Onontdekt Istanbul 11 tips

Istanbul| 11 onontdekte plekken, en leukste activiteiten

Istanbul in 11 verborgen plekken, en activiteiten in één reisgids. De blauwe hartslag: de Bosporus deelt Istanbul in een stukje Azië en Europa. Eeuwenoude maar ook moderne cultuur vloeien samen in deze fascinerende stad. In dit artikel heb ik een bijzonder hotel, lokale tips in Istanbul alvast voor je gescout. Perfect voor een stedentrip. Hoeveel dagen heb je nodig in Istanbul? 3 dagen kan, 4 is beter, 5 dagen is ideaal. 

Bezoek een Hamam

Wat te doen in Istanbul? Relaxen in de hamam, oftewel een traditioneel Turks badhuis, is een must do in Istanbul, Turkije. Waar bestaat een typische hamam-behandeling uit? 1) Een scrub-sessie met een Kese (scrub-handschoen). Tijdens deze schoonmaakbeurt voor de huid worden oude huidcellen verwijdert. Daarna volgt een schuimmassage met olijfolie-zeep. Dit laatste voelt als een warm bad op je lijf. Heerlijk! Na een korte theepauze eindigt de hamam ervaring met een koud water splash en desgewenst een massage.

Drie Mooiste Hamams Istanbul

çatma Mesmit Hamamı: hartje centrum, in historisch pand van de bekende architect Sinan.

  • Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı: Deze historische hamam ligt tussen de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee. Toplocatie!
  • Kılıç Ali Paşa Hamamı: Prachtig gerestaureerd badhuis uit de 16e eeuw ligt in de wijk Tophane.Hamam in Istanbul

Turkse keuken proeven

De smaak van de stad te pakken krijgen? Stort je op de culinaire hoogtepunten van Istanbul. Begin de dag met een overvloedig Turks ontbijt. Gevolgd door een Turkse koffie. Bijvoorbeeld in een historisch koffiehuis zoals Fazil Bey. Lunch met een snelle Turkse pizza-, of juist een uitgebreide lunch. En daarna?Turkse theetijd…alhoewel Turkse thee dag en nacht kan Tussendoor? Gepofte kastanjes bij een kraampje op straat. Gevolgd door een cocktail in een rooftopbar en heerlijk diner aan het water of you name it

Verken de Basilica Cisterne

Éen van de leukste bezienswaardigheden in Istanbul? De Basilica Cisterne, aka Yerebatan Sarnıcı, is een ondergrondse wateropslagplaats uit de Byzantijnse tijd. Dit ondergrondse wondertje ziet eruit als een kerk, dus vandaar de naam. Destijds werd hier 80.000 kubieke meter bewaard. 336  marmeren zuilen en twee Medusa beelden stelende de show in deze ‘ondergrondse kerk’.

Cisterne zoekplaatje: kijk eens goed in het water. Er zwemmen vissen rond in het water onder de grond. De Basilica Cisterne schittert ook in een James Bond film. Noet gek, want het is echt een magische plek. Daarbij ideaal om af te koelen als het buiten warm is. Doorgaans open van 9 tot 17.00. Tip: koop online een entreekaartje, want in het hoogseizoen lopen de wachtrijen behoorlijk op.Basilica Cysterne Istanbul

Mooiste Parken

Buiten de gebaande paden in Istanbul. Met meer dan 100 tuinen, parken, groene oases is de natuur in Istanbul altijd dichtbij. Éen van de lokale favorieten groenplekken is Emirgan Park. In de lente poppen de tulpen hier uit de grond. Wist je dat tulpen en Turkije een onlosmakelijk duo zijn? In de 16e eeuw werden tulpen in Istanbul geïntroduceerd.

Sindsdien is de tulpenkoorts een feit. Ook buiten het tulpenseizoen is Emirgan een mooi park. Wat is er te zien en te doen? is een waterval, speeltuin klein café en tal van prieeltjes. Vandaar dat dit de ideale locatie is voor (trouw)reportages en foto’s. Meer parken in Istanbul om af te koelen?

  • Gülhane park: historische park met tuinen nabij het Topkapi-paleis.
  • Yıldız park: groenplek in het hart van de stad, dus chillen maar.
  • Fenerbahçe park: aan de Aziatische kant, met uitzicht op het water.

Kunst in Istanbul

Verborgen juweeltjes in Istanbul? Op naar het Sakıp Sabancı Museum, in Emirgan. Dit kunstmuseum heeft een kleine, fijne collectie van zowel traditionele als moderne Turkse kunst. Het museum is daarbij gehuisvest in een historisch herenhuis.

Dit is een heerlijke plek, met een bloementuin en uitzicht op de Bosporus. Het Sakib Sabanci museum is gek genoeg ook een culinaire trekpleister. Het museumrestaurant is een hotspot onder een jong publiek.

Het Istanbul Museum voor Moderne Kunst, oftewel Istanbul Modern, is een must voor kunstliefhebbers. Alleen al de locatie in de Galata haven is een kunstwerk op zich. De permanente collectie hedendaagse kunstwerken van zowel Turkse als internationale artiesten is tiptop.

Tips: loop ook even naar het dakterras voor een topuitzicht. Ook het museumrestaurant met rooftop bar is een pareltje. In Istanbul ligt de kunst op straat. Maak je eigen streetart tour in Kadıköy en Karaköy. Ga ook eens langs bij jonge modeontwerpers. Zo liep ik fashion designer Sileme tijdens een shoot tegen het lijf.

Kunst Istanbul

Museum voor Moderne Kunst

Mode in Isanbul

Fashion in Istanbul

Boottocht over de Bosporus

Wat te doen in Istanbul? Maak een boottocht over de Bosporus: de goudkust van Istanbul. De boottocht voert langs het  classicistische Dohlmabaçe paleis met Ottomaanse invloeden. Vanaf het water gezien is de omvang van dit reusachtige paleis pas goed zichtbaar.

Met paleizen, buitenverblijven en 204 villa’s is de Bosporus rijkelijk bedeeld. Een reguliere woning gaat voor niet minder dan 2 miljoen dollar over de toonbank Een Ottomaans huis van hout lost een slordige 12 miljoen. Voor wie daar een nachtje over moet slapen? Verblijf in een paleishotel aan de Bosporus: met een prijskaartje van 5000 euro per nacht. En denk er nog even over na Kortom: een boottochtje is -zeker met mooi weer- fijn om bij weg te dromen.

Neem de veerpont

Éen van de leukste dingen om te doen in Istanbul is op de pont stappen en kijken waar je uit komt. Pak bijvoorbeeld de veerpont vanuit het Europese naar het Aziatische deel van de stad en andersom. Handig, leuk en voordelig. Bezoek bijvoorbeeld Moda de wijk Kadiköy aan de Aziatische kant van Istanbul. Moda doet denken aan een badplaats.

Wat is er in Moda te zien? Bahariye Street is met zijn versieringen de vrolijke Frans onder de straten. Bars Street: de plek om uit te gaan Muvakithane Street: met zijn Ottomaanse huizen kleine boetiekjes en cafés is dit de charmeur van de wijk. Meer leuke wijken in Istanbul, of klassieke hoogtepunten? Lees dit artikel.Boottocht Bosporus Istanbul

Ga naar een Concert

Meer onontdekte culturele plekken in Istanbul? Beleef een concert in het Atatürk cultural centre Deze moderne concertzaal is van buiten rechthoekig. Binnen wacht een rode bol dat vaag aan een ruimteschip doet denken. Dit is de plek om allerlei concerten, theatervoorstellingen te bezoeken. En dat voor een prikkie. Artiesten en programmering wisselen wekelijks, maar het resultaat is altijd een feest. Het leuke is dat het publiek een fijne mix is van jong en oud. Chique gekleed, of juist casual. Ongeacht leeftijd, iedereen klapt en juicht mee als een malle. Met als resultaat? 8 toegiften! Wat mij betreft is dit één van de leukste belevenissen in Istanbul. En kaartjes zijn zeer voordelig.

Geluid van de Moskee

In Istanbul beleef je de stad met je ogen, smaakpapillen en met je oren. Bezoek een moskee en luister mee. Let vooral eens op het gebed gezang. Vanuit de minaret in de moskeeën zingen Imams Istanbul live toe. En dan ook nog eens in verschillende stijlen. Zo klinkt het gezang in de ochtend bijvoorbeeld jazz-achtig en in de avond meer pop. Er worden ook wedstrijden voor Imams georganiseerd. Waarbij de beste zangers in de voornaamste moskeeën mogen zingen.

Wandel langs de Bosporus

Drukte of hitte even links laten liggen? Maak een wandeling langs de Bosporus. Start je stadswandeling bijvoorbeeld bij de Spice Market en loop richting de vuurtoren. Of begin je wandeling in Ortaköy, waar en loop vervolgens langs de kustlijn richting Beşiktaş. Of maak een korte wandeling over de Galata-brug, die het oude stadsdeel Sultanahmet verbindt met het moderne Beyoğlu. Op de brug wagen vissers een poging op een vette vis, onder de brug is het goed chillen op de terrassen met uitzicht op de skyline en de Galata-toren.

Bijzonder overnachten Istanbul

Boutique style hotel Maestro, gelegen in de hippe wijk Karaköy, dichtbij de Galata Haven is een bijzondere accommodatie met zelfs een speciale vegan kamer. Dit stijlvolle hotel is comfortabel, gezellig en het personeel is vriendelijk. Het ontbijt is uitgebreid en wordt bij mooi weer geserveerd op het zonnige dakterras.

Beste hotels Istanbul

Waar verblijven Istanbul

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: