Eten, drinken Bazel

Waar lekker eten, drinken in Basel? 10 X Bazel’s beste

Wat zijn de specialiteiten van Basel Zwitserland? En waar kun je deze proeven? Wat zijn eigenlijk de beste restaurants in Basel-? Waar moet je zijn voor de lekkerste kop koffie-? Of toffe rooftop bars? En hoe zit het met vegetarisch- en vegan eten in Basel? Een antwoord op deze vragen plus bijbehorende broodnodige tips staan in dit artikel.

De smaken van Basel. Deze grote stad in Zwitserland ligt op de grens van Duitsland, en Italië. In Basel smelten zowel de grenzen- als ook de smaken samen. Italiaanse, Zwitserse, Franse en Duitse invloeden proef je nonstop terug in de Bazelse smeltkroes. En dat maakt deze Zwitserse keuken zo divers.

Wat, waar eten in Bazel?

Begin de dag met een perfecte Italiaanse espresso en Franse croissant of Zwitserse bircher muesli in één van de vele koffie. Ga tussen de middag uitgebreid lunchen in de Altstadt, gevolgd door een kop thee met kuchen in Klein Basel. Zit de vijf al in de klok? Tijd voor een Áperol op het terras met sunset. En zodra de zon in de Rijn is gezakt is het alweer tijd voor een diner voor twee.

Het vakantieleven in Basel is ook op culinair gebied goed. Reisachtig heeft alvast de 10, of eigenlijk 14 beste adresjes voor je uitgezocht. Van simpele snack tot sterrenstek. Maar laat ik eerst eens beginnen met de hamvraag. Oftewel enkele van de meest gestelde vragen over een vakantie Zwitserland…

‘Is een vakantie Zwitserland duur? Wat kost uit eten gaan? Wat kost een biertje?’ Eh 4 euro. Uit eten gaan kan verrassend betaalbaar zijn. Een hoofdgerecht in een goed restaurant kost omstreeks 33 euro, voorgerecht 15 euro en dessert evenmin. Maar dit kan ook vele malen goedkoper. De prijzen van een biertje, wijntje of koffie op het terras zijn vergelijkbaar met Nederland. Omdat Zwitserland een rijke wijntraditie heeft drink je voor hetzelfde geld in die Schweiz een heerlijk glas wijn.

Wat is de specialiteit van Bazel?

Omdat Basel een potpourri van smaken en keukens is, is er niet zoiets als 1 lokaal gerecht. Een lokale specialiteit is er wel. Namelijk Leckerly. Dit harde koekje met de smaken van ontbijtkoek is ontstaan in de 17e eeuw. De oudste koekfabriek van Zwitserland is Jacob’s Basler Leckerly. Deze winkel in het centrum is nog steeds operationeel, dus waai even langs voor een zakje lekkere Leckerly. Leuk als souvenirtje voor thuis.

Leckerli Bazel

Links Leckerli, foto rechts Unternehmen Mitte

Lekkerste eten Bazel

Rechts Cantina, links gerechtjes Ufer 7

Cantina Don Camillo

Eten in een voormalige brouwerij maar dan in een modern jasje? Restaurant Cantina don Camillo is een walhalla voor design, architectuurliefhebbers en bierfans. Maar het draait hier zeker niet alleen om de looks. Inhoud in de vorm van heerlijk eten is de voornaamste drive van deze lokale favoriet.

Bovendien kan ik het vegetarische-, vegan menu van harte aanraden. Een lokaal biertje erbij en wat wil een mens nog meer? In de zomer is dat natuurlijk een mooi terras. Ook dan ben je hier aan het goede adres. Wat mij betreft een fijn restaurant voor iedereen of je nu wel vlees, of vis eet of niet.

Markthalle Basel

Op een steenworp van het station ligt de gerestaureerde Markthalle er prachtig bij. De Markthal is een streetfood concept. Dus tal van stalletjes, barretjes met keukens uit alle windstreken. Daarbij is er ook een bar met speciaalbier. Of je nu aan de Zwitserse fondue, sushi, Peruaans eten wil of iets anders? De Markthalle Basel is van alle markten thuis. Daarbij gezellig en schappelijke prijzen. Zeker met kinderen, of als je met de trein op doorreis bent is dit een prima keuze.

Klara streetfood

Markthal Klara op de Clarastrasse in de wijk Clara. Bij binnenkomst is het concept gelijk zo klaar als een klontje. Streetfood uit wereldkeukens. Dit is een soort Markthalle, maar dan wat kleurrijker aangekleed. Haal bij verschillende stalletjes een hapje, of desgewenst een volledige maaltijd en stel je eigen foodtour samen. Schappelijke prijzen, en glutenvrije, vegan of vegetarische gerechten zijn volop verkrijgbaar. Ook leuk met kids.

Dineren aan de Rijn

Dol op dineren met een mooi uitzicht? Dan is Krafft aan de Rijn een fijn adres. Zeker op een mooie vakantiedag zit je hier op het terras helemaal gebakken.  De hele dag door is het hier genieten geblazen, maar vooral bij zonsondergang is dit een fijne plek in Basel. De desserts zijn echt craftwerk, maar ook de vegetarische hoofdgerechten (in mijn geval spitskool van de bbq) zijn spitsvondig en smakelijk. Vanwege de populaire locatie is dit restaurant niet de meest voordelige optie. Maar wel leuk.

Lunchen aan de Rijn

Restaurant Ufer 7 aan de Rijnoever blikt uit op Mittlere Brücke. Dat betekent lekker lunchen met een view waar je u tegen zegt. Het hele jaar door is dit een fijne plek, maar in de zomer is Ufer 7 een feestje. De keuken is Internationaal, Zwitsers. Stel je eigen lunch van kleine gerechten samen of kies a la carte. Gerechten zijn smakelijk en origineel. Dit is een geliefde stek onder locals en zakenlieden. Uiteraard niet de meest voordelige stek, maar wel erg leuk.

Eten, drinken bij een Buvette

Aan de oevers van de Rijn zijn niet alleen chique restaurants te vinden. In de lente, zomer, herfst kun je de hele dag door ontbijten, koffie drinken, lunchen en een hapje eten bij allerhande Buvettes. Dit is soms niet meer dan een keet, of kleine strandtentje met homemade ijsthee, snacks, borrelplankje en meer. Zo kun je na het zwemmen in de Rijn zo het terras opduiken.

Ook leuk: bij Oetlinger Buvette aan de Rijn is ook een openbare bbq. En zo zijn er in Basel wel meer openbare bbq’s te vinden.Dus neem je eigen spullen mee en gril ze. Eten drinken bij een Buvette is 1 van de leukste dingen in Basel om te doen. Voor een prikkie doe je mee met de locals.

Buvette Basel

Buvette

Buvette Bazel

Hapjes bij de Buvette

Broedplaats Basel pal aan de oevers van de Rijn in de wijken Klybeck en Matthäus ligt ‘Holzpark Kleybeck’. Een allegaartje van kunstobjecten, schepen, busjes omgebouwd tot cafés een poppodium. Een beetje zoals de Parade meets Amsterdam Noord maar dan anders.

In de zomer kun je hier eindeloos borrelen, feesten en zelfs terecht voor een nieuw kapsel. Een toffe underground plek, met creative vibe. Ideaal om de zon aan de Rijn zien onder te gaan en lekker te eten. Gesloten in de winter.

Rostiger Anker

Een bakkie, lunch of diner bij het Drielandenpunt van Basel? Restaurant het ‘Rostiger Anker’ is wat je noemt een hidden gem. Het kleine restaurant is ingebakerd tussen wal en schip. Want pal aan de kade, met uitzicht op vrachtschepen. Anders dan buurman Holzpark is dit gen hippe plek, wel ee anker in de oude haven. Daarbij is dit baken van rust in alle jaargetijden geopend. Het Drielandenpunt zelf is precies wat je ervan verwacht: niets bijzonders.

Rooftop bars in Basel

Drankje met uitzicht over de Rijn en de binnenstad? Je kunt het dak op… bij rooftop bar Amber. Gebouwd in de voormalige kazerne huist een sfeervolle cocktailbar. Het ecletische interieur met schwung uit de jaren veertig is een ontwerp van het Zwitserse designbureau Craft.

Op de kaart prijken mocktails en cocktails. Op de bovenste verdieping wacht in de zomer een verrassing in de vorm van een dakterras. Met een zuchtje wind en een ijskoud drankje en hapje kan het Zwitserleven hier niet meer stuk. Local tip: Arthouse rooftop bar. Uitzicht over het dak van Bazel, heerlijke cocktails en goed eten.

Rooftopbars Basel

Amber

Beste ontbijt, lunch Basel

Bij bakkerij KULT (twee vestigingen) eet je niet alleen de heerlijkste Golden Almondcake, maar ben je tevens in gouden handen als het gaat om een vers ontbijt, lunch. Dat kan in de kekke bakkerij, of in de zomer in de tuin. Ovenvers zuurdesembrood, banket, hausgemachte limo (iets minder) en croissants bereid met lokale ingrediënten. Overigens kun je dit adresje ook bezoeken tijdens een Foodtour Basel, maar eigenlijk verdient KULT een plekje in je balboekje voor lunch, of ontbijt.

Lunchen Basel

KULT

Hotspot en koffie

Unternehmen Mitte. Dit coole cafe is gevestigd in de voormalige Schweizerische Volksbank. Sinds enige tijd is dit de plek waar Bazel elkaar ontmoet, of juist remote werkt. De architectuur is schitterend met meubels uit de lokale Vitra design store. Dit is één van de beste koffiebars in Basel.Maar ook voor een glutenvrije, of vegan lunch ben je hier aan het juiste adres. Zeker in de wintermaanden is deze hotspot een aanrader.

Voordelig en uniek

Il Giardino Urbano oftewel de stadstuin. Dit is een lokale favoriet, en niet al te zeer platgelopen door toeristen. Achter een oud spoorweggebouw ligt deze verborgen ‘stadstuin’. Pal aan het spoor eet je pizza’s tussen de struiken, bloemen en kruiden. Met de zon op je bol, en een koude klats in de hand. Het uitzicht op de Zwitserse spoorlijn is reuze geinig. En daarbij is het eten in deze geheime tuin ook nog eens zeer voordelig. 

Vegan eten Basel

  • In mijn artikel Bazel met kinderen tipte ik al eerder SILO. Onverslaanbaar goed en off the beaten track in Basel Ost.
  • Za zaa: geïnspireerd op de Arabische keuken. Zeer populair, want tijdens mijn bezoek zat de hut stampvol en was er geen plek. Dus vooraf even reserveren in het hoogseizoen.
  • Tibits. Er zijn meerdere vestigingen. De formule is simpel: betaal per gewicht en eet je buikje rond. Prima, voordelig vegetarisch en vegan eten gebaseerd op de recepten van de Zwitserse vega hitchef Hiltl.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: