Lysefjord, Preikestolen

Lysefjord Preikestolen, Keragbolten| Wandelen, fjordcruise in 9 tips

Een cruise door de Lysefjord en een wandeling naar Preikestolen, of Keragbolten in Noorwegen, is in alle opzichten een hoogtepunt in de regio Stavanger. Wat is Preikestolen precies? De Preikestolen (letterlijk: de Preekstoelrots) is een 604 meter hoge klif in het Lysefjord.

Waar ligt Lysefjord, Preikestolen, Kjeragbolten? Deze topspots in Noorwegen liggen in de provincie Rogaland op de grens van Zuid- en Zuidwest-Noorwegen. Samen met mijn tieners Pip en Juup heb ik onlangs een boottocht gemaakt door de Lysefjord, in combinatie met een wandeling naar het uitkijkpunt Preikestolen. Want beide bieden een uniek uitzicht op of in de Lysefjord. In dit artikel deel ik mijn ervaringen plus 9 tips, dus doe er je voordeel mee.

CRUISE DOOR DE LYSEFJORD

Vanuit de haven van Stavanger kun je een cruise maken naar een van de mooiste fjorden van Noorwegen: Lysefjord. Een ontspannende boottocht waarbij je ‘in de monding van de fjord’ vaart. Spannend! De rondvaart is ideaal, zeker met (kleine) kinderen, of voor wie de wandeling naar Preikestolen niet kan ondernemen. Nog leuker is de combinatie rondvaart en wandeling naar Preikestolen. Met een combinatiecruise- en wandelticket kun je vanaf de Preikestolen en de kliffen genieten van het mooiste uitzicht op de fjord: vanaf de boot.

Fjord cruise Lysefjord

Hengjanefossen

De Lysefjord-cruise vaart langs de Hengjanefossen-waterval en granieten rotsen die als rechte muren uit het water lijken te oprijzen. Piek van de Lysefjord? Dat is de Preikestolen alias de Preekstoel (de Preekstoelrots). Deze reus torent 604 meter boven de Lysefjord uit en schittert ook in de film ‘Mission: Impossible – Fallout’. Vanaf de boot is het uitzicht op de kliffen en de fjord zeer indrukwekkend. Grappig genoeg is de top het platte rotsplateau van Preikestolen, ook wel Preekstoelrots genoemd, zo hoog dat het vanaf de boot niet te zien is.

PRAKTISCHE INFORMATIE FJORDCRUISE

Afhankelijk van het gekozen ticket duurt de Lysefjord-cruise 2,5 of 4 uur. Wij kozen voor de combinatie Lysefjordcruise + bus + wandeling. Hoeveel kost een ticket voor een fjordcruise? Vanaf 70 euro kinderen de helft van de prijs. Bekijk de actuele prijzen op: Rødne . Een reguliere rondvaart duurt ongeveer 3,5 uur. De combinatie varen en wandelen ongeveer 8 uur. Hoe kom je vanuit Nederland naar de Lysefjord Stavanger? Dit zijn de beste reisroutes in Noorwegen.

Hike Preikestolen

Waarom is deze rots zo beroemd? De top van de 25 bij 25 meter grote rots is zo plat als een dubbeltje en biedt een geweldig uitzicht over de Lysefjord. Waarom is de top zo vlak als die van de Tafelberg? Deze kanjer stamt uit de ijstijd: zo’n 10.000 jaar geleden.

Ongeveer 10.000 jaar geleden sijpelde smeltwater in de rotsspleten en bevroor het in de winter vast. Door de uitzetting van het ijs brokkelden grote rotsblokken af. Hierdoor veranderde de torenspits geleidelijk in een vlak rotsplateau. Vandaar de naam Preekstoelrots. De Preikestolen biedt een schitterend uitzicht over de Lysefjord en is alleen te voet bereikbaar.Preikestolen met kinderen.

Preikestolen with children

De klim naar de Preekstoelrots is de topattractie van de regio. Is de Preikestolenwandeling geschikt voor kinderen? Ja, vanaf 9 jaar wordt de wandeling naar de top aanbevolen. De wandeling is geschikt voor alle niveaus (gemiddelde conditie). Neem de tijd met kinderen en doe het rustig aan. Bij jonge kinderen is het verstandig om meer pauzes tussendoor te nemen. Neem voldoende eten en drinken mee.

Is de Preikestolenwandeling moeilijk?…hoor ik je denken. Het pad is over het algemeen goed begaanbaar, maar op veel punten lastig, omdat het steil is, maar niet echt moeilijk. Voor wie zich afvraagt: ‘Hoe lang is de wandeling naar Preikestolen?’ Reken in totaal op zo’n drie tot vier uur. Dus twee uur heen en twee uur terug. De wandeling beslaat vier kilometer, maar gaat op sommige punten verticaal omhoog.

Helaas eindigde de Preekstoelrots voor ons in een ‘mission Impossible’. De dag voor de wandeling beschadigde Juup haar knie ernstig. Struikelen naar de top was geen optie, waardoor we halverwege de rit moesten staken. Het fenomenale uitzicht over de Lysefjord ging aan ons voorbij. Om te comprimeren! Al hebben we toch genoten van (de helft van) deze avontuurlijke reis en het mooie weer.

 • Tip: het uitzicht is het mooist bij zonsopgang of zonsondergang. In de winter is de Preikestolen met de juiste uitrusting ook een prachtige wandeling. De beste reistijd om Preikestolen te bezoeken? Daarna van mei tot oktober.
  Pulpit, Preikestolen

Kjeragbolten-WANDELING

Een ander hoogtepunt in de Lysefjord is het rotsblok Kjeragbolten. Dit is een enorm rotsblok ingeklemd tussen twee rotswanden, 996 meter boven zee. Je kunt erop lopen of zitten. Dit hoogtepunt is een pure Insta-spot. Maar je krijgt deze rit niet gratis. Want de pittige wandeling naar Kjerag (1084 meter) duurt zo’n 5 uur. Het rotsblok Kjeragbolten is moeilijker te bereiken dan Preikestolen.

PRAKTISCHE INFORMATIE KJERAGBOLTEN

 • Hoe kom je bij het startpunt van de Kjeragbolten-wandeling? Neem de veerboot van Stavanger naar Lysebotn en rijd vandaar naar Øygardsstøl. Het is ook mogelijk om via Sirdalen richting Lysebotn te rijden.
 • Met de bus: in de zomermaanden kun je vanuit de stad Stavanger de Gofjords-bus nemen (rond 10.00 uur) naar het startpunt van de Kjerag-wandeling: Øygardsstøl. Overigens geen goedkoop ritje. Dus als je met het gezin bent, is de auto waarschijnlijk goedkoper. Let op: De steile, gemarkeerde dagwandeling is ongeveer 10 kilometer (totaal ongeveer 8 uur)..

PRAKTISCHE INFORMATIE PREIKESTOLEN WANDELING

Hoe kom je bij het startpunt van de Preekstoelrotswandeling?

 • Met de auto – De reis van 38 km duurt ongeveer 40 minuten. Rijd via de Ryfylke-tunnel naar de parkeerplaatsen. Verwacht een flinke tol voor de tunnel. Parkeren kost ongeveer NOK 250 per dag.
 • Alternatief? De bus van Gofjord. Deze vertrekt vanuit het centrum (bussen rijden ongeveer elk uur) naar het startpunt van de Preikestolenwandeling. Terugkeer in de middag, tijdens de zomervakantie rijden de bussen elk uur.

Goedkoop naar Preikestolen?

 • Neem de openbare bus (lijn 100). Deze loopt de hele dag van het centrum van Stavanger naar Jørpelandsvågen in Jørpeland. Vanaf hier loopt u 8 km naar het startpunt van de wandeling. Dat is niet de meest ideale, maar wel de low-budget oplossing. De beste manier is de combinatie Lysefjordcruise met wandeling inclusief busvervoer van de boot naar het startpunt van de Preikestolen-wandeling en terug naar Stavanger.

Wanneer kun je Lysefjord, Preikestolen en Kjeragsbolten het beste bezoeken?

 • De zomermaanden (juni tot en met augustus) hebben vaak aangenaam weer en langere dagen, maar veel meer bezoekers. Het voorjaar en de herfst zijn rustiger en vaak goedkoper.

  Boat to Norway

  fjord cruise

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: