Duurzaam op reis| 15 tips zo kan het wel

Duurzaam reizen wat is het en hoe doe je dat?

Duurzaamheid krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht. Met z’n allen willen we onze manier van leven en reizen aanpassen om onze impact op het milieu te verminderen en de planeet te beschermen. Dit betekent keuzes maken. Bijvoorbeeld tussen economische, sociale en milieuoverwegingen. Zo kiest NL steeds vaker voor duurzame accommodaties, lokale producten, verantwoorde activiteiten en duurzaam transport.

Wat zijn de voordelen van duurzaam reizen?

Duurzaam reizen heeft vele voordelen, zowel voor de reiziger als voor de lokale gemeenschappen en het milieu. Zo kunnen duurzame keuzes bijdragen aan het behoud van lokale culturen en ecosystemen en lokale economie. Tegelijkertijd worden we ons als toerist meer bewust van de omgeving en cultuur waarin je op dat moment deel vanuit maakt.

Hoe kan ik zelf doen?

Er zijn vele manieren om duurzamer op vakantie te gaan. Kies voor duurzame accommodaties: let op gebruik van zonne-energie, waterbesparing en afvalbeheer. Kijk bijvoorbeeld naar hotels met duurzaamheidslabel.

 • Koop lokaal: eet, drink lokaal koop zelfgemaakte souvenirs, om de lokale economie te ondersteunen.
 • Vermijd super toeristische bestemmingen. Kies voor minder bekende locaties. of ga buiten het hoogseizoen om de impact van toerisme op de omgeving en gemeenschappen te verminderen.
 • Kies voor duurzame vormen van transport, zoals fietsen, wandelen en openbaar vervoer. Als je toch met de auto moet reizen, kies dan voor een zuinige auto en rijd defensief.
 • Leer vooraf meer over de lokale cultuur en tradities en pas je aan de lokale normen en waarden aan. Vermijd het dragen van ongepaste kleding in tempels.

Milieubewust reizen? Er zijn verschillende manieren om ook je steentje op reis bij te dragen, en je mondiale voetafdruk te minimaliseren. En daar is eigenlijk helemaal niets ingewikkelds aan. Met onderstaande simpele tips kan iedereen duurzaam op reis: van uitstapje om de hoek, tot aan het dak van de wereld.

Duurzaam en voordelig reizen

Iedere vakantie, weekendje weg begint met… vervoer van A naar B. Het meest milieuvriendelijke transportmiddel is de fiets. Voor lange afstanden is reizen met de trein, of een combinatie van fiets en trein echter een stuk sneller. Zeker als je met kinderen op reis gaat is de trein ideaal! Er is immers genoeg te zien en te doen, kids hebben alle ruimte en de trein is daarbij comfortabel. Bovendien zijn er een aantal nachtreinen waarmee je bijvoorbeeld kunt reizen naar Wenen, of Zwitserland: Bazel

Voor langere afstanden is de trein reuze fijn, bij korte afstanden is een elektrische auto, of bus ook prima. Immers de Flixbus, Eurolines reizen tot aan alle uithoeken in Europa. Voordelig, en handig. Milieubewust, prijsbewust reizen naar Frankrijk? Neem de ‘Ouibus’.

Verre reis zonder vliegticket

Wil je wel een verre reis maken, maar niet vliegen? Dan is reizen per vrachtschip, of zeilboot een prima alternatief. De 37-jarige Deen Torbjørn C. Pedersen: alias Thor weet er alles van. Als goodwill ambassadeur van het Rode Kruis heeft Thor zo’n 3 jaar de wereld per containerschip verkend. Zijn missie was om elk land ter wereld te bezoeken zonder in een vliegtuig te stappen. In totaal bezocht Thor meer dan 122 landen in Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en de Indische Oceaan.

Hoe je carbon print Verkleinen?

Juist voor wie het grote avontuur niet schuwt, en het ruime sop boven de zwaan verkiest is duurzaam reizen per vrachtschip een uitkomst. Deze vorm van slow travel is zeer zeker niet de snelste, en ook niet altijd de goedkoopste manier. Vanwege de verzekeringen kan ‘meeliften’ met een containerschip oplopen tot 80 euro p.p. per dag.

Zie: bijvoorbeeld Cargo Ship Voyages. Per schip duurzaam binnen Europa reizen? Welcome on board bij de Fairferry : vaar van Rotterdam naar Londen. Duurzaam, en nog leuk ook. Kies je liever het ruime sop? Volgend jaar vaart Fair ferry ook naar New York, dus dat komt mooi uit.

Mont Blanc tramway

Sustainable travel

Reis met de trein

Enkele populaire milieuvriendelijke treinroutes zijn:

 1. De Trans-Siberische spoorlijn: deze treinroute brengt je door Rusland, Mongolië en China en biedt een spectaculair uitzicht op de Siberische vlaktes, de Gobi-woestijn en de Chinese muur.
 2. De Glacier Express in Zwitserland: spoor door de Zwitserse Alpen met een prachtig uitzicht op de bergen en valleien van Zwitserland.
 3. De Coast Starlight in de Verenigde Staten: deze treinroute voert langs de westkust van de Verenigde Staten, van Seattle tot Los Angeles, en biedt een prachtig uitzicht op de Pacifische Oceaan en de Cascade Mountains.
 4. De Indian Pacific in Australië: reis dwars door Australië, van Sydney naar Perth, met spectaculair uitzicht op de Australische outback.
 5. De Nightjet in Europa: deze nachttrein brengt je naar Europese bestemmingen zoals Wenen, Berlijn en Amsterdam, en biedt comfortabele slaapcabines en restauratiewagen.

Duurzame accommodatie

Eerlijk overnachten? Boek eens een accommodatie bij Bookdifferent: een non-profit platform met duurzame, veelal unieke accommodaties: van boomhut tot ijshotel. Van elke accommodatie is vooraf de CO² voetafdruk (per nacht en per gast) te zien, waardoor je desgewenst de aller duurzaamste accommodatie kunt boeken.

Een ander handig initiatief is Green Key, een internationaal keurmerk voor de hotelbranche. Green key accommodaties, restaurants, zijn energiezuinig: voorzien van zonnepanelen, spaarlampen, gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, en serveren bijvoorbeeld geen vis van de zwarte lijst.

Op zoek naar een eco vriendelijke B&B?Bij EcoBNB  staan bijzondere kleinschalige B&B’s in de online etalage. Een mooie manier om uniek te overnachten, en tegelijkertijd je footprint te beperken. Aangesloten accommodaties zijn getest op duurzaam energie-, water- en afvalbeleid, het gebruik van biologische producten.

De makkelijkste manier van duurzaam overnachten? Ga ouderwets gezellig kamperen. Tentje mee en weg ben je.  Zo heeft Staatsbosbeheer maar liefst 22 natuurkampeerterreinen ontwikkeld waar je midden in de natuur, met geringe voorzieningen kunt kamperen. En met een lidmaatschap is kamperen op groene locaties ook nog eens voordelig.

Folketsmuseum Oslo

Logeren in een Noorse hut?

Check je foodprint

Op reis duurzaam eten? Kies voor vegan: plantaardig, biologisch, fair trade, of lokaal geproduceerd voedsel. Eet een keertje bij de boer, schuif (in Frankrijk) aan bij een table d’hôte. Of ga lekker struinen over de markt en experimenteer met lokale producten. Ook leuk: eet eens bij een anti-voedselverspilling restaurant in eigen land. Probeer eens een plantaardige vakantie in vegan capital Berlijn.

Geen eten over de balk smijten? Laat de all inclusive formule links liggen. Vanwege voedselverspilling is dit een minder goed idee. Tip: op de website van Happy Cow zijn zowel nationale en internationale vegan/ vegetarische restaurants te vinden. Maar via TripAdvisor kun je (vooraf) ook een selectie van organic, vegan of vegetarische restaurants maken.

Vegan food Oslo

Vegan? Ja lekker!

Duurzaam winkelen

Op reis je footprint verkleinen? Koop zoveel mogelijk milieuvriendelijke (outdoor) kleding & reistassen. Dit kan door ter plekke een tweedehands winkel in te duiken, of duurzame reisproducten te kopen. Merken die mens en milieu zo min mogelijk belasten zijn aangesloten bij Fairwear Foundation.

Deze stichting maakt zich sterk voor verantwoord geproduceerde fashion. Meer dan 130 merken zijn lid van deze organisatie: herkenbaar aan het ‘Fair wear label’ op de kledingstukken. Wat betekent Fair Wear nu eigenlijk? Dit betekent dat de makers (fabrieksarbeiders) gegarandeerd een eerlijk loon ontvangen, en in goede arbeidsomstandigheden werken. Kortom: een win-winsituatie voor merk, en mens.

Kleding op reis

Het Duitse outdoor gear merk Vaude is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. En gelukkig zit het ‘natuurbewustzijn’ in de DNA van dit buitensportkleding merk. Gebruikte grondstoffen zijn lekker naturel: gemaakt van biologische-(kunst)stoffen, natuurlijke en gerecyclede materialen zoals: hennep, koffie, katoen en gerecycled dons. Daarbij is de productiewijze behoorlijk getuned. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk energiebesparend, klimaatvriendelijk en zonder gebruik van bedenkelijke middelen.

Reisgenoot voor even of voor het leven?

De reden waarom ik zelf zo enthousiast ben over dit merk? De duurzame producten van Vaude zijn niet voor even, maar gemaakt voor het leven. Wellicht dat er daarom 5 jaar garantie op producten zit? …Vaude items zoals backpacks, reistassen zijn onverwoestbaar en in meerdere opzichten tijdloos. Zo kocht ik jaren geleden een Vaude Tobago trolley. Na tien jaar trouwe dienst is deze -naast Robbert en de kids-  nog steeds mijn vaste reisgenoot, al heeft mijn reisgedrag (intensief gebruik) zijn sporen nagelaten.

Inmiddels maken de wieltjes behoorlijk wat herrie. Maar net als bij autobanden zijn ook de wieltjes van de Tobago prima te vervangen. Met de video van Vaude’s care & repair service ga ik binnenkort zelf aan de slag. Kwestie van een ‘reservewiel’ bestellen, verwisselen en klaar. Tip: mocht je herstelpoging spaak lopen? Dan kun je -via de Vaude dealer- terecht bij een professionele reparatieservice. Mijn geheime pro tip: Ga je op vakantie, of op reis? Neem altijd een rolletje gaffer tape mee. Hiermee plak je een lekke tent, kapotte schoen in no time moeiteloos aan elkaar. Sterk spul die gaffer….

Mineo winterjas van Vaude

Onlangs testte ik de Mineo coat van het Duitse merk Vaude. Deze driekwart lange winterjas is op z’n Jules Deelder strak gesneden, en oogt slik en dun. Maar schijn bedriegt, want lichtgewicht Mineo staat z’n mannetje in de kou. Het is eigenlijk heel fijn om eens niet met ‘een half dekbed om je lijf’ de natuur te hoeven trotseren. Dankzij de isolerende werking van plantenvezels is de sophisticated Mineo waterproof, winddicht, warm en ademend.

Vaude vegan jas
Plantaardige jas

Naast transport, eten en lokaal kopen zijn er nog meer manieren om je voetafdruk te verminderen tijdens het reizen. Hieronder volgen enkele tips:

 • Klinkt als een open deur. Vermijd het gebruik van plastic flessen, rietjes, tasjes en verpakkingen. Neem je hervulbare alternatieven gewoon mee op reis.
 • Open deur twee: Doe het licht uit als je een kamer verlaat, gebruik de airconditioning en verwarming spaarzaam, vermijd het gebruik van elektronica.
 • Verminder afval: scheidt afval en recycle waar mogelijk. Probeer ook voedselverspilling te vermijden door alleen te bestellen wat je op kunt en je restjes op te eten of mee te nemen voor later.
 • Zoek naar lokale initiatieven die zich inzetten voor duurzaamheid en ondersteun ze door erover te vertellen, vrijwilligerswerk te doen of een donatie te doen.
 • Kies voor activiteiten die de lokale gemeenschap en het milieu respecteren, zoals een wandeling in de natuur, een bezoek aan een lokale markt of het volgen van een workshop over duurzaamheid, zoals deze schildpadden workshop in Zuid-Afrika
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: