Bloesem in Amsterdam

Japanse kersenbloesem in Nederland? Jazeker!

Kersenbloesem uit Japan gewoon in Amsterdam! In het voorjaar kleurt Japan roze en kan Hanami Matsuri oftewel het kersenbloesemfestival weer gevierd worden.

 In de gele zon, onder een zee van roze bloeiende kersenbomen strijken tal van mensen op een picknickkleedje neer om de lente samen te vieren. Wist je dat deze Cherry bomb ook gewoon in Nederland is te zien?…Gewoon in het Bloesempark in Amsterdam….

Bloesempark Amsterdam

Sneeuw van Sakura

In het zuiden- start de bloei eind januari, eind maart, begin april  sneeuwt het sakura: kersenbloesems in het noorden van Japan.

Binnen een mum van tijd springen de knoppen uit hun vel en staan dik een week lang in vol ornaat te shinen. Het bloeien en afvallen van de bloemblaadjes staat in Japan symbool voor de wedergeboorte van Moeder natuur, en de vergankelijkheid van het leven en daarmee van schoonheid.

Japanse kersenbloesem

Sakura

Japanse bloesembomen in Nederland

Door tal van picknicks onder de bloeiende bomen te organiseren staan tal van scholen, en bedrijven in het hele land stil bij dit tijdelijke hoogtepunt. Gelukkig zijn er in Nederland ook tal van plekken met Japanse sierkersen te vinden.

  • Bijvoorbeeld in Haarlem, of het Maxima Park in Utrecht, alhoewel je daar vooral tijdens de bloei van de 3000 Rododendron struiken uren kunt struinen door deze purple rain.
  • De Japanse tuin: park Clingendael in Den Haag is ook een prachtig stukje Japan in Nederland met tal van mooie bloesembomen. Vanwege de kwetsbaarheid van de planten is de Japanse tuin maar acht weken per jaar geopend. Let op in de lente van 2021 zal de Japanse tuin wegens Covid gesloten blijven.
  • Ook in Almere Flevoland (de Terracottastraat) barst de kersenbloesem in het voorjaar los. Deze straat in de Regenboogbuurt is dan ook de Insta-spot van Almere. Doorgaans wordt er in de lente een Kersenbloesemfestival georganiseerd, al zit dat er in 2021 even niet in.

Sakura kersenbloesem

Bloesempark Amsterdamse Bos: Cherry bomb!

De mooiste plek om van de Japanse kersenbloesem in Nederland te genieten? Dat is het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Eind maart, begin April is dit de plek om onder 400 bomen van je eigen mini- Hanama Matsuri te genieten. Hier is het goed baden in een bad van frêle roze bloesem.

De Japanse sierkersen vormen een grote cirkel in het hart van het Amsterdamse bos, iedere boom heeft een Nederlandse of Japanse vrouwennaam. De bloesembomen zijn dan ook een geschenk van de’ Japanese Women’s Club’ uit Amstelveen. 

Vanwege de vele Japanse, Aziatische bedrijven heeft deze gemeente een grote Japanse community. Zodra de bloeitijd begint vieren veel werknemers gezamenlijk de lente in het Bloesempark van het Amsterdamse bos.

Samen met de hele familie maakte Reisachtig een wandeling door het Amsterdamse bos, inclusief uitstapje naar het Bloesempark. Onze kleine dames Pip en Juup hebben genoten van de bloemenpracht en willen zeker een keertje terug. 

Om de doorstroom te behouden zijn we maar kort in het kleine park geweest, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Wanneer staan de bloesembomen in bloei?

Door de vrieskou in februari zal de bloei in het Bloesempark op 26 maart 2021 van start gaan: een week later dan het voorjaar van 2020. Houd rekening met een bloeitijd van omstreeks twee weken, echter bij slecht weer, of veel wind kan de bloeiperiode iets korter duren. De beste tijd om de bloesem te bekijken is op een doordeweekse dag, of vroeg in de ochtend.

Het is slim om de weekenden (in de middag) te vermijden. Op zonnige dagen kan de drukte behoorlijk oplopen. Kom vooral met de fiets.

Bloesempark Amstelveen

Uitstapje in de lente: praktische informatie

Parkeren kan bij de geitenboerderij, de dagcamping en bij Staatsbosbeheer ‘Genie’ in het Amsterdamse Bos. Zijn deze vol? Probeer de parkeerplaatsen bij het Raadhuis en de Doorweg. In het weekend is het ook mogelijk om op het terrein Land van Bosse in het Amsterdamse Bos te parkeren. Route Bloesempark is goed aangegeven (15 min te voet).Japanse sierkers

Sakura in Amstelpark

De Japanse Tuin in het Amstelpark van Amsterdam is ook een mooie plek om de kersenbloesem, en voorjaarsbloeiers te zien.  De Japanse Tuin ligt pal aan de grote vijver van het Amstelpark en is bezaaid met bomen, zwarte bamboe, bonsai boompjes een Camelia (japanse winterroos) en sierkers, al zijn het slechts enkele bomen. Bijkomend voordeel is dat het hier niet zo druk is.

In 2001 is de tuin volledig gerenoveerd met o.a. een loopbrug over het water. De nieuwe lage beplanting bestaat onder andere uit maagdenpalm die prachtige bloemen krijgen in het voorjaar. Maak een wandeling door het Amstelpark en geniet van de lente. Voor kinderen is er overigens ook een leuke speeltuin in het Amstelpark Amsterdam te vinden. Tip: ook in het Westerpark is tal van mooie kersenbloesem te zien. Tips voor mooie kersenbloesem in Nederland? Laat het me even weten.

Amstelpark met kinderenJapanse Tuin Amstelpark

5 Comments

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: