Turijn stedentrip tips

Turijn gids|Unesco paleizen, uitzichtpunten, bezienswaardigheden

Turijn: Unesco Palazzo Reale, Palazzo Madama, Stupinigi, Venaria, Villa della Regina, uitzichtpunten, Egyptisch museum, Fiat museum. 17 tips Turijn in 1 gratis gids.

Turijn, de trotse thuisbasis van Juventus, Fiat Fabriek, paleizen en piazza’s. Deze parel heeft de flair van Florence en de grootsheid van Rome, maar dan zonder bijbehorende ongemakken.

Ondanks zijn industriële roots, is Turino een fijne mix van modern en historisch. En als kers op de taart, herbergt Turijn één van de meest bezochte sites van Italië: het Egyptische museum. Dus, of je nu geïnteresseerd bent in kunst, architectuur, of vorstelijk wil genieten? Turijn dat is pas fijn! Dus doe je voordeel met deze reisgids voor niks.

Paleis Turijn

Turijn vanuit Villa Regina

Basisinformatie Turijn gids

Waar ligt Turijn eigenlijk? In de Italiaanse regio Piemonte omringd door de Alpen. Turijn, in de regio Piemonte en omringd door de Alpen, kent een rijke geschiedenis die meer dan tweeduizend jaar teruggaat. Als eerste hoofdstad van Italië heeft de stad door de eeuwen heen invloeden van verschillende heersers ondergaan.

Met het Koninkrijk Savoye als belangrijkste stempel. Met als resultaat? Een arsenaal aan palazzo’s en kunst. Maar achter een doorleefd en charismatisch uiterlijk schuilt een jonge blom. Want Turijn gaat behoorlijk met z’n tijd mee. Dit komt onder andere tot uiting in hedendaagse kunst.

Is Turijn een mooie stad?

Van alle Italiaanse bestemmingen heeft Turijn de grootste concentratie aan (barok) paleizen. Bovenal is het de vibe en elegante looks die het ‘m doen. Hier geen show off gedrag of over de top dresscode. Sterker nog: in Hermes gaat aankopen niet in de bekende oranje- maar in een anonieme tas over de toonbank. Wat is de beste reistijd? De beste tijd voor een stedentrip Turijn is in de lente (april-juni) en de herfst (september-oktober).

Waar kun je het beste koffie, en vermout, of chocolade drinken? Dit zijn de beste adresjes.

Tip: shoppen in Turijn stijl? San Carlo Dal. Stijlvolle kleding, parfum, tassen en accessoires. Typisch Turijn zijn ook de (in totaal 12 kilometer) aan overdekte galerijen in de stad. In zomer en winter is het hier goed flaneren, terrassen bij één de velen cafés, Door de enorme boulevards, pleinen en paleizen voel ik me ondanks mijn lengte van 1.76 meter net een kabouter.

belangrijkste bezienswaardigheden?

In en rond de stad bevinden zich maar liefst 21 palazzo’s van de Koninklijke familie Savoia. Inmiddels staan 16 van deze pronkstukken op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Van buiten ogen de paleizen net zo bescheiden en elegant als de dames uit Turijn, maar van binnen wacht exorbitante luxe van toen. Zoals in het Palazzo Reale (Koninklijk paleis).

 • Tip: Royal pass, of de Turino en Piemonte card. Voor 30-euro toegang tot 80 verschillende bezienswaardigheden, musea, monumenten plus kastelen in Turijn en Piemonte. Zoals het Egyptisch Museum (Museo Egizio), Museo Nazionale del Cinema in Mole Antonelliana en Palazzo Madama in Turijn en Venaria Reale. Fun fact: Honden zijn overal in musea, in winkels en restaurants welkom.

Palazzo Reale Turijn

Het Koninklijk Paleis, de Savoye Galerij, de Koninklijke Wapenkamer, de Koninklijke Bibliotheek en het Archeologisch Museum, vormen gezamenlijk de Koninklijke Musea van Turijn. Dit enorme museumcomplex ligt rondom het Piazza Castello. Het Koninklijk Paleis: Palazzo Reale is het Versaille van Turijn en daarmee een niet te missen hoogtepunt in Turijn. Schilderijen, wandtapijten, kristallen kroonluchters, een overdaad aan barok decoratie: het kan allemaal niet op.

De koepel van San Lorenzo is onderdeel van het Koninklijk Paleis. Een stukje machtsvertoon van de Savoya familie. De enorme koepel met kruisvormige bogen net ramen bijgenaamd het gezicht van de duivel is een vondst van barokkunstenaar Guarni. In het midden staat een tombe met daarin een relikwie: een stukje van het gewaad van Jezus. Een magneet voor pelgrims.Palazzo Reale Turijn

Palazzo Madama

Niet te missen in Turijn? Palazzo Madama: deels middeleeuws, deels barok en zelfs Romaans. Alle stijlen komen samen in dit paleisje met oude Romeinse stadspoort en funderingen. Na een grondige renovatie werd dit de residentie van Madama Reale Maria Cristina oftewel Christine van Frankrijk. Later heeft ook Maria Giovanna Baptista- Nemours haar intrek in het Madama genomen. Die op hoge leeftijd het hele paleis nog eens flink heeft laten verspijkeren.

Beide dames waren sterke persoonlijkheden. Vandaar dus de naam. Een schitterende trap voert naar de vertrekken van het formaat balzaal. Een aantal kamers zijn gevuld met kunst. Want deze Madame is tevens het huis van het kunstmuseum Museo Civico di Arte Antica. Ondanks dat hier geen koning of koningin meer woont, voelt deze Madama als een bijzondere plek. Tip: het dak van Palazzo Madama biedt een briljant uitzicht over de stad.Palazzo Madama

Jachtslot Stupinigi

Weer zo’n Savoy meesterwerkje is palazzina Stupinigi: buiten de stad. Een hert heet bezoekers van verre al welkom. Want het jachtslot is van veraf te zien door het symbool van Stupinigi: een standbeeld van een hert bovenop het dak. Van dichtbij, is dit -alweer- een buitengewoon staaltje UNESCO Werelderfgoed.

Het achttiende-eeuwse complex naar ontwerp van de favo architect van de Savoyards Filippo Juvarra is jarenlang als Koninklijke ‘partylocatie’ gebruikt. Trouwerijen, feesten en partijen, niets was te gek. De kamers zijn ingericht met de originele meubels, en curiositeiten zoals het cabinet van de koning en het bad van Paolina Borghese.

Leuke details in het kasteel? De kleine nissen met altaar om te bidden. Ook de zogenaamde Flying doors: geluidloze deuren zijn tof. Alle decoratie in het kasteel staan in het teken van de jacht, en zijn veelal optische illusies.

 • Tip: de tour genaamd Passe-partout. Dit is een rondleiding via geheime gangen van de bediening. Tof om op die manier een kijkje in het leven van de Savoyards te kunnen nemen.
 • Tip: waar lekker eten en drinken in Turijn lees dit artikel.

Villa delle Regina

Villa Regina Turijn

Villa Regina

Deze kleinere residentie nabij de Monte Capuccino is een verborgen parel in de stad. Alleen al het uitzicht en de entree met vijver zijn zeer uitnodigend. Uniek is de wijngaard (en dat in de stad) boven op de heuvel. De art Nouveau tuin maakt geeft dit paleisje met dat beetje extra.

Venaria paleis

Buiten de stad is dit samen met Palazzo Reale, het Egyptische museum en Palazzo Madame de meest bezochte bezienswaardigheid van Turijn. Net als Stupinigi was Venaria ook een jachtslot van de Savoyads. Het complex is opgetrokken  in Franse en Italiaanse barokstijl met inbreng van Juvarra: hofarchitect van de Savoia familie.

Tot 1987 werd Venaria samen met 16 andere paleizen tot Unesco verklaard. Een restauratieperiode van 10 jaar zorgde voor een complete make over. Meubels zijn grotendeels geleend en daarmee niet authentiek. Meest indrukwekkende van dit pronkstuk? De Galleria grande. Deze gallerij met zwart en wit geblokte marmeren tegels is om stil van te worden. Ook de tuin van Carlos Testalamonte is fantastico!

 • Fun fact: de enorme Venetiaanse gondel is pas 10 jaar geleden ontdekt ergens in een loods ver buiten de stad. In Italië blijven veel schatten vaak lang verborgen.

Rivoli Palace

Nog zo’n bijzondere plek om je geluk niet op te kunnen, is het kasteel van Rivoli. Dit paleisje annex museum voor moderne kunst in Rivoli bovenop de heuvel biedt een topuitzicht over de stad. Jarenlang een ruïne, maar in de Jaren 70 getransformeerd tot museum van moderne kunst. Onder leiding van de eerste directeur, Rudi Fucks heeft het museum een flinke metamorfose ondergaan. Opvallende werken zoals de Venus van de Vodden en het fascinerende Hangende Paard zijn topstukken van het museum, maar het eclectische complex alleen al is een kunstwerk.

Rivolli Palace Turijn

Views Rivolli Palace

Egyptisch Museum van Turijn

Museo Egizio is de grootste attractie van Turijn. Het museum is ontstaan dankzij de expeditie van botanicus Vitaliano Donati. Gedurende de geschiedenis is de museumcollectie uitgebreid tot ongeveer 30.000 objecten. Dit is de plek voor een ‘A night in the museum movie’ ervaring.

Enorme galerijen met gigantische goden en godinnen van het Egyptische pantheon staan zijn aan zij. Voorwerpen uit het dagelijkse leven en van de begrafenis rituelen schetsen een goed beeld van hoe de Egyptische maatschappij eruit heeft gezien. De grootste trekpleister van Egizio? Gezien de drukte, is dat de afdeling met gemummificeerde overblijfselen.

Unieke architectuur

Palazzo Scaccabarozzi bijgenaamd Fette di Polenta: sneetje maisbrood. Dit gele appartementencomplex staat zo scheef staat als de toren van Pisa. Hoe is dit mogelijk? Dit bouwwerk van Antonelli, is gebouwd op een minuscuul stukje grond. Een cadeau aan de architect als dank voor zijn architectonische bijdrage aan de stad.

De zeer beperkte beschikbare ruimte werd een hele uitdaging. Toch is het Antonella gelukt, alhoewel bewoners destijds voor instortingsgevaar vreesden. Om te bewijzen dat het pand solide genoeg was heeft Antonella zelf enige tijd in Fette di Polenta gewoond. Het maisbrood staat nog steeds als een huis.

Mooiste uitzichtpunten Turijn

 • Basilica di Superga. Deze 17e eeuwse kerk boven op de nabijgelegen heuvel Superga geeft een compleet panorama over de stad. In de avonden is dit de plek voor de zonsondergang. Hoe kom je hier? Met de benenwagen. Vanuit het centrum is het omstreeks 15 min lopen.
 • Itanatia Panorama. Dit panorama over de Superega kerk, centrum van Turijn en de bergen van Peimonte ligt op 15 min loopafstand van de Superega basiliek.
 • Mole Antonelliana. Bijgenaamd de ‘Eiffeltoren van Italië’ is een topattractie. In deze 18e eeuwse toren huist het hoogste museum ter wereld: het Filmmuseum.
 • Uitzicht vanaf de Kapucijnenberg: Chiesa di Santa Maria del Monte dei Cappuccini.
  Het terras of de uitkijktoren van de Kapucijnenberg biedt een prachtig uitzicht over Turijn. En daarbij is het uitzichtpunt makkelijk te voet te bereiken. Loop via de mooie Ponte Vittorio Emanuel I met uitzicht op de ribier, de heuvel op naar de kerk op de top.
 • Niet te missen uitzicht in de buurt is Villa Regina. Moncalieri paleis buiten Turijn: met tram half uurtje buiten de stad. Van binnen niet echt te bezoeken, omdat het een militair kasteel is. Maar van buiten een plaatje.

  Palazzo Madama

  Uitzicht Palazzo Madama

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: