Bloesemwandelingen

Wandelen in de lente? Bloemsemroutes in Utrecht, Betuwe

Baden in de bloesem van de betuwe 

In de Betuwe in Gelderland, Utrecht en op de grens van beide provincies barst het in het voorjaar van de prachtige bloesembomen. Deze zijn -zelfs in een pandemie -met de auto-, fiets en te voet eenvoudig te bewonderen. Dus zet de bloemetjes maar eens lekker buiten want Reisachtig heeft de leukste bloemsemroutes voor jong en oud gescout. Bloesemwandeling

De lente vier je buiten

In het voorjaar springen de bollen uit de grond, en barst het van de mooie bloesem in ons eigen kikkerland. Dit is de tijd voor een wandeling langs alle voorjaarsbloeiers van Nederland te maken.

Doorgaans is april de beste tijd voor een rondje langs japanse kersenbloesem. Zodra de lammetjes in de wei gaan, en de eerste zonnestralen de bollenvelden laten blozen is het van medio april tot mei goed struinen in de kleurrijke bollenvelden.

Houd tegelijkertijd de bloesem goed in de gaten, want de pruimen-en kersenbloesem zijn er doorgaans als de kippen bij, gevolgd door de appel- en perenbloesem.

Helaas is de bloeiperiode maar van korte duur (twee weken), maar vanaf medio april tot halverwege mei zijn de fruitbomen in Utrecht, Betuwe op z’n fruitigst.

De bloeiperiode is weersafhankelijk en kan daarmee van jaar tot jaar verschillen.Bloesem in de Betuwe

Rondwandeling bloesem Kasteelpark Soelen?

Bloesem in de Betuwe? Maak een korte bloesemwandeling over landgoed Soelen van 3 km. Huppel langs boomgaarden en dartel door de weilanden. Deze wandeling voert langs Kasteel Soelen en molen de Korenbloem, al is deze laatste van een afstand te zien. Start de wandeling op de parkeerplaats aan de Achterstraat.

Bloesemroute Beesd in de Betuwe 

Samen met Pip en Juup heeft Reisachtig genoten van een bloesemroute op landgoed Mariënwaerd in Beesd bij Geldermalsen in Gelderland, op de grens van Utrecht.

Deze wandeling is onderdeel van van het 1000 km tellende wandelnetwerk Rivierenland. Onderstaande (gemarkeerde) routes starten en eindigen bij landgoed en TOP Mariënwaerd. Parkeren kan op het landgoed, naast de landwinkel en bijbehorende horecagelegenheid.

 • Stapelroute (2,5 km)
 • De Molenroute,
 • De Kooiroute (12,5 km)
 • De Kloosterroute (4,8 km)
  Bloesem wandelingen

Heerlijkheid Mariënwaerdt is een particulier landgoed van ruim 900 hectare in de Betuwe. De Kloosterroute ontspruit bij de statige notenlaan: ongeacht seizoen prachtig.

Als Flexa ooit een heldergroene kleur zou moeten ontwikkelen is het ‘fris voorjaarsgroen’. Dat is precies wat dit wandelgebied in de lente belichaamt.

De enorme bomen op dit estate vormen één frisgroen bos en om het plaatje compleet te maken geven vogels hier dagelijks een fluitconcert. Vanuit dit bos huppel je zo door naar de Appeldijk.

What’s in a name? De ellenlange Appeldijk strekt zich tot ver na de Lingedijk uit als één groot gebroken wit lint.

Meer dan duizend appelbomen schitteren aan weerszijde van de dijk. Tussen deze olijkerds door steken oeroude knotwilgen de kop op. De bovenste helft van de dijk ziet wit van de bloesems, de onderste helft kleurt geel van het koolzaad. Als dat geen geslaagde bloesemroute is dan weet ik het niet meer.

Langs de Linge lopen

Tijdens de bloesemtijd ziet de Appeldijk soms zwart van de fietsers, maar als je onderlangs loopt en de rivier de Linge volgt is er geen ziel te bekennen. Een officieel pad ontbreekt, door het hoge gras is het wel een beetje struinen.

Echter het uitzicht op de appelbomen en de lome Linge met plukjes runderen is goud waard. Zeker met kinderen is dit hazenpad een stuk relaxter en leuker.

Wandelen Linge Betuwe

Lopen langs de Linge

Betuwe Wandelroutes

Tip: wandel vanuit Top Mariëdwaerdt via het landgoed naar de Appeldijk, de Lingedijk tot aan boerderij landwinkel de Hoendericht in Tricht.

Op het terras tussen de kersenbomen is het op en top genieten van een huisgemaakte appeltaart, of (kersen)ijsje. Loop omstreeks dezelfde route terug. Dit rondje beslaat omstreeks 12 km.Beste ijs Betuwe

Bloesem bekijken met jonge kinderen?

Ga lekker struinen door de appelgaard! Neem je kabouters mee en maak een korte bloesemwandeling (omstreeks 2 km) bij landwinkel de Haarse Gaard in Haarzuilens. Deze bloesemtocht is in de boomgaard uitgezet en is vanaf eind april tot en met medio mei geopend van dinsdag t/m zaterdag.

Tijdens de wandeling kom je heel wat aan de weet over de bomen, daarbij kun je in de landwinkel terecht voor een lekker glaasje appelsap.Bloesemwandeling Betuwe

Wandeling langs kersengaarden

De Kromme Rijnstreek in Utrecht omvat de plaatsen Bunnik, Odijk, Vechten, Werkhoven, Cothen, Langbroek, Wijk bij Duurstede, Houten, ‘t Goy, Tull en ‘t Waal en Schalkwijk. Hier kun je hossen in de bossen, of fruitboomgaarden, langs de Kromme Rijn, dwars door weilanden en de uiterwaarden langs de Lek.

Deze bloesemroute van 8 km in de Utrechtse Kromme Rijnstreek slingert langs de kersengaarden van Cothen: de kersentuin van Nederland.

Doorgaans bloeit kersenbloesem eind april en in mei. Start en stop: bij Top Kersenpracht Cothen bij restaurant de Jonge Graaf. Deze route volgt het wandelknooppuntennetwerk, volg de knooppunten: 11 – 14 – 55 – 86 – 87 – 88 – 46 – 41– 89. Let op: steek vanaf het parkeerterrein de weg over en sla direct rechtsaf het ‘Zandpad op’, sla de eerste links en vervolg het wandelpad langs de kersenbomen.

Wat is er zoal te zien? Volg de bloesemroute vanuit TOP Kersenpracht Cothen langs de Kromme Rijn richting Cothen. Deze wandeling loopt  langs Kasteel Rhijnestein, doorkruist het dorp Cothen. In de verte kun je molen ‘Oog in ’t zeil’ zien liggen. Dit rondje kersenbloesem is vanwege de geringe afstand zeer geschikt met kinderen.

Vooral het laatste stuk door de weilanden: over ‘wiebelbruggetjes’ valt bij kinderen in de smaak. Helaas voert een deel van de route over de verharde weg. 

In Juni en Juni is het kersentijd, dus ook dan is deze route ideaal. Maak dan vooral een pitstop bij landwinkel de Kersenhut voor verse kersen en wat lekkers in de theetuin.Bloesemwandeling Utrecht

Wandelen kersenbloesem

 

 

2 Comments

 • Jules

  Zijn er bij Amsterdam in de buurt ook dit soort wandelingen?

  • Laura

   Beesd ligt op omstreeks een uur rijden van Amsterdam, dus is te doen….

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: