Roadtrip bestemming Italië? Abruzzo nabij Rome!

Abruzzo: combinatie van bergen, filmische dorpjes, Romeinse nederzettingen, zon & zee plus schitterende natuur nabij Rome.

Onder de rook van Rome, op de grens van midden en zuid ligt stukje onontdekt Italië: Abruzzo. Of althans, het grote publiek heeft de weg naar deze Italiaanse regio nog niet gevonden. Maar de Abruzzen is al jaren de favoriete scene van filmmakers, acteurs zoals: Fellini en George Clooney. In het Oscar winnende landschap van Italië, zijn maar liefst200 films en commercials opgenomen. Ik leg je graag uit waarom Abruzzio, niet alleen thuis hoort op het witte doek, maar tevens een plek op ieders bucketlist verdient…

Maar waar ligt Abruzzo eigenlijk?

De groene smaragd van zuid Italië, grenst enerzijds aan de Adriatische zee, maar wordt in het noorden door de Alpen omarmd. De 4 grote provincies zijn vernoemd naar de hoofdsteden: L’Aquila, Teramo, Chieti en Pescara.

Van strand naar de bergen

Fietsen, wandelen, cultuur snuiven en zelfs skiën in de winter? In deze streek kan het allemaal, en desgewenst ook nog eens allemaal in één klap. Want met een afstand van 40 km, scheur je zo binnen een dag van Ortona, of Pineta beach naar Alpen. En desgewenst plak je er ook nog eens een stedentrip Rome aan vast. Kortom: met een keur aan activiteiten, zon zee, stad, en bergen is dit een allround vakantiebestemming!

Stukje historie in een notendop?

Deze romaanse streek is in de 12e eeuw ingelijfd bij Sicilië, en heeft tot aan de 14e eeuw een turbulent verleden achter de rug. De meeste dorpen en steden zijn in de middeleeuwen gebouwd, en zijn nog net zo fotogeniek als toen. Tussen de 17e en 20e eeuw kent de regio -met uitzondering van de 1e en 2e wereldoorlog- een periode van relatieve rust. Sinds die tijd is de regio uitgegroeid tot het land van grazende schapen, glooiende graan- en wijnvelden. Kortom: de voorraadkast van Zuid Italië.

 1. Wanneer is de beste tijd om Abruzzo te bezoeken? De beste tijd om Abruzzo te bezoeken is van april tot en met juni en van september tot en met oktober. In deze maanden is het weer mild en is het minder druk.
 2. Wat zijn de populairste bezienswaardigheden in Abruzzo? Enkele populaire bezienswaardigheden in Abruzzo zijn de nationale parken Gran Sasso en Monti della Laga, de middeleeuwse stad L’Aquila, de kustplaats Pescara en het bergdorp Santo Stefano di Sessanio.
 3. Wat doen? Abruzzo biedt verschillende activiteiten zoals wandelen, skiën, zwemmen, paardrijden, mountainbiken en wijnproeven.
 4. Welke lokale gerechten moet ik proberen in Abruzzo? Enkele lokale gerechten die u moet proberen in Abruzzo zijn arrosticini (gegrild schapenvlees), spaghetti alla chitarra (met de hand gemaakte spaghetti), porchetta (gevulde varkensbuik), en montepulciano d’Abruzzo (lokale wijn).
 5. Is het makkelijk om Abruzzo met het openbaar vervoer te bereizen? Hoewel het openbaar vervoer in Abruzzo niet er zijn treinen en bussen. Een huurauto is handiger om het platteland en afgelegen gebieden te verkennen.
 6. Welke zijn de belangrijkste steden in Abruzzo? L’Aquila, Teramo, Pescara, en Chieti.
 7. Wat zijn de beste stranden in Abruzzo? Vasto Marina, Pineto, Silvi Marina en Tortoreto Lido.
 8. Wat is het gemiddelde dagbudget voor een reis naar Abruzzo?  Afhankelijk van het seizoen en het type accommodatie en activiteiten ligt dit tussen de 50 en 100 euro per dag aan eten, drinken en accommodatie.

Desastreuze aardbeving Abruzzo

De aardbeving van 2009 heeft behoorlijk huisgehouden in L’Aquila. Meer dan 250 mensen verloren hun leven, huis en haard. Ook de omgeving van deze studentenstad is behoorlijk hard getroffen. Tot op de dag van vandaag zijn de naschokken van de aardbeving nog goed voelbaar.

L’ Aquila is de klap nog niet helemaal te boven gekomen, de stad is flink in wederopbouw. Met zijn gezellige café’s bruist het stadshart als nooit te voren, en gaat het goede Italiaanse leven hier tot in de late uurtjes door. Ook omliggende dorpen zijn nog in restauratie. Op veel plekken pieken hijskranen boven het landschap uit, of worden gebouwen deels gestut.

Bergdorp Abruzzo

Van bergdorp naar bergdorp

Uitzicht in Abrusso

Enjoy the view

Forgotten villages Italy

Verstilde dorpen van Italië

Mooiste Dorp? Dat is Santo Stefano di Sessanio

Het positieve van de aardbeving in Abruzzo is, dat iedereen er de schouders onder zet. Een nieuwe generatie is opgestaan en rolt het ene hospitality concept na het andere uit. Zo heeft de Zweedse Daniele Kihlgreen een compleet middeleeuws dorp, omgebouwd tot levend ‘openluchtmuseum’: Santo Stefano di Sessanio in Abbruzo.

Midden in het Gran Sasso en Monti della Laga National Park torent dit op zich zelf staande eiland boven het landschap uit. Deze oogappel van de Alpennijnen was ooit de woonplaats van de Medici familie. De Medici toren -nu in restauratie- is daarvan het trotse bewijs: alleen is deze momenteel nog in reparatie.

Met zijn fort, slingerende straten, oranje daken en middeleeuwse gebouwen, is Santo Stefano di Sessanio er ‘eentje voor op de UNESCO lijst’, al is dit zover nog niet. Wel is dit pareltje -samen met nog 19 andere dorpjes- uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes Italië, en mag daarom het predikaat ‘Borghi Più Belli d’Italia’ dragen. Ook omliggende bergdorpen Castel del Monte, kustplaats Rocca San Giovanni, en Sulmona hebben het tot mooiste dorp van de Alpennijnen geschopt.

Maar even terug naar San Stefano: deze moeders mooiste oogt van buiten authentiek. Van binnen zijn veel monumenten aangepast aan het comfort van vandaag, Daniele heeft 17 romaanse, middeleeuwse panden om laten bouwen tot restaurant, winkel, of hotel. Daardoor is de ster van dit dorp (in korte tijd) rijzende. In de zomer barst het dorp bijna uit z’n voegen, maar hey… in november heb je hier het rijk -hier praktisch alleen.

Om die reden heb ik zelfs even een kijkje bij historisch hotel ‘Sextantio Albergo Diffuso’ kunnen nemen. Dit smaakvolle optrekje met leem-stuc muren, en hoge plafonds tikt een slordige 300 Euro per nacht aan. Jammer genoeg, matcht dit prijskaartje niet helemaal met de verwachtingen. Zo bespeurde ik een matras met kuilen. Wel authentiek, maar voor die prijs verwacht je net iets meer Hoe dan ook, dit hotel in Elle Decoration stijl, is de ideale plek voor een exorbitante overnachting.

San Stefano Sessiano

Doorkijkje San Stefano Sessiano

Mooiste dorp Abruzzo

Historical locations Abruzzo

Historisch hotel

Bezienswaardigheid Kasteel Roca Calasico

Vanuit San Stefano zoef je zo door naar Roca Calasico. In de jaren 80 schitterde deze Roca als filmlocatie in ‘Ladyhawke’ met Michelle Pfeifer en Rutger Hauer in de hoofdrol. Ook ‘The name of the Rose’, en ‘Francesco’ met Mickey Rourke zijn in dit paleisje geschoten. Bij een bezoekje aan deze ruïne is snel duidelijk waarom Roca Calascio een hoofdrol in films speelt: deze vervallen schoonheid is een plaatje.

Niet te filmen…

Doorgaans is dit een prachtig zonnige locatie, maar tijdens mijn bezoek is het kasteel in mist gehuld. Maar zelfs dan, is dit een niet te filmen sprookjesachtige locatie. Overigens heeft het grote -deels verwoeste- romaans, middeleeuwse fort geen enkele defensieve functie, maar is puur gebouwd als decoratieve statussymbool.

Zelfs na jaren van verval druipt de rijkdom er nog vanaf.
Praktisch: vanaf de parkeerplaats is het een korte klim omhoog naar het kasteel. Loop eerst langs de 17e eeuwse Madonna kerk. Bijzonder is zijn hectagonale vorm. Jammer genoeg is de kerk doorgaans gesloten, en dus niet toegankelijk voor het publiek. Een bezoekje is gratis.

Meer filmlocaties in dorpjes Abruzzo ?

Op naar Sulmona of Castel del Monte: beide vormen het decor van de film’The American’. Het verhaal van The American is als volgt: huurmoordenaar Jack (George Clooney) is in afwachting op zijn volgende opdracht, maar besluit na zijn ontmoeting met een Italiaanse femme fatale in Abruzzo, om zijn leven om te gooien. Fun fact: Het gelijknamige dorp Castel del Monte is het meest welvarende dorp van de omgeving, al heeft dit vermoedelijk niets met inkomsten uit films te maken.

Castle La Rocca Calasio

La Rocca Calascio

La Rocca Calascio

Rocca Calascio

Inspiratiebron

Abruzzo is de muze van veel Italiaanse filmmakers. Zo heeft Fellini in deze omgeving o.a. de film ‘La Strada’ opgenomen. Ook spat deze smaragd van Italië, in Amerikaanse producties van het doek. Waaronder de films: King David met Richard Gear. Of ‘Tale of tales’ met Salma Hayek, Vincent Cassel (opgenomen in Roccascalegna). ‘The Fox and the Child; (2007) is in Abruzzo National Park geschoten. Weetje: ook een aantal Amerikaanse Italiaanse acteurs afkomstig uit Abruzzo. Zoals: Dean Martin, Madonna en Michael Bublé.

Maak een roadtrip langs Abruzzo highlights

Onderstaande (berg)dorpen zijn stuk voor stuk de moeite waard, en makkelijk als filmische locaties te bezoeken. Maak er een mooie roadtrip van.

 • Montesilvano Colle
 • Spoltore
 • Pescara
 • Loreto Aprutino
 • Pianella
 • Penne
 • Civitella Del Tronto

Stadswandeling door L’Aquila?

De beste manier om deze niet te missen schat van een stad te bekijken? Maak een stadswandeling langs onderstaande bezienswaardigheden.

 • Browse langs het fort en neem vervolgens een kijkje in het spectaculaire theater van architect Renzo Piano.
 • Slenter door het historische centrum, loop langs stadspaleizen met binnentuinen en struin langs de universiteit.
 • Wandel naar Piazza del Duomo in hartje centrum, plof neer op het terras en geniet van het uitzicht op de domkerk.
 • Van hieruit kun je in 15 minuten doorsteken naar highlight ‘Santa Maria di Collemaggio’ en de Tempelierskerk (tevens te zien in Ladyhawke). Beide locaties liggen aan de rand van de stad.
 • En als je hier dan toch bent….Breng dan gelijk een bezoekje aan het ‘Museo Nazionale d’Abruzzo: de bakermat van lokale kunstschatten: schilderijen, Romeinse vondsten.
 • Naast het museum ligt de 99 koppige fontein: ‘Fontana delle 99 Cannelle’ (vertegenwoordigen de 99 oorspronkelijke kerken uit de stad).
L'Aquila stad

Stadsplein L’Aquila

L'Aquila basilica

Basiliek en kunstwerk museum Abruzzo

De regio staat te boek als culinaire, en outdoor bestemming. In onderstaande artikelen staan de mooiste natuur(parken), tips  en de lekkerste streekgerechten in de picture. P.S. Ik heb Abruzzo weliswaar op uitnodiging ontdekt, maar dit is mijn ongefilterde mening.

De lekkerste vakantiebestemming? Abruzzo in Italië!
Mooiste & meeste natuurparken van Italië? Abruzzo!
Meer bergen? Wat dacht je van een rondje Tsjechië?

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: