Mooiste & meeste natuurparken van Italië? Abruzzo!

Outdoor avonturen in Italië

Op de grens van noord en zuid Italië, onder de rook van Rome wacht een prachtig outdoor decor: Abruzzo. Dit bergachtige gebied strekt zich uit tot aan de Adriatische zee, en is gezegend met de meeste nationale parken van Italië. Kortom: het betere buitenleven begint in Abruzzo. Het ‘Nationale Gran Sasso-, Majella National Park, & Abruzzo National park’, en het regionale park ‘Sirente Velino’ zijn de 4 grote groene trekpleisters.

Beren spotten

Juist omdat er in Abruzzo national park ‘Marsicaanse bruine beren’ zijn te spotten, is deze laatste het populairste van het hele trio. Ieder natuurgebied heeft natuurlijk z’n eigen charme, maar allen hebben één ding gemeen: karaktervolle wandelroutes in de wijdse natuur plus eeuwenoude dorpen, kastelen & eindeloze meren.

Natuur Abruzzo

Natuur in Abbruzo is overal

Abruzzo highlights

Hoogtepunten en wijdheid

Moeder natuur op z’n mooist!

Met een gemiddelde hoogte van 750 meter, tikken sommige bergtoppen zo de 3000 meter aan. Met zijn Corno Grande, Corno Picolo, Pizzo d’intermesoli en Camicia bergen, is het Gran Sasso National park -letterlijk-het toppunt van de Alpennijnen. Omringd door een landschappelijke omgeving à la Tibet: het Campo Imperatore plateau, is het zowel in de bergen, als op de hoogvlakte goed hiken geblazen. Wandel over bergen, door dalen van dorp naar kasteel en geniet van de ruige Abruzzen.

Kanoën op de Tirino rivier

Tussen de dorpen Capestrano en Capese stroomt de blauwe ader van Abruzzo: de 25 km lange Tirino rivier. Aan de voet van de Laga mountains, en het Gran Sasso massief kun je helemaal los. En dan heb ik het niet alleen over hiken en mountainbiken, maar over een kanotocht over de Tirino rivier. Peddel in een Canadese kano, over de azuurblauwe rivier en geniet van de schitterende omgeving.

Hemelsblauw schilderij

Vanaf een afstandje bekeken is de rivier net een schilderij van Bob Ross, alleen zonder ‘little accidents’. De rivier is een feestje van hemelse kleurschakeringen. Van smurf- tot hemelsblauw en alles er tussenin. Dit smeltwater behoort tot ’s werelds meest heldere water. Gifgroene waterplanten vormen de ultieme waterfilter, en zorgen voor een mooie zwerm groen in het water. Het water is zo kristalhelder, dat zelfs het witte zand op de bodem is te zien.

De rivier is omzoomd met wilgen, en andere bomen. Als een tropisch regenwoud rijken de wortels tot ver in de diepe poel van blauw. Dit stromende, zuurstofrijke water is de basis van een prachtige biotoop van planten, dieren en vissen. Forellen zwemmen af en aan, en als je gelukt hebt, kun je zelfs een waterslang spotten. Deze is zwartgrijs, niet giftig maar wel behoorlijk verlegen. Minder schuwe vaste stamgasten van de Tirino rivier zijn wilde eenden, reigers, ijs- en kraanvogels. Als je zelf een vroege vogel bent, steken deze regelmatig de kop op in en rond de stroom

Kajakken Tirino

In de zomermaanden kan de temperatuur hier aardig oplopen. Veel vogels en dieren zoeken het dan liever wat hogerop, of verstoppen zich onder het bladerendek. Gelukkig blijk je daar in een kano minder last van te hebben. Tijdens de korte kanotocht heb ik zowel gids Lorenzo en kano-genoot regelmatig nat gespat.

Vanachter de kano klinkt het luid: ‘Je moet peddelen en niet scheppen’. Tsja je moet roeien met de riemen die je hebt…. In de zomer is een splash water lekker verkwikkend, maar een duik in het water is ijskoud. Volgens Lorenzo wordt er daarom alleen in juli en augustus -aan het einde van de rit- in het water gezwommen.

Abruzzo 4 national parks

Tirino rivier

Kano tocht in Italië

Zwaaien naar de overkant

In het hoogseizoen blijken de beste stuurlui aan wal te zitten. Vanwege de forellen is dit een geliefde plek voor zowel schilders en vissers. Onder een pop-up tentje, zwaaien de vissers je regelmatig toe vanuit hun luie stoel. Tot voor kort werd er in het water tevens ‘Sedanina’ gekweekt.

Dit kruid smaakt naar selderij en is bijzonder gezond. Om de vangst van deze waterselderij te vergemakkelijken, hebben locals in de jaren tachtig palen met netten in het water gespannen. Helaas zijn de netten niet meer in gebruik, en is Sedania een vergeten groente geworden, maar op sommige plekken staan deze nog steeds als een paal boven water.

Net zo relaxed als yoga

Met kabbelend water als achtergrondmuziek, en de zon op je bol is dit een relaxte tocht voor iedereen van 5-100. De stroom doet grotendeels het werk, de peddel de rest. Aan het einde van de rit ben je dus helemaal zen. Nog energie over? Huur een fiets, of maak een wandeling langs de rivier. En als je dan toch in de buurt bent?, breng dan gelijk even een bezoekje aan de schilderachtige dorpjes Capestrano, Orfena.

Praktische informatie
Kosten kanotocht: omstreeks 55 Euro voor twee volwassenen en een kind. Een tour van 5 km, duurt 2 uur en is te boeken bij educatief centrum www.ilbosso.com. Bij dit bezoekerscentrum zijn allerhande fiets- en wandeltochten te boeken, tevens kun je hier een wandelkaart aanschaffen. Hoe dan ook: veel plezier.

Naast overweldigend natuurschoon is Abruzzo ook een geweldige vakantiebestemming voor cultuurliefhebbers. Maar ook lekkerbekken komen in deze Italiaanse streek ruimschoots aan hun trekken. Bijkomend voordeel: dit is een stukje ongerept, en betaalbaar, en divers Italië. Met zijn schitterende bergen, en zandstranden is Abruzzo geschikt voor zowel zonaanbidders, als natuurliefhebbers.

Bovendien is een vakantie Abruzzo uitstekend met een stedentrip Rome te combineren. Twee vliegen in één klap! Voor een vakantie Abruzzo en Rome heb je overigens een week of langer de tijd nodig. Meer bezienswaardigheden in Abruzzo?

Of nieuwsgierig naar de streekgerechten en producten? Reisachtige Laura heeft alvast de beste adresjes voor je gescout! O, en dan nog even dit disclaimer: ik heb Abruzzo op uitnodiging bezocht, heb in een weekend niet alles kunnen zien en doen. Maar dit is mijn ongefilterde mening dus doe er je voordeel mee.

De lekkerste vakantiebestemming? Abruzzo in Italië!
Filmische vakantiebestemming? Op naar Abruzzo!

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: