In de stadUitstapjes

Wat te doen in het Museumkwartier van Amsterdam?

Museumplein Amsterdam

Het Museumkwartier in Amsterdam is de culturele wijk van deze Hollandse metropool. Het Stedelijk-, Rijksmuseum, van Gogh museum, Moco, en het Concertgebouw liggen midden in de culturele driehoek van Amsterdam. Ideaal om een dagje, weekendje cultuur hoppen. Geen museumfanaat? Maakt niet uit jôh, er is genoeg te zien en te doen.

Vergaap je aan de architectuur, ga chillen in het Vondelpark, shoppen in chique in de PC Hoofdstraat, eten en drinken in de Cornelis Schuystraat. Daarbij is het Museumkwartier een mooie uitvalsbasis voor een weekendje Amsterdam. Reisachtig heeft alvast alle bezienswaardigheden, activiteiten, accommodatie voor je gescout. Wat is er zoal te zien en te doen in het Museumkwartier?

Relaxen op het Museumplein

Bovenal op een zonnige dag is het Museumplein een fijne plek om te zijn, al zul je hier dan niet het rijk alleen hebben. Op het grasveldje is het een drukte van belang. De meeste bezoekers hangen wat in het gras, spelen een potje voetbal. Aan de vijver is het een drukte van belang: dit is dè selfie-spot van het Museumplein.

Kids rennen het dak op van het Museumplein, spelen in de speeltuin of doen een potje basketbal. Kortom: het ideale tafereel voor Jan Steen. P.S.: van 20 april tot juni 2021 wordt het grasveld vernieuwd. Helaas is het in die tijd niet mogelijk om op het veldje te chillen. Ook een kopje koffie’ drinken op het Museumplein zit er dan (gelukkig) in de lente van 2021 niet meer in. Musea, basketbalveldje, speeltuin zijn overigens wel toegankelijk.Museumplein Amsterdam

Het Rijksmuseum: 6000 topstukken

Het Rijksmuseum is de grootste attractie van het Museumkwartier. Het iconische Rijks is de thuishaven van de Hollandse geschiedenis. Bovenal is dit het vlagschip van Hollandse 17e eeuwse meesters zoals Johannes Vermeer, Frans Hals en  Rembrandt. Met meer dan 6000 werken raak je hier niet uitgekeken. De Eregalerij, schilderijen van Rembrandt zijn een must. De meeste bezoekers komen voor de Nachtwacht. Op dit megawerken stralen de schutters van Amsterdam.

Het schilderij dankt zijn naam aan de diepe donkere achtergrond. Rembrand is de koning van het spelen met licht dus terecht een showstopper. Ben je met kinderen? Boek een speciale family tour of ga vroeg in de ochtend. De kans is anders groot, dat kids alleen tegen de billen van bezoekers aankijken.

Tip met kids: de enorme  poppenhuizen zijn favoriet bij onze kids. Tijdens de covidperiode zullen buitenlandse toeristen de deur niet plat lopen, dus ‘ieder nadeel heb zo z’n voordeel’. Bekijk de openingstijden van het Rijksmuseum vooraf, zodat je tijdens de pandemie in 2021 niet voor een dichte deur komt te staan. Tip: loop, fiets na afloop nog even door de fietstunnel, vaak spelen hier straatartiesten en zit de sfeer er lekker in. Of neem plaats op een bankje in de Rijksmuseumtuinen: een oase van rust.Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam

Fietstunnel Rijksmuseum
Fietstunnel Rijksmuseum

Van Gogh Museum: kijkje in het leven van Vincent

kunstliefhebber of niet? Het van Gogh Museum moet je net als het Rijks-, en het Stedelijk -al is het maar eens in je leven- hebben bekeken. Op het Rijksmuseum na is dit het populairste museum van het Museumkwartier. Maak kennis met het getormenteerde leven en de werken van de productieve Vincent van Gogh. Een gratis audiotour gidst bezoekers door alle aanwinsten, als een puzzeltocht door het museum: reuze handig.

Klapper(s) op de vuurpijl zijn: de ‘Aardappeleters, zonnebloemen, het zelfportret, de serie korenbloemen. Ook de twee gestolen schilderijen die 14 jaar geleden zijn verdwenen hangen (sinds 1017) weer keurig aan de muur, dus de verzameling is weer compleet. Met meer dan tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van Vincent is de collectie van onschatbare waarde. En dan te bedenken dat de schilder tijdens zijn leven slechts twee werken heeft verkocht…

Naast Vincent is er genoeg aandacht voor de kleurrijke wereld van tijdgenoten zoals Gaugin, Monet en Seurat. Vincent heeft het fauvisme, expressionisme dan ook behoorlijk beïnvloed. Naast de vaste collectie zijn er veelal wisselende tentoonstellingen te zien. Daarnaast is het complex alleen al een kijkje waard.

Het hoofdgebouw is een ontwerp van Rietveld en dateert uit de jaren zestig. De nieuwe vleugel naar ontwerp van Kurokawa is gemaakt voor tijdelijke expo’s. Bijzonder: deze afdeling in het van Gogh Museum is bekleed met titanium en ligt half verzonken in de grond. Check voor openingstijden de actuele agenda. In het voorjaar van 2021 zijn musea in NL gesloten.

Van Gogh Museum
Pic by Jan Kees Steenman

Het Stedelijk museum: volop moderne kunst

Museum voor moderne en hedendaagse kunst, fotografie en vormgeving. Wat mij betreft een allemansvrind voor ieder kind en grote mensen. Veel aanwinsten zijn interactief of althans ‘doen iets met je, of je kan er iets mee’. Sommige werken zijn om aan te raken, om te ruiken of om helemaal niks aan te vinden. Kortom: twintigste-eeuwse kunst waar je iets mee kunt.

Met meer dan 90.000 objecten zit er altijd wel iets van je gading bij: alle stromingen uit de twintigste eeuw zijn vertegenwoordigd. Van Matisse, via Mondriaan, Picasso, Wanders, Pollock, tot Warhol en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelf heb ik geen voorkeur, al ben ik dol op Dutch design, kan daardoor hier m’n lol op.

Het nieuwe Stedelijk (2012) heeft een expositieoppervlak van 8000 vierkante meter: een verdubbeling van het oppervlakte. Door uiteenlopende issues heeft de verbouwing van het Stedelijk Museum meer dan 10 jaar geduurd en een slordige 127 miljoen gekost. Maar het resultaat -naar ontwerp van Bethem Crouwel- mag er zijn.

Het idee achter de nieuwe vleugel was om buiten- en binnenruimte met elkaar te verbinden. Dat laatste is door de hoeveelheid glas en ruimte zeker gelukt. Zijn looks roepen nogal wat reacties op. Niet voor niets heeft het museum de bijnaam ‘de patatbak, of badkuip’ gekregen. Wandel of skate eens onder de zijgevel door, en bekijk deze uit de kluiten gewassen botervloot eens van een andere kant!

Moco Museum: Instagram experience

Het Moco is gevestigd in de statige villa Alsberg van Eduard Cupyers ( de neef van de bekende architect Cuypers) aan het Museumplein. Tussen de drie titanen staat het particuliere Modern Contemporary Museum Amsterdam er ietwat nietig bij. Maar toch staat dit eigenzinnige kleintje zijn mannetje. Met zijn moderne, eigentijdse collectie bijt het Moco behoorlijk van zich af.

Als een geroutineerde DJ weet het Moco een diverse doelgroep aan te spreken. De ‘programmering’ is er dan ook toegankelijk, een tikje tegendraads en smart.Gevestigde straatartiesten, productontwerpers, fotograven zoals: Banksy, Damien Hirst, Os Gemeos, CY & SOT. Iconische werken zoals ‘Girl With Balloon’ en ‘Barcode’ zijn niet te missen highlights.

De rode draad zit ‘m in het hoge Instagram gehalte, waardoor dit ook een leuk uitstapje met kids is. Daarbij schept het Moco legio nieuwe mogelijkheden, zo lijkt het mij een toplocatie voor modeshows en launches. Sowieso is het monumentale pand in met beeldentuin een toffe plek om te zijn. Het compacte kunstkabinet is opgericht door galeriehouders Lionel en Kim Logchies. Omdat het een particulier initiatief betreft ligt de entreeprijs hoger dan gemiddeld.

MOCO Museum
Pic by MOCO

Avondje uit in het Concertgebouw Amsterdam

Het schitterende Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam kan zich rekenen tot de crème de la crème onder de concertzalen. Niet voor niets is het Concertgebouw behangen met prijzen. Juist vanwege de akoestiek en de internationale en diverse programmering; van klassiek tot hedendaags en ook jazz en wereldmuziek is het Concertgebouw Amsterdam de place to be voor een muzikaal avondje uit.

Het meest legendarische concert dat ik hier heb mogen bijwonen is Patrick Watson samen met het Concertgebouw Orkest. Tip: in de zomermaanden worden er gratis korte lunchconcerten gegeven. Vanwege de pandemie is het Concertgebouw in het voorjaar van 2021 gesloten, dus check de agenda vooraf om teleurstelling te voorkomen.

Concertgebouw Amsterdam
Pic by Jan Roggen

Struinen door het Vondelpark

Het Vondelpark in het Museumkwartier dateert uit 1865 en is het oudste en wellicht mooiste stadspark van Amsterdam. Vanwege zijn cultuurhistorische waarde heeft het park in 1997 het predikaat van rijksmonument gekregen. Met een oppervlakte van 47 hectare, een lengte van 2 km kun je hier een aardig rondje fietsen, wandelen.

Het Vondelpark is bovenal de aangewezen plek om -en masse- te chillen in het groen. Jaarlijks ontvangt het park gemiddeld 10 miljoen mensen, Omgerekend is dat 21 bezoekers per vierkante meter. Op mooie dagen, in het weekend of met Koningsdag kan het park dan ook uit z’n voegen barsten, dus wees er in dat geval tijdig bij.Vondelpark Amsterdam

Winkelen op chique in de P.C. Hooftstraat

Deze 19e eeuwse winkelstraat nabij het Museumplein is vernoemd naar P.C. Hooft: de zoon van de toenmalige burgemeester van Amsterdam en beroemd dichter. De straat is tegelijkertijd met het Vondelpark aangelegd. Op enkele buurtwinkels na, was het winkelaanbod tot de jaren zeventig gering. Met de komst van steeds meer luxe winkels is de P.C Hooftstraat gestaag uitgegroeid tot mondaine winkelstraat.

Steeds meer mama en papa winkels moesten plaats maken voor luxe, internationale, modemerken. Door verder stijgende huurprijzen hebben de laatste zelfstandigen in de jaren tachtig het veld moeten ruimen. Inmiddels staat de 300 meter lange P.C. Hooftstraat in de toptien van ‘s werelds meest chique winkelstraten. Dus shop als een celeb en loop binnen bij Hermes, Cartier, de Pauw, Oger en meer.

Hapje eten, drinken, shoppen in de Cornelis Schuystraat

Shoppen op z’n oud-zuids? Dan is de Cornelis Schuytstraat net wat je nodig hebt. Interessante modewinkels, bars en cafés en restaurants, traiteurs in een sfeervolle straat. Prima voor een stukje shopping therapy. Of pak een coffee on the go en ga voor een uurtje window shopping…scheelt weer een bak duiten. Of wat dacht je van een lange lunch bij bijvoorbeeld Hartbiet cafè? Zelfs voor wie niet dol op winkelen is kan hier zijn tijd prima stukslaan.

Fietsen in Amsterdam

Weekendje Amsterdam? Ga toch fietsen. Met een huurfiets kom je in de stad makkelijk van A- naar B. Zeker in de lente is dit een relaxte manier om de stad te verkennen. Liever lopen? Vanuit het Museumkwartier kun je alle kanten op, dus wandel je zo naar de grachten.

Robbert en ik hebben er een soort Staycation van gemaakt en zijn vanuit Abcoude naar Amsterdam gefietst. Een mooie route langs de Amstel. Dus mocht je tijd over hebben? Pak dan ook nog even de Amstel en het Amstelpark nog even mee. In de Lente staat het park vol met voorjaarsbloeiers.  Fietsen in Amsterdam

Waar eten in Amsterdam?

Wil je de smaak van de stad proeven? Maak net als wij een foodtour te fiets of te voet door Amsterdam. Dan kun je in één klap allerlei gerechten van de beste restaurants proberen en heb je geen last van keuzestress. De lekkerste adressen heb ik alvast voor je gescout.

Waar overnachten in het Museumkwartier?

Stijlvolle accommodatie in het Museumkwartier? In het verlengde van het Museumplein in een rustige straat ligt het nieuwe viersterren boutique hotel Jan Luyken er puik bij. Voor hotels geldt immers het makelaarsadagio ‘locatie, locatie’. Vanuit je bed kun je desgewenst zo het museum induiken, of de Pijp inlopen. Dat is nog eens makkelijk!

Juist voor kunstliefhebbers is Jan Luyken -vernoemd naar de bekende etser-een welkom bad. Het klassiek moderne interieur is  uitgesproken vrolijk. Door de kleuren, authentieke details zoals de art-deco tegelwand bij de ingang voelt Jan niet ‘hotellerig’, maar juist persoonlijk aan. Daarbij schiet de inrichting niet door in over de top design. Kortom: knap werk van de makers Studio Hank.

Evenals de ambiance is ook de ontvangst relaxed. Gastheer Manuel neemt graag de tijd voor wat uitleg, en een praatje. Bijzonder prettig. Kamers zijn comfortabel, en ruim opgezet. De kekke wanddecoraties (verwijzing naar Jan Luyken) maken het geheel af. Direct in het oog springend is het riante bed met peacock hoofdeinde. Voor wie het zich afvraagt… dat slaapt als een roos.

Ontwaak met een heerlijk ontbijtje op bed -vegan en glutenvrij is ook mogelijk -.In de ochtend valt het licht door de openslaande deuren mooi naar binnen, en is het heerlijk nazitten met een boek in de zon. Bijna jammer, dat de dag weer roept en het daarmee de stad lonkt. Nachtje, weekendje Amsterdam? Jan Luyken hotel.Hotel Museumkwartier AmsterdamOvernachten Museumkwartier AMsterdam

Praktische informatie

Het museumkwartier is eenvoudig bereikbaar met de tram vanuit het Amstel- of Centraalstation. Met de auto? Parkeren kan in de ondergrondse parkeergarage op het museumplein. Echter, met 5,50 euro per uur aan parkeerkosten gaat het hard. Parkeerkosten in de straat lopen met 56 euro per dag ook in de papieren. Alternatief:  P+R bij de Rai of Amsterdam-noord. In combinatie met het OV kost parkeren slechts een euro voor 24 uur parkeren, dus tel uit je winst.

Leave a Response