Safari Pilanusberg

Waar en hoe goedkoop op safari in Zuid-Afrika?

De woorden Big Vife spotten en voordelig zijn vaak lastig te rijmen in één zin. Maar met de juiste tips kan iedereen met een minimaal budget maximaal van een safari in Zuid-Afrika genieten. Wat zijn de mooiste safariparken? Hoe kun je kosten besparen? Wat is de beste reistijd voor een safari in Zuid-Afrika? En hoe is het om op safari te gaan? In dit artikel geeft Reisachtig een antwoord op deze en meer safari-gerelateerde vragen.

Wat zijn de mooiste safariparken van Zuid-Afrika?

 • Hluhluwe Imfolozi KwaZulu Natal
  Hluhluwe Imfolozi Game Reserve is het oudste natuurpark van het land. Met een oppervlakte van 96000 hectare is het het derde grootste wildpark van Zuid-Afrika.
 • Madikwe Private Game Reserve
  Op de grens tegen Botswana ligt het vijfde grootste safaripark van Zuid-Afrika. Big Five habitat bij uitstek .
 • Addo Elephant Park ligt aan de Tuinroute (Oostkaap). Addo olifantenpark is zeer betaalbaar en een must met kinderen.
 • Kruger National Park, Mpumalanga. Dit is het grootste en meest bezochte safaripark/ Game drive reserve van Zuid-Afrika.

In Zuid-Afrika zijn verschillende soorten game reserves te vinden. Van officiële SAN natuur-, via semi-overheidsparken tot privé reservaten. Doorgaans zijn de regels in SAN parken strikter, zo zijn night-drives bijvoorbeeld niet overal toegestaan.

Pilanesberg wordt door semioverheidsinstelling: North West Parks Board gerund, en hoort daarmee niet geheel in het rijtje van SAN Parken thuis. Tip: dierenwelzijn en natuurbehoud kan per game reservaat verschillen: dus check vooraf even in welk park je de jeep instapt.Zebra safaripark Zuid-Afrika

betaalbare safari haalbaar

Pilanesberg National Park is een uitermate betaalbaar en toegankelijk safaripark met 10.000 dieren verspreid over 552 km. Daarbij is dit een zeer gezinsvriendelijk safaripark. En goed bereikbaar, dus het meest toegankelijke safaripark. Welke dieren zijn er te zien? Verschillende diersoorten en uiteraard de Big Five: leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaarden zijn hier live te bewonderen.

Maar ook giraffen, zebra’s, nijlpaarden, verschillende antilopes en een overvloed aan vogels. Waar ligt Pilanesberg? Dit safaripark ligt op drie uur rijden van Johannesberg, of dertig autominuten van Pretoria. Daarmee is Pilanesberg Game Reserve een stuk bereikbaarder dan Big Brother Kruger, en heeft toch de Wow factor. Overigens kun je ook een dagkaart kopen. Kruger National Park of Pilanesberg met kinderen? Mijn voorkeur gaat uit naar Pilanesberg,

Overnachten in safari lodge

Kindvriendelijke lodges in de achtertuin van de Big Vife. In Pilanesbergpark kun je pal in de achtertuin van het Afrikaanse wildlife in verschillende lodges logeren. Deze zijn uiteraard omheind. Omdat deze wilde dieren niet bij de voordeur aanbellen, biedt het park dagelijks game drives aan. Wat betekent ‘game drive’ eigenlijk?

Vroeger werd de jacht op wild als een spel gezien dus vandaar de term game drive. Maar eigenlijk is het niets meer dan een safari. De dieren, vogels zijn het hele jaar te bewonderen. De beste reistijd is tussen oktober en april. Welke activiteiten zijn er te doen in Pilanesberg National Park? Wandelsafari’s (bush walks), ballon-safari, vogels kijken, picknicken. Mooi meegenomen: Madikwe Game Reserve: op twee uur rijden van Pilanesberg ligt in de buurt.

Game drives Pilanusbergpark

Wat zijn de kosten van een safari Zuid-Afrika?

Doorgaans kost een meerdaagse safari in Zuid-Afrika al snel meer dan 1000 euro p.p. In Pilanesberg bieden veel lodges een pakketprijs inclusief game drives aan. De kosten van een jeepsafari met gids in Pilanesberg? Reken op 50 euro per persoon. Een game drive duurt 3 uur en start in de vroege ochtend, of aan het einde van de middag. Het is aan te bevelen om zowel een ochtend en avond wildrit te maken. Dit komt neer op 100 euro per persoon per dag.

Kosten besparen? Verblijf in een lodge in Pilanesberg maar maak enkele self drive safari’s. Oftewel een safari met eigen huurauto. Entreeprijzen van het park zijn omstreeks 5 euro: 80 rand per dag. Dat scheelt je dus al snel een bom duiten. Slim overnachten: dus low budget maar wel kwalitatief loont ook. Hoe doe je dat?

 • Overnacht bijvoorbeeld in een glamping tent in Manyane resort.
 • Verblijf in een guesthouse net buiten het park bijvoorbeeld in Kamogele resort (50 euro per nacht per kamer).
 • Verblijf in Rustenburg in Getty’s Bed and Breakfast: 30 autominuten (omstreeks 50 euro per kamer).
 • Iets verder weg maar wel helemaal de bom: Bokamosa Farm Stay 3. Te boeken via AIRBNB (36 autominuten).

Tip: huur een villa of cottage op Bakabung bush lodge

Zelf verbleef ik in Bakabung Bush lodge. Een grootschalige lodge middenin het park met zwembad. Ideaal voor gezinnen met kinderen. Ontbijt en diner buffet is doorgaans inclusief, maar niet erg de moeite waard. Doen: via de website kun je ook chalets of time share villa’s boeken: vakantiehuizen in eigendom van time share eigenaren. Zo kun je tegen een gunstig tarief een mooi vakantiehuis op de kop tikken en gebruik van alle faciliteiten maken. Game drives kunnen bij de receptie worden geboekt.Verblijven Pilanusberg

Hoe is het op op safari te gaan?

Reisachtige Laura dompelt zich enkele dagen onder in het wildlife van Zuid-Afrika. Nog voor het krieken van de dag stap ik met een kop koffie als wake-up call in de ronkende jeep en rijdt de opkomende zon tegemoet. Haren wapperen in de wind en de blik is gericht op de bushbush. Twaalf paar ogen zoeken in het goudgele gras. Tevergeefs, want je vindt natuurlijk nooit wat je zoekt. Maar na een half uur in het wilde weg rijden springen de eerste koedoes en antilopen tevoorschijn. Wow! Voor het grote werk sjezen we naar het voormalige kratermeer.

Aan deze poel is het een komen en gaan van grazers. Zebra’s en springbokken staan zij aan zij langs de waterkant. In het meer steken de nieuwsgierige ogen en buikjes van de nijlpaarden boven het water uit. Toch ongelooflijk dat deze koddige dieren het gevaarlijkste van het park zijn? De krakende radio doorbreekt de serene stilte aan het meer. ‘Er zijn giraffes gesignaleerd’ zegt gids Steve, en dus zet de jeep koers richting de heuvels.Big Vife Zuid-Afrika

En jawel, in het midden van een open veld staat een statige giraffe. Elegant als Maxima loopt deze deftige dame het publiek voorbij. Zodra de giraffe uit het zicht is zet onze groene koets zich weer in beweging: ranger Steve is olifanten op het spoor, dus we gaan door! Maar twintig olifantenpaden later, rest ons niets anders dan bergen stront. Totdat de eerste olifant -bijgenaamd de bush ghost- in de bosjes opduikt.

En als er één schaap over de dam is volgen er meer. Want even later steekt een kudde olifanten de weg over. De oooh’s en aaah’s zijn dan ook niet van de lucht. En als we even later ook nog eens een neushoorn, luipaard, buffels, en een leeuw het rijtje klassiekers compleet. Blij en rozig besluiten we deze onvergetelijke dag met een typische Braai. Waar  we-ironisch genoeg- wederom springbok, de koedoe en de koe voorbij zien komen. Meer Zuid-Afrika? Reisgids Tuinroute en Westkaap.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: