Uniek! IKEA hotel en museum in Älmhult Zweden

Roadtrip door Zweden, vakantie in Småland, Zuid-Zweden of ben je op doorreis? Dan zijn het IKEA Hotel en het IKEA Museum in Älmhult precies wat je nodig hebt. Reisachtig heeft beide al voor je uitgeprobeerd. In dit artikel deel ik mijn bevindingen…

En nee, je kunt de inbussleutel thuis laten. Omdat het enige echte IKEA Hotel en Ikea-museum ter wereld compleet is! Zelf doen is niet nodig. Het beste aan het IKEA hotel? De openbare ruimtes voelen aan als een Ikea-showroom. Heel leuk: iedere hotelverdieping is voorzien van een keuken. Compleet met platen en al. U kunt hier dus gemakkelijk uw diner, lunch of ontbijt bereiden.

Al heb ik maar een kopje thee gezet. Waarom verblijven in het IKEA hotel? Overnachten in het IKEA hotel is niet alleen een unieke kans, maar vooral een leuke gimmick in Småland. Daarnaast is een verblijf niet duur en zeker waar voor je geld.

Ikea hotel restaurant

Restaurant

IKEA HOTELMEUBILAIR

De kamers van het IKEA Hotel zijn eenvoudig ingericht met IKEA-meubels in een neutraal kleurenschema. Saai! Een gemiste kans voor IKEA, want het merk doet het hier niet goed. Alle kamers zien er hetzelfde uit, dus er is weinig uniekheid. De badkamer ziet er ook betekenisloos uit. Dus het interieur van de kamer valt een beetje tegen. Positief: het slaapcomfort van de matrassen is geweldig. De publieke zitplekken daarentegen zijn vrolijk ingericht. En ze zien eruit alsof ze rechtstreeks uit de IKEA showroom of website komen. Ook in de zomer is het terras een fijne plek om te vertoeven. Kamer IKEA Hotel.

Room IKEA Hotel

ETEN IN HET IKEA hotel

Natuurlijk is er ook een restaurant. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, wordt hier geen ‘freezer to table meal’ geserveerd. De (veganistische) Zweedse (vegetarische) gehaktballetjes met groenten, friet en rode bosbessenjam staan in dit restaurant niet op de kaart. Als ontbijt worden de bekende (groente)gehaktballetjes of pannenkoeken geserveerd.

Wat kun je verwachten van het IKEA restauranthotel? Op de menukaart staan lokale gerechten met verse groenten, kaas en fruit. Vis-, vlees- en vegetarische opties en indien gewenst veganistische of glutenvrije opties. Zoals: een vegan burger. Het dessert met bessen is ook heerlijk en huisgemaakt. Kortom: helemaal prima. Ook het ontbijtbuffet met producten uit de Ikea-keuken is boven verwachting goed. Handig: Het IKEA Hotell in Älmhult ligt op 500 meter van het trein- en busstation van Älmhul. Parkeren is gratis evenals WIFI en kan voor de deur.

IKEAnHOTEL Restaurant

IKEA Museum in Almhult

Op de plek van de allereerste IKEA showroom zijn al enige tijd het enige echte IKEA Museum en het IKEA hotel gevestigd. Wat is er te zien en te doen? Het drie verdiepingen tellende museum voelt als een reis door de geschiedenis van IKEA. Zo loop je door de jaren vijftig, via de jaren 60, 70 en tot nu toe. En het is juist deze geschiedenis die ervoor zorgt dat je na een bezoek met een andere blik naar je IKEA meubelen kijkt.

Voor wie is het museum leuk? Het IKEA museum is niet alleen geweldig voor designliefhebbers of fans van de Zweedse meubelgigant. Het IKEA museum en hotel is leuk voor het hele gezin. Ook voor kinderen is er genoeg te doen… al is er geen Småland. Leuk: Klippan bankje in beton als tuinmeubel. Deze staat voor het museum en past als gegoten.

Het museum is niet alleen een reis door de herinnering aan IKEA. Maar weerspiegelt de Zweedse (lokale) cultuur en levensstijl. Smålanders staan bekend als creatieve, zuinige mensen die heel weinig nodig hebben om van niets ‘iets’ te maken. Dit zit verweven in de cultuur en het IKEA DNA.

De tentoonstellingsruimtes zijn gevuld met klassiekers als Billy, Kallax kast, de Poäng fauteuil, van de Japanse ontwerper Noboru Nakamura. Of wat dacht je van de plat verpakte en daardoor gemakkelijk te vervoeren ÖVET bijzettafel? PLano is een typisch IKEA ontwerpprincipe. Meubels in platte verpakkingen maken het mogelijk om meer producten tegelijkertijd te vervoeren. Dit vermindert de transportkosten en de impact op het milieu.

IKEA MUSEUM

DE GESCHIEDENIS VAN IKEA

IKEA werd opgericht in 1943. Maar het warenhuis van toen leek in niets op de blauw-gele bokkendoos van nu. Dit is het verhaal over de geschiedenis van deze meubelgigant van A tot Z. Er was eens… er was een ondernemer uit Ålmhult Ingvar Kamprad. In 1943 richtte hij IKEA op: gespecialiseerd in de import en verkoop van pennen, horloges en panty’s.

Waar komt de naam IKEA vandaan? Dit is een combinatie van de initialen van de oprichter, Ingvar Kamprad, gecombineerd met de eerste letter van zijn ouderlijk huis: de Elmtaryd-boerderij en het nabijgelegen dorp Agunnaryd. Een tijdlang draaide de pennenhandel op rolletjes. Door problemen met importvergunningen en een scherpe omzetdaling moest Ingvar zijn handelsonderneming sluiten. Maar goed, de naam IKEA is sindsdien rotsvast gebleven…

HOE IS IKEA ONTSTAAN?

Zijn leefgebied Småland was en is een reeks bossen. En daarmee een overvloed aan hout en timmerlieden en meubelmakers. Er is volop vakmanschap en materialen aanwezig in de regio. Geen inzicht in distributie en kostenbeheersing. De vindingrijke Ingvar vond al snel zijn weg naar dit gat. De inwoners van Småland waren niet altijd gelukkig. Het basisprincipe was dat iedereen recht had op een huis in Folkhemmet in het Zweeds. Inclusief interieur moet dat zijn geweest wat Ingvar destijds dacht.

WAAR STAAT HET MERK VOOR?

Ingvar concentreerde zich op de productie van lokaal geproduceerde, stijlvolle, betaalbare meubels. Om dit doel te bereiken heeft Ingvar een efficiënt distributiesysteem van modulair meubilair opgezet. Om de kwaliteit hoog en de prijzen laag te houden, moesten veel producten thuis in elkaar worden gezet. Dit doe-het-zelf-idee maakt producten betaalbaarder dankzij lagere arbeidskosten. Een gouden tintje. Daarnaast wist hij steeds vaker het grote publiek te bereiken met onder meer een catalogus.

De kloof tussen klant en reguliere fabrikant werd in de jaren vijftig steeds groter. Door het succes van IKEA voelde de traditionele meubelindustrie zich bedreigd. Ze hebben alles uit de kast gehaald om IKEA te boycotten. Ingvar besloot zijn geluk over de grenzen heen te beproeven. Hij zette een nieuwe fabriek op in Polen (en later ook in andere landen). Hij opende ook een showroom in Almhult.

Scandinavische ontwerpers zorgden voor een nieuwe meubellook. In alle denkbare materialen. Door over te stappen naar leveranciers in het buitenland kon Ikea meer produceren voor minder. Met als resultaat? Betaalbaar, functioneel en stijlvol meubilair. Direct te bestellen vanuit een catalogus of showroom. En de filosofie en werkwijze zijn sindsdien onveranderd gebleven..

Ikea Museum Småland

PRAKTISCHE INFORMATIE IKEA HOTEL ANDN MUSEUM

Wat zijn de openingstijden van het IKEA Museum in Almhult Småland? . Het museum is doorgaans geopend van dinsdag tot en met zondag. De exacte openingstijden kunnen variëren, dus het is verstandig om de officiële website te raadplegen voor actuele informatie.

Hoeveel kost het IKEA hotel? Prijzen zijn afhankelijk van de geselecteerde kamer, het seizoen en de beschikbaarheid. Reken op zo’n 100 euro voor een tweepersoonskamer. Er zijn ook familiekamers (verbonden kamers). Honden toegestaan in IKEA HOTEL? Ja, ook viervoeters zijn welkom. Tip: Småland en het IKEA museum en hotel zijn ook leuk tijdens de voorjaarsvakantie of herfstvakantie met kinderen.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: