Zien doen Trentino

Wat zien en doen in Trentino, Dolomieten? In 15 tips

Mooiste regio van de Dolomieten in Noord Italië? Trentino! Volgens velen is dit een niet te missen hoogtepunt voor een vakantie in de Italiaanse bergen. Deze mix van het beste van Italië en Oostenrijk loopt deels door de UNESCO Dolomieten en grenst zowel aan Oostenrijk, Zwitserland. Trentino ligt in de Noord-Italiaanse regio Trentino Zuid- Tirol. 
Magische mountains met eindeloze vista’s en smaragdgroene meren maken Trentino als vakantiebestemming woest aantrekkelijk. Deze Italiaanse schone is nog deels onontdekt door de Italianen. Hoe is het mogelijk? Daarover later meer. In dit artikel neem ik je mee langs de mooiste plekken in Trentino bij de Dolomieten in Noord-Italië. In dit blog deel ik 15 tips in een complete reisgids Trentino. Maar eerst even ‘de basics’ in een notendop.  
Stukje geschiedenis? Trentino is sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1919 van Italië. Voor die tijd maakte de provincie deel uit van Oostenrijk. Samen met de drietalige provincie Zuid-Tirol vormt de provincie Trentino een autonome regio. Oostenrijkse invloeden zijn nog steeds zichtbaar in de keuken, tradities en architectuur.Mooiste van Trentino

Waar is het mooi in Noord-Italië?

Het Gardameer strekt zich uit over de regio’s Lombardije, Veneto, Trentino en is het grootste en meest populaire meer van Italië. Het Comomeer en Lago Maggiore kunnen rekenen op een groot aantal fans, maar het Gardameer trekt een miljoenenpubliek. De omvang van deze oceaan aan water is pas voelbaar als je met de auto op weg naar Trentino zo’n 52 kilometer langs het Gardameer zoeft.
Een schitterende rit langs charmante dorpjes met villa’s, vakantiehuizen en hotels. Het Gardameer telt omstreeks 160.000 inwoners. In de zomermaanden is dit bijna twee keer zoveel. Met een beddencapaciteit van 65.000, plus een slordige 30.000 kampeerplekken ontpopt de Garda- goudkust zich tot een mierenhoop van mensen. Niet voor niets is het Gardameer één van de populairste vakantiebestemmingen van Noord Italië en Trentino.

Vakantie in de natuur

Vanuit Riva del Garda aan het Gardameer koers je met de auto zo de bergen van Trentino in. Op nog geen dertig autominuten afstand maakt de gezellige drukte van het Gardameer plaats voor rust, ruimte bergen: met -zelfs in april- besneeuwde toppen van de UNESCO waardige Dolomieten.
Moedertje natuur is de trots van Trentino en Alto Adige (Süd Tirol, Zuid-Tirol) plus de Dolomieten in Noord Italië. Bergen, schilderachtige valleien met meren in tien tinten groen en blauw vormen het canvas voor natuur- en outdoor liefhebbers. In relaxt Trentino is zeer veel te zien en te doen. Ideaal voor een vakantie in de Italiaanse Alpen.
 • Tip: reis je met kinderen, of wil je veel activiteiten ondernemen tijdens je vakantie? Dan is de Trentino Guest Card een aanrader. Met de Trentino Card kun je voor een vast bedrag gebruik maken van het OV, tal van bezienswaardigheden of korting op activiteiten.  

Hoogtepunten Trentino?

Wandelen, fietsen, genieten rondom- en zwemmen in de riante meren!  Naast het immense Gardameer telt Trentino namelijk nog eens 296 meren. Dat betekent meer meren om in te recreëren! Bijvoorbeeld bij het Lago di Molveno, het prachtige Lago di Caldonazzo (geliefd bij locals), Lago di Levico, of het schitterende lago Toblino.
Waar zwemmen in Trentino, Dolomieten? Er zijn zo’n 20 zwemmeren. Waaronder: Ledromeer (niet ver van Gardameer). Mijn favoriet? In het meer van Tenno voelt het alsof je in turquoise water zwemt. Dol op wandelen? hike vanuit de Varone waterval vanuit Riva Del Garda naar Lago Tenno. Dit is een mooie wandeling afgetopt met koele duik. Of wat dacht je van zwemmen in het smaragdgroene Molveno meer. Dit meer is minder bekend dan Lago di Garda maar wel de favoriet van veel locals. Tip: deze tien stranden voeren de Blauwe Vlag.Meren Trentino

Mooiste natuurparken Dolomieten?

 • Het Adamello Brenta Natuurpark in de Brenta Dolomieten. Met zijn majestueuze gletsjers van Adamello en Presanella, Mede dankzij een dikke 40+ glinsterende meren is dit de favoriete speeltuin van wandelaars, bergbeklimmers en vogelspotters.
 • Parco Naturale Paneveggio-Pale di San Martino. Dit park ten oosten van de Dolomieten is bezaaid met eeuwenoude lariksbossen (sommige zijn + 500 jaar oud).Talloze wandelroutes lopen kriskras door het natuurpark. De meest populaire wandelroute van dit gebied? De wandeling naar het uitzicht(punt) op de Pale di San Martino bergen.
 • Parco Naturale dello Stelvio. Dit natuurpark loopt als een lappendeken over de regio’s Trentino, Zuid-Tirol en Lombardije. Het park omvat de Ortler-Cevedale-bergketen: de hoogste pieken van de Oostelijke Alpen. Dat betekent hiken, klimmen of mountainbiken in de bergen, over gletsjers, valleien en alpenweiden.

Wandelen in de italiaanse Bergen

Wandelen in Trentino en de Dolomieten zijn als koffie met chocolade: een gouden combi. Een populaire wandelroute in Trentino is de Costa Baone. Een wandelroute van 5 km vanuit het dorp Arco naar de Monte Baona. Nog zo’n ‘multo fantastico’ wandeling is de Monte di Mezzocorona. Neem de kabelbaan omhoog en wandel via de bossen naar de Malga Kraun voor een topuitzicht. Deze wandeling is eenvoudig en leuk. Ook tof: de Molvena wandelroute. Wandel op de Brenta Dolomieten en rond het meer van Molveno, het beste van beide werelden dus.

Weg van de gebaande paden? Maak een wandeling door de Valle dei Laghi. Hier zijn verschillende routes uitgezet. Reisachtig maakte een wandeling naar La Roggia: de waterval van Calavino, dwars door wijngaarden met uitzicht op besneeuwde toppen. Hoogtepunt van deze hike? Een rondje langs het meer van Toblino.

Met zijn statige kasteel langs de waterkant is Lago di Toblino in ieder seizoen, of weersomstandigheid imposant.’ Tip: neem een drankje op het terras van kasteel Toblino. Sla het eten even over: volgens locals is het restaurant niet briljant. Daarentegen is een gourmet lunch in Hosteria Toblino een aanrader: zie mijn tips.

Tijdens de wandeling valt mij één ding op: Zeker in het voorseizoen is er (op locals na) amper een Italiaan te zien. ‘Hoe is het mogelijk?’ Vraag ik onze local gids Daniele: ‘Tot voor covid verkozen Italianen de kusten met wijdse zandstranden boven de kiezelstranden van onze bergmeren. Sinds enkele jaren begint ook het Italiaanse publiek de Italiaanse bergen, en meren steeds vaker te ontdekken en te waarderen. Best grappig, want de rest van de wereld weet de weg naar Trentino allang te vinden’. zegt Daniele. Gelukkig maar, want het dolce vita vakantieleven is hier zeer plezierig.Meer van Toblino

Wandelen Dolomieten

Fietsen In Trentino

Fietsen in Trentino? Met 400 km aan fietspaden is het hier fantastico fietsen op je veloretti. Een van de meest populaire routes zijn deze twee: 

 • Torbole- en Gardameer-Etsch rondrit vanuit Trento San Bartolameo
 • Riva del Garda naar Torbole en de Adige fietsroute (via fietspad).
 • De Ponale route langs het Gardameer. Volg vanuit Riva del Garda de SS 45 (Gardesana Occidentale National weg)  richting Limone. Sla voor de tunnel rechts de oude weg in. Deze verbond vroeger Riva del Garda met de Ledro-vallei.

Culinaire fietsroute

Fietsen is altijd leuk. Nog leuker is, de combinatie ‘fietsen en eten. Dat kan met de zogenaamde ‘e-bike tour door  UNESCO biosphere’. Deze culinaire fietstocht met gids doorkruist de Giudicarie Esteriori Biosfeer, de Comano vallei en het Bleggio plateau.

Met een beetje geluk kun je zowel in Trentino als de Dolomieten lynxen en beren spotten. Al heb ik tijdens de fietsroute geen beer gezien, wel meer dan genoeg Südtirol wild: koeien en geiten. Fiets langs alpenweides, pittoreske dorpen en beekjes. Deze waterrijke streek is dan ook uitermate vruchtbaar.

Notenbomen, fruit, groente, gras? Het popt in de Italiaanse bergen als paddestoelen uit de grond. Niet voor niets zijn er veel boerderijen te vinden (veeteelt en landbouw) waardoor je op veel plekken tijdens de fietstocht regionale specialiteiten kunt proeven. Dit kan met de fiets, maar ook te voet, of met de auto. Dus voor wie niet wil, of kan fietsen: meerdere wegen leiden naar deze lokale specialiteiten. Restaurants, culinaire hotspots staan in mijn artikel Trentino culinair. 

Om onderweg zoveel mogelijk culinaire adresjes te oogsten zet ik er flink de pas in. ‘Hoho, niet zo snel: deze omgeving is net als als onze Vino Santo gemaakt om langzaam van te genieten’ zegt fietsgids Giovanni. Vino Santo wordt gemaakt van ingedroogde en gerijpte druiven.

Dit is een tijdrovend proces dat, net als het maken van veel andere regionale specialiteiten, echt een ambacht is. Trentino wordt dan ook gezien als dé regio van het slow food. Maar naar mijn idee dekt de term ‘slow tourism’ meer de lading. De omgeving maakt je als vanzelf bewust van de schoonheid in de natuur, tradities en daarmee cultuur. Deze fietsroute is bij uitstek geschikt om met alle zintuigen meer van de lokale cultuur te proeven. Fietsen Trentino

Meer wandelen, fietsen, outdoor in Trentino? Bezoek de website van de VVV Trentino

Outdoor activiteiten

 • Via ferrata routes in Ledro, Garda Trentino en de Dolomieten. Er zijn tal van via ferrata’s te vinden. Van kindvriendelijk, tot zeer uitdagend: dus grijp je kans.
 • Aerial yoga in de bossen. Bij deze vorm van yoga, ‘zweef’ je in doeken door de bomen.
 • Forest bathing oftewel bosbaden. Dit kan op meerdere plekken. Bij Terme hotel di Comano is arerial yoga, spa en bosbaden inclusief, dus dat is een mooie win win.
 • Raften, paragliden, canyoning kanoën? Raften en tuben, canyoning kan bijvoorbeeld in rivier Rio Nero.
 • Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt nabij Terme Comano is het uitzicht vanuit Monte Casale Trento. Het uitzichtpunt is te voet, met de fiets of auto te bereiken. De Monte Casale biedt een ongelooflijk uitzicht op Adamello, Passo Sella, Marmolada bergen en vijf verschillende meren.

mooiste dorpen Trentino

De fietsroute voert niet alleen langs hotspots met  Dit eeuwenoude dorpje staat op de lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia: oftewel mooiste dorpen van Italië. Met zijn romaanse bogen en ‘corte’:  houten balkons, en binnenplein met fontein doet Rango verrekte filmisch aan.

In de winter is dit dorp het decor van een kerstmarkt waar menig kerstfilmmaker jaloers op kan zijn. Op enkele fietskilometers verderop ligt het kleurrijke dorp Hamlet Balbido. Een soort fresco’s met Jan Steen achtige taferelen sieren de huizen. Bijzonder. Deze dorpen zijn ook met de auto, of OV te bereiken en kun je dus ook op een andere manier bezoeken.Rango mooiste dorp Trentino

Heb je nog vragen over een vakantie in Trentino en de Dolomieten? Het antwoord op de meest gestelde vragen heb ik alvast voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is de beste tijd voor een vakantie in Trentino nabij Zuid-Tirol? De lente, herfst, zomer. Dol op wintersport? dan zijn de maanden december tot maart perfect om te skiën, snowboarden in de Dolomieten.
 • Welke bezienswaardigheden zijn niet te missen in Trentino? De stad Trento met zijn Castello del Buonconsiglio staat op velen lijstjes. Zoals gezegd kan het Gardameer met zijn toeristische, maar pittoreske stadjes zoals Riva del Garda aan het welbekende Italiaanse meer kunnen zo op je ’to see’ lijstje.
 • Wat heeft Trentino op outdoor gebied te bieden? Eh wat NIET? Wandelen, fietsen, mountainbiken, klimmen, paragliden, raften, via ferrata. Zijn er easy wandelroutes in Trentino? Ja er zijn wandelroutes voor alle niveaus en kinderen. Probeer de routes in Val di Fiemme zoals de Alpe Cermis wandelroute. Korte, makkelijke hikes? Flaneer over de sfeervolle promenades aan het Gardameer.
 • Is dit een hondvriendelijke vakantiebestemming? Mogen honden mee naar de meren van Trentino? Ja, bijna alle zwemmeren en stranden zijn toegankelijk met honden. In Torbole (gardagebied) zijn honden welkom. Aan Tennomeer en in Valle di Ledro, het Lago di Caldonazzo, Piazze meer, Molvenomeer kun je met viervoeters naar ‘bau beach’ oftewel hondvriendelijke stranden, of een afgezet deel aan het strand.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: