Uniek! IKEA hotel en museum in Älmhult Zweden

Roadtrip door Zweden, vakantie in Småland, Zuid-Zweden of ben je op doorreis? Dan is het IKEA Hotel, en IKEA Museum in Älmhult net wat je nodig hebt. Reisachtig heeft beide alvast voor je uitgeprobeerd. In dit artikel deel ik mijn bevindingen…

En nee de imbus sleutel kun je gerust thuis laten. Want wereld’s enige- echte IKEA Hotel en Ikea museum is helemaal compleet! Doe het zelven is niet nodig. Het leukste van het IKEA hotel? De openbare ruimtes voelen als een Ikea showroom. Helemaal mooi: iedere hotelverdieping is uitgerust met een keuken. Compleet met borden en al. Je zou hier dus zo je diner, lunch, of ontbijt kunnen bereiden.

Al heb ik alleen een kop thee gezet. Waarom in het IKEA hotel verblijven? Overnachten in het IKEA hotel is niet alleen een unieke kans, maar bovenal een geinige gimmick in hoe kan het ook anders Småland. Daarbij is een verblijf niet duur, en zeker waar voor je geld.

Ikea hotel restaurant

Restaurant

Inrichting IKEA HOTEL

De kamers van het IKEA Hotel zijn sober ingericht met IKEA-meubels in een neutrale kleurstelling. Saai! Een gemiste IKEA kans, want het merk pakt hier niet lekker uit. Alle kamers zien er het zelfde uit, dus weinig uniek. Ook de badkamer oogt nietszeggend. Het interieur van de kamer valt dus een beetje tegen. Positief: het slaapcomfort van de matrassen is geweldig. De openbare zitruimtes daarentegen zijn gelukkig cosy ingericht. En zien eruit alsof deze zo uit de IKEA showroom of website zijn weggelopen. Ook is het terras in de zomer een fijne plek om te relaxen.Room IKEA Hotel

Eten in IKEA hotel

Uiteraard is er ook ook een restaurant. Anders dan je zou verwachten wordt hier geen van ‘vriezer tot tafel maaltijd’ geserveerd. De (vegan) Zweedse (vega) gehaktballetjes met groente, frietjes, vossenbessenjam staan in dit restaurant niet op het menu. De bekende (plantaardige) gehaktballetjes, of pannenkoeken worden wel bij het ontbijt geserveerd.

Wat kun je van het IKEA restaurant hotel verwachten? Op het menu staan lokale gerechten met verse groenten, kaas en fruit. Zowel vis, vlees als vegetarisch en desgewenst vegan of gluentvrije opties. Zoals: een vegan burger. Ook het dessert met bessen is heerlijk en home made. Kortom: helemaal prima. Ook het ontbijtbuffet et producten uit de Ikea keuken is boven verwachting goed. Handig: Het IKEA Hotell in Älmhult ligt op 500 meter van het trein- en busstation van Älmhul. Parkeren is evenals WIFI gratis en kan voor de deur.IKEAnHOTEL Restaurant

IKEA Museum in Almhult

Op de plek van de allereerste IKEA-showroom, staat sinds enige tijd het enige echte IKEA Museum en IKEA hotel. Wat is er te zien en te doen? Het drie verdiepingen tellende museum voelt als een reis door de geschiedenis van IKEA. Zo loop je door de jaren vijftig, via de jaren 60, 70 tot nu. En juist deze historie maakt dat je na een bezoekje met een andere blik naar je IKEA meubels kijkt.

Voor wie is het museum leuk? Het IKEA museum is niet alleen tof voor designliefhebbers, of fans van de Zweedse meubelgigant. Het IKEA museum en hotel is leuk voor de hele familie. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven…al is er geen Småland. Geinig: Klippan bank in beton als tuinmeubel. Deze staat voor het museum en zit als gegoten.

Het museum is niet alleen een trip door de IKEA memory lane. Maar weerspiegelt de Zweedse (lokale) cultuur en lifestyle. Smålanders staan bekend als een creatief, spaarzaam volkje dat maar weinig nodig heeft om van niets ‘iets’ te maken. Dit zit dan ook verweven in de cultuur en IKEA- DNA.

De expositieruimtes zijn gevuld met klassiekers Zoals Billy, Kallax kast, de Poäng-fauteuil, van de Japanse ontwerper Noboru Nakamura. Of wat dacht je van de plat verpakte en daarmee makkelijk te vervoeren ÖVET bijzettafel? PLano is een typisch IKEA ontwerp-principe. Meubels in platte verpakkingen zorgen ervoor dat er meer producten tegelijkertijd kunnen worden vervoerd. Dit vermindert transportkosten en de impact op het milieu.IKEA MUSEUM

De geschiedenis van IKEA

IKEA is in 1943 opgericht. Maar het warenhuis van toen leek in niets op de blauw egele bokkendoos van vandaag. Dit is het verhaal over de geschiedenis van deze meubelgigant van A- tot Z. Er was eens… een ondernemer uit Ålmhult Ingvar Kamprad. In 1943 richtte hij IKEA op: gespecialiseerd in de import en verkoop van pennen, horloges en panty’s.

Waar komt de naam IKEA vandaan? Dit is een samentrekking van de initialen van de oprichter, Ingvar Kamprad, gecombineerd met de eerste letter van zijn ouderlijk huis: boerderij Elmtaryd, en het nabijgelegen dorp Agunnaryd. Even liep de pennenhandel op rolletjes te lopen. Door problemen met importlicenties en een omzet dik in de min moest Ingvar zijn handelsbedrijf staken. Maar Hej, de naam IKEA is sindsdien als een huis overeind gebleven…

Hoe is IKEA ontstaan?

Zijn habitat Småland was en is een aaneenschakeling van bossen. En daarmee een overvloed aan hout en timmerlieden en meubelmakers. Vakmanschap en materiaal genoeg in de regio. Inzicht op het gebied van distributie en kostenbeheersing niet. Al snel wist de vindingrijke Ingvar in dit gat te duiken. De inwoners van Småland zaten er niet altijd even warmpjes bij. Uitgangspunt was wel dat iedereen recht had op een huis Folkhemmet in het Zweeds. Inclusief interieur moet Ingvar destijds hebben gedacht.

Waar staat het merk voor?

Ingvar richtte hij zich op het fabriceren van lokaal geproduceerde, stijlvolle betaalbare meubels. Om dit doel te bereiken zette Ingvar een efficiënt distributiesysteem van modulaire meubels. Om de kwaliteit hoog- en prijzen laag te houden moesten veel producten thuis zelf in elkaar worden gezet. Dit DIY-idee maakt producten betaalbaarder, vanwege minder arbeidskosten.  Een gouden greep. Daarbij wist hij met o.a. een catalogus het grote publiek steeds beter te bereiken.

De kloof tussen klant en reguliere fabrikant werd in de jaren 50 wel steeds groter. Door het succes van IKEA voelde de traditionele meubelindustrie zich bedreigd. Deze trokken alles uit de kast om IKEA te boycotten. Ingvar besloot zijn geluk over de grenzen te beproeven. In Polen (en later andere landen) zette hij een nieuwe fabriek op. Ook opende hij een showroom in Almhult.

Scandinavische Ontwerpers zorgde daarbij voor een nieuwe meubellook. In alle denkbare materialen. Door uit te wijken naar leveranciers in het buitenland stelde Ikea in staat om meer te produceren voor minder. Met als resultaat? Voordelige, functionele en stijlvolle meubels. Klaar om vanuit een catalogus of showroom zo te bestellen. En sindsdien is de filosofie en werkwijze onveranderd gebleven.Ikea Museum Småland

Praktische informatie IKEA Hotel eN Museum

Wat zijn de openingstijden van het IKEA Museum in Almhult Småland?. Het museum is meestal geopend van dinsdag tot en met zondag. De exacte openingstijden kunnen variëren, dus het is slim om de officiële website te raadplegen voor actuele informatie.

Wat kost het IKEA hotel? Prijzen hangen af van gekozen kamer en seizoen, beschikbaarheid. Reken op ongeveer 100 euro voor een tweepersoonskamer. Er zijn ook familiekamers (connected rooms). Honden toegestaan in IKEA HOTEL mee? Jazeker viervoeters zijn ook welkom. Tip: Småland en IKEA museum en hotel zijn ook tof in de voorjaarsvakantie of herfstvakantie met kinderen.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: