Zien en doen Zuid Bohemen Tsjechië in 16 tips

Op vakantie naar Tsjechisch Bohemen? Onlangs heb ik  de Ústí regio nabij ‘Zwitsers Tsjechië’ helemaal omarmt. Om deze groene regio te ontdekken, is Děčín een prima uitvalsbasis. Deze relaxte stad aan de Elbe, ligt nabij de grens van Duitsland en Tsjechië, pal in de natuur! Kortom: de ideale combi van stad, en de betere buitenbeleving. Wat te doen en te zien in Dečin en de Ústí regio?…

Wat is Boheems Tsjechië?

Het Zwitserse deel van Tsjechië, ook wel bekend als Boheems Zwitserland of České Švýcarsko, is een prachtig natuurgebied in het noordwesten van Tsjechië. Het staat bekend om zijn spectaculaire zandstenen rotsformaties, diepe kloven, schilderachtige bossen en indrukwekkende uitzichten.

Wat zijn de topattracties in Tsjechië, Bohemen?

Enkele van de topattracties in het Zwitserse deel van Tsjechië zijn de Pravčická Brána (Pravčicepoort), de grootste zandstenen boog van Europa, de Edmundskloof (Tichá soutěska), een adembenemende kloof met steile rotswanden en watervallen, en de Bastei-brug (Bastei), een iconische uitkijkpunt met uitzicht over de Elbevallei.

Welke activiteiten kun je doen in het Zwitserse deel van Tsjechië, Bohemen? Wandelen, fietsen, klimmen en zelfs boottochten maken. Er zijn tal van goed gemarkeerde wandel- en fietspaden die je naar de mooiste plekken van de regio leiden. Daarnaast kun je er kajakken, kano- en wildwatervaren op de rivier de Kamenice.

Wat is de beste tijd voor Zwitsers-Tsjechië,

Op vakantie?Dat kan het hele jaar door, maar de beste tijd is van het late voorjaar tot de vroege herfst. De temperaturen zijn aangenaam, de natuur is dan op z’n best. Het kan echter drukker zijn tijdens de zomermaanden, vooral in populaire toeristische gebieden.

Zijn er accommodaties en eetgelegenheden? Ja, er zijn verschillende accommodaties beschikbaar in het Zwitserse deel van Tsjechië, variërend van hotels en pensions tot vakantiehuizen en campings. Er zijn ook restaurants en eetgelegenheden waar je kunt genieten van zowel lokale Tsjechische gerechten als internationale keukens.

 

Wat zijn de topattracties Boheems Zwitserland?

Maak een steptour door Decin. De leukste manier om Děčín te verkennen? Met een step (tour). Step over ‘The Bridge’, zoef langs de Elbe en wip even aan bij kasteel Děčín. Let op: dit pareltje ligt bovenop een heuvel. Een koninklijke oprijlaan -van 300 meter- verbindt stad met slot, dus je moet je er wel even iets voor doen.

Maar dan heb je ook wat…Met zijn bloemrijke tuin, en dito uitzicht doet de burcht een beetje denken aan Chateau Meiland.Geschiedenis in een notendop? Dit voormalige fort heeft heel wat meegemaakt….In de 17e eeuw is het fort omgeturnd tot zomerresidentie van de familie Habsburg. Tijdens het communisme is dit paleisje grotendeels gemolesteerd, maar inmiddels is het kasteel helemaal in ere hersteld en doet dienst als evenementenlocatie.

Drink een biertje bij Nomad: De vliegende brouwerij

Steppen maakt dorstig. Dus stop die step, en stap binnen bij Nomad voor een verfrissend pilsje. Deze micro brewery is opgezet door Hansa: ‘de vliegende bierbrouwer’. Als freelance Brouwer vliegt hij al jaren de hele wereld af, om elders zijn bierkunsten te perfectioneren. Niet voor niets is zijn levensmotto: ‘Beer is not boring’. Al reizende doe je natuurlijk de beste ideeën op. Daarom heeft Hansa z’n eigen micro brewery en café opgezet. Op jaarbasis stroomt er 2,8 duizend liter bier door de aderen van Nomad. Van traditionele-, tot speciale bieren. Geinig weetje: Nomad is dé ‘bierleverancier’ van het lokale basketbalteam.

  • Meer zin in een kop koffie? Step of loop door naar Coffee & books. Dé koffiebar voor een bakkie … en een spannend boek. Coffee 7 books is een gezellige mengelmoes van koffieleuten en verdwaalde toeristen.
  • Net als ik chocoholic? Maak een tussenstep ik bedoel stop bij Jordan’s chocolate voor handgemaakte chocolade.
  • Beetje trek gekregen? Step up naar de Fabrik. Dit knusse Eetcafé in voormalige fabriek is de favoriete hangout van locals. De Fabrik serveert simpele, maar smakelijke (Europese) gerechten.

Tip: wil je een langere steptocht maken? Boek een downhill ride naar Sneznik. Ben je juist klaar met steppen? Huur een sup board, of kano en cruise de rivier af. je kunt ook een combinatie doen van fiets en kano tour. Bovenstaande activiteiten, fiets of step huur, klimmateriaal en excursies in de omgeving? Active Point is het aangewezen punt voor dergelijke activiteiten.https://active-point.cz/

Rotsklimmen in de stad?

Jazeker! Want aan de rand van de stad wacht een toffe klimwand: De ‘Via Ferrata’. Klauter op de rotswand met uitzicht op het Děčín kasteel en de Elbe Rivier. Kortom: genieten op grote hoogte. Met 14 verschillende klimroutes, (van 10 tot 170 meter hoog) kunnen beginnende en gevorderden klimmers helemaal los in dit outdoor klimpark. Voor zowel beginnende klimmers als gevorderden. Ook fijn: bovenop de rots zijn ijskoude drankjes verkrijgbaar bij het restaurant. Fun fact: de klimroutes zijn uitgezet door een fitte 73 jarige! En ja voor wie het weten wil, deze man is nog altijd actief klimmer.Step tour Decin sity

Brewery Nomad

Brouwerij Nomad

Decin stad

Coffee & Books plus the Bridge

Uitstapjes nabij Děčín?

Maak een ‘river cruise’ over de Elbe. Boek bijvoorbeeld een boottocht vanuit Děčín naar Praag, of rij net als ik met de auto naar Ústí Strekov. Spring hier aan boord bij de Tsjechische kapitein Iglo voor een relaxte boottrip over de rivier Elbe. Op een zomerse dag zit je hier helemaal als koning in de schuit. Zon op je bol, en wind in de haren. Meer aan nabij de stad Litomerice en blijf hier een nachtje slapen, of maak er gewoon een dagtochtje van.Boot tour Elbe rivier

Bezoek de stad Litomerice

Litomerice is een compacte stad aan de Elbe en Eger rivier in de Ústí regio, Zwitsers Bohemen. Dichtbij Theresienstadt, maar mentaal lichtjaren verwijderd van dit concentratiekamp. Kleurrijke Litomerice staat in schril contrast met zijn beruchte buur. Met zijn majestueuze Renaissance architectuur en schitterend stadsplein met goede restaurants (Vredesplein) is dit ‘De King of the North’ van Bohemen. Ideaal voor een cultureel uitstapje.

Wat is er te zien en te doen?

  • Maak een stadswandeling langs alle highlights! Start je wandeling in ‘vogelvlucht’, en beklim de Ulika: uitkijktoren op het Vredesplein. Vanaf de toren van het stadhuis heb je een 360 uitzicht over de stad, de Elbe en de bergen. In de zomermaanden is de toren geopend voor publiek (ingang VVV gebouw), een absolute topper in Litomerice.
  • Vanuit het schitterende Vredesplein steek je zo door naar het ‘huis van de zwarte adelaar’. Deze voormalige stadsvilla is beschilderd met sierlijk figuren in zwarte graffito.
  • loop vanuit de Zwarte adelaar de straat uit, richting het lager gelegen stadsdeel voor een mooi uitzicht over de St Stephen’s kathedraal.
  • Stoom door naar deze 18e eeuwse kathedraal met losse toren. De kathedraal ligt op loopafstand van het oude centrum.Met een hoogte van 65 meter is de toren de aangewezen plek om de hele stad te overzien en een mooie foto te schieten.

Koffiestop?

Op naar Espressobar Zoban! Deze koffie annex branderij in Lito is echt een vondst. Zoban bakt overigens tevens heerlijke taartjes en sapjes. De ideale kickstart van je dag, of een kleine stadswandeling. O, en nu ik toch bezig ben… Ren dan ook nog even door naar ‘Čokoládová Laboratoř’. Deze chocoladehemel is natuurlijk niet typisch Tsjechisch, maar koffie en chocolade is natuurlijk een gouden duo. hou er rekening mee:  De koffie-en chocoladewinkel liggen niet naast elkaar.

Bezoek het ‘museum of Crystal touch’

Litomerice heeft geen meeslepende, maar wel unieke bezienswaardigheden. Zo is het ‘Museum of Crystal touch’ een maffe tussenstop in Litomerice. Dit glaspaleis is een expositieruimte met handafdrukken van beroemdheden in glas. Leuk voor wie altijd al de hand van Ringo Starr, Anastasia, of Kiss heeft willen aanraken. De handen zijn gemaakt door glaskunstenaar Jan Hunat, zijn werk is absoluut eens wat anders dan Swarovski.

Drink een wijntje in een wijnhuis

Litomerice is de hoofdstad van de wijn in de Ústí regio. De omgeving van deze stad is gezegend met wijngaarden. In september kun je hier dan ook een heus wijnfestival bijwonden. De oogst wordt dan gevierd met een markt waarbij je Burčak: eerste (hele jonge) wijn van het seizoen kunt proeven. Maar de rest van het jaar kun je natuurlijk ook een wijnhuis bezoeken. Rent a bike, peddel langs de Elbe en ga naar Zernosecke Vinarstvi. Dit wijnhuis ligt nabij de stad. Boek vooraf een vermakelijke rondleiding. Glaasje wijn erbij en genieten maar.

Litomerice old and new town

Architecture in Litomerice

Litomerice

Adelaarshuis en views

Winery in Litomerice

Museum of Crustal touch

Museum of crystal touch

Burcak wijn

Burcak plus koffiebar

Het aller, aller leukste tijdens een vakantie in het noorden van Tsjechië? Maak een wandeling en fietstocht in de prachtige natuur. Uiteraard heeft Reisachtige Laura heeft alvast een mooie wandeling en fietsroute voor je uitgestippeld.
Fietsen door magisch Zwitsers Tsjechië
Veelzijdige reisgenoot| Rugzak Fjällräven
http://www.branadocech.cz/en

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: