Stranden Tuinroute

Zuid-Afrika| locals redden schildpadden

Schildpadden rescue Garden Route

En dat kun jij ook doen…

 Reisachtig en kids deden mee met de ‘Turtle rescue workshop’ aan de kust van de Garden Route. In 2019 heeft dit project al 270 schildpadden gered. En wat blijkt? Iedereen: van local tot toerist kan helpen om het zeeleven in Zuid-Afrika te behouden. Ik leg graag uit hoe en waarom…
Deze reddingsactie is een initiatief van Mark Dixon: oprichter van Strandloper.  Deze organisatie vecht voor het behoud van het zeeleven aan de kustlijn van de Garden Route in Zuid-Afrika. De turtle workshop is hier een goed voorbeeld van. Tijdens deze workshop leren inwoners van Knysna, Sedgefield schildpadden in nood in veiligheid te brengen. En dat werkt. Door locals van de West Kaap actief uit te laten kijken naar gestrande schildpadden zijn het afgelopen jaar alleen al  270 schildpadden gered.Schildpadden workshop

Waarom spoelen schildpadden aan?

In Zuid-Afrika leven twee soorten schildpadden: de Loggerhead en Leatherback turtles. Tijdens het broedseizoen (maart tot augustus) leggen de schildpadden eieren op de stranden van Kwa Zulu Natal. Na de geboorte zwemmen de kleine schildpadden uit in zee. Sommige raken verstrikt in de heftige stroom en drijven naar de wateren van de Kaap. Hier raken velen letterlijk verlamd door de koude golfstroom en spoelen aan op de stranden van de Garden Route.

Things to do South Africa

Strandvlei beach

Wat kun je zelf doen?

Wat te doen met een aangespoelde schildpad? Pak het dier op met een droge doek en leg ‘m in een container (bakje of doos) met voldoende ventilatiegaten, zonder water. Breng de schildpad naar het dichtstbijzijnde San natuurpark. Bijvoorbeeld: in Wilderness, Port Elizabeth of Knysna, SanParks office in Thessen Island, of Rondevlei. Van hieruit worden de reptielen overgebracht naar het aquarium in Kaapstad. Na herstel en onderzoek worden de reptielen uiteindelijk uitgezet op een veilige plek in zee.

Turtle App

Binnenkort ontwikkeld Mark een app waarbij een foto van de gestrande schildpad en de gevonden locatie kan worden ingevoerd. Door data van schildpadden en afval in kaart te brengen kan de herkomst van het afval en dieren worden herleid. Handig.

Strandloper strijd voor leven in de oceaan

De prachtige kustlijn langs de Garden Route beslaat meer dan 200 km. Echter, door visserij, zwerfvuil, microplastic en het veranderende klimaat hebben vissen en dieren in de oceaan het zwaar. Gelukkig maken Strandloper oprichter Mark Dixon i.s.m. SAN natuurparken, en veel lokale vrijwilligers het leven in en aan zee een stukje leefbaarder met effectieve acties.

Strandloper

Mark (rechts), Robbert, Pip en Juup

Ghost fishing

Onbedoeld belanden er jaarlijks honderden zwervende vishaken, netten in de zee. Deze vorm van ‘ghost fishing’ is uitermate schadelijk voor schildpadden, vissen en het milieu. Ga maar na: in zijn val naar de bodem slaat een zwervende vishaak al snel zo’n 7 vissen aan de haak. Enkele malen per jaar worden de netten en vishaken door het Strandloper team opgeduikeld. Daarnaast organiseert Mark regelmatig opruimacties tegen zwerfaval.Mooiste strand Zuid Afrika

Hoe kun je tijdens je vakantie helpen?

Helaas hebben wij tijdens de turtle workshop wij geen schildpad gezien, maar wel afval gevonden …en in kaart gebracht. Natuurlijk kan iedereen tijdens een strandbezoek afvaljutten. Zeker met kids is dit een leuke en bovenal nuttige bezigheid. Onze meiden stonden versteld van de hoeveelheden micro plastic. Pip: ‘Grote plastic dingen heb ik niet gevonden, wel veel kleine stukjes. Schildpadden inhaleren veel stukjes microplastic. Dat is natuurlijk niet goed voor de vissen’.

Unieke ervaring

Anders dan pinguïns kijken op Boulders beach, of een rondje Kruger Park, is dit zeer zeker geen geijkte toeristen attractie. Maar juist dat maak deze activiteit extra bijzonder. In korte tijd hebben we veel geleerd over het leven aan de kust van Zuid-Afrika. Daarbij is het erg tof om te zien hoe oprichter Mark mensen inspireert en activeert.
Tevens hebben we genoten van alle verhalen van bewoners uit de omgeving van Knysna, Sedgefield. Kortom: een bijzondere ervaring die we niet hadden willen missen. Dus mocht de kans zich ooit voordoen om met Strandloper actie mee te doen? Schroom niet. Alle activiteiten staan op de website, dus check deze vooraf. Stranden Zuid Afrika

Meer mooie lokale initiatieven

  • Project ‘fresh start’ in Sedgefield. Wat is het? Kinderen verzamelen afval in uit hun community en leveren deze in tegen punten: een volle spaarkaart is een cadeautje waard.
  • Eco Brick project: locals vullen lege (twee) literflessen met stukjes overgebleven plastic en leveren deze in bij een verzamelpunt. Deze flessen worden gebruikt als bouwmateriaal voor nieuwe scholen, bushokjes en objecten mee.

Post a comment

Your email address will not be published.