Masseria Il Frantoio

Logeren en dineren in een masseria in Puglia tips

Krijg je de kans om in een Masseria in Puglia te logeren en dineren? Zeker doen! Wat is een Masseria eigenlijk? Dit zijn uit de kluiten gewassen voormalige ommuurde boerderijen met binnenplaats op het platteland van Puglia. Olijventeelt is, of beter gezegd was de voornaamste activiteit van Masseria’s in de Itria vallei. Puglia telt meer dan 6000 olijfbomen, en omstreeks 50 Masseria’s. Sommige doen nog altijd dienst als ‘producent van olijfolie, maar de meeste zijn omgetoverd in luxe Agriturismo.

Waar zijn de masseria’s te vinden in Puglia? Masseria’s zijn te vinden in verschillende delen van Puglia, vooral op het platteland en in de buurt van historische steden zoals Ostuni, Martina Franca en Lecce. Populaire gebieden met masseria’s zijn de Valle d’Itria, Salento en de kustgebieden van Puglia.

De mooiste masseria is deze

Tuin in Masseria Il Frantoio

Wat mij betreft is overnachten op een Masseria één van de leukste ervaringen tijdens een vakantie in Puglia. De Lady Diana onder de Masseria’s is Il Frantoio in Ostuni in de Istri Vallei. Stof waait op als je de oprijlaan van de Masseria Il Frantoio aan de rand van Ostuni oprijdt. Zodra de poort van de Masseria openzwaait stap je een oase van rust binnen. Het terras van de binnenplaats lonkt, en het elegante landhuis nodigt uit tot nadere kennismaking.

Ultiem vakantiegevoel in Italië

Het interieur met authentiek landgevoel is toptop gestyled van huiskamer tot suite . Bij het openslaan van de balkondeuren vult de geur van citroenen uit de tuin de kamer. Maar lang binnen blijven zul je in de zomer niet doen. Want ergens in de schaduw onder een olijfboom, of aan het zwembad kan het dolce far niente leven hier beginnen. Niets hoeft en alles mag, dus lekker mindfulnes maar dan zonder dure cursus.

De klapper van de Frantoio vuurpijl is de zeven- gangen maaltijd. Op een zwoele zomeravond wordt er buiten aan één lang gedekte tafel gegeten. Tot in de late uurtjes is het een gezellige boel op de binnenplaats. Precies zoals dit in films en magazines ook vaak te zien is. Op frissere dagen wordt het diner in het restaurant geserveerd.

Klokslag of beter gezegd bel-slag 20.30 gaat het feest van start. De ene na de andere gang met vier bijpassende olijfoliën uit de gaard verschijnt op tafel. Ook een proeverij van deze vier kruidige, fruitige biologische olijfoliën maakt deel uit van deze Italiaanse experience. Net als wijn vloeit het gele goud van Puglia rijkelijk aan tafel.

Het gele goud van Puglia

Alle olijfoliën verdwijnen direct na de pluk in de oleficio. Dus vers geperst en gebotteld. De ambiance, begeleidende wijnen en de smaken zijn net als de Italianen zelf: uitbundig. De luchtige pizzelle, en fantastische orecchiette (oortjespasta) staat  -weken later-nog in mijn smaakpapillen gegrift. Ook voor vegetariërs, of vegans is het vakantieleven goed. Groente uit het seizoen in plaats van vlees spelen in veel gerechten de hoofdrol. Delicimo! Mocht je een allergie hebben? Geef dit vooraf even aan. Een diner met wijn kost omstreeks 60 euro p.p. De prijs kwaliteit is prima en daarmee is een diner naast een overnachting de moeite zeker waard.

Eten en slapen in masseria

Pizzelle

Doorgaans worden er ook rondleidingen gegeven, waardoor je wat meer over de olijven(teelt) en de Masseria’s te weten komt. Maar je kunt ook net als ik een stukje over het complex slenteren en je ogen de kost geven. Het landhuis is omgeven met knoestige olijfbomen die zich in bochten lijken te wringen.

Van dichtbij bezien lijkt het alsof het gerimpelde gezicht van een oude dame in de stam staat gegrift. Ergens klopt deze vergelijking ook, want de meeste olijfbomen zijn ouder dan 100 jaar. Levenswijsheid en rust straalt dan ook van de ‘olijventuin’ af. In dit warme en droge klimaat voelen deze bomen zich helemaal senang. Wortels duiken tot 6-meter diep de grond in, veel water hebben deze cactussen onder de bomen niet nodig.Olijfbomen Puglia

Olijfboom nationaal erfgoed Puglia

De olijfboom is het symbol en trots van de regio. Niet gek, met meer dan 200 miljoen liter per jaar is Puglia de grootste olijfolie producent van Bella Italia. Episch centrum van de olijventeelt is de Valle d’Itria: van Bari tot Brindisi en Tarant in Apulië.  15000 van de 6000 olijfbomen in de streek zijn stokoud. De mooiste 5000 prijken inmiddels op de lijst van Nationaal erfgoed. Net als bij wijn is er een kwaliteitsindicator voor olijfolie met de naam P.D.O. -Protected Denomination of Origin (in het Italiaans DOP denominazione di origine protetta). In een goed jaar werpt één boom meer dan 300 kg olijven af. Uiteraard levert dit lang niet zoveel olijfolie op.Olijfbomen van Puglia

Veel beroemdheden verblijven in deze Masseria

Aan het einde van de middag, of vroeg in de ochtend is de Masseria op z’n mooist. De eerste of laatste stralen zon piepen nog net door de bomen heet. De hitte is dan uit de dag, dus een ideaal moment om de dag met een aperitivo af te sluiten. Of juist de dag met een cappuccino op de binnenplaats te starten.

Er is alleen wel een maar…een volgende keer blijf ik graag wat langer, want één overnachting op een Masseria smaakt naar meer. Van de (Hollandse) Jaqueline uit Puglia vernemen wij later dat Il Frantoio tutti  beroemdheden uit alle werelddelen aantrekt. Na afloop is het mij direct duidelijk waarom BNR’s zoals de Borsato’s hier graag verblijven. Een nachtje Masseria voelt als een totale makeover.

Kunnen masseria’s in Puglia worden bezocht door niet-gasten? Ja, sommige masseria’s in Puglia zijn open voor bezoekers, zelfs als je er niet verblijven. Je kunt dan terecht in de restaurants waar je kunt genieten van lokale gerechten en wijnen. Daarnaast worden er in sommige masseria’s rondleidingen georganiseerd.

Zijn masseria’s in Puglia geschikt voor een verblijf? Jazeker. De meeste bieden comfortabele kamers of appartementen met een authentieke en rustieke sfeer. En dat in een relaxte omgeving, met lokale keuken proeven en soms worden er activiteiten zoals kooklessen of wijnproeverijen gehouden.

 

Zon en zeeovergoten streek in Puglia? Dat is Salento. Deze door de wind gekuste regio gooit hoge ogen onder nautische types, zonaanbidders en zwemliefhebbers. Weten wat er zoal in Salento te beleven valt? Lees het artikel in de link.

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: