Vakantiehuis kopen

Voordelige recreatiewoning kopen? Zo kan het wel!

Met deze tips ligt een vakantiewoning binnen handbereik

Komen de muren tijdens de zoveelste lockdown op je af maar is reizen, of op vakantie naar het buitenland geen optie? Of last van ruimtegebrek, geen buitenruimte? Snak je naar een groene (woon)omgeving dichtbij huis? Tijd om je blik te verruimen! Met een recreatiewoning verdwijnen deze zorgen als sneeuw voor de zon en heb je permanent het vakantiegevoel te pakken. Maar is het kopen van een vakantiehuisje de moeite waard? Reisachtig gaat op onderzoek uit en dit zijn mijn bevindingen…

Recreatiewoningen steeds populairder in Nederland

Sinds 2020 is de verkoop van recreatiewoningen in Nederland maar liefst met 70 % procent gestegen. Mede door de pandemie zijn vakantiewoningen populairder dan ooit, waardoor ook de verkoopprijs fiks is gestegen met als resultaat? Een run op vakantiewoningen! Niet gek, want zeker voor families is zo’n huisje zeer aantrekkelijk.

Tevens kan dit een goede belegging zijn. Immers, middels verhuur is (een deel van) de aankoop makkelijk terug te verdienen en zit je er tevens warmpjes bij. Maar wat kost zo’n huisje eigenlijk? Een vakantiewoning kost gemiddeld €173.000. Daarmee ligt een vakantiewoning nog niet binnen ieders handbereik…Recreatiewoning kopen tips

Welke regio’s worden de meeste vakantiewoningen verkocht?

Uit het onderzoek van de NVM blijkt o.a. dat het aanbod van chalets, vakantiehuizen in de Veluwe het groots is en het aanbod in de Waddeneilanden het kleinst. Met een gemiddelde verkoopprijs van 375.000 euro zijn de Wadden tevens de duurste vakantieregio van Nederland.

Op zoek naar een vakantievilla voor luxe paardjes? Het aanbod luxe vakantiewoningen blijkt het grootst in Zeeland. Waar kun je terecht voor een voordelige vakantiewoning? Met een gemiddelde verkoopprijs van 117.000 euro is het in Brabant nog goed scoren, dus beproef je geluk.

Het hele jaar door vakantieplezier

Reisachtig is dol op het buitenleven. Zeker met kinderen is kamperen dan ook ideaal. Alleen is dit niet zo geschikt in alle jaargetijden. En in een chalet is het zelfs in de winter goed toeven. Buiten bij een vuurkorf, of binnen bij de kachel is het heerlijk knus. Onlangs hebben wij genoten van een recreatiewoning in Ermelo. Al was het maar voor even, en niet voor het leven.

Recreatiewoningen onderzoek

Chalet in Ermelo

Zelfs met een pandemie, lockdown valt er op bijvoorbeeld de Veluwe nog genoeg te beleven. Je kunt er eindeloos wandelen, fietsen in de natuur. Met een klein zonnetje op je bol en de vrieskou op de grond heb je zo het wintergevoel te pakken. Bij thuiskomst of tussendoor is het daarna goed uitblazen met een kop warme chocolademelk, of een uitgebreide lunch. Kortom: een recreatiewoning geeft het hele jaar  en een leven lang vakantieplezier.

Wandelen in de Veluwe winter

Wandelen Veluwe winter

Wat is de voordeligste recreatiewoning?

Een chalet is de goedkoopste en makkelijkste oplossing. Waar kun je een chalet kopen? Zo kun je o.a. bij de Bergjes terecht voor stacaravans, chalets in alle soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een traditionele look, of juist een modern type met hoge plafonds, grote glaspui, ramen en een ruime badkamer. Een combinatie van beide, of maatwerk is natuurlijk ook een optie. Het aanbod en de keuze van zowel nieuwe als tweedehands chalets te koop is dus reuze.

Nieuw of tweedehands kopen?

Klein budget? Dan lijkt het logisch om een tweedehands chalet te kopen. Echter houd er rekening mee dat op een aantal vakantieparken een chalet niet ouder mag zijn dan twee jaar oud. Bovendien ben ik zelf geen handige Harry, en een ouder chalet vergt vaak meer onderhoud en kluswerk. Een lekkende waterleiding, kapotte gasslang vervangen of krakend deurtje repareren? Het hoort er allemaal bij, maar is niets voor mij.

Bovendien zijn zaken zoals dubbele glazen, of een nieuwe keuken een aardige kostenpost. Daarbij loont het om de garantievoorwaarden vooraf te checken. Bezichtiging? Neem een expert mee of je goed te oriënteren. Zo kom je later niet voor onverwachte verassingen te staan. Kortom: in veel gevallen is een nieuw chalet een betere investering. Hoe dank ook: of je nu een nieuw of tweedehands chalet koopt, het loont om deze bij een specialist aan te schaffen.

Tips: check vooraf bij het desbetreffende vakantiepark, de gemeente of er specifieke eisen zijn rondom bijvoorbeeld het te bebouwen oppervlak, isolatiewaarde. Ga vooraf na op welke wijze het chalet van drinkwater, elektriciteit, gasaansluiting, gassoort zal worden voorzien i.v.m. de installatie van de warmwatervoorziening. Zonnepanelen zijn een beter alternatief. Kies voor duurzame materialen, een goede isolatie en kwalitatieve afwerking. Houd rekening met uiteenlopende kosten voor een staanplaats (vanaf 1500- per jaar).

Disclaimer: ik ben geen expert op het gebied van recreatiewoningen. Dit artikel betreft een sponsord post maar is uiteraard mijn eigen mening.

2 Comments

  • Dian

    Zijn er nog veel bijkomende kosten? En hoe lang gaat een chalet mee?…

    • Laura

      Doorgaans kan een chalet 50 jaar meegaan. Kosten voor huur van de grond, bijdrage park, verzekeringen zijn bijkomende kosten maar ook deze variëren…

Post a comment

Your email address will not be published.