Istanbul historische hoogtepunten en 5 leukste wijken

In Istanbul smelten Europa en Azië samen. Met als resultaat? Een smeltkroes van culturele hoogtepunten! Waar staat Istanbul eigenlijk om bekend? De Historical Peninsula en de Gouden Hoorn. Zeker als je maar één dag in Istanbul bent, is de Historische Peninsula niet te missen. Hier vind je alle historische en culturele bezienswaardigheden op loopafstand. Van het Topkapi-paleis en de Hagia Sophia tot de Basilica Cisterne, de wijken Eminönü, Sirkeci, Beyazıt, Laleli, Aksaray en meer.

Daarnaast is ook de Gouden Hoorn (Haliç), met de indrukwekkende Galata-toren, een klassieker in Istanbul. Wat moet je zien in de Gouden Hoorn? De Galata Tower voor een prachtig panorama over de stad, de schitterende Süleymaniye moskee, en de charmante buurten Balat en Fener.

Ook de Spice Market en de Grand Bazaar aan de voet van de Gouden Hoorn zijn geinig voor een bezoekje. In dit artikel staan alle klassieke bezienswaardigheden en de vijf leukste wijken van Istanbul alvast voor je op een rijtje. Ideaal voor een stedentrip Istanbul. Dit zijn de onontdekte plekken en leukste activiteiten Istanbul

Hagia Sophia Istanbul

Hagia Sophia

Geschiedenis in een notendop

In het verleden wisselde Istanbul net zo regelmatig van eigenaar als de Kardashian’s van handtas. De stad is opgezet als Byzantium door de Grieken. Maar werd vervolgens veroverd door de Ottomanen. Juist door deze turbulente geschiedenis s deze Turkse schone alleen maar mooier op geworden. Terwijl de politieke macht (na de val van het Ottomaanse Rijk) naar lelijk eendje Ankara verhuisde, bleef Istanbul achter met pareltjes zoals het Topkapi paleis, Blauwe Moskee alias Sultan Ahmed, Dolmahbaçe paleis en UNESCO Hagia Sophia.

UNESCO: Hagia Sophia moskee

Is de Hagia Sophia nu een kerk of een moskee? Beide! Dit meesterwerk is oorspronkelijk in de 6e eeuw voor Christus gebouwd als kerk. Wie heeft de Hagia Sophia laten bouwen? Keizer Justinianus I van het Byzantijnse Rijk. Eeuwenlang was de Hagia Sophia de allergrootste kerk van de wereld. Totdat Ottomaanse troepen o.l.v. sultan Mehmed de Veroveraar Constantinopel (het huidige Istanbul) veroverden. De kerk werd omgedoopt tot moskee. Voor zijn overlijden schenkt Mehmed het beroemde bouwwerk aan de staat. Einde verhaal? Nee…

In de jaren ’40 tovert president Atatürk deze UNESCO Werelderfgoed-plek om tot museum. Maar President Erdogan zet jaren later een streep door dit plan. De Hagia Sophia gaat sinds 2020 als moskee annex museum door het leven. De begane grond is ingericht als gebedsruimte en is alleen toegankelijk voor moslims. Alleen de bovengalerij is -tegen betaling- geopend voor publiek. Jammer, want juist vanaf de begane grond komt immense omvang van de koepel van het beste tot zijn recht.

Vanaf de bovenverdieping voelt het een beetje alsof je in in de loge van het theater zit, en hierdoor maar de helft van de podiumact meekrijgt. Hoogtepunt op de bovenverdieping is het mozaïek van Jezus. Waarom is de Hagia Sophia zo bijzonder? Deze kerk annex moskee is het symbool van power en religie.Bovenal is dit een architectonisch huzarenstukje.

  • Wat kost de entree voor de Hagia Sophia? Gebedsruimte moslims gratis. Entree Hagia Sophia: +25 euro.
  • Istanbul reistips: stedentrip in de lente, zomer? Bestel vooraf kaarten online.
  • Bezoek je meer attracties tijdens je stedentrip Istanbul? Dan is de Istanbul E-pass voordeliger dan losse tickets.
Hagia Sophia moskee zien

Hagia Sophia van binnen

Topwijken Istanbul

Balat en Fener in de wijk Fatih aan de westkant van de Gouden Hoorn. De UNESCO Werelderfgoed buurten Balat en Fener zijn geliefde fotospots voor mensen. Wat katten betreft is Balat één van de beste hangplekken van de stad. Op iedere hoek van de straat loopt een vriendelijke haarbal je tegemoet.

Als één lange regenboog van kleurrijke Ottomaanse huizen, cafés en shops slingert deze straat zich door de Joods-Grieks-Islamitische multiculti-wijk. Dat verklaart dan ook gelijk waarom Fener is gezegend met de Fethiye moskee. Maar ook de Grieks-orthodoxe St. George (Aya Yorgi), kerk en deOrthodoxe en de Bulgaarse Sveti Stefan kerk. Dus neem gerust een kijkje. Sowieso zijn Balat en Fener heerlijke wijken om te struinen. Tip: houd rekening met TIKTOK-rijen in de weekenden en het hoogseizoen. Niet te missen in Fener of Balat? Turks ontbijt: zie culinair Istanbul. 

Balat en Fener

Fener

Lekker eten drinken Istanbul

Turks ontbijt in Balat en Fener

Cihangir: favo wijk

Mijn favoriete wijk van Istanbul? Cihangir! Oorspronkelijk een Griekse wijk, inmiddels een mix van Turkse, Griekse en Armeense, Europese invloeden uit de 18e tot 20e eeuw. Deze wijk in het district Beyoğlu nabij Taksim, heeft de vibe van Berlijn en de flair van Le Marais in Parijs. Want sinds de 18e eeuw voelen schrijvers en kunstenaars zich helemaal thuis in het alternatieve Changir. Op veel plekken geven steegjes een doorkijkje naar het water. De Ottomaanse kleurrijke huizen springen er echt uit.

Cihangir is een wirwar van smalle straatjes met, koffiebars, kunstgalerijen en bijzondere winkels. Zoals? Sritursucu. Een unieke delicatessenwinkel met ingelegde groenten en de beroemde tomatenpasta. De wijk is lekker groen en hier en daar voorzien van toffe murals. De vibe is super relaxed.

Fun fact: Katten zijn de trotse bewoners van deze wijk op een heuvel. Dankzij bewoner Ali worden de katten tot aan de wijk Taksim verzorgd met eten en onderdak. Kloppend hart van de wijk is de Changir moskee. Met een uitzicht over de Bosporus is dit een fantastische locatie.

Cihangir wijk Istanbul

Cihangir wijk

Favoriete wijk Istanbul

Cihangir Istanbul

wijk Ortaköy Istanbul

Ortaköy Istanbul

Meer leuke wijken Istanbul

Ortaköy- Dit is de troetelwijk van trendy Istanbul. Deze wijk is bezaaid met Ottomaanse villa’s in pasteltinten. Aan de voet van de Bosporus is dit een relaxte plek. Overdag kom je hier voor de vintage en chique boetiekjes, koffietentjes. In de avonduren is het hier goed eten en feesten in bijvoorbeeld restaurant annex club Ruby. Zie tips restaurants.

  • Kadıköy: Deze wijk aan de Aziatische kant van Istanbul is bezaaid met cafés, bars en winkels en veel straatkunst.
  • Beşiktaş: trendy wijk in Istanbul, bekend om zijn restaurants en nachtleven.
  • Nişantaşı: shopping mekka. Epicentrum van modewinkels, grote merken en trendy restaurants.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: