
Vlaamse Ardennen 8 adembenemende wandelingen, hoogtepunten
Samen met de hele familie en hondje Buffel gaan we op naar de Vlaamse Ardennen in België. ‘Dus we gaan naar de grotten van Han, Spa bron, watervallen van Co, klimmen en kanoën? vraagt Pip. ‘Eh ja en nee, De Belgische Ardennen liggen in Wallonië. De Vlaamse Ardennen is iets heel anders’ antwoord ik.
Deze Belgische regio pal op de grens van Wallonië en Vlaanderen is weliswaar minder bekend, maar minstens net zo mooi als zijn naamgenoot in Wallonië. Oudenaarde is de hoofdstad van de regio, Ronse is tevens een mooie stad. Gent ligt op 45 km afstand. Topattracties van deze regio? De natuur! Glooiende landschappen met dichte bossen, pittoreske dorpjes vormen het ideale décor voor eindeloze fietstochten en wandelingen.
Wat is er te zien en te doen in de Vlaamse Ardennen?
De Koppenberg is één van de bekendste heuvels in de Vlaamse Ardennen en trekt jaarlijks duizenden wielrenners en toeristen. De heuvel staat bekend om zijn steile hellingen. Zelfs voor professionele wielrenners is het een uitdaging om deze etappe te trotseren.
Ook is de Koppenberg een belangrijk onderdeel van de Ronde van Vlaanderen, één van de meest prestigieuze wielerwedstrijden ter wereld. Ook de Ronde Van Vlaanderenstraat in Kwaremont trekt aardig wat bezoekers. Samen met het Brakelbos en het Kluisbos vormt het Muziekbos het groene drietal van de Vlaamse Ardennen. Een absoluut hoogtepunt en wandelwalhalla en fiets in de Vlaamse Ardennen.
Waar komt de naam vandaan?
Op het hoogste punt van de Vlaamse Ardennen: de Muziekberg staat de 18e -eeuwse Geuzentoren van bouwmeester Scribe. Midden in het bos lijkt deze Rapunsel-achtige toren een vreemd bouwwerk, maar in de tijd van de Romantiek waren dit soort uitspattingen (follies genaamd) heel gewoon.
In de volksmond werd de Geuzentoren ‘de verrekijker’ genoemd. Want kunstenaars en dichters zoals Omar Wattez kwamen hier bijeen om te discussiëren en van het uitzicht te genieten. Zo ook Pol de Mont, die vanaf de toren schreeuwde: ‘Maar dat hier zijn de Vlaamse Ardennen’. En sindsdien gaat deze streek als de Vlaamse Ardennen door het leven.
Waar boshyacinten spotten?
Het Brakelbos, Muziekbos en het Kluisterbos zijn de beste plekken om boshyacinten te spotten. Dit is dan ook precies waarom je -zeker in het voorjaar- in de Vlaamse Ardennen moet zijn. Wilde hyacinten kleuren de bossen paars. Bloeitijd van de wilde hyacinten? Medio april- begin mei.
De meest populaire plek om de boshyacint te zien? Dat is het Hallerbos, al zul je hier zeker niet de enige zijn. Het Kluisterbos en Muziekbos zijn lang niet zo druk dus een beter alternatief om deze paarse pracht te bekijken. Onderstaande wandelroutes voeren in de lente stuk voor stuk langs de boshyacint.
Wandelen in het Muziekbos
Waar komt de naam Muziekbos eigenlijk vandaan? De naam is niet ontleend aan muziek, maar aan het oud-Keltische woord voor Muz: moeras. Maar als je het mij vraagt zit er zeker muziek in dit 100 hectare tellende wonderlijke bos op en rondom de 150- meter hoge Muziekberg (Kanarieberg in de volksmond).
Het Muziekbos is namelijk één van de mooiste natuurgebieden van de Vlaamse Ardennen. Daarom zijn er tal van wandelroutes uiteengezet. Éen van de populairste is de ‘Muziekbos wandelroute’ van 7 of 10 km. Deze duurt omstreeks 3 uur en kan desgewenst worden ingekort.
De route voert deels door mooie landerijen en kapel. Uiteraard slingert het grootste deel van de route door het schitterende Muziekbos. Hoogtepunt van deze hike? De Geuzentoren op de Muziekberg! Tip met kinderen: bij knooppunt 36 staan leuke klimobjecten voor kids.
Praktische informatie
Waar ligt het muziekbos? Nabij het gezellige stadje Ronse met schitterende abdij. De route start bij de Ijsmolen: knooppunt 92. Hier kun je tevens parkeren. Volg de knooppunten 92, 91, 59, 58, 35, 36, 32, 92. Eten, drinken onderweg? Café Boekzitting. Tip: Op de flank van de Muziekberg ligt de kleine brouwerij Keun. Op zaterdag is de brouwerij te bezoeken en kun je een pintje proeven van deze Vlaamse ex-muzikant en professor muziek aan de Rockacademy.
Helemaal los in het Kluisterbos
Met een oppervlakte van 200 hectare is het Kluisbos het grootste bos van de Vlaamse Ardennen. Dit had overigens zelfs nog veel meer kunnen zijn als het bos tijdens de Eerste Wereldoorlog niet zoveel klappen had gekregen. Boven op de top van de 140 meter hoge Kluisberg staat een voormalige uitkijkpost van Napoleon. Een prima plek om dit Boss der bossen te overzien.
In dit heuvelachtige gebied met af en toe een kleine kuitenbijter, kun je ook met kinderen prima uit de voeten. Ook zijn er legio opties om van de natuur te genieten zonder ook maar één voet te verzetten. Want tal van terrasjes liggen helemaal ‘en route’ in het groene grensgebied. Zoals café Edelweiss, het Boswachters huisje, of café de Zevende Zetel. Bestel aan de Waalse kant ‘une biére’ de Kwaremont, of vraag honderd meter verderop om een pintje.
Kluisterbos wandelroute
De zogenaamde Kluisterbos wandeling van 7 km door het Kluisterbos flirt af en toe met de Waalse grens. Zo doorkruis je zowel Wallonië als Vlaanderen. Twee vliegen in één klap. Tijdens onze tocht in de lente steken de frisgroene beuken mooi af tegen de blauwe lucht. Op de bodem zwaaien blauw-paarse boshyacinten bezoekers vrolijk toe.
Maar ieder seizoen is deze omgeving om op verliefd te worden. En over liefde gesproken…mocht je nog een zetje in die richting kunnen gebruiken? Dat komt mooi uit, want deze wandeling voert langs de Liefdesbron. Als je in deze bron baadt, of met je blote voeten in deze bron (niet meer dan een stroompje) staat loop je binnen een jaar de liefde tegemoet. Tenminste, volgens de legende. Maar baadt eh baat het niet dan schaadt het niet…
Het Kluisterbos is een bron van geheimen. Zo kan ik je ook alvast verklappen dat deze wandeling niet alleen door het bos maar ook door het glooiende Waalse landschap met prachtige vergezichten voert. Door laaghangende mist lijkt het alsof je door melkglas naar buiten kijkt. Al snel corrigeert oudste dochter Pip ‘dat is geen mist maar vernauwing heb ik op school geleerd. Tip: eindig je wandeling zeker met een pintje op het terras bij de gezellige Bosbâar. Wat ons een niet te missen restaurantje in het bos.
panorama wandelroute in Kwaremont
Van prachtige panorama’s over dorpen tot glooiende landerijen. En zo hobbelen wij net de hele familie langs aspergevelden, graanvelden. Witte boerderijen met nieuwsgierige koeien hobbelen aan ons- of eigenlijk andersom voorbij. Vanwege de koude weersvoorspelling zijn we dik gekleed. De zon lacht ons uit, of juist toe op deze onverwacht warme dag. Naarmate de heuvels stijgen trekken we laagje voor laagje uit.
Stoer stapt onze waf Buffel door het liefelijke landschap. Bij wegkapel ten Boeker slaat plots de twijfel toe. Moeten we hier de weg afsnijden, omkeren of toch verder lopen? Omdat we lekker op dreef zijn besluiten we nog even door te stappen richting het Spijkerbos. Alleen zien we vlak voor dit woud bij het gehucht Zulkzeke de bomen door het bos niet meer.

Wegkapel
Wandelen over trage wegen
Gelukkig lopen we wandelgids van het Vlaamse Natuurpunt tegen het lijf. Uit zijn fietstas tovert Filip Kreise enkele kaarten tevoorschijn en wijst ons de kortste route naar het startpunt. Handig! Doordeweeks werkt Filip als onderzoeker in een laboratorium. In zijn vrije tijd ontpopt hij zich als ’trage wegen specialist’ oftewel onverharde paden.
Als geen ander weet Filip de mooiste routes te vinden. Niet gek, want een aantal heeft hij zelf bij Natuurpunt in kaart gebracht. Je staat er niet bij stil maar veel wandelroutes zijn ontwikkeld en geüpdatet door vrijwilligers zoals Filip. Zijn nieuwste route is de Ulrich Librecht wandeling in Zulzeke. Een mooie hommage aan de filosoof en natuurbeschermer Librecht die lange tijd in Zulzeke heeft gewoond. Deze wandeling van 5,5 of 8 km loopt dan ook langs Ulrich’s favoriete plekjes.
Praktische informatie Panoramawandeling
Start én eindig deze16 kilometer lange tocht in kunstenaarsdorpje Kwaremont. De wandeling inkorten kan ook. Download hier een kaartje met route. Tip: ga na afloop van deze wandeling nog even naar het hoogste punt van de Vlaamse Ardennen de Hotond molen met bijbehorend terras. Cheers.
Wandelen in natuurgebied Burreken
Weten hoe Oost-Vlaanderen we in het verleden moet hebben uitgezien? Dan is het 100 hectare tellende waterrijke natuurgebied het Burreken in Brakel, het Maarkedal precies waar je moet zijn. Dit heuvelachtige gebied (max 116 meter hoog) met vertakkingen van de Krombeek, smalle dalen is picture perfect. Het typische Vlaamse Ardennen-landschap in het Burreken is een potpourri van mooie vergezichten met diepe dalen en steile hellingen met stokoude bossen en drassig land.
Veel bomen zijn al 250 jaar oud. Burreken is ook nog eens van de weinige stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. Dat betekent dat natuurlijke geluiden van water wind en dieren. Het barst er van de weides en beekjes. In deze laatste huist een bekende inwoner van de Vlaamse Ardennen de kanariegele vuursalamander. Helaas hebben deze tijdens ons bezoek zich niet laten zien.
Dit zelfde verhaal geldt ook voor de pony’s die hier grazen en het landschap halfopen houden. in de herfst is dit natuurgebied de perfecte plek om paddenstoelen te zien. In het voorjaar is het Burreken een vrolijke bedoening van voorjaarsbloemen.
Verscholen onder de bomen steken anemonen, boshyacinten en daslook hun bescheiden kopjes op. Even verderop tussen de glooiende weides met boterbloemen je tegemoet. Onderaan een boom staat een bord met de tekst; ‘De wind duwt blaren tegen elkaar ze vormen het boek van de boom’. Deze zin verwoord het gevoel van deze romantische omgeving helemaal.
Praktische informatie
Natuurgebied Burreken ligt tussen Brakel, Maarkedal en Horrebeke. In en rond het Burreken zijn drie natuurgebied wandelroutes van 4 tot 11 km uitgezet: (Eikelmuisroute, Vuursalamanderroute: 13 km en Snuiterspad: 4 km.
Langs de route zijn 3 parkeerplaatsen te vinden. Zoals de Groenstraat 10 Horrebeke Brakel: start Snuiterspad. Eikelmuisroute: parkeer bij Roborst 48 volg wandelknooppunten 4| 5| 25| 26| 27| 1| 98| 6| 8| 3| 4. Bij de parkeerplaatsen Zlighen zijn gratis wandelkaartjes verkrijgbaar.