De lekkerste vakantiebestemming? Abruzzo in Italië!

Smakelijk Abruzzi! Niet alleen liefde, maar ook vakantie gaat door de maag, dat verklaart meteen de opmars van ‘gastronomisch toerisme’. Want wie denkt er nu niet met veel plezier terug aan ‘die ene echte casa di mama met oma achter de kachel, of die geweldige Phad Thai, ergens op de markt in Chiang Mai’.

Niet voor niets, selecteren steeds meer mensen een vakantiebestemming op basis van de lokale cuisine. Immers, de regionale keuken is onderdeel van de cultuur. Kortom: regionale producten en specialiteiten zijn deel van de culinaire (vakantie)ervaring. Van Streetfood tot fine dining…

Italiaanse keuken

Cuisine di mama

’s Werelds beste eetbestemming?

Volgens veel experts hoort Italië thuis in de top 5 van ‘wereld’s beste eetbestemmingen’. Met een variëteit aan streken, invloeden is de Italiaanse keuken de hemel voor fijnproevers, waarbij steden als Rome, Bologna, Venetië als gourmand toppers worden gezien. Mocht je deze steden, of de geijkte klassiekers zoals: pizza in Napels, risotto Milanese in Milaan, of Panzanella in Toscane reeds hebben geproefd, dan heeft Reisachtige Laura een nieuwe tip voor je: Abruzzo. Dit is niet alleen de groenste, maar ook de lekkerste streek van bella Italia!

Slow food

Deze Italiaanse regio ligt op 1,5 uur rijden van Rome, maar voelt lichtjaren verwijdert. In het zuiden van Italië, omringd door de alpen en de Adriatische zee wacht een heel andere wereld. Rustieke bergdorpen, een ruig landschap en slow -grown- food. Groente, fruit en granen worden met aandacht gezaaid en geoogst.
Van oudsher, kent de regio een flinke ‘schapen(kaas), en lamstraditie’. Je struikelt dan ook overal over huppelende schapen in de wei, en kunt hier zelfs een heuse herder tegen het lijf lopen. Van de melk wordt de typische schapenkaas di Abruzzi gemaakt. Naast kaas staan er nog veel meer regionale specialiteiten op het menu…..

Pecorino uit Farindola

Farindola is een snoepje van een dorp in Abruzzo. De meeste bezoekers komen hier speciaal voor de kaasmakerij. In dit ‘cheesy mekka’ wordt rijke schapenmelk uit de bergen, omgetoverd tot een pittige Pecorino. Deze rauwmelkse schapenkaas moet 3 maanden rijpen, en is na 6 maanden een smaakbom. Overigens moet de kaas wel binnen een jaar worden geconsumeerd, want deze is niet langer houdbaar. Tip: in de zomermaanden worden er in de kaasmakerij van Farindola tevens workshops gegeven. Leuk met kinderen.

lokale specialiteit: Peulvruchten

Wie denkt dat je het beste naar Mexico voor de bonen kunt afreizen heeft het mis. Abruzzzo is het Mexico van de mediterranen. En kent rijke traditie van een verscheidenheid aan peulvruchten. Zoals: Lenticchie di Santo Stefano di Sessanio. Deze kleine, maar fijne linzen worden al eeuwen in de Abruzzen gezaaid en geoogst. Deze weerbarstige linzen doen het goed in een mediterraan klimaat en de alpen. Handig: deze linzen hoeven niet te worden gekweekt, zijn dus direct gebruiksklaar.

Niet voor spek en bonen

Ook de boterzachte Borlotti bonen zijn om je vingers bij op te eten. Deze smaken nootachtig, en vormen een gouden duo met pasta. Toegegeven, het woord peulvruchten niet echt sexy, maar in Abruzzo worden de meest onweerstaanbare gerechten van peulvruchten gemaakt. Zoals ‘Pasta et Ceci’: een soep gemaakt van gesneden stukken pasta (gemaakt zonder ei). Deze staat bij veel restaurants, in enkele varianten op het menu.

Goud graan

Sinds enkele jaren worden eeuwenoude graansoorten opnieuw weer gekweekt, en worden inmiddels met open armen onthaald. Zoals: ‘Sargolla’. Dit bijzondere blondje is overgewaaid uit Egypte en draagt daarom de bijnaam ‘het graan van de farao’. Ook Farro: vergelijkbaar met oude rassen zoals emmer of spelt is weer helemaal in en wordt gebruikt om speciaal brood mee te maken.Weetje: graan werd vroeger met speciale werktuigen tot graan tot meel vermalen, nu oude rassen weer helemaal in zijn, is deze traditie weer in ere hersteld.

Grains from Abruzzo

Granen en werk

Bordje muzikale pasta?

‘Pasta Chittara, oftwel gitaren pasta. Hoe maak je pasta a la gitara? Simpel: maak deeg van meel en water, en rol deze om een houten stok. En nu komt ie: versnijd het deeg, op een speciale houten plank met ‘gitaarsnaren’ -ijzeren draden- tot spaghetti. Deze ‘chita pasta’ komt het beste tot recht met een beetje olijfolie en een glas wijn. Komt mooi uit, want de regio rijk aan wijngaarden en olijfbomen. Je kunt hier letterlijk baden in liters olijfolie, en een duik nemen in de wijn.

Wijnen Abruzzen

Montepulciano d’Abruzzo is na de kaas het bekendste ‘exportproduct’ van Abbruzo. Deze wijn op basis van de Montepulciano druif, is zacht en toegankelijk. Liefhebber van rosé wijnen? Ook dan hoef je in deze contereien geen water bij de wijn te doen… Neem nu de fruitige Cerasuolo rosé, met zijn dieproze kleur smaakt deze net zoals ze er uit ziet: speels en een tikje zoet. Ook de Cerasuolo (kersen) d’Abruzzo gooit hoge ogen, ook deze rosé is fris, drinkt makkelijk weg en past bij veel verschillende gerechten.

Ik bezocht Abruzzo in november, en viel daardoor met de neus in de boter,…eh wijn bedoel ik. Op 11 november: San Martino is het namelijk tijd voor de eerste vino Novello: de Beaujolais van Italië. Het geheim van deze jonge wijn zit ‘m in de speciale manier van gisting. De wijn is diep roze, en smaakt fruitig: een alleman’s vrind dus.

Abruzzo’s sweethearts’

Echte zoetekauw? Dat komt mooi uit. ‘Heel Abruzzo bakt’ namelijk de lekkerste gebakjes, en koekjes. Zoals: ‘Erratelle of Pizzelle’. Deze brosse zoete wafels zijn een graag geziene gast op feestjes, en smaken heerlijk met een dot jam van Montepulciano D’Abruzzo, al heeft deze jam een beetje een bittere nasmaak. Of wat dacht je van Cagionetti: een soort gefrituurde zoete ravioli met een vulling van kikkererwten en honing. En ja, dit is lekkerder dan het klinkt.

Safraan Aquila

Zafferano dell’Aquila: oftewel Saffraan. Deze paarse smaakmaker, doet het uitstekend in een risotto en ziet er ook nog eens top uit. Door het speciale microklimaat in Aquila is de regio de kweekvijver van kwalitatieve saffraan. Zelfs in de animatiefilm Ratatouille spreekt saffraan uit Abruzzo tot de verbeelding. Wil je zelf een culinaire reis door Abruzzo maken? Deze restaurants serveren een uitstekend tasting menu. Terre del Tirino in Capestrano, of Agroturismo Cignale in Penne zijn de ideale adresjes om kennis met de regionale keuken te maken.

Wijn en spijs uit Abruzzo

Wijn en zoete spijs…

Cheese and sweets from Abruzzo

Schapenkaas en Cagionetti

Ceci pasta and beans

Ceci pasta en bonen

Local cuisine Abruzzo

Restaurant Terre del Tirino

Pecorino uit Abruzzo

Pecorino en wafels

Op vakantie naar Abruzzo?…ik heb alvast de tofste natuurparken, en bezienswaardigheden voor je gescout! 
P.S. de ‘dan nog even dit disclaimer’. Ik bezocht Abruzzo in het najaar op uitnodiging. Ben hier slechts een weekend geweest, maar deze regio heeft wel m’n hart gestolen. 
Filmische vakantiebestemming? Op naar Abruzzo!
Mooiste & meeste natuurparken van Italië? Abruzzo!

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: