Fietsen door Ertsgebergte| Magisch Zwitsers Tsjechië

Zijn er fietsroutes te vinden in het Ertsgebergte Tsjechië? Jazeker, er zijn verschillende fietsroutes in het Ertsgebergte. Het gebied heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden en route voor verschillende niveaus. Is het Ertsgebergte dan ook geschikt voor mountainbiken? Ja, het Ertsgebergte is een geweldige bestemming voor mountainbikers. Het gebied biedt uitdagende trails en off-road routes voor ervaren mountainbikers. Er zijn ook gemarkeerde mountainbikeroutes beschikbaar voor allerlei niveaus: van instap tot medium en ervaren.

Wat zijn de mooiste fietstochten in Ertsgebergte?

  • Krušnohorská cyklostezka (Ertsgebergte Fietspad): Dit fietspad is één van de bekendste en meest populaire routes in het Ertsgebergte. En daarmee ook het drukste. De fietsroute loopt langs de voormalige smalspoorlijn en biedt prachtige uitzichten, en loopt langs historische bezienswaardigheden.
  • Karlovy Vary naar Johanngeorgenstadt: Deze fietsroute begint in kuurstad Karlovy Vary en voert door het prachtige landschap van het Ertsgebergte naar Johanngeorgenstadt. Passeer langs charmante dorpjes, fiets door groene bossen en ontdek historische bezienswaardigheden.
  • Krušnohorská magistrála (Ertsgebergte Trail): Hoewel deze route eerder op Reisachtig is genoemd als wandelroute, is het ook mogelijk om delen ervan te fietsen. Deze lange-afstandsroutes is een uitdaging voor fietsers die het hele Ertsgebergte willen verkennen en onderweg de prachtige natuur en culturele bezienswaardigheden ten volste willen benutten. Een echte kuitenbijter, maar dan wel met topuitzicht!
  • Přísečnice circulaire route: Dit rondje  begint in het pittoreske dorpje Přísečnice en maakt een loop door het omliggende landschap. Fiets over landweggetjes door het pastorale landschap, groene bossen en adembenemende uitzichten op het Ertsgebergte.

Fietsroute langs hoogtepunten

Deze betoverende fietstocht van 60 km start bij stuwmeer Flajé via Adolfov naar Děčín in het Ertsgebergte. 60 km fietsen lijkt wellicht veel, maar als je net als ik de een elektrische mountainbike huurt is deze afstand een eitje.

Bovendien is dit een afwisselende, relaxte fietstocht in de sprookjesachtige natuur van het Ertsgebergte in Zwitsers Bohemen. In het verleden stond het Ertsgebergte bekend als de zilverfabriek van Tsjechië, maar na het sluiten van de ertsmijnen domineert de natuur hier als nooit te voren. Vooral in de lente, zomer en herfst is het Ertsgebergte een feeëriek natuurgebied, ideaal voor wandelaars en fietsers.

Fietstocht in kerstsfeer

Peddel heuveltje op en af, en cross dwars over de piste -in de zomer doet de piste dienst als fietspad. Een groot deel van de route loopt dwars door een labyrint van kerstbomen, je zou hier zomaar de kerstman tegen het lijf kunnen lopen. Sowieso krijg je in dit dennenbos in alle seizoenen het kerstgevoel direct te pakken.

Naast blauwsparren barst het hier -in de herfst- van de paddestoelen… en plukkers. Tijdens m’n fietstocht in het Ertsgebergte ontmoet ik Elisa: een echte paddestoelen liefhebber. Elisa vertelt dat ieder gezin in Tsjechië jaarlijks gemiddeld 7 kilo paddestoelen scoort. Een behoorlijke vangst.
Paddestoelen plukken TsjechiëFietstocht Ertsgebergte

Tisa Rocks! filmlocatie

Vanuit de bossen scheur je door de landelijke omgeving met liefelijke dorpjes door naar Tisa rocks (Tiske Steny). Parkeer je fiets, dwaal door een doolhof van rotsen. Erosie heeft sommige zandrotsen (max 30 meter hoog) in bizarre figuren getransformeerd. Zoals: de zogenaamde ‘paddestoel en schildpad’. Dit zandsteengebergte is in alle opzichten een sprookje. Niet voor niets is de fantasiefilm ‘Chronicles of Narnia’ hier opgenomen.

Het hele jaar door leent dit feeërieke decor zich uitstekend voor een rondwandeling (van 60 min). Wil je deze korte hike uitbreiden? Loop door naar ’the Red circel’ bij Precipice voor het beste uitzicht in de hele omgeving. Uitgewandeld? Fiets in 30 minuten bergafwaarts naar Decin. Liever langer van deze bijzondere omgeving genieten? Blijf gewoon een nachtje slapen bij Kristin!

Tip: Als je dan toch in de buurt bent? Bezoek dan ook nog even de Pravçicka Brana, oftewel de Prebischtor gate: Europa’s grootste natuurlijke poort/ brug van zandsteen. Met een spanwijdte van 16 meter is dit natuurfenomeen behoorlijk indrukwekkend. Let op: Pravçicka Brana ligt 25 km verderop dus dat is best een fiks stuk omfietsen. Maar met de auto ben je binnen 40 minuten ter plaatse. In de zomer struikel je hier over de Instagrammers en ‘reguliere toeristen’, maar in voor -en najaar heb je het rijk praktisch alleen.

Tiské stěny

Tiské stěny

Pravçicka Brana

Pravçicka Brana

Tisa Walls

Tisa Walls

Waar overnachten?

Overnachten in de Tsjechische natuur? Dan is Kristin Hrádek: een voormalig jachthuis nabij Děčín en Vysoké is een aanrader. Dit romantische hotel, op de grens van Bohemen en Saksen ligt midden in de bossen, dus zo kom je geheid helemaal tot rust.

Schuif aan in het bijbehorende restaurant voor een heerlijk diner, en slaap als Doornroosje in een comfortabele kamer. Met een beetje mazzel kun je hier in de ochtend herten en hazen zien rondhuppelen. Overigens hoeft een overnachting hier niet de kop te kosten, dus dat scheelt weer een slok op een Slivovice (Tsjechische borrel op basis van pruimen).

Natuur Boheems Saksen

Morgenstond heeft goud in de mond:)

Kristin Hrádek pension

Kristin Hrádek

Praktische informatie

Kan ik fietsen huren in het Ertsgebergte? Ja, er zijn fietsverhuurwinkels beschikbaar in het Ertsgebergte waar je fietsen kunt huren. Je kunt kiezen uit verschillende soorten fietsen, waaronder mountainbikes, elektrische fietsen en hybride fietsen.

Het Ertsgebergte is een grensgebied van 150 kilometer tussen Tsjechië en Duitsland, en is dus makkelijk met de auto te bereiken. Bovenstaande fietsroute loopt door de regio Ustí plus Karlovy Vary. Fiets via Cinovec- de skidorpen Nové Mesto- Mikolov, Krupka-, Tisa naar Decin. Afstand tussen Flajé stuwmeer, Adolfov en Decin is 60 km.

De hierboven beschreven fietstocht met gids is te boeken bij Active Point in Decin. Een ‘DIY’ tocht kan ook: huur een mountainbike met ondersteuning en laat je (met fiets) afzetten bij het meer en fiets van daaruit naar Děčín.Ben je geen fietsliefhebber? Tisa Rocks is ook met de auto bereikbaar.

Natuurlijk valt er in Tsjechisch Bohemen heel veel te zien en te doen. Ik heb alvast de leukste activiteiten, een wandeltocht en adresjes voor je uitgezocht. En dan nog even dit disclaimer. Ik bezocht het Ertsgebergte op uitnodiging, maar dit is mijn oprechte mening.

Smaakt dit naar meer?
Zwitsers Tsjechië- Wandeling langs alle hoogtepunten
Uitstapjes Zwitsers Tsjechië-16 tips
Duurzaam op reis| 12 tips
Meer informatie over de regio? http://www.branadocech.cz/en
Alle ins en outs over Tsjechië?:http://www.czechtourism.com

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: