Lekker eten drinken Istanbul

Lekker eten in Istanbul 15 tips| ook vegan

Lekker eten in Istanbul? 15 tips: ook vegan en vegetarisch. Turkije is een echte gastronomische vakantiebestemming. De krenten uit de culinaire pap heeft Reisachtig al voor je gevonden! Van betaalbare lokale eettentjes, toprestaurants, rooftopbars, koffiebars. Of je nu op zoek bent naar traditionele specialiteiten, Turkse koffie, ontbijtadresjes, mezedes, cocktails of desserts? Dit zijn de gastronomische hoogtepunten van Istanbul: ook vegan. Want vega en vegan eten in Istanbul kan als de beste.

Turks ontbijten Istanbul

Dit moet je zeker eten in Istanbul: Turks ontbijten. Het dagelijkse Turkse ontbijt bestaat uit olijven, komkommer, ei simit broodjes en feta. Éen van de beste plekken in Istanbul voor een exorbitant Turks ontbijt is het gezellige Velvet in de populaire wijk Balat. Schuif aan bij een Gouden Hoorn aan zelfgemaakte gerechten en geniet van een Sultan-waardig ontbijt.

Wat staat er op het ontbijtmenu? Salça: een ingekookte tomatensaus met ui. Pistache- en tahin-pasta, homemade pekmez :fruitspread, niet te missen marmelade, 4 verschillende kazen (waaronder gerookte kaas), simit, gozleme, maisbrood, en meer. Allemaal geserveerd met een vette smile van Yusuf. Lunchen, of Turkse koffie met taart? Dat kan ook.

Turks ontbijt Itanbul

Turks ontbijt Velvet

Koffiebars in Istanbul

In Istanbul struikel je over de koffiehuizen waar kahve (Turkse koffie), of Turkse thee wordt geschonken. In Turkije is het dan ook de hele dag theetijd. Ook koffie drinken kan de hele dag door. De fijngemalen Turkse koffie wordt gekookt in een cezve (soort steelpannetje).

Snack fact: sinds 2013 staat het drinken van Turkse koffie op de UNESCO’ lijst van Immaterieel erfgoed. Dus zeker koffie drinken doen als je in Turkije bent. Tip: aan het einde van de Spice Marktet koop je bij koffiebranderij Mehmet Efendi: versgemalen Turkse koffie. Het ideale souvenir voor thuis: al moet je er wel even voor in de rij staan. Sowieso is de Spice Market Istanbul een geinige tussenstop.

  • Hotspot? Nusr Et in de Grand Bazaar. Nusr Et is een keten, maar die in de Grand Bazar is kek ingericht. Nusr Et is opgezet door ‘social media steak chef’ Nusret Gökçe. In dit overdadig gedecoreerde oriënt style grand café Leuk voor een drankje of lunch.
Spice Market Istanbul

Rechts spice market links Nusr-Et

In hippe wijken zoals Balat, Taksim en meer tik je net als thuis een Italiaanse espresso, of latte met havermelk weg. Of doe zoals de locals doen en drink een bakkie in de Turkse Starbucks: Kahve Dunyasi. Deze Starbucks lookalike serveert betere koffie en is goedkoper dan Starbucks. Alhoewel de kwaliteit bij het ene filiaal net wat betere is, dan de andere is dit een geinige ervaring.

Rooftop bars en cocktailbars

Dakterrassen en bars zijn een gouden combinatie in Istanbul. De beste rooftop bars van Istanboel voor een cocktail met een view? Alexandra cocktailbar- in de Europese wijk Besiktas. Alexandra Cocktailbar telt 3 verdiepingen: maar dan wel van het formaatje kabouterhuis. Het dakterras biedt dan ook plaats aan 5 mensen. Maar dat maakt Alexandra cocktails juist zo eigen. De bar is gezellig ‘Mexicaans’ getint ingericht. Op de cocktailkaart prijkt o.a. de friszoete signature cocktail Placebo: met granaatappel. Mijn favoriet? De hot en spicy cocktail.

  • Biz rooftop café op het dak van het Atatürk Cultuurcentrum (AKM). Over de top interieur met topuitzicht.
  • The Bank roof bar in Karaköy, met uitzicht op de Bosporus en de wijk.
  • 16 Roof: populaire rooftopbar op het dak van het Swiss Hotel.Beste cocktailbar Istanbul

Culinaire hoogtepunten Istanbul

Modern- museumrestaurant van het Museum voor Moderne Kunst in de Galata Haven. Ook kun je in Modern in de middag en avond (op het dakterras) lekker eten in Istanbul. In de avond is het uitzicht over de haven fijn, overdag kijk je tegen een muur van cruiseschepen aan. Ook geinig!

Izaka Terrace Restaurant– Dit rooftop restaurant met uitzicht op de Bosporus is om blij van te worden. Volgens insiders is Izaka niet ver verwijderd van een Michelinster. De keuken is een geraffineerde interpretatie van Turkse haute cuisine met een eigentijdse twist. Het vegetarische menu is zeer smakelijk. Ook vegan, halal en glutenvrije gerechten.

mezze in Istanbul

Izaka mezze

MSA’nin Restaurant– in het Sakip Sabanci museum. Één van mijn favo restaurants van Istanbul. Het interieur is een tikje tropisch en de locatie is prachtig. Studenten van de horeca-vakschool staan hier aan het roer. Het eigentijdse menu van MSA’nin biedt tal van vegan- en vega opties uit de wereldkeuken. Wat moet je zeker eten? Popcorn tiramisu! Zeker op het terras met uitzicht op de tuin en het water kun je hier zo uren stukslaan. De prijs kwaliteitsverhouding is daarbij ok.

MSA'nin restaurants Istanbul

MSA’nin restaurant

Restaurant Ruby– in posh wijk Ortakoy. Een mooie blend van Turkse en Internationale keuken. De mezze zijn heerlijk. Keuze in vegetarische hoofdgerechten is beperkt, maar wel smakelijk. Vegan? Geef dit vooraf aan. Grote plus: fantastisch uitzicht op de Bosporus. Heerlijk terras aan het water. Dit is een geliefd gastronomisch adresje onder locals om te shinen en selfies te maken. Het restaurant wordt in de late uurtjes omgebouwd tot club.

Ruby restaurant Istanbul

Ruby restaurant

Restaurant Ali Ocakbasi– heeft een klein maar fijn dakterras met panorama op de Galata bridge en de stad. Alleen al het uitzicht is om voor te blijven. De meeste gasten komen hier bovenal voor de kebab van de BBQ. Maar ook voor vega’s zijn er opties genoeg. Wat moet je hier eten in Istanbul? Mezze, met o.a rokerige vegan gevulde aubergine. Of vegetarische gevulde pide. De desserts zijn typisch Turks. Zoals: samolina helva (sesam- griesmeelpudding) en quince: mierzoet dessert gemaakt van pompoen, kweepeer. Weer eens wat anders dan Baklava.

Ali Ocakbasi restaurant Istanbul

Ali Ocakbasi restaurant

Is eten duur in Istanbul?

Bovenstaande restaurants zijn geen budget keuzes. Maar je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Eten en drinken is zeer betaalbaar in Istanbul. Bij onderstaande eettentjes betaal je gemiddeld 350 lira (15 euro) voor een hoofdgerecht. Een kop koffie kost doorgaans 65 lira (1,50 euro), en een biertje omstreeks 4 euro. Wist je dat veganisten en vegetariërs eigenlijk overal terecht kunnen? Mezze zijn standaard vegan en vegetarisch.

vegan eten in Istanbul

Badem, Şişli- Dit eetcafé om de hoek van station Osmanbey, is een ‘verborgen pareltje’. Op de kaart staan veganistische en vegetarische Turkse huisgemaakte gerechten. Van een mix aan mezze (voorgerechten in tapas stijl). En zeer betaalbaar. Check vooraf de openingstijden online.

Vegan Istanbul- in de trendy wijk Beyoglu Cihangir is een piepklein zaakje. Klein, maar fijn en voordelig. Kies verschillende gerechten uit de toonbank en stel je eigen menu samen: 3 gerechten voor 120 lira.  Aanraders zijn de ‘Mercimek Köfte’ (linzenballetjes),  linzensoep, Börek, aubergine-taartje. Alles is huisgemaakt, typisch Turkse gerechten maar dan vegan.

Namlı Vegan- In de bruisende buurt Beşiktaş. Buffetstijl restaurant met hartige en zoete lokale gerechten en Turks ontbijt. Alleen al vanwege de naam is dit ‘İmam Bayıldı’ (gevulde aubergine) de moeite van het proberen waard. Zoetekauw? Proef de vegan baklava: sticky en zoet als suikerspin.

Vegan Masa- Bekend van zijn veganistische lahmacun en pide met gehakt, of pide met kaas inclusief 3 kleine bijgerechten. Alles is eigenlijk zo lekker, waardoor Masa druk bezocht wordt door carnivoren vertelt de eigenaar. Dus dat is een goed teken.

Vegan Istanbul

Vegan Istanbul

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: