Vakanties dichtbij

De mooiste kastelen van de Loire in Frankrijk

Kastelen van kastelen: dit zijn de ‘Grote vijf’ van de Loirestreek

De Loirestreek is het mekka van de chateau’s. Alleen al tussen Sully-sur-Loire en Nantes ligt een concentratie van maar liefst negentien inspirerende kastelen. De gemiddelde toerist kamt in twee dagen de kastelen in de Franse Loire af. Liever een dagje langs de krenten uit de kastelen-pap hoppen? Bezoek in één klap ‘de Grote vijf’ van Frankrijk. Van deze topkastelen vallen zelfs de Meilandjes van hun stoel…

Chateau Chambord

Dit is het grootste kasteel in renaissance stijl van het Loiregebied. Deze reus van de Loire is gebouwd naar ontwerp van Domenico da Cortona. En guess what? De trap is mogelijk een ontwerp van da Vinci! Deze wenteltrap naar het dak telt 274 treden en is 1 van de spektakelstukken van Chateau Chambord.
Chateau Charmbord is wat je noemt een majestueus kasteel met 440 verschillende, ingerichte kamers. Ook de kasteeltuinen zijn prinses-waardig. Praktische informatie: entreeprijzen 13 euro p.p., kinderen/jongeren tot 18 jaar gratis. Het kasteel ligt op 40 autominuten van Amboise.

Kasteel Chambord Loire
Chateau Chambord by Miwok

Chateau Chenonceau

Chateau Chenonceau is beau… al is de juiste term natuurlijk belle. Dit 16e eeuwse kasteel loopt letterlijk dwars over de rivier Cher en lijkt zo te zijn weggelopen uit een schilderij. Wandel (in 1 a 2 uur) met een audiotour door verschillende vertrekken. Vergeet ook de bijzondere tuinen niet: de doorkijkjes en vergezichten zijn prachtig. Doe net als beroemde bezoekers Karel IX, Voltaire, Montesquieu, Rousseau. Drink thee in de bijbehorende orangerie en droom weg bij het mooie uitzicht. Meer over deze beauty?

Kasteel Chenonceau
Kasteel Chenonceau

Chateau Chaumont

Chateau de Chaumont

Kasteel Chaumont ligt tussen Blois en Amboise in Chaumont sur Loire en heeft wat je noemt de X factor. De naam Chaumont komt van ‘Chauve mont’ oftewel kale heuvel. Dit schitterende renaissance kasteel blikt uit over de Loire en staat bovenal bekend om zijn excentrieke negentiende eeuwse kasteeltuinen.

Chateau de Villandry

Er zijn veel spectaculaire kasteeltuinen in de Loire te vinden, maar volgens kenners spant deze de kroon. Juist vanwege het ontwerp, gebruik van ruimte zijn de tuinen van Villandry veelvuldig bekroond. In het kasteel zijn veel 17e eeuwse Spaanse kunstwerken en extravanante vertrekken te zien. De ‘Oriental room’ is er eentje die je zo mee naar huis zou willen nemen.

Top kastelen Frankrijk
Chateau Villandry

Coole kasteeltuin

Ook de symmetrisch vormgegeven tuinen zijn om op te eten. Van bovenaf gezien lijken de tuinen ongetwijfeld op een Perzisch tapijt… alleen kun je er niet mee vliegen. Huppel als een dartelend geitje van de traptreden langs de water-, kruidentuinen bloemenperkjes en verstop je in het doolhof. Om het sprookje nog even af te maken. Neem je picknickmand mee, strijk neer aan de picknicktafels en he hebt …alweer een topdag in de Loirestreek.
Praktisch: dit kasteel ligt op 9 k.m afstand van Tours. Is het hele jaar geopend. Entreeprijzen: 11.00 euro voor tuinen en kasteel, of 6,00 euro voor alleen de tuinen. Kinderen gratis toegang.

Reisgids over de Loire, complete gids over de Loire
Chateau de Saumur

Chateau de Saumur

Volgens de Telegraph is kasteel Saumur ‘King of the castle’s in de Loire’. Dit kasteel is ooit een fort, cavalerie en zelfs een gevangenis geweest. In het kasteel zijn nu twee musea gevestigd: het museum van Decorative art en het paardenmuseum. Juist vanwege de paardenhandel, rijschool was Chateau de Saumur ooit het paradepaardje van Frankrijk. Praktisch: entreekaarten 7 euro p.p., 5 euro voor kinderen, familiekaarten: 20 euro voor 4 personen.

Tip: kastelen- en wijnroute

Maak vanuit Saumur een ritje langs kastelen plus wijngaarden. De route Amboise and Clos Lucé, Chambord, Chenonceau and Blois, Bourré (net voorbij Chenonceau) is net als de route des vin: een mooie rit langs wijnhuizen en kastelen. Een spectaculaire manier om deze beide in vogelvlucht te bekijken?
Stap in een hete luchtballon en zweef boven de landerijen van Touraine, Blois, Chenonceau en Amboise. Een ballontocht kost ongeveer 150 euro p.p. Boeken kan o.a. in Amboise  via o.a. ‘Touraine Montgolfiene’. Op vakantie naar de Loirestreek? Ik heb alvast een complete reisgids Loire voor je samengesteld.

Chateau Saumur
Chateau de Saumur by Coucouoeuf

Wijn in de Loire?

Kastelen en wijngaarden smaken naar meer, en vooral naar verschillende wijnsoorten. Wijnschrijver en drinky-connoiseur Jody van OngewoonLekker weet precies welke wijn je in de Loire in je glas moet laten zwemmen.  http://ongewoonlekker.com/zeven-wijntips-voor-de-loire/

Leave a Response