Rondreis Puglia

Rondreis Puglia| bezienswaardigheden, activiteiten, 15 tips

Tips rondreis in Puglia

Maak een roadtrip Puglia van 4-14 dagen door deze Italiaanse streek boordevol bezienswaardigheden. Denk aan dromerige dorpen, Romeinse steden, lekker eten en drinken, diverse activiteiten. In dit artikel zoomt Reisachtig in op de mooiste regio’s van Puglia: de Valle d’ Itria en Salento. Dit is er te zien en te doen tijdens een rondreis in Puglia. 


Reisroute autovakantie 4-10 dagen Puglia

Een roadtrip Puglia van 4-14 dagen is de populairste manier om deze Italiaanse streek te verkennen. De klassieke reisroute boordevol hoogpunten in de Salento en Itria vallei. Puglia in 4-14 dagen?

Bari|, San Polignano a Mare|, Monopoli|, Alberobello|, Locorotondo|, Martina Franca|, Ostuni|, Brindisi|, Lecce|Santa Maria di Bagno| Gallipoli,| Matera|.


Waar ligt Puglia ook wel Apulia genoemd?

Deze regio in Zuid-Italië strekt zich uit van het schiereiland Gargano tot aan de badplaats Santa Maria di Leuca aan de Adriatische kust in de hak van de laars. De meeste vakantiegangers stromen binnen via hoofdstad Bari. Maar vanuit Eindhoven vertrekken dagelijks vluchten naar de stad Brindisi, een prima alternatief voor wie niet vanuit Schiphol wil vliegen. Puglia is ook met de trein en de auto bereikbaar, al is het met ruim 2000 km op de teller een aardig eind rijden.

Voor wie is Puglia de ideale vakantiebestemming?

Cultuurliefhebbers, natuurliefhebbers, zonaanbidders komen graag naar deze streek in Zuid-Italië. Daarnaast is Puglia een echte culinaire bestemming. Met zijn zonnige wijnen en ’s werelds beste olijfolie en pasta’s is het in Puglia vanaf het ontbijt, tot aan het laatste drankje genieten geblazen.

  • Wat zijn de topattracties in Puglia? Enkele van de topattracties in Puglia zijn de historische stad Lecce, ook wel bekend als het “Florence van het zuiden”, de Trulli van Alberobello, unieke kegelvormige huizen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, en de prachtige kustplaatsen zoals Polignano a Mare en Ostuni.
  • Wat zijn de beste stranden in Puglia?Punta Prosciutto, het betoverende Porto Selvaggio met zijn kristalheldere water, strand van Baia dei Turchi.
  • Wat is de beste tijd om Puglia te bezoeken? De beste tijd om Puglia te bezoeken is in het voorjaar (april-mei) en de herfst (september-oktober). Het weer is aangenaam, de drukte is minder dan in de zomermaanden en je kunt nog steeds genieten van al dat moois.
  • Welke activiteiten kun je doen Puglia? In Puglia kun je o.a. pittoreske steden en dorpen bezoeken, het proeven van lokale wijnen, het maken van boottochten langs de adembenemende kustlijn, en het ontdekken van de rijke geschiedenis en architectuur van de regio.
  • Waar verblijven in Puglia? Puglia biedt een breed scala aan accommodaties, waaronder charmante bed & breakfasts, luxe hotels, vakantievilla’s en authentieke trulli-huizen. Of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje, een gezinsvakantie of een ontspannende retraite, er is voor elk wat wils in Puglia.
  • Hoe kom ik naar Puglia? Puglia is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Voor ‘ieder wat wils’

Ondanks de tropische temperaturen en diepblauwe zee geen strandbestemming. Toffe kiezelstranden met rockpools te over, maar deze Italiaanse regio is minder goed bedeeld met weidse witte zandstranden. Historie is er in Puglia daarentegen in overvloed. Want de streek is al sinds 300 voor Christus door de Grieken bewoond, al zul je weinig archeologische opgravingen meer in de streek terug vinden. Maar sporen van de Romeinen zijn er te over. Dus voor een actieve culturele of relaxte roadtrip is Puglia het helemaal.

Salento mooiste regio Puglia

Salento kustlijn

Start, eindig je rondreis in Bari

Bari heeft ons aangenaam verrast. De meeste toeristen waaieren uit naar het binnenland of de kust van Puglia, waardoor er relatief weinig toeristen in de stad te vinden zijn. Wat is er te zien en te doen in Bari? Tal van monumenten zoals kerken. Bari’s patroon is Sint Nikolaas: beschermer van zeelieden. Zijn relikwieën zijn te bewonderen in de- Basilica di San Nicola. Tip: Jaarlijks op 8 mei wordt er een grote processie ter nagedachtenis van deze patroon gehouden, dus als je rond die tijd in Bari bent? Pak deze stad dan mooi nog even mee.

Zigzag door de achterafstraatjes van het autoluwe historico centro en wandel naar de Strada della Orecchiette oftewel pastastraat. In deze straat rollen Nonna’s de orecchiette pasta waar je bij staat. Onder balkonnetjes met wapperende was, ligt de typische Pugliese variant orecchiette (oortjes pasta), en cavatelli te drogen.

Voor 2,50 per zak sla je zo je pastaslag. Tip: Volgens de Barese ga je voor de beste focaccia en koekjes naar Panificio Fiore. Hier bakt de prijswinnende Antonio de sterren van de hemel. Maar kom vooral vroeg, want tijdens mijn bezoek was de koek of beter gezegd focaccia in Fiore mooi finito.

Bari nonna's pasta

Nonna’s en pasta

Bari

orrechiette en centrum Bari

San Polignano a Mare: mooiste kustplaats

Ga je naar Puglia zegt de Italiaanse Claudia? Begin je roadtrip dan bij San Polignano a Mare. Deze stad ligt op 40 autominuten van Bari. Bijzonder genoeg is Poligano a Mare pal aan de Adriatische zee op steile kliffen gebouwd. Dare devils springen van deze witte kliffen van kalksteen zo het turquoise water in. Maar gewoon chillen op het strand van Lama Monachile is ook geen straf. Wel even een strandstoeltje meenemen, want een kiezelstrand is net een spijkerbed. Vanuit Polignano a Mare rijdt je in 15 minuten naar Monopoli. Liever met de trein? Vanuit Bari rijdt Trenitalia bijna elk uur, de rit van 30 minuten kost slechts 3-euro. Waar zijn deze prijzen nog te vinden?

Monopoli: uitzonderlijk uniek

De naam Monopoli is afgeleid van het Griekse woord Monos Polis oftewel buitengewoon uniek. ‘Dat klopt, Monopoli is een one of a kind ratelt Claudia verder. Met zijn vissershaven, en Romaans centrum is dit één van mijn favoriete steden in Italia. Wat je er kunt doen vraag je?  Bekijk wat straatjes, ga lunchen op het Piazza Garibaldi. Slenter over de promenade, strijk neer op stadsstranden Porta Vecchia, Porto Rosso, Porto Bianco, of Cala Cozze.

Of bezoek het kasteel van Karel V (Castello di Carlo V) en de kathedraal van Maria Santissima della Madia met zijn barokke interieur. En als je er dan toch bent? Belvedere Terazzo Santo Stefano (buiten de stad tussen Monopli en Polignano) is echt ongekend. Zeker voor een zonsondergang met uitzicht op de kliffen, het water, en de Ponte di Polignano prachtig’. Heb je zo voldoende tips? eindigt Claudia haar relaas.

San Polignano di Mare vakantie

San Polignano di Mare by Vinzenso

Tip op stip: autohuur in Puglia

Voor een korte roadtrip Puglia met vriendin Jody was het aanvankelijke plan om na aankomst in Bari naar Monopoli en Polignano a Mare te bezoeken. Maar door lastminute wijzigingen van tickets loopt het allemaal anders. Want autohuur in Puglia, Bari -zeker op de luchthaven-blijkt schaars goed.

Tot enkele uren voor vertrek ontbrak het ons aan een van de basics voor een autovakantie: een auto. Maar een probleem is pas een probleem, als deze niet kan worden opgelost lijkt het adagio in Puglia. Na een aantal telefoontjes en -via via hulp- van Gino, Francesco weet Tommy van Stev autosrvice in Bari ons uit de brand te helpen.


Tip 1 voor Puglia. Ga je op zomervakantie? Boek lang vooraf een huurauto. De prijzen stijgen lastminute zienderogen, waardoor je voor een week autohuur net zo veel neertelt als voor een Ferrari. Geld besparen? Boek geen auto op de luchthaven, maar buiten Bari.


In een gloednieuwe Fiat 500 rijden wij vanuit Bari naar Ostuni in de Itria valley. De airco blaast op volle toeren en door de speakers schalt de Pugliaanse hit Volare. Een espresso bij de ‘benzinaio’ zoals veel locals dit doen zit er even niet in. Polignano en Monpoli karren we voorbij, want  na een vertraagde vlucht en een krap reisschema zijn deze plekken een gepasseerd station. Na deze gemiste kans koersen we aan op de Valle d’Itria.

Itria Vallei: olijfkust Italia

De Itria vallei is de olijfkust van Italia. Dat betekent eindeloze olijfgaarden met magnefieke masseria’s. : voormalige boerderijen omgebouwd tot luxe agriturismo’s. Wat mij betreft een absolute aanrader tijdens een vakantie Puglia. Dorpen met witte huisjes en een kustlijn om van te dromen. Naast Monopoli en Polignano zijn de trekpleisters van de regio Itria Vallei: Ostuni, Alberobello, Locorotondo, Martina Franca, Ostuni. Stuk voor stuk witte dorpen/stadjes met een historische kern, en jaloersmakende looks.

Itria vallei

Verlaten boerderijen Itria Vallei

Olijfbomen van Puglia

Alberobello: UNESCO Trulli dorp

Architectonisch hoogtepunt van de Itria vallei in Puglia zijn de zogenaamde Trulli. Een soort van witgekalkte kabouterhuisjes met kegelvormig dak. Rien Poortvliet’s Kabouter David zou een moord voor een dergelijk huisje hebben gedaan. Deze tegenhanger van trollen huisjes misstaan niet in Hobbit achtige films. In dorpen Martina Franca, Locorotondo zijn de trulllo in volle glorie te bewonderen. Maar toppunt van ‘Trulli town’ is Alberobello.Trulli Alberobello

Alberobello Trulli

Het centrum van het dorp is dan ook bezaaid met Trulli. De herkomst van de Trulli is niet bekend, wel staat vast dat de Trulli’s al als een huis in de prehistorie staan. De trullo -kalkstenen woningen zijn gemaakt zonder cement. Mede om die reden staan de trulli op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Tijdens mijn bezoek bleef het Smurfenlied maar in m’n hoofd rondspoken. ‘Waar komen jullie toch vandaan?’ Maar in plaats van fabelachtige figuren zul je hier alleen maar toeristen treffen. Tip: in de ochtend rond 9 uur is het hier beduidend rustiger. Tip: in museum Trulli Sovrano is te zien hoe het leven er in een trulli uitgezien moet hebben. Dit is de enige trullo van twee verdiepingen.Een leuk museum met goeie engelstalige info. Toegang: 2 euro. Aanrader voor de hele familie.

Ostuni mooiste stad Puglia

Bovenop een heuvel -tussen bari En brindisi- ligt ‘La Cita Blanca’ er schitterend bij. Vanuit de auto bezien is Ostuni als de Sneeuwster va Maitre Paul. Wit en zoet. De Piazza della Liberta’ is het middelpunt van het historische centrum met als kers op de taart de Cathedrale Santa Maria Assunto. In de lente is het plein met kerk een komen en gaan van kersverse bruidjes en vespa’s.

Het stadscentrum strekt zich uit vanaf het plein, met karakteristieke wit Grieks aandoende huizen. Hop van koffiebar naar dakterras en wandel rücksichtlos door een wirwar van charmante straatjes. De bovenstad van Ostuni blikt je uit op het pastorale landschap van de Valle d’Itria. Ostuni is hartje zomer bevolkt door toeristen, waarvan het gros rondom de piazza blijft hangen. Mooi meegenomen: een cappuccino kost omstreeks 1,70. Een diner voor twee met wijn kost omstreeks 25 euro.Ostuni Puglia

Ostuni mooiste stad Puglia

Voordelig vakantie vieren in Puglia

Voor de prijs hoef je het in Ostuni en de rest van Puglia niet te laten. Uit eten gaan, boodschappen zijn voordelig. In het hoogseizoen kan accommodatie in de papieren lopen. Dus tijdig boeken is makkelijk verdiend. Praktisch: gratis parkeren in Ostuni: Parking Via G. Pisanelli, 72017 Ostuni BR, Italy. Afstand Bari Ostuni: 93 km, dus reken op ongeveer een uur rijden. In de zomermaanden is dit door file wat langer. Tip: Ostuni in de zomervakantie? Kom dan vroeg: rond 9 uur in de ochtend heb je nog steeds niet het rijk alleen, maar wel genoeg space. Dol op steden? Naast Lecce zijn de havensteden Bari, Brindisi en Taranto zijn (inderdaad die van de tarantella dans) de beste plekken voor stedentrippers. Verwacht overigens geen grootscheepse sightseeing, maar charmante historische steden.

Brindisi: Romeinse havenstad poort naar Balkan

Deze door de Grieken en Romeinen gekoloniseerde havenstad prijkt vermoedelijk niet op het lijstje van de gemiddelde toerist. Maar als je in de buurt bent? Neem dan vooral even een kijkje. Tip: In het Provincial Archaeological Museum zijn heel wat overblijfselen uit de Griekse, Romeinse periode te vinden. Maar ook het kleinere Archeology Faldetta museum aan de boulevard herbergt een aardige collectie aardewerk van 1300 voor- tot ongeveer 800 na Christus.

Dit museum is gratis toegankelijk en geeft wat meer context aan Romeinse stad aan zee. Hoogtepunt van Brindisi? De Colonne Terminali della Via Appia: Hoewel het historisch niet helemaal zeker is worden de trappen tussen de zuilen en de havenkade als het eindpunt van de oude Romeinse “snelweg naar Rome  genaamd Via Appia’ gezien. Deze lange Jan is de stadsicoon van Brindisi. Oorspronkelijk hebben er op deze plek aan twee zuilen gestaan. Tip rondreis Puglia: De Virgils trap is de beste plek voor een zonsopgang of ondergang. Onderaan de trap wacht de relaxte boulevard met enkele restaurants. Vooral in de avond is het hier een gezellige boel.Brindisi Puglia

Schiereiland Salento

Vanuit Brindisi koers je bijvoorbeeld richting de stad Lecce en scheur je daarmee zo schiereiland Salento op. Grofweg gezien bestrijkt Salento de hak van de Italiaanse laars. Inclusief de provincie en gelijknamige stad Brindisi, provincie en stad Lecce en stad/ provincie Taranto aan de oostkant. De oostkust is voornamelijk rotsachtig, terwijl de westkust meer zandstranden heeft.

Met meer dan 250 km aan rotsachtige kustlijn boordevol grotten en lagunes, maar ook pittoreske steden is het landschap in Salento totaal anders dan de Itria vallei. Juist deze afwisseling maakt Puglia zo leuk. Highlights roadtrip Salento staan uitvoerig in een apart artikel. Zoals: Lecce, Baia di Porto Miggiano, Grotta Romanelli en Grotta Zinzulusa, Piscina naturale Marina Serra, stranden, en badplaatsen maar ook unieke steden.

Piscina naturale Puglia

Natuurlijk zwembad Salento

Santa Maria di Bagno

Santa Maria di Leuca

Beste uitvalsbasis in Puglia? Tips:

Voor een vier tot veertiendaagse autovakantie is het raadzaam om vanuit drie verschillende locaties in Puglia uitstapjes te ondernemen. Bijvoorbeeld, San Polignano a Mare, Ostuni, Santa Maria di Bagno, en Bari. Vanuit één uitvalsbasis de regio Salento en de Itria valley verkennen is ook een optie bijvoorbeeld vanuit Santa Maria di Bagno. Uitstapjes vanuit Santa Maria di Bagno? Bezoek Santa Maria di Leucca, Piscina Naturale di Marina Serra en strand Lido Maldive del Salento.

1 Comment

  • Susanne

    Heb je ook accommodatie tips voor een 10 daagse autovakantie in de herfst?

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: