Robby Williams onder de steden

Authentieke binnenstad



Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk
Wat te doen en te zien in Mechelen?
(Be)leef het leven aan het hof
Museum Hof van Busleyden: voormalig stadspaleis in renaissancestijl. Wat dit museum zo tof maakt is de combinatie van oud en nieuw. Stylish vormgeving, interactieve installaties en oude meesterwerken matchen als een bus in Busleyden. Van Busleyden was een respectabel lid van de Grote raad, en een vriend van Erasmus. Het paleis is zijn voormalige thuis. Daarmee is dit de uitgelezen kans om even door het hof te dwalen.
Op stap met kinderen?
Doe mee met de zogenaamde familie zoektocht. Bij de kassa ontvang je een soort adventskalender. Hiermee trek je als onderzoekers door het paleis. Dankzij deze speurtocht kom je aardig wat te weten over het vroegere leven aan het hof. De speurtocht (circa 1,5 uur) voert langs speciale kubussen met verrassende opdrachten. Zoals: een kaartenspel waarmee je uit kunt vinden wie destijds aan het hof de meeste macht in handen had. Pip (10): ‘Met de boxen kun je echt iets doen, of samen iets maken. Zo kun je met Kapla bijvoorbeeld een stukje in de stad bouwen’.https://www.hofvanbusleyden.be/

Installatie in Busleyden
Beklim de reus van Mechelen
De Sint Rombouts (UNESCO belfort) toren: onderdeel van de Sint Rombouts kathedraal. De ontwerper van de toren is onbekend. Wel is duidelijk dat architect Rombout deels verantwoordelijk voor de bouwbegeleiding was. Het idee was om een toren van 160 meter hoog te maken. Alleen is de bouw bij 93,30 meter hoogte blijven steken. Tevens is de toren nooit helemaal afgewerkt. Toch is deze toren -met zijn lengte en gewicht- (42.000 ton) uitgegroeid tot een knappe, maar flinke reus!
Tijdens je klim naar de top passeer je de klokken-, en de beiaardkamer. Ben je net als wij op het hele uur in de Rombout’s toren? Dan pak je het oorverdovende klokkenspel van dichtbij nog even mee. Oordopjes zijn dan overigens best handig. Hoogtepunt? Na 538 traptreden wacht een fenomenaal panorama uitzicht over de stad. Een kaartje kost 7 Euro p.p. (gratis voor kinderen).
Pip: “Dit zijn echt veel stappen, de trap draait rond dus daar kun je duizelig van worden, maar wel super cool”. Tip: uitgeklommen maar niet uitgeklauterd? Onderaan de toren wacht Opsinjoorke: levensgroot stadssymbool. Kinderen kunnen hier lekker klauteren, terwijl de ouders even uitblazen.

Hopsinjoorke
Maak een boottocht
Vaar over de Dijle in een open sloep door de binnenstad. Dobber langs de Kruidtuin, de Volmolen tot aan het natuurgebied… en weer terug. Deze boottocht duurt omstreeks 40 min. Vanaf het water bezien lijkt de stad er weer heel anders uit te zien. Kosten 7 euro p.p., 4,50 voor kinderen. Opstappen kan bij de Haverwerf tegenover voormalige brouwerij/ congrescentrum Lamot. Dit is een relaxt tochtje en zeker bij mooi weer een must. Uitleg is op tape, er is dus geen ‘live gids’.
Doe de ‘natte voeten’ route
Tip met kids: bij het bureau van toerisme is het gidsje ‘Mechelen stuurt je stappen’ verkrijgbaar. Het boekje bevat 2 wandelroutes met kinderen 1: route door het centrum. 2: de ‘natte voeten route’ (omstreeks 4 k.m). De route loopt grotendeels langs de oevers van de Dijle. Geen zorgen overigens: natte voeten krijg je er niet van. Tijdens deze tocht kom je vooral veel te weten over vroegere tijden.
Het leven langs de Dijle zag er destijds heel anders uit. Zo deden vrouwen de was in de Dijle, en maakten leerlooierijen gebruik van de rivier. Maar dat is allang niet meer het geval. Wat nu vooral opvalt is de mix van architectuur. Van gevel- tot hypermodern pand en alles er tussenin. Kortom: alle stijlen gedijen aan de Dijle. Deze wandeling voert overigens ook langs de Kruidtuin. Een fijne plek om te chillen of te picknicken. Tip met kids: hier is ook een speeltuintje te vinden. Tip 2. Zoef over de mega glijbaan in de Karmelietentuin.

Dijle uitzicht

Langs de Dijle

Karmelietentuin

De Kruidtuin
Ga buurten bij de Grote Markt
Vanuit de Romboutstoren kun je zo doorsteken naar het pronkstuk van de stad: de Grote Markt. Een mooi plein met stadhuis en een scala aan bouwstijlen. Van 16e eeuws gildehuis tot 18 e eeuwse stadsvilla in rococostijl. De Grote markt is het kloppend hart van de stad. En een leuke plek om een terrasje te pikken, of een hapje te eten. En waar je dan precies moet zijn lees je in het artikel Lekker Mechelen. Zie link onderaan deze reisgids Mechelen.

Grote Markt
Meer bijzondere historische plekken?
- Zoek de 3 heilige huisjes van de Havermarkt.
- Ga naar UNESCO Het Begijnhof.
- Pak een terrasje op de Vismarkt. Wegens stankoverlast is deze (sinds de latere 15e eeuw) niet meer als dusdanig in gebruik. Er is nog wel een verdwaalde viswinkel, maar bovenal is de Vissersmarkt een plek met veel kroegen. Weetje: Vis werd voor het bestaan van de vismarkt al verkocht op de Ijzerenleen, en de Zoutwerf .
- Bezoek het paleis van Margareta van Oostenrijk.
- Bekijk de 17e eeuwse historische (gerestaureerde) pandjes op ‘Ijzerenleen’ met opvallende gevels. Zo genoemd vanwege de ijzeren leuning aan de waterkant. En ja die staat het en der nog steeds overeind.
- Ga op zoek naar 3 heilige huizen op de Havermarkt. Spot het Duivelshuis: herenhuis van hout met duiveltjes. Op het huis ernaast (roodkleurig) prijkt een beeldje van Jozef: vandaar de naam Sint Jozef. Het derde huis is versierd met een kleurrijk reliëf van het paradijs. Dus je kunt al raden hoe dit prachtige pandje heet…
- Maak een fietstocht fiets langs de Dijle naar natuurreservaat Mechels Broek.
Toys unlimited: speelgoedmuseum
Het Speelgoedmuseum? Dat betekent 7000 vierkante meters aan speelgoed. Van dinky toys, via poppenhuizen, Meccano, viewmasters tot de allereerste LEGO beginselen en meer. Juup: “Ik zou alle Playmobil wel naar huis willen nemen”. Dit is echt een indrukwekkende collectie van oud en nieuw speelgoed van vroeger en nu. Geweldig voor kleine, maar juist ook voor grote mensen. Dit is namelijk een feest van herkenning. Als volwassene liep ik hier een aantal keer tegen speelgoed aan waarvan ik het bestaan allang vergeten was, totdat ik het hier zag staan. Alle collecties zijn mooi tentoongesteld. Jammer is alleen dat er niet heel veel daglicht is. Er zijn enkelen speelhoekjes ingericht, maar dit is vooral een kijk museum.http://www.speelgoedmuseum.be/
proef de stad met het Prikkelpakket
Mechelse maantjes van Maneblussers
Bijnaam voor inwoners van Mechelen: Maneblussers. Hoe zit dat eigenlijk? Het verhaal is als volgt: 28 januari 1887 werd plotsklaps de noodklok geluid. De klokkenluider had al een slokje op, was in de veronderstelling dat de Romboutstoren in brand stond. Daarop rukte de brandweer met man en macht uit. Echter…
Door de combi van laag hangende bewolking en volle maan ontstond een rode gloed om de toren. Pas tijdens de reddingsactie ontdekte men dat de toren helemaal niet in gevaar was. Het is inwoners niet gelukt om dit verhaal onder de pet te houden. Deze klucht gonsde door het land en daarbuiten. Sindsdien worden de Mechelaars dus Maneblussers genoemd. 1 voordeel: de Mechelse maantjes zijn voortgekomen uit dit mooie verhaal.

Mechelse Manen

Proef Mechelen
Ga voor Anker bij de bierbrouwerij



Straatstruinen in Onze Lieve Vrouwe
Shoppen met kinderen is niet altijd een feest. Immers, een hele stad afschuimen op zoek naar mooie winkels is een aardige crime. Echter, als je in 1 straat van de ene naar de andere unieke winkel kunt hoppen, met af en toe een pitstop bij een café of snoepwinkel? Dan is straatstruinen een leuke activiteit voor de hele familie! Dit zijn de betere shop adresjes van de Onze Lieve Vrouwe straat. Dus sla je slag.
- Goldfish: trendy kinder- en tienerkleding.
- Zoet: de naam zegt het al. Dit is een gezellige snoepwinkel. Pip: ‘Wij hebben hier een unicorn lolly gekocht, en ze hebben heel veel gekleurde leuke snoepjes’. Kortom: deze winkel scoort hoog bij kids.
- My ex boyfriend: interieurstukken en kleding. Smaakvol en bewust.
- Lilly: luxueuze accessoires, kleding en bijzondere cadeaus in een prachtig interieur.
- HUT: prachtige cadeautjes voor een ander of voor jezelf. Van keramiek tot tas, en note books. Van kleine en grote merken.
- Super Goods: eco en fashion gaan hier prima hand in hand.
- Vertelles: handgemaakte sieraden, kleding en unica. Dus boordevol buitenkansjes.
Onze Lieve vrouwestraat
Lillly
Vertelles en HUT
Ga los in Technopolis
Dit is het Nemo van Vlaanderen! Een wonderlijk universum voor jong en oud. Hier kan iedereen helemaal los gaan met allerlei experimenten en activiteiten. Beproef je geluk als uitvinder, of gekke professor. En nogmaals Technopolis is niet alleen voor kinderen. Volwassenen vinden dit ongetwijfeld ook super tof. Want wanneer krijg je nu de kans om in het dagelijks leven door de lucht te fietsen? Of met een robot te basketballen? Het is mij gelukt om in m’n uppie een auto op te tillen. Daarbij heb ik als ouder ook een tukje op een spijkerbed gedaan. O en een 3D scan gemaakt. Lang leve de lol. Pip’ Eh… alles is leuk, behalve het spijkerbed mam, dat slaat helemaal nergens op’.
Thematisch en interactief
Technopolis is een interactief museum over wetenschap en techniek. Deze ‘science experience’ is onderverdeeld in verschillende thema’s. Van sport, tot beroepen centrum en meer. Voor de kleinste is een aparte ruimte waarin dreumesen zich ook helemaal gek kunnen vermaken. Er zijn ook enkele shows, en er je kunt een kettingreactie mee maken. Parkeren is gratis. Technopolis ligt buiten het centrum in Mechelen zuid. Kaartjes kosten 12,50 Euro p.p. voor kinderen, 16,00 Euro voor volwassenen.https://www.technopolis.be/nl/bezoekers/

Technopolis

Ontgoocheld
Overnachten in Mechelen
Bijzonder overnachten?
Logeer eens in eenkerk. Dat kan in Martin’s Patershof. Dit is een quirky, stylish hotel in een voormalige kerk. Ontbijt in de kapel. Pak een slaapmutsje aan het altaar, ik bedoel de coole bar. Overnacht in een kamer met glas in lood ramen, of tussen de Maria beelden. Kamers zijn verschillend ingericht, dus stuk voor stuk uniek. Hoe dan ook. Deze hotelkerk is absoluut weer eens iets anders. Met de touch van vroeger, en moderne elementen van nu. Hier is het dus ook nog eens lekker luxe logeren.

Omgeving Novotel Mechelen

Martins Patershof
[…] Machtig Mechelen- 32 tips […]
[…] Machtig Mechelen- 32 tips […]