Bespaar 500 euro gas en stroom tips

500 euro besparen op gas en stroom| 15 duurzame tips

Veel besparen op gas en elektriciteit? Maak net als ik een ‘microtrip’ door je eigen huiskamer. Deze duurzame hacks verlagen uw energierekening en vergroenen uw levensstijl. Daarmee bespaar je 500 euro of meer aan vakantiegeld. Bovendien is het verduurzamen van uw woning en het verlagen van de energielasten kinderspel. Deze tips & tricks, handige tools en technieken zijn jouw ticket naar de thuistropen.

GAS BEPAALT DE ENERGIETEKENING

Laten we eerst eens kijken. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ongeveer 1.500 kuub gas per jaar. Ons gasverbruik is verantwoordelijk voor ruim 60 procent van de energierekening. Het exacte verbruik is uiteraard afhankelijk van het type woning, het aantal bewoners en de genomen energiebesparende maatregelen. Dit ligt dus in jouw handen. Wat kunt u doen om uw gasverbruik te beperken? Wees verstandig met de temperatuur in huis.

Verwarmingstips

  • Verwarm alleen de noodzakelijke ruimtes: zet de verwarming in de woonruimtes uit en sluit de deuren. Het uitschakelen van de verwarming in slaapkamers kan jaarlijks zo’n 75 euro besparen.
  • De thermostaat staat voor de meeste Nederlanders inmiddels op 19 graden. Dit levert een besparing op van 150 euro op jaarbasis. Een extra laag duurzame of elektrische kleding houdt je lekker warm.
  • Verlaag de thermostaat ’s nachts naar 15 graden. Hiermee bespaar je maar liefst 45 euro per jaar. Heeft u vloerverwarming? Dan is het verstandig om de thermostaat op 17 tot 18 graden te houden.
  • Niemand thuis? Zet de thermostaat op 15 graden. Hierdoor hoeft de woning niet iedere keer opnieuw verwarmd te worden. Wat levert het op? Ongeveer 100 euro.

BESPAREN OP GAS EN ELEKTRICITEIT | 15 tips

Gemak dient de mens, dus met wat simpele hulpmiddelen kun je veel zelf oplossen. Zoals met een rol radiatorfolie: vooral bij niet-geïsoleerde buitenmuren en glaspuien, of enkel glas, zorgt het ervoor dat de warmte niet naar buiten ontsnapt. De folie reflecteert de warmte in de kamer.

Met deze ‘spiegelreflector’ bespaar je jaarlijks 12 euro per vierkante meter folie. Bij verwarming voor een glazen gevel of ramen, bij enkel glas kan de besparing oplopen tot 60 euro per vierkante meter folie.

Je hoeft hiervoor echt geen handige Harry te zijn. Hetzelfde geldt voor het isoleren van CV-leidingen in onverwarmde ruimtes. Dit doe je met kunststofschuimbuizen verkrijgbaar in verschillende diktes. Een beetje leidingwerk levert een jaarlijkse besparing op van 4 euro per meter.

Buy a holiday home

Radiator fan test

Dit is een ventilator, maar dan voor je verwarming. Deze blazen en verdelen de verwarmde lucht namelijk beter door de kamer, waardoor de temperatuur in huis sneller stijgt. Omdat (confector)kachels net als mensen verschillen, zijn verwarmingsventilatoren verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Dat is allemaal leuk, maar werkt het?

Onlangs heb ik de radiator ventilator van SpeedComfort mogen testen. Dit minuscule apparaatje ziet eruit als een stekkerdoos en werkt net zo simpel. Klik de SpeedComfort onder de verwarming, steek de stekker in het stopcontact en klaar. En het resultaat? binnen no time is de woonkamer warm. Onze beagle snuffelt in eerste instantie wat onwennig aan het kleinnood. Maar heeft zich daarna lekker onder de verwarming geïnstalleerd. Overigens is dit item veilig voor kinderen en huisdieren. 

Daarbij is dit deze stille kracht praktisch geluidloos. Voor wie zich afvraagt of de foto van deze warmteversneller ontbreekt? Dat klopt, want je hoort, en ziet ‘m niet. Bovendien is het stroomverbruik van radiatorventilator SpeedComforts laag, met jaarlijkse kosten van minder dan €0,32. En watt kun je hiermee besparen? Een gasbesparing van 22 procent aldus de makers. Kortom: SpeedComfort is de ideale huisgenoot.

  • Tip: infraroodpanelen (IR-panelen)

Weinig gebruikte (werk)ruimtes? Infraroodpanelen met stralingswarmte verwarmen specifieke plekken in huis snel en efficiënt. Tenminste bij kort gebruik. Let op: andere vormen van infraroodverwarming, zoals vloer-, wand- en plafondverwarming zijn net als reguliere elektrische verwarming niet zuinig.

Energieverbruikmanagers

Controleren is overhouden. Een energiemaner: schermpje in de woonkamer met real-time informatie over gas en stroomverbruik reduceert 2% stroom en 7% gas. Bewustwording van verbruik werkt bezuinigen in de hand. Een slimme meter als app op je telefoon is dus altijd handig en bespaart al snel 3 procent gas. 

Insulating savings tips

Isolatie: beste Besparing

Besparen op gas en stroom met duurzame tips. Meer dan een derde van de Nederlandse huizen zijn niet goed geïsoleerd. Een behoorlijke aderlating want de warmte vliegt zo het huis uit. Alleen al door door dak, vloer en ramen te isoleren kun je fiks besparen op gas en stroom: zie onderstaand overzicht van Milieucentraal. Isolatie levert dus de meeste besparing op, maar is ook het meest ingrijpend.

Tijdens een zolderverbouwing heeft Reisachtig de zolder laten isoleren. Dit is ook op de slaapverdieping voelbaar. In de zomer blijft deze langer koel. Tip: Als ik deze klus opnieuw zou kunnen doen, was de keuze gevallen op biobased isolatiematerialen. Namelijk beter vocht en warmteregulerend door de natuurlijke materialen. En natuurlijk een positieve impact op het milieu.

Maatregel Besparing gas per jaar Besparing bij €1,20/m3 gasprijs Besparing bij €3/m3 gasprijs
Isoleren schuin dak, verwarmde zolder 420 m3 €500 €1.250
Isoleren vloer begane grond 130 m3 €160 €390
Isoleren spouwmuren 400 m3 €480 €1.200
Vervangen enkel glas door HR++ glas 260 m3 €310 €770

 

Hoe het stroomverbruik verminderen? Milieu Centraal heeft onderzocht wat de grootste energievreters in huis zijn. Bij de berekeningen wordt uitgegaan van een elektriciteitsprijs van 25 cent per kilowattuur (kWh) met een elektriciteitsprijs van 40 cent. Welke apparaten verbruiken volgens deze organisatie de meeste energie? Naast airconditioning staan de vijverpomp, elektrische boiler (groter dan 20 liter) en een aquarium in de top drie van de grootste stroomslurpers. Maar ook de elektrische kachel verbruikt als een gek. Of een grote televisie. Afhankelijk van het type en formaat (bijvoorbeeld 50 inch plasmascherm: 340 kWh/jaar of 90 euro. Grote LED TV: 170 kWh/jaar of 40 euro.

Kies een koelkast met label A- in plaats van een Amerikaanse koelkast: 380 kWh/jaar, 100 euro. Een warmtepompdroger of een elektrisch droogrek is ideaal. Het verbruik van een ouder type droger verbruikt circa 3,95 kWh per wasbeurt, terwijl een nieuwe warmtepompdroger maximaal 1,25 kWh verbruikt. De kosten van een droogcyclus zijn dan € 0,87 versus € 0,19.

Veel plezier met de afwas. Alleen al een badkuip en ecozeep bieden enig comfort. Hoeveel kost een vaatwasser eigenlijk? Deze verbruikt 230 kWh/jaar: 60 euro. Laat ook wat licht schijnen op de verlichting. Gewone lampen verbruiken ongeveer 300 kWh/jaar: 80 euro. Met een paar lampen in huis is dit geen probleem. Een heel huis vol kerstverlichting of een tuin met China Light Arts bedraagt al snel 20 euro: voor een maand kerstverlichting aan.

Antwerp Light Festival

LET OP HET STANDBY-VERBRUIK

Ieder gezin besteedt gemiddeld 450 kilowattuur aan stand-byverbruik, wat neerkomt op ongeveer € 100,- per jaar. Vereniging Eigen Huis waarschuwt daarom voor apparaten die op stand-by staan. Deze verbruiken nog steeds energie, soms zelfs als ze uitgeschakeld zijn. Trek voor de zekerheid de stekkers uit het stopcontact of koop een energiebesparende stekker. Hierdoor wordt de standby-modus volledig uitgeschakeld. Met deze duurzame spaartips maak jij al snel van jouw huis een duurzaam paradijs.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: