Zuiderzeemuseum uniek uitstapje met kinderen 8 tips

Dagje uit in Nederland? Ga lekker uitwaaien in het Zuiderzeemuseum! Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een heerlijk dagje weg met de hele familie -inclusief opa en oma-, of  als vriendenuitstapje in de openlucht. Samen met Tessa, Dante (9), Juup (9), Pip (12) en Belle vaarde Reisachtig af naar deze bijzondere plek in Noord-Holland. En wat blijkt? Dit museumdorp is de kans om te ervaren hoe het leven er vroeger in- en rondom het IJsselmeer de voormalige Zuiderzee heeft uitgezien…Zuiderzeemuseum

een andere wereld in Nederland

Bij aankomst bij het museum spring je vanuit de auto direct op de veerboot om koers te zetten naar het bekende openluchtmuseum in het oerhollandse Enkhuizen. Eenmaal uitgestapt wacht een compleet andere wereld bestaande uit een museumdorp van 140 verschillende historische gebouwen, woningen.

Volgens onze jonge experts betreft het hier ‘Een groot vissersdorp met authentieke gebouwen zoals de school, en kerk.’En ja, in de achttiende en negentiende eeuw was dit een enclave van ruige zeebonken en pittige visvrouwen. Waar of niet waar, in deze vrijplaats maakt iedere bezoeker z’n eigen verhaal!

Het openluchtmuseum is voor velen een heerlijk stukje nostalgie. Loop over oude bruggetjes, duik een ouderwetse feestwinkel in, stap de kerk binnen, of neem een kijkje bij de boerderij of rokerij.
Bezoeken Zuiderzeemuseum

Interessant uitstapje Noord Holland

Maak in dit openluchtmuseum bovenal een praatje met de ‘huidige bewoners van toen’. Met verhalen van vroeger brengen zij het museum tot leven. Tijdens ons bezoek hebben Reisachtig en co. winkeliers en ambachtslui: visnetten-maker smid en lompenlor het hemd van ’t lijf gevraagd. Aan de hand van oude zeemansverhalen kom je van alles aan de weet. Liever actief op verkenningstocht? Bepaal je eigen koers en struin alle pandjes af en maak je eigen story.

Van Zuiderzee tot IJsselmeer

Hoe zat het geschiedkundig gezien ook al weer met de Zuiderzee? Pip: ‘Door de afsluitdijk werd de Zuiderzee in twee stukken gesplitst, het deel binnen de dijk heet sindsdien het IJsselmeer. Juup: ‘ Het leven was hier vroeger anders. Zo was een postkantoor vroeger heel klein, er mochten hier ook geen vrouwen werken. Een apotheker zag er ook heel anders uit. Deze was herkenbaar aan een gapende kop’. (Gapers: uithangbord/ buste in de vorm van een kop met uitstekende tong).
Tips om te Bezoeken Zuiderzeemuseum
Uitje poenluchtmuseum Enkhuizen

Op zomervakantie in de schoolbanken?

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een buiten- en binnenmuseum. Binnen zijn vaste, en wisselende exposities te zien. Momenteel is de tijdelijke tentoonstelling: ‘Een zee vol verhalen’. Vooral in de (zomer)vakanties valt er in het buitenmuseum veel te beleven voor jonge bezoekers. Zo worden er diverse workshops voor verschillende leeftijden gegeven.

Uitjes met kinderen

Party on

Reisachtig en kids stapte -tijdens de vakantie-terug in de schoolbanken voor ‘een lesje schrijven met kroontjespen’. Deze workshop wordt vaak in de weekenden of in de schoolvakanties gegeven. Er zijn ook workshops met oude ambachten, of handwerken zoals o.a. borduren en kleding vermaken. Kortom: houd de website goed in de gaten voor de actuele agenda. Aan sommige activiteiten zoals het maken van een klompbootje, klomp pimpen zijn extra kosten verbonden.
Schooltje Zuiderzeemuseum
Waterwerken zuiderzeemuseum
Museum coronaproof

Het leukste volgens onze jonge avonturiers?

Het leukste winkeltje? De snoepwinkel natuurlijk. Leukste om te doen? De waterwerken! Stap in een roeiboot en peddel naar kleine eilandjes (vlotten). ‘Row row row your boat gently on the stream’. Spuit met water en bouw een dam, buitengewoon vermakelijk in de zomermaanden. En ja ouders, de Waterwerken zijn volkomen veilig. Tip: neem een setje extra kleding mee, je kunt hier een nat pak halen.

Eten en drinken in het Zuiderzeemuseum

In museumpark Zuiderzeemuseum zijn verschillende restaurants te vinden. Zo kun je eten in restaurant Hinderlopen, of een kop koffie drinken in het koffiehuis. Aanrader is restaurant Amsterdam. Het streekmenu met soep, broodje met Enkhuizer-kaas, schapen-ijs en verse wafel is om op te eten. Neem sowieso iets te drinken, en een snackje mee, op veel plekken is het goed relaxen.Doen in Nederland

Waarom is dit een leuk familie-uitje?

Om te beginnen:  in een halve dag heb je het vakantiegevoel hier in 1 klap helemaal te pakken. Het Zuiderzeemuseum is sowieso een prachtige plek om te bezoeken. Niet alleen de locatie aan het water, maar ook de seizoenswisselingen maken deze beleving tot een ideaal tripje. Entreeprijzen: 18 euro voor volwassenen, 11 voor kinderen.

  • Hoe lang duurt een bezoek aan het Zuiderzeemuseum? Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum duurt meestal ongeveer 4 tot 7 uur, afhankelijk van je interesse en en activiteiten.
  • Is het Zuiderzeemuseum geschikt voor kinderen? Ja zoals gezegd, het Zuiderzeemuseum is zeer geschikt voor kinderen. Er zijn speciale activiteiten en interactieve tentoonstellingen. Daarnaast zijn er speeltuintjes en educatieve programma’s die speciaal zijn ontworpen voor jongere bezoekers.
  • Eten en drinken in het Zuiderzeemuseum? Ja, er zijn verschillende eetgelegenheden in het Zuiderzeemuseum met lokale producten en drankjes uit de regio. Er zijn ook picknickplaatsen beschikbaar, dus zelf iets meenemen kan ook.
  • Is het Zuiderzeemuseum het hele jaar geopend? Het Zuiderzeemuseum is geopend van april tot en met oktober. Het is raadzaam om de officiële website van het museum te bekijken voor specifieke openingstijden en eventuele tijdelijke sluitingen.
  • Hoe naar Zuiderzeemuseum reizen? Het Zuiderzeemuseum is gelegen in Enkhuizen en is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar en het museum ligt op loopafstand van het treinstation Enkhuizen.

Plus- en minpunten?

Dit doemuseum heeft voor ieder wat wils in petto. Jonge kinderen leven zich uit met de verkleedkist. Oudere kinderen gaan zelf op expeditie, oud-Hollandse spelletjes zijn vermakelijk voor de hele familie. Minpuntje: het museum in de kop van Noord-Holland. Vanuit bijvoorbeeld het zuiden is het een eindje rijden. Maar gelukkig is er genoeg accommodatie te vinden in de buurt.

Meer leuke dingen doen in Enkhuizen?

Zinderende zomer? Ga lekker zwemmen. Om de hoek van het museum is een leuk strandje waar je heerlijk kunt zwemmen en kunt kamperen op de camping. Het centrum van Enkhuizen is ook erg sfeervol en leuk om even te bezoeken. Naast het museum ligt speeltuin Kindervreugde.

Voor omstreeks drie euro kunnen kids nog lekker even uitrazen in deze ouderwets gezellige speeltuin. Voor families met jonge kinderen is nabijgelegen Sprookjeswonderland ideaal. Dit is een kleinschalig attractiepark met ietwat knullige sprookjes (niet op Efteling niveau), leuke speeltuin en shows. Ideaal voor kids van 2-8.
Sprookjeswonderland Enkhuizen
Leuke dingen doen met kinderen? Tips dichtbij huis

Weekendje Nederland | 20 hoogtepunten in Flevoland
Staycation| Kamperen in Nederland
Machtig Mechelen- 32 tips
Doen met kinderen| Uitstapjes Nederland
Weekendje Rotterdam met kids

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: