Lysefjord, Preikestolen

Lysefjord Preikestolen, Keragbolten| Wandelen, fjordcruise in 9 tips

Een cruise door het Lysefjord en een wandeling naar Preikestolen, of Keragbolten in Noorwegen is in alle opzichten een hoogtepunt in de Stavanger regio. Wat is Preikestolen eigenlijk? De Preikestolen (letterlijk: de Preekstoel) is een 604 meter hoge klif, in het Lysefjord.

Waar ligt het Lysefjord, Preikestolen, Kjeragbolten? Deze toppers van Noorwegen liggen in de provincie Rogaland op de grens van Zuid- en Zuidwest Noorwegen. Samen met mijn tieners Pip en Juup maakte ik onlangs een boottocht door het Lysefjord, in combinatie met een hike naar uitkijkpunt Preikestolen. Want beide bieden een unieke blik op-, of in het Lysefjord. In dit artikel deel ik mijn ervaringen plus 9 tips dus doe er je voordeel mee.

Cruise door het Lysefjord

Vanuit de haven van Stavanger kun je een cruise maken naar één van de mooiste fjorden van Noorwegen: Lysefjord. Een relaxte boottrip waarbij je ‘in de mond van het fjord’ vaart. Spannend! Zeker met (kleine) kinderen, of voor wie de wandeling naar Preikestolen niet kan ondernemen is de cruise ideaal. Nog leuker is de combinatie cruise en wandeling naar Preikestolen. Met een combinatieticket cruise en hike kun je genieten van de mooiste uitzichten op het fjord  vanaf de Preikestolen en op de kliffen: vanaf de boot.

Fjordcruise Lysefjord

Hengjanefossen

De Lysefjord cruise vaart langs de Hengjanefossen waterval en rotsen van graniet die als kaarsrechte muren uit het water lijken te rijzen. Summum van het Lysefjord? Dat is de Preikestolen alias de Pulpitrock (de Preekstoelrots). Deze reus torent 604 meter boven de Lysefjord uit en schittert ook in de film ‘Mission: Impossible – Fallout’. Vanaf de boot is het uitzicht op de kliffen en het fjord zeer indrukwekkend. Grappig genoeg ligt de top: het vlakke rotsplateau Preikestolen, aka de Pulpit Rock zo hoog dat deze vanaf de boot niet is te zien.

Praktische informatie Fjordcruise

Afhankelijk van het gekozen ticket duurt de Lysefjord cruise 2,5 of 4 uur. Wij kozen voor de combinatie Lysefjord cruise+ bus+ wandeling. Wat kost een ticket voor een fjord cruise? Vanaf 70 euro, kinderen helft van de prijs. Check de actuele prijzen op: Rødne. Een reguliere cruise duurt omstreeks 3,5 uur. De combinatie cruisen en hike omstreeks 8 uur. Hoe kom je vanuit Nederland naar het Lysefjord Stavanger? Dit zijn de beste reisroutes Noorwegen.

Wandeling Preikestolen

Waarom is deze rots zo beroemd? De top van de rots van 25 bij 25 meter is zo plat als een dubbeltje en vormt een geweldig uitzichtpunt over het Lysefjord. Waarom is de top zo vlak als die van de Tafelberg? Deze kanjer stamt uit de Ijstijd: ongeveer 10.000 jaar geleden. 

Omstreeks 10.000 jaar geleden is smeltwater de rotsspleten gesijpeld, en in de winter vastgevroren. Het uitzetten van  ijs, zorgde voor het afbrokkelen van grote rotsblokken. Hierdoor veranderde de spits geleidelijk in een plat rotsplateau. Vandaar de naam Spreekstoelrots. De Preikestolen biedt een briljant uitzicht over het Lysefjord, En is alleen te voet te bereiken. Preikestolen met kinderen

De klim, hike naar de Spreekstoel is de topattractie van de regio. Is de Preikestolen wandeling geschikt voor kinderen? Jazeker, vanaf 9 jaar is de hike naar de top een aanrader. De wandeling is geschikt voor alle niveaus, (gemiddelde conditie). Neem met kinderen de tijd en doe het rustig aan. Met jonge kinderen is het verstandig om tussendoor meer pauzes te nemen. Voldoende eten en drinken mee te nemen.

Is de Preikestolen wandeling moeilijk?…hoor ik je denken. Het pad is doorgaans goed begaanbaar, maar op veel punten pittig, want steil, maar echt moeilijk is het niet. Voor wie zich afvraagt: ‘Hoe lang is de wandeling naar Preikestolen?’ Reken op omstreeks drie a vier uur in totaal. Dus twee uur heen en twee uur terug. De hike beslaat vier km, maar gaat op sommige punten loodrecht omhoog.

Voor ons eindigde de Pulpit Rock voor ons helaas in een ‘mission impossible’. De dag voor de wandeling heeft Juup haar knie flink opengehaald. Strompelen naar de top was geen doen, dus hebben we de rit halverwege noodgedwongen gestaakt. Het fenomenale uitzicht over het Lysefjord is aan onze neus voorbijgegaan. Balen! Al hebben we evengoed (voor de helft) van deze avontuurlijke tocht en het mooie weer genoten.

 • Tip: bij zonsopgang of ondergang is het uitzicht het allermooist. In de winter met de juiste uitrusting is de Preikestolen ook een mooie wandeling. De beste tijd om Preikestolen te bezoeken? Dan is van mei tot oktober.Preekstoel, Preikestolen

Kjeragbolten wandeling

Nog zo’n topper in het Lysefjord is Kjeragbolten boulder. Dit is een knoeperd van een rotsblok ingeklemd tussen twee rotswanden op 996-meter boven zee. Je kunt er op lopen of zitten. Dit hoogtepunt is een pure Insta-spot. Maar deze rit krijg je niet cadeau. Want de pittige wandeling naar Kjerag (1084 meter) omhoog duurt omstreeks 5 uur. Kjeragbolten boulder is lastiger te bereiken dan Preikestolen.

Praktische informatie Kjeragbolten

 • Hoe kom je bij het startpunt van de Kjeragbolten wandeling? Neem de veerboot van Stavanger naar Lysebotn nemen en rij van hieruit daaruit met naar Øygardsstøl. Het is ook mogelijk om via Sirdalen richting Lysebotn te rijden.
 • Met de bus: in de zomermaanden kun je vanuit Stavanger city met de Gofjords bus (rond 10 uur) naar het startpunt van de Kjerag wandeling:Øygardsstøl. Geen goedkoop ritje overigens. Dus als je met het gezin bent is vermoedelijk de auto voordeliger. Let op: de steile, gemarkeerde dagwandeling is ongeveer 10 kilometer (omstreeks 8 uur in totaal).

Praktische informatie Preikestolen wandeling

Hoe kom je bij het startpunt van de Preekstoel hike?

 • Met de auto- De rit van 38 km duurt omstreeks 40 minuten. Rij via de Ryfylke-tunnel naar de parkeerplaatsen. Reken op een behoorlijke tol voor de tunnel. Parkeren kost omstreeks NOK 250 per dag.
 • Alternatief? Gofjords bus. Deze vertrekt vanuit het centrum (bussen rijden ongeveer om het uur) naar het opstappunt van de wandeling Preikestolen. Retour in de middag, bussen rijden om het hele uur in de zomervakantie.

Goedkoop naar Preikestolen?

 • Neem de openbare bus (lijn 100). Deze rijdt de hele dag vanuit Stavanger centrum naar Jørpelandsvågen in Jørpeland. Loop van hieruit 8 km naar het startpunt van de wandeling. Dat is niet de meest ideale, maar wel de lowbudget oplossing. Leukste manier is de combinatie Lysefjord- cruise met hike inclusief busvervoer vanuit de boot naar het startpunt wandeling Preikestolen en terug naar Stavanger.

Wat is de beste reistijd voor Lysefjord, Preikestolen en Kjeragsbolten?

 • De zomermaanden (juni tot en met augustus) want vaak aangenaam weer en langere dagen, maar wel veel meer bezoekers. De lente en herfst zijn rustiger en vaak voordeliger.

  Boot naar Noorwegen

  fjordcruise

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: