Wandeling in de natuur van Trondheim Noorwegen

Outdoor beleving bij Trondheim In Noorwegen? Zoek de natuur op in Bymarke! In de rondom gelegen heuvels van Trondheim, schuilt een prachtig natuurgebied, met tal van bewegwijzerde wandelroutes. Bovendien is de heuvelachtige natuur van Bymarke zeer aanlokkelijk in ieder seizoen. Zwem in het meer in de zomer, en ga lekker skiën in de winter. Bymarke is van alle markten thuis. Daarnaast is dit een geliefde recreatieplek onder de locals. Reisachtige Laura maakte een herfstwandeling in de natuur van Trondheim. Deze outdoor experience wil ik graag met iedereen delen…

Wandeling Bymarke

Wandeling in Bymarke

Hoe kom je in natuurpark Bymarke Trondheim?

Met tram 1! De tramrit vanuit het centrum in Trondheim duurt ongeveer 20 minuten, en is een aanrader. In nog geen kwartier, verandert het stadse straatbeeld in een weelderige bos groen. Langzaamaan tuft de tram de heuvels in, totdat Trondheim in de achteruitkijkspiegel van de chauffeur verdwijnt. Af en toe klinkt het vrolijke getingel van de tram.

Buiten is het in het najaar best fris, maar binnen in de tram staat de kachel op 10: warm en knus dus. Vooral in het weekend is lijn één gezellig druk.Veel locals uit de stad trekken, er in hun vrije tijd op uit. Bewapend met Nordic wandelstokken en rugzakken zit half Trondheim gezellig zij aan zij in de tram.

Schitterend meer Lian

Bij aankomst wacht een aangename verrassing. De tram stopt aan de voet van Lian lake. In en rondom het meer (tegenover eindstation Lian) is een gezellige drukte. In de zomer is het Lian meer een fijne zwemplek, met tal van spelende kinderen. Tijdens mijn bezoek in het najaar is het hier nog steeds een gezellige boel. Picknickmanden gaan open, her en der poppen thermoskannen op dit is de favoriete hangout van locals in Trondheim.

Outdoor feestje

Grappig dat je vanuit de stad Trondheim zo met beide benen in de natuur staat. En wat een sfeer! Bij de vuurplaats aan de rand van het meer laait het vuurtje lekker op, zodra het vuur getemperd is gaan de worsten op de BBQ. Enkele meters verderop trekt een dreumes zijn schoenen uit en steekt een teen in het water. Brrrr. Op het omliggende veld schieten jongens een balletje over en weer. Het is duidelijk. Het outdoor feest begint en eindigt in Lian.

Een goed voorbeeld doet volgen: dus plof ik zelf ook neer voor een kop thee: heb niet voor niets in Oslo een thermoskan gescoord. Fun fact: de Noren nemen overal, en altijd een thermoskan plus een ‘matpakke’ (lunch onderweg) mee. Juist omdat horecagelegenheden in de natuur van Noorwegen dun gezaaid zijn, is iedereen ingesteld op een ‘self supporting outdoor beleving’.

station Lian

Lian eindstation

Outdoor experience Norway

Outdoor feestje

Het meer van Lian

Meer van Lian

Tip van Locals: wandelroute Bymarke

Als ik na de thee richting het bordje Pelgrimsroute loop, raak ik aan de praat met het levenslustige stel: Karin en Lars. Karin is opgegroeid in het nabijgelegen Stjørdal: de agrarische schuur van Trøndelag. Lars is een echte Tronder, en kent de omgeving op z’n broekzak.

Als ik tijdens het gesprek laat vallen dat ik een deel van de Pelgrimsroute ga volgen, kijkt Lars me ietwat verbaasd aan, en zegt ‘Het Norsk Folk museum gaat vanmiddag pas open’. Als ik aangeef, dat ik eigenlijk meer voor de wandelroute zelf ben gekomen, in plaats van het museum knikt Karin met haar hoofd.

‘Dat is een leuke wandelroute, maar deze loopt de stad in, de natuur uit. Wil je niet liever een wandeling door bossen, heuvels en uitzichtpunt maken? Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. En dus ga ik op advies van dit joviale duo de paden op de lanen in richting Grønlia.

De gelijknamige route is goed aangegeven, en is geschikt voor alle niveaus: ook met kinderen is dit een relaxte tocht van 7 km. De route slingert langs een beekje, door de bossen en langs houten huizen. Ik spot zelfs een Scandinavisch huis met een kopie van het woonhuis als vogelhuis. Erg geinig.

Birdhouse Norway

Vogelhuis in stijl woonhuis

Wandeling van Lian naar Grønlia

Het is een mooie herfstdag, de zon schijnt, de buitenlucht voelt fris. Ik ben duidelijk niet de enige bezoeker in ‘het park’. Als paddenstoelen uit de grond schieten wandelaars de paden op, de lanen in. Van jong tot oud, met of zonder hond, kinderwagen maakt iedereen zich op voor een zondagse wandeling. Dat laatste gaat er hier trouwens een stuk serieuzer aan toe dan in NL. Van top tot teen gekleed in wandeloutfits is hiken hier serious business.

Als ik even stop om de weg te vragen, zegt de jongen met baard: ‘Hey, je bent op de goede weg, maar het pad is erg modderig. Gaat dit lukken met die schoenen? De boodschap is duidelijk, klaarblijkelijk is het niet ‘done’, om op je Vans door de bossen te hosse. En inderdaad voor wie het weten wil: aan het einde van de rit zijn mijn sneakers behoorlijk goor.

Maar een beetje viezigheid mag de pret niet drukken. Dit is een heerlijke wandeling door bebost, en soms open terrein. In de herfst zijn er aardig wat paddestoelen te zien, en is het bos extra kleurrijk. Aan het einde van de weg wacht een fikse beloning in de vorm van café Grønlia: een Scandinavisch chalet. Bovenop een heuvel met uitzicht over het meer, is dit de ideale plek voor een lunch, of koffiepauze.

Waar lunchen in Bymarke? Grønlia 

Gronlina restaurant doet vaag aan het huisje van Hans en Grietje denken. Dit is weliswaar geen snoep- maar een ‘bakhuisje. Van kaneelbollen via worteltaart en vers gebakken wafels. Alle baksels van café Grønlia zijn volgens locals te gek. Er is alleen wel een maar….In het weekend barst rond 15.00 het spitsuur los.

Voor je het weet sta je net als ik zo een uur in de rij. An sich geen ramp, maar juist toen ik eindelijk aan de beurt was, viste ik net achter het net. Maar ach, met een kop koffie en onbetaalbaar uitzicht is dit een geweldige ervaring. Vanuit Grønli wandel je zo, via een andere weg binnen een uur naar het opstappunt van de tram.

Praktische informatie uitstapje Bymarke

Hoe kom je in Bymarke? Neem vanuit Trondheim tram 1 naar eindstation Lian. Een kaartje is niet te koop in de tram, wel in supermarkten zoals Seven Eleven of download de Ruter app en betaal met creditcard. Route informatie wandeling ‘Lian naar Grønlia’. Stap de tram uit en volg de Solemsvegen tot aan de kruising.

Sla hier rechts af en ga de Vådanvegen in. Vervolg de weg tot je een bordje Grønli ziet staan. Houd deze route door het bos aan tot aan café Grønlia. Weetje: enkele keren per jaar is het Noorderlicht tevens vanuit Bymarke waarneembaar. Vanwege de lichtvervuiling in Trondheim is het Noorderlicht hier niet al te vaak zichtbaar. Tram info? Check: https://ruter.no/en

Café Grønlia

Cafe Grønlia

Norwegian pastry

Voor de rij

Meer wandelroutes in de omgeving van Trondheim?

Doe -wel- de pelgrimsroute!

Ok de Pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim heb ik even geskipt. Maar mocht je in de gelegenheid zijn? Zeker doen! Deze route van 8 k.m, loopt vanaf station Lian tot de Niaros domkerk in Trondheim. Tip: de route loopt langs het openluchtmuseum van Volkenkunde, dus wip even aan voor een bezoekje. Naast historische gebouwen, is hier tevens een originele staafkerk uit Haltdalen te bewonderen. Neem de tram naar Lian, en volg het bordje Pelgrimsroute richting het museum.

Lade trail of Ladestiene trail

Deze route loopt over het schiereiland van Lade langs het Trondheim fjord. De totale tocht is 14 km. Neem bus 4 naar Lade Gård en loop naar Korsvika. Je kunt ook bus 6 naar Rotvill of Ranheim nemen. Wandel van hieruit naar Dora, ga door naar Korsvika en pak hier gelijk even ‘een rondje kunstinstallaties’ mee. Vervolg de weg ga naar Ladekaia voor de kaneelbroodjes en Ringve (wafels) bij het onvertroffen café Sponhuset.

Tip: een eenvoudige routekaart is gratis verkrijgbaar bij het toeristenbureau in het centrum van Trondheim.
Meer info over Trondheim, of Oslo? Daar gaat ie!

20 Tips Trondheim- Het nieuwe Bergen van Noorwegen
Vakantie Noorwegen? Reis met de trein!
Groen Oslo- Ekebergparken, Telthusbakken, stadspark en duurzame initiatieven
Oslo|22 tips hotspots, street food, restaurants & toffe wijken
Moderne architectuur Oslo| Wandel langs alle hoogtepunten

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: