Bespaar 500 euro gas en stroom tips

500 euro besparen op gas en stroom| 15 duurzame tips

Fors besparen op gas en stroom? Maak net als ik een ‘microtrip’ door je eigen woonkamer. Deze duurzame hacks verlagen je energierekening en vergroenen je lifestyle. Dat scheelt je zo 500 euro of meer aan vakantiegeld. Bovendien is het verduurzamen en verminderen van energiekosten in huis kinderspel. Deze tips & tricks, handige tools en technieken zijn jouw ticket naar de thuis- tropics.

Gas bepaalt energierekening

Laten we eerst eens Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ongeveer 1.500 kubieke meter gas per jaar. Ons gasverbruik is verantwoordelijk voor een dikke 60 procent van de energierekening. Het exacte verbruik is natuurlijk afhankelijk van het type woning, aantal bewoners en getroffen energiebesparende maatregelen. Dit heb je dus zelf in de hand. Wat kun je doen om je gasverbruik te beperken? Ga slim om met de temperatuur in huis.

Tips verwarming

  • Verwarm alleen de benodigde ruimtes: doe de verwarming in woonvertrekken uit en de deuren dicht. Het uitzetten van de verwarming in slaapkamers kan een besparing van ongeveer 75 euro opleveren op jaarbasis.
  • Inmiddels staat de thermostaat bij de meeste Nederlanders op 19 graden. Jaarlijks levert dit een besparing van 150 euro op. Met een extra laagje duurzame of elektrische kleding zit je er lekker warmpjes bij.
  • Verlaag de thermostaat ’s nachts naar 15 graden. Dit scheelt je op jaarbasis een dikke 45 euro. Heb je vloerverwarming? Dan is het verstandig om de thermostaat op 17- tot 18 graden te houden.
  • Niemand thuis? Zet de thermostaat op 15 graden. Zo hoeft het huis telkens niet opnieuw van 0 afaan op te warmen. Wat levert het op? Zo’n 100 euro.

besparen op gas en stroom| 15 tips

Gemak dient de mens, dus met wat simpele hulpmiddelen kun je zelf al een hoop fiksen. Zoals met een rolletje radiatorfolie: zeker bij niet-geïsoleerde buitenmuren en glazen puien, of enkel glas zorgt deze ervoor dat de warmte niet naar buiten ontsnapt. De folie weerkaatst de warmte in de ruimte.

Per vierkante meter folie scheelt deze ‘spiegelreflector’ je jaarlijks 12 euro. Bij verwarmingen voor een glazen pui of ramen, met enkel glas, kan de besparing oplopen tot 60 euro per vierkante meter folie.

Daarbij hoef je hier echt geen handige Harry voor te zijn. Ditzelfde geldt voor het isoleren van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes. Dit doe je met kunststofschuim-buizen verkrijgbaar in verschillende diktes. Een beetje buiswerk levert een jaarlijkse besparing van 4 euro per meter op.Vakantiehuis kopen

Radiatorventilator test

Dit is een ventilator maar dan voor je verwarming. Want deze blazen en verspreiden verwarmde lucht beter door de kamer, waardoor de temperatuur in huis loopt sneller oploopt. Omdat (confector) verwarmingen net als mensen verschillen, zijn verwarmingsventilatoren verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Allemaal leuk, maar werkt het ook?

Onlangs heb ik de radiator ventilator van SpeedComfort mogen testen. Dit minuscule apparaatje ziet eruit als een stekkerdoos en werkt net zo simpel. Klik de SpeedComfort onder de verwarming, steek de stekker in het stopcontact en klaar. En het resultaat? binnen no time is de woonkamer warm. Onze beagle snuffelt in eerste instantie wat onwennig aan het kleinnood. Maar heeft zich daarna lekker onder de verwarming geïnstalleerd. Overigens is dit item veilig voor kinderen en huisdieren. 

Daarbij is dit deze stille kracht praktisch geluidloos. Voor wie zich afvraagt of de foto van deze warmteversneller ontbreekt? Dat klopt, want je hoort, en ziet ‘m niet. Bovendien is het stroomverbruik van radiatorventilator SpeedComforts laag, met jaarlijkse kosten van minder dan €0,32. En watt kun je hiermee besparen? Een gasbesparing van 22 procent aldus de makers. Kortom: SpeedComfort is de ideale huisgenoot.

  • Tip: infraroodpanelen (IR-panelen)

Weinig gebruikte (werk)ruimtes? Infraroodpanelen met stralingswarmte verwarmen specifieke plekken in huis snel en efficiënt. Tenminste bij kort gebruik. Let op: andere vormen van infraroodverwarming, zoals vloer-, wand- en plafondverwarming zijn net als reguliere elektrische verwarming niet zuinig.

Energieverbruikmanagers

Controleren is overhouden. Een energiemaner: schermpje in de woonkamer met real-time informatie over gas en stroomverbruik reduceert 2% stroom en 7% gas. Bewustwording van verbruik werkt bezuinigen in de hand. Een slimme meter als app op je telefoon is dus altijd handig en bespaart al snel 3 procent gas. 

Bespaartips isoleren

Isolatie: beste Besparing

Besparen op gas en stroom met duurzame tips. Meer dan een derde van de Nederlandse huizen zijn niet goed geïsoleerd. Een behoorlijke aderlating want de warmte vliegt zo het huis uit. Alleen al door door dak, vloer en ramen te isoleren kun je fiks besparen op gas en stroom: zie onderstaand overzicht van Milieucentraal. Isolatie levert dus de meeste besparing op, maar is ook het meest ingrijpend.

Tijdens een zolderverbouwing heeft Reisachtig de zolder laten isoleren. Dit is ook op de slaapverdieping voelbaar. In de zomer blijft deze langer koel. Tip: Als ik deze klus opnieuw zou kunnen doen, was de keuze gevallen op biobased isolatiematerialen. Namelijk beter vocht en warmteregulerend door de natuurlijke materialen. En natuurlijk een positieve impact op het milieu.

Maatregel Besparing gas per jaar Besparing bij €1,20/m3 gasprijs Besparing bij €3/m3 gasprijs
Isoleren schuin dak, verwarmde zolder 420 m3 €500 €1.250
Isoleren vloer begane grond 130 m3 €160 €390
Isoleren spouwmuren 400 m3 €480 €1.200
Vervangen enkel glas door HR++ glas 260 m3 €310 €770

 

 

Hoe stroomverbruik verminderen?Milieu Centraal heeft uitgezocht wat de grootste energieverslinders in huis zijn. De berekeningen gaan uit van een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur (kWh) met stroomprijs van 40 cent. Welke apparaten verbruiken de meeste energie aldus deze organisatie? Naast een airconditioning staat de vijverpomp, elektrische boiler (groter dan 20 liter) en een aquarium in de top drie van grootste stroomslurpers. Maar ook de elektrische kachel verbruikt als een malle. Of een een grote televisie. Afhankelijk van het type en formaat (bijvoorbeeld 50 inch plasmascherm: 340 kWh/jaar of 90 euro. Grote led-tv: 170 kWh/jaar of 40 euro.

Kies voor een koelkast met label A- in plaats van een Amerikaanse koelkast: 380 kWh/jaar, 100 euro. Een warmtepomp droger, of elektrisch wasdroogrekje is ideaal. Verbruik ouder type wasdroger verbruikt ongeveer 3,95 kWh per wasbeurt, terwijl een nieuwe warmtepompdroger maximaal 1,25 kWh verbruikt. De kosten van een droogcyclus zijn dan €0,87 versus €0,19.

Ga gezellig afwassen. Een teiltje en eco sop levert alleen al aan gezelligheid wat op. Wat kost een vaatwasser eigenlijk? Deze verbruikt 230 kWh/jaar: 60 euro. Laat ook even je licht schijnen over  verlichting. Reguliere lampen verbruiken zo’n 300 kWh/jaar: 80 euro. Met enkele lampen in huis is dit geen probleem. Een heel huis vol kerstverlichting of tuin met China Light Arts loopt al snel op tot 20 euro: bij een maand lang kerstverlichting aan.Lichtfestival Antwerpen

Let op sluipverbruik

Iedere familie is gemiddeld 450 kilowattuur kwijt aan sluipverbruik, dat is ongeveer € 100 per jaar. Vereniging Eigen Huis waarschuwt daarom voor apparaten op stand-by stand. Deze verbruiken nog steeds energie, soms ook als deze uitstaan. Trek zekerheidshalve stekkers uit het stopcontact, of koop een bespaarstekker. Deze schakelt de stand-by stand volledig uit. Met deze duurzame bespaartips maak je straks van je huis een duurzaam paradijsje.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: