Pavia parel van Lombardije Italië|15 tips

Pavia: Met zijn historische centrum, Duivelsbug, universiteit, Certosa kloostercomplex is dit een niet te missen stad in Noord- Italië.

Waar ligt Pavia? Deze studentenstad in Lombardije Italië ligt in een omgeving à la Toscane, maar dan zonder hordes toeristen! Pavia ligt op nog geen uur rijden van Milaan, maar voelt mijlenver van de grote stadsdrukte vandaan. In deze relaxte stad met historische kern, lijkt het iedere dag wel vakantie.

Op de kleurige pleinen met terrassen is het een gezellige drukte, studenten lopen af en aan door de smalle & sfeervolle straten. Kortom: daar waar het leven in Milaan hectisch en jachtig is, geniet iedereen hier van het goede leven in Bella Italia.

Makkelijk te voet te doorkruizen

In deze compacte stad liggen alle hoogtepunten op loopafstand van elkaar. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het oude stadscentrum, waardoor de stad in een hele of halve dag te verkennen is. De Strada Nuova (winkelstraat) verbindt de ene met de andere helft van de stad, waardoor je zo van A- naar B kunt.

Weetje: in de 6e tot 12e eeuw is Pavia van Romaanse nederzetting uitgegroeid tot hoofdstad van het Lombardische rijk. In deze periode zijn er veel kerken en paleizen gebouwd, waar er nu nog een handje van over zijn. Zoals: de San Michele basiliek.  Pavia is de perfecte uitvalsbasis om Milaan, en Pavese te verkennenOude centrum Pavia

City walk

Wat te zien en te doen in Pavia?

Maak een stadswandeling door Pavia langs alle hoogtepunten. De Tocino rivier loopt als een blauwe ader door de stad, en kroonjuweel van de rivier is de ‘Duivelsbrug’. Volgens de legende is de Ponte Coperto oftewel de duivels brug gebouwd door de duivel zelf. Na de bouw van de brug wilde deze demoon de eerst passerende voetganger van zijn beroven.

Gelukkig hebben de Pavianen voor deze duivelse streek een stokje gestoken, door een hond als eerste de brug te laten overschrijden zijn er geen doden gevallen. Eind goed al goed. Deze romantische brug met bogen uit de 11e eeuw, is grotendeels in de eerste wereldoorlog verwoest. De huidige -overdekte- versie is een verbeterde kopie van de eerste. In zomer en voorjaar is het op de boulevard rond de brug één groot flaneer festijn. Dus plof neer op een bankje, en laat de dag aan je voorbij waaien.

Ponte Coperto

Ponte Coperto

Main street Pavia

Strada Nuova Pavia

Students in Pavia

Een gezellige studentenstad

Kijk je ogen uit in de Kathedraal van Pavia

De Duomo di Pavia staat midden in het hart van de stad: op het piazza Della Vittoria. Deze domkerk is gebouwd door Rocchia, maar ook Leonardo da Vinci heeft zijn steentje bijgedragen. Het spektakelstuk van het stadsplein, doet een beetje denken aan de Sint Pieters kerk in Rome, niet gek want de immense koepel heeft bijna dezelfde afmetingen.

De bouw heeft 400 jaar geduurd, maar het resultaat: een kolos van een domkerk mag er zijn. Weetje: De kathedraal is één van de grootste koepelkerken van Italië. Op die van Florence & Rome na, heeft Pavia de grootste dom. Het interieur is overigens lekker overdadig, zoals je dat van een barokke kerk mag verwachten.

Terrasjes op stadspleinen

Het Vittoria stadsplein, en piazza Duomo is omzoomd met voormalige stadsvilla’s omgebouwd tot sfeervolle cafés. Dit is dan ook de uitgelezen kans om een terrasje te pakken met uitzicht op historische bouwwerken zoals het gemeentehuis Palazzo Broletto en de domkerk.

Door het aangename klimaat blijft het hier in het voor- en najaar tot in de late uurtjes nog gezellig druk. Ter illustratie… Ik bezocht Pavia in oktober, en heb de hele avond nog lekker buiten kunnen zitten. Weetje: ooit was dit plein de plek van het Romaanse forum. Het piazza Duomo is het kloppend hart van de stad. Studenten weten dit plein dan ook goed te benutten.

Pavia at night

Pavia in de avond

Bekijk de San Michele basiliek

Basilica dit San Michele Maggiore oftewel de Michele basiliek. Om meer gewicht aan deze Romaanse, Lombardische kerk te geven is deze praktisch geheel gemaakt van zand- in plaats van rode baksteen. Van buiten oogt Michele sober. Van binnen pakt de twaalfde eeuwse basiliek flink uit met o.a een vloermozaïek (maanden van het jaar). De beelden aan de voorzijde verbeelden de strijd tussen goed en kwaad.

Bezoek het museum annex stadspaleis

Dit is het voormalige 14e eeuwse paleis van de familie Visconti. In een bonte stad met veel Renaissance architectuur, valt dit subtiel vormgegeven middeleeuwse, Venetiaanse stadspaleis direct op. De bouwstijl is elegant en eenvoudig. Van binnen is het paleis met zijn binnenplaats en gallerijen een oase van rust. Deze plek nodigt uit om met een boek in de schaduw te gaan zitten, en de dag aan je voorbij te laten gaan.Maar onder de bomen in het park rondom het paleis zit je ook als God in Italië.

In het paleis is het kunstmuseum het Pinacoteca Malelespina plus het archeologische museum gevestigd. Tijdens mijn bezoek trof ik een dichte deur. Het museum blijkt in het naseizoen pas om 13.30 open te gaan. Nabij het museum ligt de Basilica di San Pietro in Ciel d’Oro. Een romaanse kerk met barok interieur, en marmeren tombe van Sint-Augustinus. Pak deze kerk even mee als je toch in de buurt bent.

Piazza Vittoria

Piazza Vittoria

Piazza della Vittoria

Piazza della Vittoria

100 torens in de stad

Bijnaam van Pavia is ‘stad van de 100 torens’. Om dichter bij god te kunnen staan, bouwden fortuinlijke families (in de 17e eeuw) huizen met ‘een piek’: oftewel torens tot aan de hemel. Onder het Amerikaanse motto ‘bigger is better’ werden er de stad 100  statussymbolen uit de grond gestampt: waarvan de één nog mooier dan de ander.

De meeste torens zijn hol, hebben alleen een symbolische functie, en zijn dus niet begaanbaar. Van de 100 torens zijn +10 torens overeind gebleven. Op het Piazza di Leonardo da Vinci staan enkele torens nog gezellig zij aan zij, en met een beetje fantasie kun je Rapunzel zo uit de torens zien hangen…

Loop de legendarische Universiteit binnen

De UNIPV is één van de grootste en oudste universiteiten van Italië. Zelfs Christopher Columbus en Volta hebben hier gestudeerd. Dit complex in Renaissancestijl staat midden in de stad, bestaat uit meerdere gebouwen met galerijen, loggia’s, een spectaculaire aula en binnentuinen. Overdag staat de universiteitspoort vaak open, dus neem vooral even een kijkje.Tip: in het hoogseizoen worden er regelmatig rondleidingen gegeven, dus als je de kans krijgt pak deze dan zeker even mee. Sowieso is de UNIPV vrij toegankelijk.

Universiteit Pavia

Universiteit

Torens Pavia

Torens in Pavia centrum

Waar eten en drinken in Pavia?

Rondom Pavia barst het van de wijngaarden, rijstvelden, kaasboerderijen en andere producenten. De culinaire scene in deze streek is daardoor behoorlijk ‘op niveau’: van luxe sterrenrestaurant, tot sober studentencafé. Bijkomend voordeel: in een studentenstad kun je ook met een klein budget vorstelijk in dineren.

Local cuisine in een landelijke omgeving

Op naar Prato Gaio in Montecalvo! Dit restaurant op de heuvels rondom de stad, is het adres voor een culinaire reis door Lombardije. In Prato Gaio staat de lokale cuisine centraal. Recepten uit grootmoeders tijd, vergeten ingrediënten stelen hier de show. Van amuse tot dessert: alles is met liefde, gemaakt en smaakt onvergetelijk. De (handgemaakte) aubergine ravioli is een aanrader. Sterker nog: ik zou er voor terug fietsen naar Italië.

Ook als vegetariër heb ik genieten van een aangepast ’tasting menu’. Dit is geen budget topper, maar de moeite waard om een keertje uit de band te springen.

Restaurant Prato Gaio

Prato Gaio

Restaurants in Pavia centrum

  • Post Eat. Een set menu: pasta hoofdgerecht, koffie na kost slechts 10 Euro. Dit is een lekker en voordelige optie in Pavia. Er staan tevens enkele vegetarische gerechten op de kaart.
  • Beste ijssalon? La Romana: al jaren de publieksfavoriet van Pavia.
  • Beste pizza? La Shardina Romana. Voor het sobere interieur in snackbarstijl hoef je hier niet naartoe, je komt hier bovenal voor de uitstekende en voordelige pizza. Overigens, kun je bijna overal in Pavia terecht voor een prima pizza(punt).
  • Lino: fine dining. Dit recent geopende restaurant met slick interieur serveert een menu op Michelin niveau. Houd dus rekening met een strakke dresscode en een gepeperde rekening toe. Volgens kenners is de prijs- kwaliteit verhouding tiptop in orde.

Italiaans avondje uit? De Opera!

Do as the Romans do, en ga naar de opera, of bezoek een ballet-of theatervoorstelling in het Fraschini theater. Een toffe ervaring in een chique theater in het centrum. Kortom: een ideaal Italiaans avondje uit. Check vooraf even de agenda voor het actuele programma.

Overnachten in een paleisje?

Arnaboldi palace. Voor liefhebbers van bijzondere overnachtingen, historische accommodaties, of fans van Elegance magazine is Arnaboldi Palace een droom. Dit boutique style hotel ligt op de tweede etage van de overdekte passage. Geheel passend in de stijl van deze Renaissance stad is Arnaboldi van binnen overdadig, een tikje obscuur ingericht.

Met zijn eindeloze plafonds, torenhoge ramen en een galmende balzaal als ontbijtruimte is Arnaboldi een waar kasteel in hartje stad. Tip: boek een kamer met groots balkon. In voor- en najaar is het hier heerlijk chillen op het terras. Ik sliep op een vide, boven de bijbehorend huiskamer(tje). Prijzen Arnaboldi Palace: vanaf omstreeks 180 euro per nacht per kamer.

Opera en Arnaboldi

Opera en Arnaboldi: zoek de verschillen

Arnaboldi Palace

Paleis Arnaboldi

Arnaboldi hotel

Arnaboldi

Meer activiteiten in de omgeving van Pavia, of Italia? Daar ga je!

Oltrepò Pavese| Het nieuwe Toscane
Filmische vakantiebestemming? Op naar Abruzzo!
De lekkerste vakantiebestemming? Abruzzo in Italië!
Mooiste & meeste natuurparken van Italië? Abruzzo!

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: