Vakanties dichtbij

Vakantie Salento Puglia: stranden, zon, zee en stad in Italië

Salento piscina naturale

Een vakantie in Salento Puglia? Hop van stad naar strand!

Een strakblauwe lucht, de hele dag zon, een kristalheldere zee, charmante strandjes met verkoelende bries? Op naar Salento in Puglia! Deze temperamentvolle Italiaanse schone is gekust door de zon en aangeraakt door de wind. Of zoals de Italianen zelf zeggen: ‘U Salentu: lu sule, lu mare, lu ientu’. Met meer dan 250 km aan rotsachtige kustlijn boordevol grotten en lagunes, maar ook pittoreske steden is dit de vakantiebestemming in Zuid- Italië voor zonaanbidders, cultuur en natuurliefhebbers.Salento mooiste regio Puglia

Faraglioni di Torre Sant’Andrea

Waar ligt Salento in Zuid -Italië eigenlijk?

Grofweg gezien bestrijkt Salento de hiel van de Italiaanse laars. Inclusief de provincie en gelijknamige stad Brindisi, provincie en stad Lecce en stad/ provincie Taranto aan de oostkant. De oostkust is voornamelijk rotsachtig, terwijl de westkust wat meer zandstranden heeft. Wijnliefhebber? Dat komt mooi uit, want in deze van origine Griekse streek barst het van de wijngaarden en tal van architectonische staaltjes van de Grieken en Romeinen.

Het mooiste deel van Puglia?

Dat zijn de Itria valley en Salento. Beide regio’s vloeien naadloos in elkaar over, maar hebben ieder een eigen gezicht. De Valle D’ Itria is de olijfproducent van Zuid-Italië. Dat betekent: eindeloze olijfbomen met witte dorpen, trulli’s, oude Romeinse en Griekse steden en mooie masseria’s. Voor wie tijdens een vakantie, of rondreis het beste van Puglia wil ervaren? Neem deze twee regio’s in je reisroute op en je zit op alle fronten gebakken.

Wat zien en doen in Salento Puglia?

Sightseeing, uitstapjes van stad naar strand zijn de populairste activiteiten tijdens een vakantie in Salento. Bezoek de stad Lecce: lekker alles op loopafstand! De combinatie van enkele imposante kerken, mooie pleinen, Romeinse amfitheaters en tal van eetgelegenheden op loopafstand maakt het oude centrum van Lecce aantrekkelijk. Wat Florence is voor de renaissance periode, dat is Lecce voor de barok. Maar dan wel op kleine schaal, want het aantal musea en monumenten in Lecce is vele malen kleiner. De Santa Croce is het mooiste monument van de stad. Trek minimaal 3 uur uit voor een rondje door de stad. Parkeren aan de rand van Lecce is overigens gratis.

Baia di Porto Miggiano: Blue Lagoon van Salento

Een autovakantie in Puglia is natuurlijk leuk, maar soms schiet je in alle haast je doel -letterlijk- even voorbij. Baia di Porto Miggiano heb ik in alle vaart zelf even gemist. Let op: want vanaf de kustweg is deze blauwe lagune amper te zien. Maar liefst 100 treden, uitgehouwen in de rots van de klif leiden naar deze schitterende Blue Lagoon. Je moet er dus wel wat voor doen. In het hoogseizoen is het hier lastig handdoekje leggen, dat wil zeggen: iedere cm is benut. Parkeerplaatsen zijn schaars goed, dus vroeg je slag slaan loont. Tip: huur een bootje en meer aan bij de baai, en nabije grotten. Scheelt een hoop gedoe en drukte.

Grotta Romanelli en Grotta Zinzulusa

De oostkust van Salento in Puglia is rotsachtig. En wie rots zegt? zegt grot! Er zijn dan ook een aantal toffe grotta’s en baaien te vinden in de regio. Veelal bereikbaar vanuit zee, maar ook landrotten zijn welkom in deze karst-grotten met stalagmieten. De Grotta Romanelli met oude muurschilderingen en Grotta Zunzula liggen op korte afstand van elkaar. Tip: boek een boottour vanuit Marina di Castro en schuim in 1 klap enkele grotten af.

Grotta Zinulusa is geopend voor publiek. Een korte rondleiding met gids kost 7 euro, maar het is ook mogelijk om (gratis) naar de baai van de grot te zwemmen. Tarieven naastgelegen bijbehorende zwembad: eveneens 7 euro. In de zomer is de grot met klein meertje in meerdere opzichten een coole plek. Tip: hoogseizoen? Bezoek de grot aan het einde van de dag om een wachttijd van een uur te vermijden.Grotta Zinsulusa

Piscina naturale Marina Serra: natuurlijke infinity pool

Marina Serra is de naam van de badplaats in de gemeente Tricase. De name and claim to fame van deze streek zijn de spectaculaire natuurlijke zwembaden. Piscina naturale Marina Serra is ontstaan uit de corrosie van rotsen door zee. In de loop der tijd is deze plek uitgegroeid tot een natural infinity pool. Dit natuurwonder in zee, is wat mij betreft één van de bijzonderste plekken in Salento. En niet te missen tijdens een vakantie in Puglia.

De door rotsen omgeven blauwe poel lonkt als een zeemeermin. Al laat ik me niet verleiden door het blauwe water, maar blijf als een bok op de haverkist zitten om dit Jan Steen aan zee tafereel te bekijken. Bovenop de gatenkaas achtige kliffen is het goed relaxen. Tijdens mijn bezoekje doet een oma wat gymoefeningen aan het water. Kids dobberen rond in het water en een clubje jongeren stunt wat met een gettoblaster, terwijl een groepje opa’s zich met een soort Kub spel vermaakt.

Vrolijk onverstaanbaar Italiaans weerkaatst door de rotsen. Het strandbarretje doet goede zaken met dit mooie weer, en de parkeerwachters overigens ook. Want dubbel parkeren is ook hier in Italië niet gewenst. Overigens: parkeren is gratis, maar heel veel plekken zijn er niet. Dus ik blijf mezelf herhalen: kom vroeg en sla je parkeerslag.Piscina naturale Puglia

Santa Maria di Leuca: meest zuidelijke puntje van Puglia

Vanuit de Piscina Naturale tuf je zo naar badplaats Santa Maria di Leuca. Een eclectisch havenstadje met veel accommodatie en verlaten villa’s aan zee. Menig makelaar kan zich verlekkeren aan deze opknappertjes van formaat. Wat te doen in Santa Maria di Leuca? Highlights zijn onder meer een boottour langs de Grotta del Sofi en meer grotten. Omdat Maria di Leuca op het uiterste puntje van schiereiland Salento ligt wordt deze plaats ook wel “het einde van het land” genoemd.

Het toeristische stadje met nabijgelegen vuurtoren en is geen must, maar wel een leuk intermezzo tijdens je rondreis Puglia. Het leukste van Santa Maria di Leuca zijn -wat mij betreft-de Bagnarola’s aan zee. Tegenwoordig hebben veel villa’s een zwembad, maar in de Belle Epoque nam de elite vanuit een bagnarola een bad in zee. Want ongestoord poedelen. Aan het kiezelstrand zijn nog twee van deze prachtige badhuisjes te bewonderen. Tip: zin in Italiaans ijs? Martinucci! Vooral de smaak Galipolli is een aanrader.

Santa Maria di Leuca
Bagnerola uit 800

Lido Maldive di Salento: zandstrand van Salento

Veel Puglianen zijn dol zandstrand Lido Maldive en het naastgelegen strand Spiaggia di Pescoluse. Vanuit dit perspectief gezien is dit geheel begrijpelijk want zandstranden zijn schaars goed. In het Lido zijn leuke strandbarretjes aan zee, en het uitzicht is ok. Met een cocktail in de hand, waan je je hier met veel fantasie op de Malediven. Al is het zand lang niet hagelwit, en is de zee wat minder blauw. Daarbij lig je hier in de zomer hutje mutje. Maar voor wie met z’n blote voeten het zand wil voelen? Beach my guest! Parkeren: 5 euro, strandstoelen en parasol 30–50-euro voor twee stuks.

Strand Salento Maldiven
Lido Maldives

Gallipoli: mooie stad

Gallipoli klinkt een beetje zoals het spelletje Halli Galli, maar is los van de speelse naam toch echt iets anders. De stad is opgericht door de Grieken. De oorspronkelijke naam Kallipolli betekent: mooie Stad. En dat klopt nog steeds als een bus. Zien en doen in Gallipoli? De Fontana Greca fontein (naast de stadsburg) is een mooi aandenken aan dit verre verleden. Het oude stadsdeel is gebouwd op een schiereiland: toegankelijk via de 17e eeuwse brug. Bij binnenkomst wacht een groots entrée in de vorm van het Gallipoli-kasteel (14e-eeuw) en stadsmuur.

Door de tijd heen groeide Gallipoli uit van verdedigings- tot handelsstad. Tegenwoordig is toerisme de grootste economische motor. De Barokke kathedraal gewijd aan St. Agatha is een mooi huzarenstukje. Maar het oude, hoger gelegen stadsgedeelte is sowieso tof. Met zijn witte vierkante huizen doet de stad lekker Grieks aan en zit je direct in de vakantiemodus. Naast charmante straten, is het zandstrand met uitzicht op de Ionische zee. De boulevard met veel barretjes en restaurants kijkt uit op het stadsstrand en de zee. Dus wat je zeker even moet doen: is een terrasje pakken en genieten maar.Gallipoli Puglia

Galipoli Puglia
Fontana Greca Gallipoli

Santa Maria di Bagno: prima uitvalsbasis

Gallipoli, en Santa Maria di Leuca worden veelal getipt als uitvalsbasis in Salento Puglia. Maar uit ervaring kan ik volmondig zeggen dat Santa Maria di Bagno een geduchte concurrent is. Dit badplaatsje is klein maar fijn. Met een stadsstrand, gezellige promenade en mooie 19e eeuwse architectuur is Santa Maria di Bagno de miss Italia onder de badplaatsen.

Bovendien is het langs de boulevard goed fietsen, en daarbij kun je in restaurant Pergola uitstekend pizza eten. Weliswaar niet met uitzicht op zee: want pizza eten kan alleen in de binnentuin. Maar dit is precies de plek waar de locals ook zitten. Dus voor fruits de mer heb je uitzicht aan zee, maar voor de helft van de prijs eet je een lekkere pizza met uitstekende wijn.

Waar overnachten in Santa Maria di Bagno? Ik heb in het CDS hotels Grand Riviera overnacht. Prima kamers, zwembad, plus strandje met ligstoelen aan zee.

Santa Maria di Bagno

1 Comment

Leave a Response