Oltrepò Pavese| Het nieuwe Toscane zien en doen

Zien en doen Oltrepò Pavese: het nieuwe Toscane van Noord Italië.

Oltrepo Pavese in de regio Lombardije ligt ten zuiden van de rivier de Po en grenst aan de regio’s Emilia-Romagna en Piemonte. De streek rondom de stad Pavia in Italia is een combinatie van natuurschoon, historische architectuur & gastronomie. Met zijn glooiende heuvels, cultuurschatten en wijngaarden is dit het nieuwe Toscane van Noord Italië. Maar dan zonder hordes toeristen! Ideaal voor rustzoekers, liefhebbers van het goede Italiaanse leven.

Op nog geen uur rijden van Milaan, in Lombardije om de hoek van Pavia valt heel wat nieuws te ontdekken. Reisachtige Laura bezocht Pavia en omgeving in oktober, heeft daarom alvast de leukste activiteiten, bezienswaardigheden voor je in kaart gebracht. Dit zijn mijn tips….Pavese vinyards

Farmstay in Pavese

Boerderij in Pavese

Vinyards Pavese

Wijngaarden

Bezoek het grootste klooster van Italië: Certosa di Pavia.

Omstreeks acht kilometer buiten Pavia ligt het grootste, en meest legendarische klooster van Italië. De Certosa di Pavia is in alle opzichten groots te noemen. Dit huzarenstukje is in opdracht van Gian Galeazzo Visconti – heerser van Milaan-met veel vallen en opstaan  in 10 jaar tijd (in 1936) gebouwd. Het kruisvormige kloostercomplex wordt gezien als een van de hoogtepunten van de renaissance bouwkunst van Lombardije.

Vooral de façade, fresco’s van Perugino en Bergogone springen direct in het oog. Ook de Chiostro: de kloostertuin, gangen met aparte cellen voor vier monniken zijn de moeite van een kijkje waard. Een bezoekje duurt omstreeks een uur, is kosteloos, maar een kleine donatie is op z’n plaats. In de middag is het kloostercomplex vaak gesloten, dus check vooraf online de openingstijden, zodat je niet net als ik achter het net vist. In de Certosa di Pavia mag overigens niet worden gefotografeerd.

Certosa di Pavia

De Certosa!

Maak een wandeling in de schitterende omgeving

The Columban Way, oftewel Il camino Di San Colombano: de micro versie van Santiago de Compostela, alleen is deze wandeltocht stukken minder bekend. Niet vreemd, want de San Columban Way, is onlangs opnieuw toegankelijk gemaakt voor wandelaars en fietsers. Deze voormalige pelgrimsroute start in Ierland, eindigt in Italië en doorkruist negen verschillende landen. Een deel van de route loopt dwars door Lombardije, en beslaat omstreeks 300 km. Namelijk: van Chiavenna naar Bobbio.

Wandeltocht langs historische highlights

Deze wandeltocht in Lombardije loopt langs diverse culturele hoogtepunten. De route is vernoemd naar de Ierse monnik Colombano (7e eeuw ) die 30 jaar lang de wereld heeft rondgetrokken. Tijdens zijn omzwervingen door verschillende landen heeft hij enkele kloosters gesticht: zoals het klooster in Bobbio.

Na een veelbewogen leven is de monnik hier uiteindelijk begraven. Note: wegens tijdgebrek heb ik maar een klein stukje van de route gewandeld. Handig: met de auto zijn de meeste bezienswaardigheden ook bereikbaar. Tips: rondom Pavia zijn nog meer wandelroutes uitgezet. Zoals de Sint Augustinus route, of de Saint Martins route. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het toeristenbureau van Pavia.

Stukje Pelgrimsroute?

  • Wandel vanuit Pavia door een heuvelachtige omgeving a la Toscane, loop langs wijngaarden en bezoek wijnhuizen en sights. Zoals: de Siro Kerk in  Canneto Pavese. Dit pittoreske kerkje midden in de wijngaarden, is 160 jaar oud, en is gewijd aan de bisschop van Pavia San Siro.
  • Bezoek een wijnhuis zoals: Buttafuoco wines van de Fiamberti familie. Deze historische wijngaard (200 hectare) van meer dan 200 jaar oud produceert verschillende wijnen, maar dankt zijn bekendheid aan de bloedrode wijn gemaakt van 3 verschillende blends: Croatina, Barbera, Uva rara. Doordat de druiven op heuvels groeien, en de wijn wat langer de tijd nodig om te rijpen, heeft de wijn een specifieke ietwat zware smaak.

Waar eten en drinken Oltropavese?

Op naar restaurant Bazzini in Canneto voor de Zuppa Pavese: een soep van bouillon, met brood ei en parmezaanse kaas. Uiteraard staan er meerdere heerlijke Italiaanse klassiekers op de kaart. Ook het interieur is gezellig, en in de zomer is het op het terras met panorama en zon op je bol goed toeven. Een lunch in Bazzini past helemaal in de Italiaanse lifestyle en is een must tijdens je vakantie in Lombardije.

Historisch streekgerecht: Zuppa Pavese

Waar komt dit gerecht eigenlijk vandaan? Gek genoeg is deze befaamde soep tijdens de veldslag om Lombardije -tussen Spaanse en Franse troepen- (15e eeuw) ontstaan. Keizer Francois werd verslagen, en moest het veld ruimen. Fransman Francois werd gevangen gezet in een boerderij, waar de vrouw des huizes een geïmproviseerde soep van brood met ei voor hem had klaargemaakt. Omdat deze soep zo lekker was, heeft de keizer de soep bij thuiskomst in Frankrijk ‘als Zuppa Pavese’ op zijn menu laten zetten. Deze Bella Zuppa is in Lombardije uitgegroeid tot ‘super food’.

Zuppa pavese

Zuppa Pavese in Bazzini

Bewonder het uitzicht vanaf de kerk op de heuvel.

  • Wandel naar de di Nostra Signora Assunta. Dit wonderlijke kerkje bovenop een heuvel biedt een geweldig uitzicht over de vallei. Bovendien is de wandeling naar de kerk heerlijk in het voor- en najaar. Parkeer de auto in Canevino en wandel in 40 minuten omhoog. Even ter info: het kerkje ligt op de route van de Colombian way. Dit is een fijne plek om even te chillen en van het uitzicht te genieten.

Breng aansluitend een bezoekje aan geitenboerderij Il Boscasso. Strijk neer op het terras met een wijntje en een plankje met verschillende soorten geitenkaas. Geniet van het uitzicht op de vallei: een leuke tussenstop met kinderen.

Saint Columbian way

Nostra Signora Assunta

Geitenboerderij bij Pavia

Ol Boscasso en kerk

Pavese

Pic by Simone Som

Oltrepo Pavese staat bekend om zijn wijngaarden dus bezoek vooral ook een lokale wijnmakerij. Daarnaast zijn er prachtige wandel- en fietsroutes door de heuvels uitgezet en kun je historische steden zoals Pavia en Voghera bezoeken.

De beste tijd om Oltrepo Pavese te bezoeken? Dat is in de lente (maart-mei) en de herfst (september-november), wanneer het weer mild is en de druivenoogst plaatsvindt. Enkele lokale evenementen die je niet mag missen? Denk aan de jaarlijkse druivenoogst in september, het amandelbloesemfestival in maart en het middeleeuwse feest van de Palio di Broni in juni.

Is dit een kindvriendelijke bestemming?

Ja, Oltrepo Pavese kan een geweldige vakantiebestemming zijn voor gezinnen met kinderen. Er zijn veel buitenactiviteiten, zoals wandelen en fietsen, en veel boerderijen en wijngaarden bieden kindvriendelijke activiteiten en rondleidingen aan.

Hoe kom je in Oltrepo Pavese?

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Milaan-Linate en Milaan-Malpensa. Reis van hieriut verdere met een huurauto, of reis met de trein naar Pavia. en neem vervolgens een taxi naar Oltrepo Pavese. Er zijn ook lokale bussen, maar die pendelen niet zo frequent.

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: