Dokkum, Friesland met kinderen en hond

Ultieme wandelingen, avonturen met kids en hond in Friesland

Ultieme wandelen en bezienswaardigheden ontdekken in Friesland met familie en hond? Omgeving Dokkum is een heerlijke vakantiebestemming in Nederland waar je samen met de hele familie plus je viervoeter kunt genieten van prachtige wandelingen in de stad en natuur van Noordoost Friesland.

Dokkum; Met zijn historische sites, restaurants aan sfeervolle grachten is de ideale uitvalsbasis om Friesland te verkennen.Voor mij is Dokkum onlosmakelijk verbonden met geschiedenisles. De zin ‘Bonifatius bij Dokkum vermoord’ staat in mijn geheugen gegrift.

Ook de indrukwekkende televisiebeelden van het Dokkumer keerpunt kan ik me nog levendig herinneren. Naast de Elfstedentocht zijn ook de Admiraliteitsdagen grote trekpleisters van de regio.

Tel hier de Waddeneilanden: Ameland, Schiermonnikoog en Berenburg bij op en alle hoogtepunten zijn compleet. Of toch niet? Dit stukje Nederland heeft meer te bieden dan bitter en Bonifatius! In dit artikel deel ik 15 tips voor een familievakantie met hond in Friesland, Dokkum.

De beste manier om Dokkum te verkennen? Te voet! De ‘Dokkum route’ voert langs de mooiste plekjes, zoals de Bonifatius kapel, de Ijsfontein (alle 11 steden hebben een unieke fontein), en brouwerij. Dit is daarbij een relaxt rondje Dokkum. Op stap met jonge kids? De 11 Stegentocht laat de stad van zijn smalste kant zien. Deze puzzeltocht is dan ook een hit met kids. Dokkum van een andere kant bezien? Maak een sup-tocht door de stad!

Bonifatiuskapel en Brouwerij Bonifatius

In de Bonifatius brouwerij bekend van het heerlijke Gulden bier, treffen we de goedlachse Gerrit aan achter de bar. En in een mum van tijd komen we van alles over Dokkums bier en Bonifatius aan de weet. Want deze zestiger staat niet alleen als vrijwilliger in de brouwerij, maar heeft ook nog een andere hobby.

Zo werkt hij (vrijwillig) enkele ochtenden per week als tuinman bij de beroemde Bonifatiuskapel. Gerrit: ‘Dit bedevaartsoort is de plek waar Bonifatius is gestorven, ook de Bonifatius bron vindt hier zijn oorsprong. Het park trekt jaarlijks duizenden pelgrims. Wist je dat in de middeleeuwen Bonifatius bier van zuiver water uit deze bron in Friesland werd gebrouwen?’

Waar koffie drinken in Dokkum?

Koffiebar Knus in Dokkum. Ondanks dat we vlak voor sluitingstijd binnen komen gerend, zijn we meer dan welkom. Ook Buffel voelt zich helemaal thuis en heeft in huishond Molly een gezellig maatje gevonden. Lang leve de Friese gastvrijheid!

Bonifatiusbier

Koffiebar Knus Dokkum

Koffiebar Knus Dokkum

Woudagemaal Werelderfgoed

Ultieme wandelingen en avonturen in Friesland? Wie Friesland denkt, zegt direct ‘schaatsen en zeilen’. De liefde voor water is wat mensen hier al eeuwen verbindt. De provincie bestaat voor de helft uit water. En iedere waterweg: van stille sloot tot aan de zilte zee speelt een eigen rol. Zo vormde het Dokkummer Grootdiep dé handelsroute naar andere Europese landen.

Meer over water in Friesland weten? Het UNESCO Woudagemaal is gebouwd in 1869 en heeft een belangrijke rol gespeeld in het reguleren van het waterpeil in de omgeving. Volg een rondleiding en kom alles aan de weet over de geschiedenis, technologie achter het watermanagement in Friesland. Het Waterbouwkundig monument draait enkele dagen per jaar op volle toeren.

Friesland met kinderen, hond?

Waar overnachten met de familie en een hond? In Friesland zijn veel leuke B&B’s, campings in de natuur. De leukste accommodatie met kinderen en hond in Friesland Kleinschalig vakantiepark Schreiershoek aan de rand van Dokkum. Van boomhut, via tiny house, Scandinavische vakantiewoning tot luxe huisje met sauna. Vanuit deze locatie kun je verschillende bezienswaardigheden met het gezin en hond in Friesland verkennen.

Vakantiepark Schreiershoek

Schreiershoek

Zodra stappen wij in de auto richting de Lauwersmeerdijk. Op de radio klinkt een melancholisch lied. ‘Is dit nu Spaans of Portugees’ vraagt Juup. Geen van beide, antwoord ik. Dit is Friese fado van Nynke Laverman. Deze zangeres zingt in het Fries op Portugese muziek.

Pittoresk Moddergat

In Friesland toer je door kilometers weiland en pittoreske dorpen met ludieke namen als ‘Metslawier’. Na een tussenstop bij Lauwersmeerdijk, is ‘Moddergat’ een leuke plek om te bezoeken..Dit historische vissersdorp met unieke naam is een plaatje om te zien, al was het leven hier vroeger alles behalve rooskleurig.

Naast een bezoekje aan museum t’ Fiskershúske is een wandeling over de zeedijk een must. De dijk kijkt uit over de Waddenzee en Moddergat. Tip: in de zomermaanden worden er vanuit Moddergat ook regelmatig wadloop-wandelingen georganiseerd. Namelijk de Eilanderbult tocht (familiewandeling).

Tibetaanse Stupa

‘HUH wat zie ik daar nu achter die molen staan?’ vraagt dochter Juup als we langs Hantum rijden. Asjemenou… Midden in een weiland tussen bomen en koeien staat een echte Stupa oftewel een Boeddhistische tempel. Een onverwachte verschijning in de Hollandse klei.

De stoepa is onderdeel van Karma Deleg Chö Phel Ling: boeddhistisch-centrum buiten het Friese dorpje Hantum. Dit is geen toeristische site, maar bezoekers zijn welkom om een kijkje te nemen. Dus zeker doen als je in de buurt bent.

Zien Noordoost Friesland

Moddergat

Lauwersmeer Nationaal Park

Het Lauwersmeer National Park is een uitgestrekt natuurgebied in het noorden van Friesland, vlakbij de grens met Groningen. Het park is ontstaan na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. In het voorjaar strijken duizenden vogels neer: van steltkluut of lepelaar.

Vanwege het broedseizoen is dit de beste kans om de meeste vogels te spotten. Al is het hier het hele jaar wel een vogelfestijn. In het park zijn verschillende wandelroutes -variërend van 2 tot 13 kilometer- uitgezet. Loop langs het water, moerassen. Dwars door weilanden, over dijken met prachtig uitzicht over de omgeving: dag en nacht. t

Dark Sky Reserve Lauwersoog

Het Nationaal Park Lauwersmeer kent namelijk geen licht of luchtvervuiling. Het is er dan ook pikkedonker. Om die reden is het park omgedoopt tot Dark Sky Reserve. Het is hier in de avond en in de nacht eindeloos sterren spotten. Zeker in de winter. Met veel geluk kun je hier het Noorderlicht zien. En dat gewoon in Nederland.Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer

Praktische informatie:

Veel wandelingen starten vanuit Staatsbosbeheer Activiteitencentrum Lauwersnest. Zo kun je een route van 10 km: het boswachterspad Kollumermeer, 5 km, of een speciale kinderwandeling volgen. Bij het activiteitencentrum is ook een speelplaats voor kinderen.

De oranje route loopt dwars door het glanzende riet, langs grazende koningspaarden, water- graslanden en een losloopgebied voor honden. Dus voor de hele familie en hond is deze hike in Noordoost Friesland een aanrader. Tip: Aan het Lauwersmeer zijn ook enkele strandjes te vinden met strandtent dus in de zomer zit je hier gebakken.

Nationaal Park De Alde Feanen is een moerasgebied ten zuidoosten van Leeuwarden. Evenals Lauwersmeer is dit een paradijs voor vogellaars. Daarbij zijn er tal van wandelroutes( 1,5 tot 10 kilometer) langs meertjes, waterpartijen en vaarten uitgezet.

wandelen in Noord-Oost Friesland

Meer wandelen in Friesland? De Elfstedentocht te voet. Precies zoals de naam doet vermoeden loopt deze wandelroute van 283 kilometer langs 11 Friese steden. het is ook mogelijk om delen van het pad te wandelen. De meest populaire etappe van de route loopt van Dokkum naar Leeuwarden.

  • De tocht der tochten te fiets? Doe de Elfsteden fietsroute. Deze tocht van 265 km loopt langs alle 11 steden. Verzamel alle stempels, of fiets gewoon 1 etappe.
  • Bonifatius Kloosterpad. Het Bonifatius Kloosterpad is een wandelroute van ongeveer 135 kilometer langs verschillende Friese kloosters. Een deel van de route loopt door Noordoost Friesland, en biedt een prachtig uitzicht op het landschap en de historische gebouwen.
  • Ga wadlopen in Schiermonnikoog, of een ander waddeneiland .

Wandelroutes in Friesland met kinderen?

  • Verschillende wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen. In het Lauwersmeer National Park en Nationaal Park De Alde Feanen bijvoorbeeld zijn korte, speciale wandelroutes voor kinderen uitgezet. Daarbij zijn er talloze korte routes te vinden. Ook is een stadswandeling leuk.

Friesland geschikt voor honden?

  • Ja, absoluut! Noordoost Friesland is een uitstekende vakantiebestemming voor hondenliefhebbers. Er zijn tal plekken waar hondjes helemaal in hun element zijn. Daarnaast zijn er ook verschillende restaurants en accommodaties waar doggo’s welkom zijn.Friesland met hond
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: