Waar olifanten spotten in Zuid-Afrika?| Addo aan de Tuinroute!

Olifanten spotten in Zuid-Afrika? Addo Elephant Park!

Op deze plek aan de Tuinroute loopt het halve dierenrijk aan je autoraam voorbij. Van hyéna’s, koedoe’s, jakhalzen, een zwarte neushoorn, via dassen, aapjes, aardvarkens, zebra’s, buffels, enkele leeuwen en bovenal 600 majestueuze olifanten! Pooh hey, dat scheelt weer een lange rit met kids naar Kruger….Op Kruger park, Kgalagadi Transfrontier Park na is Addo National Elephant Park het derde grootste nationale park van het land. Wat Reisachtig betreft is dit -zeker met kinderen- ook nog eens het leukste reservaat van Zuid-Afrika!
Addo olifantenpark

Op olifantensafari in Addo

Tijdens een rondreis langs de Tuinroute stapte Reisachtig samen met de hele familie in de auto voor een ‘self -drive safari’ oftewel een autosafari in Addo Elephant Park. Er zijn verschillende opties voor een game drive in Addo. Zoals: een safari met eigen auto, of met een zogenaamde ‘hop on en hop of gids’ in eigen auto. Uiteraard is een ‘morning of afternoon game drive’ in een 4-wheel drive ook een prima mogelijkheid.

Expeditie in eigen tempo

De meest populaire optie is de selfdrive safari: op expeditie in eigen tempo. Ideaal, want je kunt overal zo lang of kort blijven stilstaan als je zelf wil. Hoe kun je de meeste dieren zien? Bezoekers ontvangen bij binnenkomst een plattegrond, bestudeer deze en rijd vanuit de zuid ingang via waterholes, uitkijk punten, loops naar ‘Domkrag’s dam’ (vernoemd naar een voormalige schildpad uit het park).

Wild spotten Zuid-Afrika

Domkrag

Addo olifantenparkSensationeel avontuur

Praktisch de hele dag door het is het park in beweging. In de vroege ochtend verschijnen zebra’s ten tonele, in de namiddag zijn de olifanten van de partij. Pip (11): ‘Je moet soms echt wel even zoeken tussen de bosjes, maar dan ineens heb je beet. Gewoonlijk zie je dit soort dieren in het wild alleen in documentaires’.

Het is hier net Freek’s Wilde wereld, al moet je de dierenweetjes er zelf even bijdenken. Maar spannend is het zeker. Zodra we ook maar iets menen te zien of horen ritselen storten we ons in het avontuur. Als een haas snellen we met de auto naar de beoogde ‘Grote vijf’ in de bushbush. Soms blijkt dit een doodlopend spoor, maar vaak genoeg hebben we prijs: van een reusachtige mestkever met bal, tot aan koddige wrattenzwijnen.

Parkeren naast een olifantenfamilie

Wat is de natuur hier adembenemend. Bij het stilzetten van de auto stil en het uitdraaien van de motor is het -op het kauwen van de dieren en het gekwetter van vogels na-muisstil in Addo olifantenpark. Wat een machtige ervaring. Juup: ‘soms kun je heel dichtbij een olifantenfamilie parkeren. Het is zo schattig om Dumbo naast z’n papa en mama te zien staan.’Zebra Zuid Afrika

Dombo en Pumbaa in het echt

Juup (9): ‘Net als Pumbaa uit de Lion King kijkt het wrattenzwijn je recht in de ogen. Leeuwen hebben we jammer genoeg niet gezien, maar wel heel veel ander dieren. Pip en ik hadden een schriftje meegenomen om bij ieder gespot dier een kruisje te zetten. Aan het einde van de dag hebben we gekeken wie de meeste dieren als eerste heeft ontdekt, al is het onduidelijk wie er gewonnen heeft.

Makkelijk wildlife spotten

Omringd door zoveel prachtige dieren zou je bijna vergeten dat de natuurschoon in het park alleen al schitterend is. Nog zo’n spetterend national Park aan de Garden Route is Tsitsikamma: nabij Addo. Ook in Knysna is meer dan genoeg op outdoor gebied te beleven.Het park bestaat grotendeels uit fynbos tot aan de horizon.’

Alhoewel Addo elephant park immens is (164 000 hectare), laten de dieren zich hier goed zien. Maar wie, wanneer en waar opduiken is veelal een combinatie van geluk en timing. Spreid je winkansen en begin de dag vroeg, of start je safari aan het einde van de middag. Juist dan heb je het rijk praktisch alleen.

Omdat dit zo’n toffe ervaring is, zijn we praktisch de hele dag -van 7.00 tot 17.00 uur- in het park gebleven (inclusief lunchpauze van 2 uur). Jack’s picnic spot’ is een aanrader voor een lunchpauze met of zonder braai en bring your won picnick in de schaduw.  Vanwege de omheining is deze picknickplek een reservaat op zich, maar dan voor mensen. Handig: Hier zijn tevens toiletten te vinden.

Addo National Park

Picnic bij Jay’s

Safari met kinderen

Beste plek om te overnachten nabij Addo Park?

Overnachten in het park is erg leuk, maar behoorlijk prijzig. Op zoek naar een voordelig alternatief nabij het olifantenpark? Colchester is een prima uitvalsbasis. Dit kleine plaatsje ligt pal naast de ‘Matyholweni Entrance’ gate oftewel de zuidelijke ingang van Addo National Park. Dit is vooral een prima locatie voor iedereen die vroeg in de ochtend wildlife wil spotten.

Wij verbleven twee nachten in Colchester, maar zouden dat de volgende keer anders doen en slechts één overnachting inplannen  en aansluitend door te rijden naar Port Elizabeth, St. Francis of Jeffreys Bay voor een overnachting aan zee. Pro tip: In Port Elizabeth meren wekelijks cruiseschepen aan voor een bezoekje aan Addo. Daarom is het in het hoogseizoen raadzaam om vooraf even te checken op welke dagen dit is om grote drukte in het olifantenpark te vermijden.

Praktische informatie

Addo National Park is geopend van 7.00 in de ochtend tot 18.30 en kost 970 rand (ongeveer 65 euro voor 2 volwassenen en 2 kinderen). Vergeet niet om je paspoort mee te nemen bij de registratie. In het hoogseizoen is het aan te bevelen om online kaarten te kopen, i.v.m. lange wachtrij. Bezoek je veel SAN parken? Dan is het raadzaam om een wildcard aan te schaffen (150 euro voor 2 personen). Neem voldoende water en een picknick mee.

Tip: je kunt er ook voor kiezen om een ochtend rit te maken het park daarna te verlaten om in Colchester te gaan sand-boarden en aan het einde van de middag weer het park in te duiken. Een dagkaart verschaft de hele dag toegang tot het park, in- en uitrijden is dus geen probleem. In en uitstappen uit de auto wel! Het is niet toegestaan om de auto te verlaten, behalve op aangewezen uitzichtpunten en picknickplaats.autosafari Addo

Hoeveel olifanten leven er in Zuid-Afrika?

  • In Zuid-Afrika leven omstreeks 24.000 olifanten, waarvan ongeveer 17.000 olifanten in Krugerpark. In de afgelopen twee decennia zijn er veel particuliere reservaten gecreëerd waardoor de groei van olifanten fiks is toegenomen.
  • Waar kun je nog meer olifanten zien in Zuid-Afrika? Tembe national Park, en Kruger.

Meer bezienswaardigheden, dierenparken aan de Tuinroute?
Excursie Garden Route| De Swartberg mountains
Wat te doen in Oudtshoorn aan de Garden Route? 10 tips
Waar penguïns spotten in Zuid-Afrika?

Post a comment

Your email address will not be published.