo tussen de wilde  door. Op meerdere plekken langs de Kaapse kust wemelt het van de schildpadden, al zijn deze wat lastig te bewonderen. Note: veel natuur- en wildparken zijn opgenomen in deze reisgids Zuid-Afrika: zie bovenstaande links.

Natuur Zuid-Afrika

Featherbed reserve

Meeslepende flora en wandelingen? Natuurlijk. Veel tuinliefhebbers gaan helemaal los in de botanische tuinen. In de fynbosstreek in het zuidwesten groeien tal van soorten fynbosch die alleen in Zuid-Afrika te vinden zijn. Veruit de meeste toeristen trekken de stoute schoenen aan en duiken 1 van de vele natuurgebieden in voor een fikse hike in bijvoorbeeld Wilderness, Plettenberg Bay of Tisisikamma national park.

Nationale Parken entreeprijzen

Bij de meeste SAN natuurparken is een toegangsprijs vereist. Tickets voor Addo elephant park, of Tsitsikamma National park bedragen omstreeks twintig euro p.p. Deze tarieven liggen dus lager dan een bezoekje aan een dierentuin in Nederland.Van plan om in Zuid-Afrika veel natuurparken te bezoeken? Schaf dan kortingskaart: ‘Wild Card van SanParks’ aan, dat scheelt een slok op een borrel. Voordelige tickets? In februari maart liggen de ticketprijzen vaak voor het oprapen. Zo vlogen wij met Kenya Airways al voor 480 euro per persoon naar Zuid-Afrika. De beste ticketprijzen? Een ticket alarm zetten helpt.

Tsitsikamma hangbrug

Suspension bridge Tsitsikamma

Beste reistijd Tuinroute?

In onze winter is het zomer in Zuid-Afrika, vanwege de zomerse temperaturen is dit de beste tijd voor een vakantie aan de Tuinroute. Zuid-Afrika kent een gematigd klimaat. Het zuidwesten van de provincie West-Kaap heerst een mediterraan klimaat, in juni en juli dus in onze zomer regent het behoorlijk. Langs de Kaapse zuidkust kan het ook in de zomer regenen (november tot maart). In het binnenland regent het vooral in de zomermaanden, en is het in de winter behoorlijk warm. In de voetsporen treden van Reisachtig? Gewoon doen!
Rondreis Zuid-Afrika

2 Comments

 • Jet

  Te gek hoor. Wat zijn de kosten van een 3 weekse reis met kinderen in 2022?

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: