Koffie, patisserie Antwerpen

Chocolade, patisserie, koffie in Antwerpen?| Dit zijn de beste adresjes!

De lekkerste Belgische chocolade, patisserie, koffie van Antwerpen?

De lekkerste manier om Antwerpen te voet te ontdekken? Maak je eigen food tour langs Antwerpen’s beste pateekes, Belgische chocolade, bonbons banketbakkers, tearooms en koffiebars. De meeste patissiers liggen in het centrum op loopafstand van elkaar. Zo kun je dus in één klap het beste van de Koekenstad bezoeken en je een weg door Antwerpen proeven. Samen met mijn meiden Pip en Juup heb ik alvast de heerlijkste lekkernijen voor je in kaart gebracht.Antwerpen patisserie en koffie

Koekenstad: een walhalla voor zoetekauwen

Antwerpen heeft een aantal bijnamen zoals Diamantstad en Scheldestad maar de meest opvallende is wellicht de Koekenstad. Niet vreemd, want in het verleden stonden er zo’n twintig koekfabrieken in Antwerpen, waarvan De Beukelaer, Biscuits Parein en Biscuits Phoenix de bekendste waren. De hoofdstad van Vlaanderen telt meer dan 50 chocolatiers en patissiers. Dagelijks vliegen er dus heel wat koffiekoeken, Antwerpse handjes: dé specialiteit van de stad, Belgische bonbons, taart en gebak over de toonbanken van al die mooie speciaalzaken.

Pateekesweek Antwerpen

Pateekesweek

Antwerpen chocolade

The Dough

Als Willy Wonka één land zou moeten uitroepen tot chocoladeland, dan is het Vlaanderen. Merken zoals Godiva, Leonidas, Côte d’Or tot Neuhaus zijn groot geworden in België. Wellicht is Vlaanderen de bakermat van de chocolade, want ’s werelds grootste chocoladefabrieken zijn hier gevestigd: Callebaut en Puratos Chocolade vloeit dus door de aderen van onze zuiderburen en patisserie is de Belgen met de paplepel ingegoten. En daar pluk jij de vruchten van!

Pateekesweek: zoete wandelroute

Tijdens de Chocolade- en Pateekesweek (doorgaans in maart) staan banketbakkers, Antwerpen’s beste koffiebars en tearooms zeven dagen lang extra in de schijnwerper. Met een ‘pateekespas’ (verkrijgbaar bij Visit Antwerpen) kun je bij 10 van de 36 deelnemende winkels pateekes, Belgische chocolade, pralines ijs, koffie en thee proeven. Pateeke betekent gebakje in het Vlaams, maar staat ook voor ook deugniet, of ondeugend meisje.

Samen met mijn eigen meiden bezocht ik dit jaar de Pateekesweek. Volgens Pip en Juup is dit een soort ‘Sint Maarten’ langs jaarlijks wisselende speciaalzaken. En inderdaad, daar doet het wel aan denken. Met dezelfde opwinding als met Sint Maarten vliegen jong en oud -zo blij als een kind- van de ene naar de andere heerlijkheid. En zo zwaait er een deur voor ons open. Veel deelnemende chocolatiers zijn voor Nederlanders onbekend, maar voor Belgen gesneden koek.

Verstopt achter monumentale gevels geven kunstenaars van het zoete leven zich bloot. Zo maken wij kennis met gevestigde namen zoals Philips’ Biscuits als met nieuwkomers zoals ‘Bubble Waffle, of  The Dough (koekdeeg vermomd als ijs)’. Juist de comvinatie van klassieke en moderne shops maakt deze zoete proeverij zo leuk. Daarbij komt, smaken verschillen.

Antwerpen het Steen

Strip wandtapijt in het Steen

Daar waar Pip en Juup de voorkeur geven aan originele bakkerijen, neig ik meer naar oud en vertrouwd. Tip: begin de dag op tijd, want in de middag zijn veel pateekes uitverkocht. Suggestie: neem tussendoor ook een kijkje in ‘kasteel’ het Steen met interactieve expo: Antwerp Story midden in het centrum. Alleen al het wandtapijt in stripvorm is een lust voor het oog.

Maak je eigen food tour langs Antwerpen’s Sweethearts

Wat maakt Belgische chocolade nu eigenlijk zo bijzonder? In België gebruiken veel chocolatiers 100% cacaoboter als het vet-element in hun chocolade, in tegenstelling tot andere landen met vijf procent. Ook de cacaobonen worden vaak fijner gemalen dan elders. Dit komt de smaak zeer ten goede. Niet voor niets is België de nummer twee op de wereldranglijst van chocolade export. Als je in Antwerpen bent, moet je toch minstens drie chocolademakers bezoeken. Van ouderwets goed, tot design pralines en chocolade: dit zijn mijn favorieten.

 • Chocolatier Del Rey serveert in de winter heerlijke warme chocolademelk met slagroom en een praline. Deze winkel staat bekend om zijn ambachtelijke bonbons.In de lunchroom kun je natuurlijk terecht voor koffie met. Maar gebakjes of chocolade meenemen is ook een optie. Een moderner alternatief Jitsk.
 • Eigentijdse chocolatier? The Chocolate Line van Dominique Persoone is de Mick Jagger onder de chocolatiers. Pal op de Meir is dit het summum voor chocoladeliefhebbers. De pralines zijn handgemaakt, met suikerbloesem. Smaken zijn gewaagd, creaties zijn origineel. Zelfs vegan pralines zijn verkrijgbaar. Met vestigingen in Antwerpen en Brugge sla je nooit de plank mis.
 • Burie chocolatier en confiserie. Prachtige ietwat suikerzoet familiebedrijf (sinds 1962). Deze chocolatier staat bekend om zijn ‘pink diamond’ Roze ruby chocolade met een frisse vulling. Bij Burie is het daarbij in de winter goed toeven met een warme kop thee en een praline. En in de zomer zit je op het terras picobello.
 • Bakkerij Goossens: boterkoeken om voor in de rij te staan in de Korte Gashuisstraat Van suikerbrood, tot ‘Rogge Verdoemmeke’ Een rogge-rozijnenbroodje. Ouderwets gezellig, minuscule briljante bakkerij.

  Choclatiers Antwerpen

  Del Rey

 • The Chocolate line chocolade

  Choco van the Chocolate line

  Beste high tea Antwerpen

  Domestic high tea

  Tea my dear? Domestic hightea! Het interieur doet vaag denken aan een roze koek, want alles is hier kek oudroze. Mooi, maar de meeste mensen komen hier voor de kwalitatieve high tea. Smaakt dit naar meer? Vork jezelf een weg door Dublin, of ontdek wat er in vegan capital Berlijn is te verhapstukken!

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: