Historsche bezienswaardigheden in de Vendée

Historische bezienswaardigheden in de Franse Vendée

Historische hoogtepunten in de Vendée? Zo zie je meer

Op vakantie naar de Vendée in de Atlantische Loire? Veel plekken, en bezienswaardigheden zoals musea, kastelen en activiteiten in de Vendée zijn verweven met zijn geschiedenis. Niet vreemd, want dit stukje Frankrijk heeft nogal een turbulent verleden achter de rug.

Locals krijgen de complete kroniek over de Vendée met de paplepel ingegoten. Maar, voor de meeste toeristen is dit alles behalve gesneden koek. Waardoor de nodige toelichting in veel musea, monumenten en andere bezienswaardigheden summier is. Jammer, want zonder insights in de geschiedenis van de Vendèe is het lastig sightseeën geblazen. Daarom voorzie ik Nederland graag van de nodige voorkennis en laat ik iedereen tevens kennis maken met enkele historische bezienswaardigheden. Kortom: zo zie je meer in de Vendèe.

Bezienswaardigheden Loire atlantique

Clisson historisch erfgoed

Hoe zat het eigenlijk met de oorlog in de Vendée?

Vlak na de Franse revolutie startte de driejarige oorlog in de Vendée (1793). Wat begon als een uit de hand gelopen conflict tussen de Franse republikeinse regering en de royalistische opstandelingen eindigde in massamoord. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dit departement was boerengebied. Na de revolutie en daarmee de val van de kroon, afschaffing van het feodale stelsel, voelden de boeren zich behoorlijk uitgekleed.

De opgelegde grondwet van het revolutionaire regiem viel niet goed in de aarde bij het katholiek gezinde platteland. Zo moest de kerk zijn grond inleveren, lokale predikanten werden verruild voor zogenaamde ‘revolutionaire geestelijken’. Daarbovenop werd een streep gezet door alle voorrechten van de stadsburgerij. Weigering van de nieuwe wetgeving leidde tot vervolging. Al met al een hard gelag.

Tenslotte werd een lokale maatregel ingevoerd: dienstplicht voor alle jonge mannen uit de Vendée. Hiermee was de maat vol. Duizenden boeren en burgers kwamen in opstand tegen het nieuwe bewind van de rebellen. De boeren brachten plaatselijke predikanten in veiligheid en sprongen in het geweer tegen het nieuwe bewind. Met vol geschut besloot Parijs de opstand in de kiem te smoren. Meer dan honderdduizend man uit de Vendèe kwamen hierbij om het leven. Pas na talloze veldslagen werd een vredesakkoord bereikt. Maar na de Guerre de Vendée was het land grotendeels verwoest en de bevolking uitgeput. Het heeft jaren geduurd voordat alles weer opnieuw is opgebouwd. Deze oorlog is op meerdere fronten nog steeds voelbaar in de streek. De regering heeft in het verleden geen excuses gemaakt of iets voor de Vendée gedaan. Tot op de dag van vandaag heeft het uitblijven van deze steunbetuiging een lidteken in de harten van de Vendéers achtergelaten. Wat zijn de bekendste historische sites in de Vendée? Dat zijn deze!

Thematisch entertainment in Puy du Fou

De allergrootste trekpleister van de Vendée is themapark Puy du Fou. Dit amusementspark is meerdere malen uitgeroepen tot ‘s werelds beste attractiepark. En terecht, want dit is een one of a kind. Het thema van dit park is de geschiedenis van de Vendée vertolkt middels entertainment op z’n Hollywoods. Alle ins- en outs, beste shows over megalomaan Puy du Fou lees je hier.

Puydu Fou

Puy du Fou

Museum Logis de La Chabotterie

De Logis van La Chabotterie is een historisch belangrijke locatie tijdens de Vendée oorlog. Dit is namelijk de plek waar generaal Charette alias de Koning van de Vendée in 1796 is opgepakt en gevangen genomen. Deze daad maakte een einde aan de oorlog in de Vendée. Charette was namelijk aanvoerder van de boerenopstand in de Vendée. Overigens best tegenstrijdig. Want, tijdens de Franse revolutie heeft deze koningsgezinde katholiek koning Lodewijk XVI en Marie Antoinette beschermd tijdens de bestorming van de Tuileriën.

Los van Charette is een bezoekje aan Logis de La Chabotterie bijzonder. Dit bouwwerk is een synthese tussen logis (landhuis) en kasteel: een dergelijke fusion is alleen terug te vinden in de Vendée. Daarom alleen al is deze voormalige refuge van Charette de moeite van een kijkje waard. De negen kamers zijn allemaal prachtig ingericht met meubels uit verschillende tijden: waarvan een aantal origineel. Ook de bijbehorende tuin is prachtig, zeker op een mooie zomerdag. Een interactieve tentoonstelling is een prima kans om wat meer over de franse geschiedenis te weten te komen.

Logis de la Chabotterie Vendée

La Chabotterie

Abdij Saint-Pierre de Maizellais: religieus eilanddomein

Deze majestueuze romaanse, gotische en renaissance stijl abdij is gebouwd op een eiland in het moeras le Marais Poitevin. Oorspronkelijk opgezet als fort, maar in de loop der tijd uitgegroeid tot kathedraal van formaat. Het fort is meerdere malen verspijkerd. De monniken voegden o.a. een klooster compleet met zoutkelders, kerk en slotgracht toe. De monniken zorgden voor inpoldering van het moeras van Poitevin. Belangrijker nog: de abdij zorgde lange tijd voor werkgelegenheid en economisch herstel.

Na het uitbreken van (geloofs)oorlogen raakt de abdij in de 17e eeuw in verval. Als de laatste monnik deze titaan verlaat krijgt de abdij allerlei nieuwe bestemmingen. Echter door de Franse revolutie, en andere oorlogen heeft deze duizendjaar oude kathedraal de tand des tijds niet goed doorstaan. Wat rest is een prachtig stukje erfgoed.Abdij van Maillezais

Het meest in het oog springende onderdeel van dit eclectische complex is de grote ruïne van de abdijkerk, waarvan het voorportaal of narthex, de linker zij­muur en een deel van de linker zijbeuk nog fier overeind staan. Met het formaat en de statigheid van de Notre Dame is dit poëtische fragment het meest indrukwekkend van het hele bouwwerk.

Hoe dan ook: de abdij van Maillezais is één van de grootste trekpleisters in omgeving en absoluut de moeite van een bezoekje waard. In de zomer kun je hier picknicken en worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd. Dit zelfde geldt overigens voor de kerstvakantie.

Jammer genoeg, ontbreekt een goeie audiotour waardoor het prachtige complex niet helemaal uit de verf komt. Echter, dit is een prachtige in combinatie met een boottocht door de moerassen van Poitevin kun je hier zo een halve middag stukslaan. Tip: dit is een leuke activiteit met kinderen, maar zo zijn er tal van toffe familieactiviteiten in de Vendée.

Meer historische bezienswaardigheden in de Vendée?

  • Bezoek het mooi ingerichte renaissance Chateau Terre Neuve. Deelnemen aan een rondleiding, geleid door een (Franstalige) gids is een prima manier om alles te weten te komen over Terre Neuve.
  • Neem een kijkje bij het middeleeuwse kasteel van de Tiffauges. Het kasteel is sinds 1957 een beschermd historisch monument. Leuk met kinderen: riddershows en mooi uitgedoste jonkvrouwen en heren geven dit kasteel extra cachet.
  • Neem een duik in klein Toscane: het middeleeuwse Clisson in italiaanse look.
  • Clisson Frankrijk

    Clisson

Roadtrip door de Loire

De Vendèe is een geweldige streek om te ontdekken tijdens bijvoorbeeld een roadtrip, vakantie in de Loire. Weten wat er zoal te zien en te doen is? Daarom heb ik alvast een gratis reisgids Loire ontwikkeld.

2 Comments

Post a comment

Your email address will not be published.