Vegan in Amsterdam

Maak je eigen vegan food tour in Amsterdam |16 topadresjes

Het aanbod aan vegan restaurants, eten in Amsterdam is enorm, het is echter maar net waar je trek in hebt. Bijvoorbeeld in Aziatisch, indonesisch, streetfood, gastronomisch, Italiaans Ethiopisch plantaardige eten…of allemaal?

Wat dacht je van een vegan food tour te fiets, of te voet? Zo pak je in één klap de complete vegan wereldkeuken van Amsterdam mee en heeft niemand last van keuzestress. Reisachtig heeft alvast de krenten uit de pap voorgeproefd, dus bon appétit!

Walking dinner door de stad

Samen met Robbert heb ik in een avondje meerdere adresjes uitgezocht en bezocht. Op deze fiets kan iedereen z’n eigen vegan foodtour te fiets, met de tram, of te voet door Amsterdam maken.

Omdat de onderlinge afstanden niet al te groot zijn, kun je er net als wij een lopend buffetje van maken. Laat de fiets op een vaste plek laten staan en wandel van het ene naar het andere vegan adresje lopen. Dus maak je eigen walking dinner met Amsterdam als canvas.

Zeker bij mooi weer is het volop genieten in de stad. Er hangt een soort Koningsdag sfeer. Veel mensen zitten aan de kade, op pleintjes met een hapje en een drankje, of lopen met een coffee to go door mokum. Niet gek, want buiten smaakt alles beter.Vegan foodtour Amsterdam

Little Plant Pantry Shop

Eerste stop is de Little Plant Pamtry shop. Een winkel annex vegan minicafé en terrasje. Bij de ‘food corner’ zijn doorgaans soepen, salades, thee en taart te bestellen. Tijdens ons bezoekje was dit niet het geval, maar gelukkig was de vitrine nog gevuld met kleine vegan taartjes. Weliswaar niet huisgemaakt, maar de frambozen cheese cake is een tasty start(er) van een heerlijk avondje. Overigens: in Little Plant Pantry gaan levensmiddelen zoals rijst, meel per 100 gram over de toonbank. Dus breng een potje mee en vul deze in de shop. Duurzaam en handig.

Vegan taart Amsterdam

Plantastic!

Echte Italiaanse pizza bij nNea

Bij nNea pizza op de Bilderdijkstraat eet je de beste pizza van Amsterdam. Of althans….eigenaar Vincenzo heeft het in 2019 geschopt tot de 50 beste pizzabakkers van de Pizza UNESCO contest, dus hij kan er wat van. What’s in a name? De n staat voor new, zoals in New York. Nea is de afkorting van het Griekse woord voor Napels: Neapolis. Oftewel Napolitaanse pizza nieuwe stijl.

Tijdens onze vegan food tour strijken we niet neer in het restaurant, maar gaan we voor de pizza a portafoglio to go: de Napolitaanse straatstijl pizza versie. Deze gevouwen pizza in de vorm van een dubbel gevouwen folder ziet eruit als een Calzone, maar is het niet.

Met zijn dunne bodem en vulling van volle tomaten, en olijfolie plus Italiaanse kruiden is deze snack een hit. Zeker als je ‘m zo uit het vuistje in de zon opeet. De kaas hebben wij in deze Margherita zonder kaas niet gemist. nNea heeft één vegan pizza op de kaart staan, maar is geen vegan restaurant. Om met de woorden van Robbert te spreken deze gevouwen pizza is goddelijk.

Vegan Pizza Amsterdam

nNea Portafoglio

Meer vegan pizza in Amsterdam?

Voor wie liever bij een specifiek vegan pizzeria wil eten? Mastino (even verderop in de Bilderdijkstraat) bakt heerlijke vegan en glutenvrije pizza’s. Een ander appetijtelijk plant based pizza adresje is Trevi’s in de Amsterdamse Pijp. Naast pizza kun je hier terecht voor pasta’s en brownies.

Geen pizza maar Sugo

‘Zullen we een Sugo-tje halen? Is bij ons in de familie een veel gehoorde kreet.’ SUGO pizza in de Amsterdamse Pijp is dan ook onze familiefavoriet. Want Rome style plaatpizza (rechthoekige slices) met bijzondere toppings. De bodem van een Rome Style pizza is een tikje dikker, maar wel luchtig en bros. Helemaal fantastico is dat SUGO toppingen standaard vegan, en vega zijn. Vlees, of vis is dus optioneel.

Overigens zijn de plant based slices niet alleen super lekker, maar bevatten ook nog eens de minste calorietjes. Geen must, maar wel een fijne bijvangst en er komt geen dier aan te pas. En dan nu de hamvraag: welke is het lekkerst?

Volgens dochter Pip is de variant champignon truffel het allerlekkerste, maar zusje Juup twijfelt tussen de Pulled Pork met peperbes, of de Arrabiata. Als je het Robbert vraagt is Lamskebab met roomsaus en pittige dressing echt een huzarenstukje. Zo heeft ieder dus z’n eigen favo. Maar wat je ook kiest: alle toppings zijn stuk voor stuk lekker eigenzinnig. In plaats van pizza spreken wij thuis daarom over SUGO.Vegan pizza Amsterdam

Sugo achter de kiezen? En door! Vanuit West wandel je langs het Vondelpark, via het Museumplein naar Zuid. Alleen al de wandeling van A- naar B- is inspirerend. Na jaren in Amsterdam te hebben gewoond, is het eigenlijk heel grappig om eens als toerist in Amsterdam te zijn. Haast hebben we niet, we hoeven -los van alle restaurants- nergens naar toe en hebben alle tijd. Al wandelend door de stad zie je plots meer details. zoals de gevelstenen, of torentjes bovenop herenhuizen.

Yerba: vegan fine dining

Yerba ligt achter het Museumplein in de Ruysdaelstraat. In dit plantaardige restaurant staat Walter Marskamp achter de kachel. Doorgaans serveert Yerba een seizoensgebonden tasting menu. Take- a-way is geen vast onderdeel van de formule, maar hopelijk is dit een blijvertje, want op deze manier kunnen veel meer mensen van Yerba genieten. Daarbij is Yerba at home ook nog eens value for money.

Het wisselende menu is creatief, verfijnd en ronduit voortreffelijk. Vooral het dessert met rabarber en meringue -deze laatste mislukt bij mij wel eens- springt eruit. Ondanks dat het een thuismenu betreft is de presentatie daarbij ook nog eens tiptop. Een aardige prestatie, gezien het feit dat alles in bakjes van karton is verpakt. Kortom: ik zou er zo voor omfietsen.

Tip:meer culinair genieten? Zet vegetarisch restaurant Betty’s ook op je lijstje. Dit adresje is een oud en vertrouwd in Amsterdam zuid. Gastheer Guido maakt er daarbij altijd weer een feestje van.

Vegan foodtour Amsterdam

Yerba

Vegan foodtour Amsterdam

Yerba

Mooshka: van alle markten thuis

Mooshka in de van Woustraat nabij de Albert Cuypstraat is een klein, gezellig vegan eetcafè met een divers menu. Van bitterbal, via burgers, tot Surinaamse roti en andere exotische gerechten zoals Injera. Deze Ethiopische ‘pannenkoek’ van tefmeel (oergaan) is gevuld met spicy curry, spinazie en meer. Injera eet je gewoon met je handen en is gemaakt om te delen.

Beste vegan restaurants Amsterdam

Mooshka

Wat is het eigenlijk? Injera is een flatbread met de smaak van zuurdesem afgetopt met allerhande smakelijke ‘stoof’.  Na de eerste hap zijn wij verkocht en willen we direct onze koffers pakken naar een exotische vakantiebestemming. De volgende keer proberen we eens een ‘Buffalo soldier’ van de kaart, een tripje USA zie ik ook wel zitten.

Stick-Up Indofood: Indonesische vegan rijsttafel

Vegan Indonesisch Amsterdam

Stickup Indofood

Vanuit Amsterdam Centraal hop je op het pontje voor een retourtje Indonesië. Van daaruit steek je zo door naar Stick-Up Indofood aan de Buiksloterweg. Een verbouwde bloemenstal is de base van deze overheerlijke Indo. Niet exclusief vegan, maar het menu met longtong is me daar toch eens lekker. Pittig, gevarieerd. Liever vegetarisch? Nadine draait haar hand niet om voor een mini vegan rijsttafel met longtong.

Overigens heeft Stick- Up een restaurant in Diemen, dus voor wie niet into take away is, of aan de rand van Amsterdam een goed adresje zoekt kan hier zo neerstrijken.

Vegan Japans en sushi

Amsterdam heeft enkele vegan sushi restaurants, of Japanse keuken met vegan gerechten. Liefhebbers van de Aziatische-fusion keuken? Dan is het stijlvol ingerichte Taiko (Conservatorium hotel) precies wat je zoekt. Hier hangt overigens wel een prijskaartje aan.

Let op: dit is geen vegan restaurant. Sinds kort speelt Taiko in op plant based diets.

Dol op sushi? Laat je smaakpapillen rollen en ga voor de Vegan sushibar. Ook als je niet de voorkeur aan plantaardige, visachtige smaken zoals de zalm sushi geeft is de Vegan sushi bar een hit.

Verstokte visliefhebbers of carnivoren proeven vermoedelijk niet eens het verschil, De mushroom sushi is wat mij betreft het lekkerst. Overigens heeft de Vegan sushi Bar twee locaties: eentje in de west en eentje in de Pijp. Wel zo handig, want Amsterdam loopt niet over van de vegan sushi of Japanse restaurants.

Vegan Junkfoodbar: haute- cuisine onder de vette trek

Een beetje foodtour kan natuurlijk niet zonder een snackstop! Frenchiser Vegan Junkfoofbar heeft meerdere locaties in Amsterdam, dus voor de lekkere trek kun je bijna overal terecht: in Oost, West en de Pijp. Zelfs als er maar één locatie zou zijn geweest, was Robbert voor de vegan kapsalon: shawarma met frites, jalapenôs, kaas en paarse saus kilometers omgelopen. Dit voorgerechtje is in alle opzichten niet kinderachtig: een royale portie en lekker spicy. Als je dan toch op stoom bent probeer dan tevens de T.R.U.F.: een prachtige minipizza met signature shawarma en een vleugje truffel.

Pak daarna stevig door met de ‘Royal smash burger’: een royaal gevulde burger inclusief een plant based burger, kaas, ui pickles en de hele rataplan. Smashing! In een blinde test tussen vegan en meat burgers, zou het mij weinig verbazen als verstokte carnivoren de Royal verkiezen.

Met zijn diversiteit tilt Vegan Junkfoodbar  junkfood naar een hoger niveau. Kortom: de betere vegan snackeria van Amsterdam.

Vegan Kapsalon

Vegan Junkfoodbar

Best vegan pizza Amsterdam

Additionele tips

Dit zijn de  usual suspects, oftewel de bekende vegan adresjes van Amsterdam.

 • Sla: zin in een goed gevulde salad bowl? Sla je slag en stel je eigen kom samen.
 • Men Impossible: vegan ramen om je vingers bij af te likken.
 • Deer Mama: brunchen, lunchen en tot de avond blijven in deze Americain diner hangen voor de burger time.
 • Koffie en de Koeck: what’s in a name? Precies, koffie-& koek, lunch plus ontbijtstek. Vooral de taarten zijn de bom.
 •  Olive and Cookie: tip van hotel Jan Luyken. Klein maar fijn betaalbaar adresje in de Pijp.
  Beste vegan restaurants Amsterdam

  Crunchy vegan salade on the go

  Overnachten in Amsterdam

  Een vegan foodtour kun je vanuit iedere wijk in Amsterdam of vanaf Station Centraal starten. Na afloop blijven slapen? Maak er net als wij een weekendje Amsterdam. Robbert en ik starten onze foodtour vanuit het Museumkwartier: lekker centraal.

2 Comments

 • Jelle

  Lekker heb je ook tips in Utrecht?

  • Laura

   Probeer zeker even Oproer (brouwerij en restaurant) momenteel gesloten wegens covid.

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: