Foto's maken tussen de tulpen

Fietsen en wandelen met kinderen in de Bollenstreek

Fiets- en wandeltocht in de Bollenstreek met de hele familie? Zo doe je dat!

In het voorjaar is de Bollenstreek één regenboog van tulpen, narcissen, hyacinten in alle kleuren, soorten en maten. Het lijnenspel, de felle kleuren, is een kleurrijk lentefeest. Dus pluk de dag en maak een familiefiets-of wandeltocht langs de bollenvelden in de Duin-en bollenstreek: Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout, Teylingen en Katwijk.

Als een schilderij lijken de bollenvelden te zijn ingekaderd tussen polders en de Noordzee. Van bovenaf gezien strekken de bollenvelden zich als één grote lappendeken uit van dorp tot aan de duinen. Door de combinatie van zandgrond, vocht en aardig wat zonuren gedijen de bollen in deze streek op z’n allermooist. Reisachtig en Co: Robbert, Pip en Juup. hebben alvast de leukste bollenroutes te fiets, en te voet gescout: ideaal voor een actief dagje uit in de Duin-en bollenstreek.Hier zijn de mooiste bollenveldenFietsen met kinderen Bollenstreek

Wanneer bloeien de bollen eigenlijk?

In de herfst gaan de bollen de grond in en steken hun kop weer op in maart: te beginnen met krokussen gevolgd door narcissen, hyacinten en tulpen in april evenals Japanse kersenbloesem. Het bollenseizoen loopt grofweg van maart tot en met mei. Helaas worden de tulpen in de eerste week van mei gekopt oftewel een kopje kleiner gemaakt. Op deze manier gaat alle kracht uit naar de bol. Immers, bloembollen worden gekweekt voor de bol en niet voor de bloem.De mooiste tulpenvelden

Snack-facts bloembollen

  • Het woord tulp komt van het Perzische woord ’tulipan’: tulband vanwege de gelijkenis.
  • Tulpen komen van origine uit het Ottomaanse rijk, en zijn dus niet puur Hollands.
  • Er zijn meer dan 150 soorten plus 3000 varianten in tulpenland.
  • Met een export van meer dan 2,5 miljard bollen per jaar is Nederland ’s werelds grootste tulpenproducent.
  • Tulpen zijn de meest gekweekte soort van alle bloembollen. Gele en rode tulpen zijn hierbij het meest geliefd.

Fietsen door de Bollenstreek met kinderen

Nu zijn er tal van fietsroutes in de bollenstreek uitgezet van 5- tot 35 km. Wil je een relaxte family fietstocht maken? Dan is de Tulip cycling Experience inclusief foto’s maken in speciaal tulpenlandschap een uitkomst.  Deze ‘bollen bike belevenis’ is te boeken bij fietsverhuur van Dam: inclusief fietshuur, fietsroute, foodiebag, tussenstops met uitleg via QR-code kost deze 15,00 euro p.p, 12,00 euro voor kinderen. Dat is nog eens value for money.

Voor Aagjes die willen weten wat er in de foodiebag zit? Volwassenen krijgen een gevulde koek -vers van de bakker-gedecoreerd met een tulp, met daarbij een appeltje voor de dorst plus een flesje water. Kids krijgen omstreeks hetzelfde maar dan met een cakeje -met tulp decoratie-en een pakje drinken. Al met al goed verzorgd.

Onderstaande route beslaat 15 km, duurt omstreeks drie uur inclusief tussenstops en Tulip Experience. Bovenal met kinderen dit een mooi dagje uit in Nederland. Wat vooral zo fijn is? Verdwalen kan niet, want de route is goed aangegeven met bordjes. Handig!Kaart fietsroute bollenstreek

Tussenstops en bezienswaardigheden

Peddel langs een bloemenzee van heerlijk geurende bollenvelden . Ontdek tal van authentieke bollenschuren, de Keukenhof,  Leidsevaart, en de duinen. Met verrassende tussenstops, sights zoals: het Oosterduinse meer in Noordwijkerhout is deze fietstocht met kinderen lekker gevarieerd.

Er zijn maar liefst twee leuke strandtenten: Como en Co, plus pop up restaurant Mama aan het meer te vinden. Voor een kop koffie plus taart, of een lunch on the go kun je bij beide goed terecht. Sowieso is dit een leuke plek om te chillen en te spelen, dus DIY en neem je eigen picknick mee.

Van bloemen- tot Noordzee

In de kleurrijke wereld van de Bollenstreek fiets je in een mum tijd desgewenst zo naar de Noordzee, al hebben het bij een ritje door de duinen gehouden. Tussen de gele duinen en fris voorjaarsgroen slingert het fietspad richting bollenland. Juist de afwisseling maakt deze route zo prettig.

Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen de bloemenregio van Nederland, dus dat betekent topdrukte in de weekenden. Zelfs in het voorjaar van 2021 hebben wij tal van toeristen uit China, Frankrijk, Amerika voorbij zien fietsen. Maar op een doordeweekse dag is het stukken rustiger.Bollenvelden fietsen met kinderen

Duin en Bollenstreek

 

Bron van inspiratie voor schilders

Tijdens de rit kun je de QR- codes scannen waardoor je van alles over de Bollenstreek te weet komt. Wist je bijvoorbeeld dat kunstenaars zoals Monet, van Gogh of George Hitchcock zich door deze omgeving hebben laten inspireren? De Nederlandse kunstschilder Anton Koster specialiseerde zich zelfs in het tulpenschilderijen en werd daarom door zijn vrienden ‘Anton Tulp’ genoemd.

Openlucht Instagram museum: foto’s maken in mega tulpenveld

Deze fietstocht i.s.m. de Amsterdam Tulip Experience begint en eindigt bij Van Dam Bike Rentals (beide gevestigd op hetzelfde terrein). Overigens kun je bij deze fietsverhuur in de Bollenstreek op twee locaties terecht: Noordwijk en de Keukenhof.  Van Dam fietsen verhuurt kinderzitjes, fietskarren en kinderfietsjes, dus handig met kleine kinderen.

Na afloop van de fietstour kun je zo de ‘Amsterdam Tulip Experience’ induiken voor een fotoshoot. In deze enorme tulpentuin staan een miljoen tulpen (500 soorten) en kun je helemaal los voor Instagram. Dat is dan ook precies wat de meeste enthousiastelingen doen.

Zelfs op een frisse voorjaarsdag hebben wij aardig dames in fladderende zomerjurken zien blauwbekken… ik bedoel poseren. Je zou hier zomaar een uur stuk kunnen slaan om dit selfie-gebeuren te aanschouwen, dus de volgende keer neem ik m’n klapstoel mee en blijf nog even hangen. Overigens is dit een aanrader met photo minded tieners. Tulpen Experience

Waarom een fietstocht door de bollen?

Wat dit uitstapje met kinderen vooral zo leuk maakt is de fietstocht. Daarbij is dit een lekker actief alternatief voor de Keukenhof. Wat vinden onze jonge experts er eigenlijk van? Pip (12): Vooral de tulpentuin is top. Gewoonlijk mag je niet tussen de tulpenvelden lopen, maar de Tulip Experience Amsterdam is hier juist voor gemaakt! Ik heb dus mooie foto’s gemaakt voor Instagram. Juup (10): Ik hou niet van van die Hollandse dingen zoals molens, kaas en tulpen’, maar fietsen met z’n allen is leuk om te doen.’

Wandelen in de Bollenstreek

Een wandeling maken langs de bollenvelden? Er zijn tal van wandelroutes uitgezet: variërend van 5- tot 35 km. Samen met vriendin Jody heb ik de ‘Noordelijke Bollenroute’ geprobeerd. Deze wandeling van omstreeks 10 km maakt deel uit van het wandelnetwerk Bollenstreek.

Onderstaande wandelroute loopt grotendeels over verharde paden, maar tevens langs het Kasteel Keukenhof en het bollenland. Parkeren kan bij TOP Lisse. Volg van hieruit de volgende wandelknooppunten:
68 – 26 – 24 – 67 – 66 – 65 – 50 – 49 – 48 – 42 – 43 – 44 – 45. Het is overigens ook mogelijk om de route iets af te snijden, in te korten.Wandelen in de BollenstreekWandelen Bollenstreek

Deze hike is een mooie kans om bollenvelden te bekijken, en tegelijkertijd even bij te kletsen met je vrienden. De velden zijn om vrolijk van te worden, vooral op een mooie dag krijg je hier direct de zomer in je bol. Onderweg zijn genoeg bankjes om op te zitten en de omgeving goed in je op te nemen. En jawel, ook deze route voert langs de Tulpen Experience, dus voor wie zijn fotocollectie wil vergroten? Grijp je kans voor 5 euro p.p.

Minpunt van de bollenwandeling is dat ie grotendeels langs doorgaande wegen loopt. Dat loopt stukken minder lekker en oogt ook minder aantrekkelijk. Evengoed is een wandeltje een leuke manier om de tulpenpracht van dichtbij te zien. Echter: als ik aan het einde van de rit zou moeten kiezen tussen een wandeling of een fietstocht in de Bollenstreek, gaat mijn voorkeur uit naar de fietstocht. De omgeving is namelijk behoorlijk uitgestrekt.

Voor wie meer meters in de Bollenstreek wil maken is de fiets de beste optie. Wandelen is echter de perfecte manier om je hoofd even leeg te maken, meer energie te krijgen. Bijkomend voordeel van een hike: door het lage tempo zijn details in het landshap beter zichtbaar. Het is dus maar net wat je zoekt.

Meer hiken en biken in NL? Wat dacht je van Rondje Gein| Fietsen en wandelen in Abcoude

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: