Keukenhof uitstapje

Uitstapje Keukenhof met kinderen en hond

Met de hele familie en hond naar de Keukenhof in de bollenstreek!

Ieder voorjaar is het weer één groot kleurenfeest in de Keukenhof. Gedurende acht weken, van medio maart tot begin mei is het hier genieten geblazen van ’s werelds mooiste voorjaarsbloemen. Niet voor niets zijn tulpen, bloembollen het visitekaartje van Nederland. Jaarlijks trekt deze trekpleister dan ook 1,5 miljoen bezoekers: waarvan 80 procent afkomstig uit het buitenland. Toch gek eigenlijk, dat mensen uit alle windstreken de Keukenhof bezoeken, maar heel Holland amper in de Keukenhof te vinden is? Tijd voor een stukje toerisme in eigen land…Keukenhof honden toegestaan

Leukste uitje in de lente

Daarom trekt Reisachtige Laura de stoute klompen aan en duikt samen met oma, kinderen en hond een dagje de bollenvelden van de Keukenhof in. Een kleurrijk lente-uitstapje voor de hele familie in de bollenstreek. Want wat is er nu mooier om met drie generaties een stukje Hollands glorie te bezoeken? Samen met oma Ankie, Pip (13), Juup (11) en hondje Buffel doen we een ‘rondje Keukenhof’.

Toegegeven, de laatste keer dat ik deze voorjaarstuin bezocht is alweer even geleden: 30 jaar om precies te zijn. Ook oma Ankie kon zich niet meer heugen wanneer zij nu voor het laatst een voet in de bloemenweelde van Lisse heeft gezet. Gek genoeg kende mijn kinderen -tot voor ons bezoek- dit fenomeen alleen van Instagram.Keukenhof bollenstreek

Wat is de Keukenhof precies?

Voor wie -net als mijn kinderen- denkt dat de Keukenhof een aaneenschakeling van bollenvelden is heeft het mis. Om lappendekens van tulpen, narcissen, hyacinten te bewonderen kun je het beste met de hele familie een fietstocht maken door de bollenstreek.

Echter als het gaat om een grote concentratie van variëteit? Om precies te zijn: zeven miljoen bloembollen -in 1600 variëteiten waarvan 800 tulpensoorten- verspreid over 32 hectare. Dan is de Keukenhof het beste adres. Dit is dan ook Nederlands grootste etalage van bloemen- en bomenpracht. Want de Keukenhof bezaaid met bomen, kunst en bouwwerken en doet daarom nog het meeste aan een uit de kluiten gewassen park in Engelse stijl denken. En eigenlijk is dat precies wat het is.

Ontstaan als Showtuin van bollenkwekers

Flower power mengt zich met het frisgroene van ontluikende bomen. Vrolijk, lachende bollen zijn omlijst met gifgroen gras. 7000 kilo éénjarig graszaad geven de Keukenhof zijn frisse uitstraling. Honderden telers, en 40 tuinmannen werken jaarlijks mee aan dit openluchtmuseum van voorjaarsgroen. Het idee is dan ook in 1949 bedacht door kwekers en exporteurs als showtuin voor het bollenvak. En dan te bedenken dat al de hele bollenstreek niet had kunnen bestaan zonder Carolus Clusius: in 1592 bracht deze man de eerste tulp naar Nederland.

Oude tulpenrassen zijn nog steeds te bewonderen in de historische tuin. De Keukenhof is opgedeeld in verschillende siertuinen met ieder hun eigen stijl. Bijvoorbeeld de inspiratietuinen zoals de Red Romance garden, of de Reconnection garden. Overal waar je kijkt groeien en bloeien bloemen. Dus ook in verschillende paviljoens, of in en rondom de historische gebouwen zoals kasteel de Keukenhof, of speeltuin  die er staan.

Wat vinden onze jonge experts van de ‘Kitchen hof’?

Pip: ‘Die gekleurde tulpen en hyacinten zijn erg mooi. Daarnaast grappig om allemaal verschillende nationaliteiten in zomerjurk bij 8 graden te zien poseren, al vind ik foto’s maken zelf natuurlijk ook leuk. Juup: ‘Ik heb nog niet eerder zoveel soorten gezien, maar zelf vind ik de selfietuin het leukste. Weet je wat gek is? Er staat ook een molen in de tuin! Ik dacht dat deze speciaal voor toeristen is neergezet, maar blijkbaar is deze molen al heel erg oud. Het is ook leuk om een beetje in het buitenland te zijn, want bijna iedereen spreekt Engels.’

Mijn jonge dames vroegen zich dan ook af wat de benaming in het Engels is. Vermoedelijk de ‘Kitchen hof’ bedachten zij zich. Waar komt de naam Keukenhof eigenlijk vandaan? Daarvoor moeten we een stapje in de 15e eeuw maken. De Keukenhof is ooit begonnen als landgoed met kasteel Teylingen als blikvanger. Het grondgebied genaamd Keukenduyn rondom het kasteel bestond uit ongerepte natuur waarvan Jacoba van Beieren de eigenaresse was. Deze vruchtbare natuur met kruiden, bessen en een jachtgebied werd gebruikt als gebruikt als supermarkt voor de keuken van het kasteel: vandaar de naam Keukenhof.

Keukenhof met kinderen

Lentebloesem in de Keukenhof

Hoe heeft onze senior expert dit uitje ervaren?

Ankie: ‘Al in 1642 groeide er geen bloemen maar bessen en kruiden in dit Hollandse visitekaartje. Echt een historische plek dus.  Wij bezochten de tuin een dag nadat het had gesneeuwd. Een fris uitje, maar ondanks dat gingen wij na afloop met een warm gevoel naar huis. Ik heb echt genoten van de geurige hyacinten, bijzonder tulpen in talrijke kleuren en de tere kersenbloesem. Hier en daar waren narcissen niet blij omdat ze een klap hadden gehad van de sneeuwval, maar die zullen zich wel herstellen toch?
Opvallend zijn ook de prachtige beelden en de schitterende waterpartijen. In het water kunnen kinderen zich ook vermaken omdat er grote stapstenen in zijn geplaatst. Wist je dat de De Keukenhof ook geschikt voor honden is? Er werd dus heel veel rond gesnuffeld links en rechts. Honden mogen niet in de paviljoens komen, maar dat is logisch.’Hoe heeft onze hond Buffel dit uitje ervaren?  Onze beagle heeft in geuren en kleuren genoten van al dit moois. Meer lente uitjes? Wat dacht je van een bloesemroute?Keukenhof wanneer open?

Wanneer is de Keukenhof geopend en meer praktische info

De Keukenhof is jaarlijks in de lente van omstreeks 22 maart tot 7 mei 8 weken lang geopend. Kaarten zijn online, of aan de kassa verkrijgbaar. Tickets kosten omstreeks 20 euro p.p en 9 euro voor kinderen. Parkeren: 6 euro. De bollenvelden rondom de Keukenhof in een elektrisch aangedreven fluisterboot bekijken? Koop een kaartje bij de de molen in het park. Tip: na 16.00 is het veel rustiger dus plan je bezoek in de namiddag of direct na openingstijd.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: