eten drinken Bonaire

Waar lekker eten, drinken en overnachten op Bonaire

Hier moet je zijn!

Van streetfood, via beste cocktailbar, beachbar, koffiebar, de snèk, lokale specialiteiten, sterrenrestaurants tot Amalia waardige accommodatie. En of je nu vegetarisch, vegan, of glutenvrij eet? Dit Caribische eiland kent een rijk smakenpalet. Onlangs is Bonaire dan ook door the World Food Travel Association (WFTA) uitgeroepen tot culinaire hoofdstad. Naast lekker eten en drinken kun je er ook vorstelijk verblijven. Dit artikel is dan ook dik gevuld met culinaire hotspots, en beste accommodatie tips. Zien en doen op Bonaire? Check dit artikel

Beachbars Bonaire

Jibe City Bonaire

Waar overnachten op Bonaire?

De hospitality lat in Bonaire ligt hoog. Naast lekker eten, drinken is er een overvloed van goeie accommodatie te vinden. Van vijfsterren resort, kindvriendelijke hotels, via vakantiewoning, boutique hotel tot budget stay. Het fijne is, dat de meeste accommodaties kleinschalig en divers zijn.

De meeste hotels hebben een (klein) zwembad, en daarbij is op dit eiland de zee altijd zeer dichtbij. Wat de beste accommodatie is? Dat hangt er vanaf wat je in een accommodatie zoekt. Reisachtig heeft alvast twee verschillende hotels voor je onder de loep gelegd.

Chogogo Dive and beach resort Bonaire

Het Chogogo resort van TUI is een grootschalig complex, met verschillende type kamers en alle comfort. Van studio met kitchenette, tot luxe appartement met zeezicht. Naast een restaurant, beach bar aan zee is dit een waar zwemparadijs. Of je nu een reeks Insta pics wil maken in de infinity pool, of los wil gaan in de Lazy River?

Dit is niet zo maar een zwembad, maar een eindeloze zwemrivier rondom het hotel. Spring eens uit of beter gezegd in een zwemband en laat je vervoeren. Kortom: zeker voor families met kinderen is Chogogo resort Bonaire een hit. Dit hotel ligt op 10 autominuten van Kralendijk. Handig: de opstapplaats van de watertaxi  naar Klein Bonaire ligt naast het hotel.  

Oasis Guesthouse

Nabij Bachelor’s beach, en Kralendijk. Deze oase bewijst dat rust, en gezelligheid prima samengaan. Guesthouse Oasis is een kleinschalige accommodatie met  zwembad en uitnodigend terras en tuin. Kortom een oase van rust. Buiten- en binnenruimtes zijn leuk ingericht.

Maar de stille kracht van dit guesthouse zit ‘m in de personal touch. Of je nu als stel, familie of solo reiziger verblijft: dankzij hosts Kim en John voelt iedereen thuis bij Oasis Guesthouse Bonaire. Fun fact: in z’n vrije tijd ontpopt John zich met success als ‘bird rescuer’. Daarbij organiseert hij tevens flamingo tours. Dus deze hotelier annex vogelaar is van alle markten thuis.

Waar overnachten Bonaire

Oasis Guesthouse

Is Bonaire duur?

Veelzijdig Bonaire is een droom van een eiland, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Dat wil zeggen, het prijspeil ligt wat hoger dan in Nederland. Sinds de jaren dertig heeft Bonaire geen eigen landbouw meer. Groente, fruit en levensmiddelen worden geïmporteerd.

Eten en drinken, uit eten gaan is daardoor duurder dan in Europa. Verblijven op Bonaire kan echter in iedere prijsklasse. Daarbij is het aanbod van vakantiehuizen, appartementen en studio’s ruimschoots. Voordelig op vakantie in Bonaire? Af en toe zelf koken, of een ontbijtje maken scheelt al snel in kosten. Ontbijt is bij veel hotels niet inbegrepen. Bonaire is geen budget-bestemming, maar hoeft niet de kop te kosten.

 • Alle ins en outs over het eiland, kamp je nog met vragen? Dit is waarom je Bonaire moet bezoeken.

lokale specialiteiten?

Posada Para Mira. Dit restaurant met lokale specialiteiten ligt boven op een heuvel nabij het stadje Rincon. Vrij vertaald is Posada Para Mira Papiaments voor: ‘relaxte plek met uitzicht’. En dat is precies wat het is! Met livemuziek en een huisgemaakte, limonade zit je hier op de veranda als gebakken.

Op het menu prijken traditionele gerechten zoals leguanensoep en Stoba: stoofpot van geit. Weetje: geiten en ezels werden in de 17e eeuw door Spanjaarden geïntroduceerd op het eiland. De vegetarische/ vegan stoofpot met cake van geperste bonen en bakbanaan is een aanrader. Bovenal is de sfeer in dit restaurant zonder poespas top.

 • Meer lokale specialiteiten, of favoriete restaurants van locals? Zoek het een deurtje verderop! De Rose-Inn ligt namelijk vlakbij Posada Para Mira. Deze Rose is local favoriet van John: eigenaar B&B Blue Oasis. Volgens John is de geitenstoof het helemaal.
 • Mi Banana: traditioneel Caribisch comfort food tegen redelijke prijzen.
 • The hangout bar, Jibe City: relaxte beachbar met goeie vibe, vaak livemuziek, zandstrandje en kleine kaart.
 • Foodies: favoriete hangout van local radiopresentator Michiel. Met uitzicht op Lac Bay is dit rond 17.30 de plek voor een etentje bij zonsondergang. De menukaart is internationaal, met enkele vegetarische opties.

  Lokaal eten Bonaire

  Posada Para Mira

Bijzonder dineren op boot bij zonsondergang

Op zoek naar een bijzondere belevenis? Melisa Sailing! De ideale combinatie van lekker eten en varen. Dus geen massale sunset diner cruise. Zie de zon met een sprankelend glas in de hand de zon in de zee zien zakken terwijl chef Rick Blaak een zes gangen menu van kleine gerechten uit de kombuis tovert.

Niks geen captain Iglo, maar smakelijke verse vis of vega menu met bijpassend wijnarrangement. Boven op het dek is het genieten geblazen van het goede leven op Bonaire. De meeste restaurants zijn te vinden in hoofdstad Kralendijk, maar in ieder dorpje, baai of strand is wel een eettentje te vinden.Melisa sailing Bonaire

Streetfood trucks op Bonaire

Lunchen of dineren in een prachtige strandclub? Ocean Oasis is de place to be. Maar voor echt lekker eten op strand moet je bij de food trucks op Bonaire zijn, al moet je het dan zonder luxe strandbedje doen. Deze rijdende restaurants met ‘beach food’ zijn helemaal hot op Bonaire. En terecht, want de trucks staan vaak op de mooiste plekken aan zee. Wat staat er zoal op het menu? Vaak snacks, comfort food en Street food.

Foodtrucks Bonaire

Thamara van Cactus Blue

Beste foodtrucks? Dat zijn deze!

 • Stoked, oftewel de rode bus, op Te Amo beach. Note: Stoked heeft geen vega menu.
 • Bij de boys van Kite City op Te Amo beach snijdt het mes aan twee kanten. Visspecialiteiten, burgers maar ook vegetarische wraps en salades staan op de kaart.
 • Bijzonder beach food? Cactus Blue! Hier serveert chef Thamara burgers van invasieve koraalvissen die het onderwaterleven bedriegen. Een kostelijke manier om deze kleurrijke vissen te recyclen. Bovendien is de locatie op Donkey beach ace. Wees er vroeg bij, want de (dagelijks hand-gedoken) Lion fish burgers vliegen als warme broodjes over de toonbank.

Beste bars, of een cactus likeur?

Beste cocktailbar van Bonaire? Tiki & Co ‘Denkend aan de Cariben’ zie ik zon, zee, strand en cocktails. Deze gedachte is de droom van menig vakantieganger. Met zijn rum drinks, tropische exotica en cocktails voldoet Tiki en Co helemaal aan dit plaatje. Alleen al de glazen (Tiki mugs, schedels) zijn een plaatje om te zien. Een vondst van de tikkeltje eigenzinnige Eddy Trinidad die zijn sporen in de cocktail scene ruim heeft verdiend. Cool interieur, relaxt terras en drinks.

De Snèk of snack lokaal fenomeen

Anders dan de naam doet vermoeden kom je hier niet voor de lekkere trek. In deze Bonairiaanse buurtbarretjes draait het vooral om socializen. Zoals bij Snèk Kanti Awa van de krasse Gaston. Deze lokale legende heeft in zijn leven heel wat meegemaakt. Zo heeft hij als scheepskok ternauwernood de Bermudadriehoek overleefd. Ook speelde Gaston bijna in een film. Ga dus zeker eens langs voor een koude Cadushy (cactuslikeur uit Rincon) en boeiende verhalen. Tip: op woensdagavond is het BBQ-night dus helemaal gezellig. Smaakt deze snack naar meer? Dan heb je nog 50 snacks te gaan. Zoals: Steve Snack, of Verona’s Bar-Restaurant, in Rincon.

Cactus likeur, whisky en rum

Tropisch Bonaire staat barstensvol cadushy’s oftewel cactussen. Een typisch Bonairiaanse specialiteit is dan ook cactussoep. Maar sinds enige tijd maakt Eric Gietman van Cadushy Distellery in Rincon ook likeur van deze stekelige plant. Daarmee is hij ‘s werelds enige echte cactuslikeur producent. Dit drankje oogt Shrek Oger-groen, maar smaakt lekker fris.

Beste drankjes Bonaire

Cadushy likeur en Gaston van Kanti Awa Snek

Naast eilandlikeurtjes produceert Cadushy ook een pittige Rom Rincón op basis van suikerriet en cactus. En ook de whiskey gooit hoge ogen. Neem vooral zelf de proef op de som, en boek een rondleiding met proeverij. Uiteraard serveren meerdere restaurants deze cactuslikeur. In supermarkt van Tweel is de cactus likeur ook verkrijgbaar.

Waar drink je de lekkerste koffie?

Voor een brew met een view kun je op veel plekken in Bonaire terecht. Een echte koffiecultuur, of althans een keur aan keuze in koffiebarretjes heeft Bonaire niet. Bij de Coffee Company: onderdeel van ijswinkel Luciano in Kralendijk drink je de beste espresso, latte, cappuccino of koffie. Kinderen mee? Luciano maakt beste ijs van het hele eiland. Mooi meegenomen: het terras blikt uit op de zee, maar binnen in de airco zit je op het heetst van de dag helemaal prima. Al met al drie vliegen in één klap.

Snelle lunch en sapjes?

De Boertiek van Jonnie en Thérèse Boer is onderdeel van Delfins resort. Maar deze goed boerende koffie annex sapbar is ook ideal voor een lunch on the go. Want wat blijkt? De Boertiek maakt de beste belegde broodjes van het eiland. Knapperig, rijkelijk belegd en goed op smaak. Ready for take away, maar aan de bar opeten kan ook. Vegan, of glutenvrije opties heb ik nog niet gezien.

Beachclub Ocean Oasis

Regenachtige dag op Bonaire? Op naar de Beachbar. Klinkt tegenstrijdig? Ocean Oasis is kek ingericht, dus tijdens een tropische bui kom je de tijd hier prima door.  Op zonnige dagen is deze beachclub met tal van zonnebedjes een mooie locatie. Gasten van cruise ships weten deze strandtent dan ook goed te vinden. Het eten is niet bijzonder, maar de locatie aan zee en entourage zijn een vondst.

Gastronomisch genieten

Dineren op sterrenniveau? Ook dat kan bij Brass Boer van de bekende Boertjes uit Zwolle. Deze ‘Caribische Librije’ serveert een vijf-gangen lunch of diner aan zee (110 euro p.p.) Strijk neer met je voeten in het zand en laat de boeren maar dorsen. Volgens locals is dit de place to be voor de echte Michelin beleving.

Liefhebbers van de Italiaanse, en mediterrane keuken schuiven aan bij Sebastian’s in Kralendijk. Zeker tijdens zonsondergang zit je hier aan de pier als God in Bonaire. Bovendien is het interieur een tikje trendy maar zeker niet te clean. Bij Sebastians kun je dus gerust met de hele familie van een heerlijk avondje uit. Het vegetarische aanbod is niet super spannend, maar absoluut gewoon smakelijk.

La Ballandra

Dit restaurant is onderdeel van Harbour Village Club. De kans dat je Maxima, of Amalia hier zo maar tegen het lijf loopt, is aanwezig want royalties en sterren verblijven graag in dit hotel. De locatie: in de haven van Kralendijk is dan ook ace. Op de fusion style kaart staan verschillende gerechten. Ook aan vegan, vega’s is gedacht. Smaakcombinaties zijn lekker fris, en tropisch. De desserts zijn om op te eten en het uitzicht liegt er niet om. Daarbij is de prijs-kwaliteitsverhouding top. Even nazitten met een cocktail op het strand? Zeker doen!

Waar eten drinken Bonaire

La Ballandra

CHEFS

Zoals de naam doet vermoeden staat er hier niet één chef aan het roer. Hier koken chefs de sterren van de hemel. Juist vanwege de service, sfeer en het verfijnde menu met vooral veel vis, vlees is CHEFS een populaire hangout. Wel even reserveren, anders vis je net als ik achter het net. Jammer, want ik ben reuse benieuwd naar de vegan en glutenvrije opties.

2 Comments

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: