Lekkerste adresjes Trentino

Eten, drinken, verblijven in Trentino Dolomieten

Fantastische eten, drinken en vorstelijk verblijven in Trentino. Zuid-Tirol of Alto Adige in het Italiaans is de Noordelijkste provincie van Italië en maakt deel uit van de autonome regio Trentino-Zuidirol. Deze bestemming in Italië grenst aan het Gardameer en ook nog eens nabij de Dolomieten.

Naast een wonderschone-, wordt Trentino ook gezien als dé gastronomische bestemming van Noord-Italië. Dat betekent smaakvolle (vegetarische) specialiteiten, kazen, heerlijke wijnen, dolce en fantastico restaurants en agroturismo’s met Italiaanse en Oostenrijkse invloeden. In dit artikel heb ik de krenten uit de pap voor je op een rijtje gezet. Dus stil je honger naar onontdekte parels en het dolce vita leven in de bergen van Noord-Italië.

specialiteiten van Trentino

Zowel Trentino, Süd Tirol, als de Dolomieten staan bekend om een overheerlijke bergkeuken. Vruchtbare grond, koele berglucht, zon en water zorgen ervoor dat het landleven hier floreert. En dat resulteert in eindeloze wijngaarden, sappig fruit, noten vol van smaak, nootachtige wijnen, zilte bergkazen en meer lokaal lekkers. Daar plukken vakantiegangers mooi de vruchten van!

Wat moet je eten, drinken, proeven in Trentino Alto Adigo? Probeer zeker lokale specialiteiten zoals Canederli (gnocchi met kruiden). Trento Doc mousserende wijn, Vino Santo (wijn van langzaam gedroogde druiven). En natuurlijk olijfolie, want in deze streek wordt de meest noordelijk gelegen olijfolie geproduceerd van Italië. Trentino olijfolie heeft een specifieke aardse, bijzondere smaak. Dat komt omdat het in de bergen voor olijfstruiken hard werken is.

Een mooie manier om verschillende smaken uit de regio te proeven? Maak een culinaire fietstour in de Comano vallei langs verschillende adresjes. Maar met de auto, te voet, of OV kun je deze plekken ook bereiken. De fietstour staat omschreven in mijn artikel met 15 hoogtepunten in Trentino en de Dolomieten.

Pesto, likeur van walnoten

Typisch voor Balbido in Trentino (bij het dorp Rango, in de Comano vallei) zijn de rijen dikke Bleggio walnotenbomen. Een perfecte plek om deze kleine, pittige walnoten te proeven is Agriturismo Maso Pra’ Cavai in Balbido. Deze agriturismo maakt de meest waanzinnige culinaire creaties van deze walnoten. De huisgemaakte walnotenpesto, walnotentaart en walnotenlikeur vers van de pers zijn om voor om te fietsen. Overigens is Maso Pra Cavai tevens een fijne plek om te verblijven. Maar ook zonder overnachting heb ik hier geweldig genoten. Tip: boek vooraf een proeverij met korte rondleiding, of waai ter plekke aan.culinair Trentino

BergKaas

Trentino staat bekend om haar pittige kazen. In de zomer grazen koeien in de weilanden bezaaid met alpenbloeiers. De hoogte, en alpine gras geven de kazen een stevige, soms kruidige smaak. Een fijn adresje voor een kwalitatieve lunch annex kaasproeverij bij kaasboerderij Azienda Agricola Fontanèl in Fiavé. Dichtbij Rango en Bleggio.

Het cheesy lunch menu in Azienda Agricola Fontanèl bestaat o.a. uit romige yoghurt, verschillende soorten zachte, en harde kazen van grazende bergkoeien. Je kunt een standaard kaasproeverij kiezen, of zelf een kaasplankje samenstellen met een glaasje vino. Buikje vol? En door naar het volgende adres!

fruit, fun en picknick

Niet ver van de kaasboerderij ligt fruitteler Maso Maserac. De geur van zoete bosbessen, frambozen, kersen, aardbeien komt je al tegemoet zodra het hek openzwaait. Eigenaren Simona en Francesco kweken niet alleen rood fruit, en jams, sappen maar ook tal van dromen zoals: ’trouwerijen tussen de gaarden, of een camping tussen de aardbeien’.

De onlangs opgezette sunset picknicks, of fruitige picknick met uitzicht op de Comano vallei zijn nu al een hit. Terecht, want fun met veel lekkers uit eigen tuin en keuken. Alles van fruit uit het vuistje tot ‘lampenada saus’, jams en meer is  heerlijk. Kosten picknick vanaf 15 euro, boeken kan via de website. Tip: er is ook een klein winkeltje. Aan het einde van deze culinaire fietstocht is mijn rugzak gevuld met potjes pesto’s, saus, sap, likeur. Om thuis nog even langzaam na te genieten van de smaken van Trentino.

Of je nu verstokt carnivor bent, vegetariër, glutenvrij, of vegan eet? Trentino is voor lekkerbekken het neusje van de zalm. Fonkelende Nosiola wijnen: zowel een witte- als een bubbelwijn, of een Müller Thurgau, maar ook Vino Santo (gemaakt van semi gedroogde druiven). Trentino is de streek van de slow food en slow wines dat betekent een sloot aan good food. Wijnliefhebber? In de regio worden ook veel wijntours georganiseerd.eten, drinken Trentino

Beste restaurants van Trentino?

Dat zijn er ongetwijfeld veel, maar bij onderstaande culinaire-adresjes: van eetcafé, slow food- tot sterrenrestaurant zit je sowieso gebakken. Want ik heb ze zelf geprobeerd, dus kan ik er over meepraten. En dat tegen ongekend vriendelijke prijzen. Dus ook voor een culinaire vakantie moet je in Trentino zijn.

Maso Limarò in Sarche in Calavino

Bij dit restaurant midden tussen de bergen, dichtbij het Toblinomeer is het alsof je midden in de Rocky Mountains zit, maar dan kleiner. Niet alleen de locatie, maar ook de kaart rocks! Vegan, vegetarische gerechten met lokale ingrediënten stelen de show.

Een stukje slow food proef je terug in de pizza met dikke bodem. Een lange rijstijd maakt de bodem zeer luchtig, ook de topping is origineel en heerlijk. De dolci van Maso Limarò zijn een mooie afsluiter van een diner met bijpassende lokale wijnen, of lunch in Trentino stijl.

Osteria Fiore in het dorp Poia

Dit restaurant met gerechten uit de lokale keuken is er eentje in de categorie ‘wat een verrassing’. Deze surprise begint al bij binnenkomst. Het honderdjarige familierestaurant bestaat uit twee ruimtes. Via een basic eetcafé steek je door naar het sfeervolle restaurant.

Osteria Fiore

Links: Osteria Fiore, rechts Masó Limaro

Op het menu van herberg Osteria Fiore prijken heerlijke streekgerechten met klinkende namen zoals ‘Strangalopreti di burro’. Als ik de olijke chef Silvio vraag wat voor een gerecht dit eigenlijk is antwoord hij: “Dit zijn knödel oftewel gnocchi met salie, kruiden en spinazie, maar noem je mij nu chef? Zeg maar herbergier hoor, dat past veel beter bij deze plek’. Hoe dan ook, Osteria Fiore is er eentje uit duizenden. Overigens staat de Osteria Fiore in de top 10 van beste slowfood Osteria’s Italia, dus dat zegt eigenlijk genoeg.

Restaurant Peter Brunel

Voor fine dining met local touch is Peter Brunel in het dorp Arco in Trentino het beste adres. In 2003 werd restaurant Peter Brunel bekroond met een Michelin ster, dus deze chef weet van wanten. In een chique gastrobar annex restaurant en wijnwinkel kookt Peter Brunel en zijn brigade de sterren van de hemel.

Peter Brunel restaurant

Restaurant Peter Brunel

Tong- en oogstrelende gerechten vliegen uit de keuken, en lokale wijnen uit de kelder. Heerlijk! Tip: Aspergerisotto en dessert met passievrucht zijn om voor terug te komen. Vegetarische opties staan op de kaart. Vegan? Vooraf even melden. Ook fijn: perfecte prijs-kwaliteitsverhouding.

Waar verblijven in Trentino?

Veel toeristen kiezen voor een verblijf in Garda Trentino nabij het Gardameer, de stad Trento, of het Caldonazzo meer als uitvalsbasis. Maar een rondreis maken door Trentino is ook erg leuk. In de zomermaanden is kamperen erg in trek, maar ook vakantiehuizen en agroturismo’s, campings gaan als warme broodjes. Zeker voor gezinnen is dit makkelijk. Accommodatie in de bergen van Süd Tirol is daarbij vaak voordeliger dan front lake aan het Gardameer.

Trentino telt zo’n 6 verschillende thermen. Zoals Terme di Levico, terme di Pejo, of Teme di Dolomia. Het thermale water in het dorp Terme di Comano stroomt rijkelijk vanuit natuurlijke bronnen in de bergen van de Comanovallei regelrecht de spa’s in.Het viersterrenhotel Terme di Comano biedt een supersonische spa-ervaring.

Je kunt hier terecht voor ontspannende behandelingen, thermale baden, zwembaden en een scala aan wellness faciliteiten. En  dat allemaal met uitzicht op de prachtige omgeving van de Comano vallei in Noord-Italië. Tip: het is ook mogelijk om een dagkaart te kopen bij het Terme hotel.Kleinschalige accommodatie? Wat dacht je van onderstaande topadresjes…

  • Maso Limarò in Sarche: restaurant en hotel in Calavino met uitzicht op bergwanden.
  • Agriturismo Maso Pra’ Cavai: comfortabel en gezellig overnachten tussen de walnoten.
  • Albergio Osteria Fiore: op 30 autominuten van de stad Trento. Authentieke osteria, oftewel een soort herberg met fantastisch eten. Zeer schappelijke prijzen.

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: