Basel zien en doen

Wat is leuk in Basel? 5 hoogtepunten, 7 gratis activiteiten

Wat is leuk in Basel oftewel Bazel? Reisachtig heeft 11 hoogtepunten, en 7 gratis activiteiten in één van de tofste Zwitserse steden voor een stedentrip, korte vakantie voor je op een rijtje gezet. Waarom moet je hier eigenlijk zijn? Bazel is zoiets als een mix tussen een heavy metal-, techno- en klassiek concert. Kortom: lekker eclectisch en een schijnbaar onmogelijke mix.

Want Basel heeft het rauwe van Berlijn, het liefelijke van Wenen, aangevuld met de mediterrane looks van Lissabon en de vibes van Parijs. Kortom: een unieke combinatie van het beste van verschillende bestemmingen. Niet zo gek eigenlijk. Basel ligt immers nabij de grens van Duitsland, en Frankrijk. Ook Italië is lekker dichtbij. Franse, Duitse en Italiaanse invloeden zijn dan ook zichtbaar in de architectuur, cuisine en bezienswaardigheden.

Wat zijn de topattracties van Bazel? Vanwege o.a. 40 musea -met het Kunstmuseum als culturele topattractie- wordt deze studentenstad gezien als culturele hoofdstad van Zwitserland. Daarbij is de Münster letterlijk- en figuurlijk een hoogtepunt.

Varen over de Rijn, een stadswandeling door de Altstadt zijn ook klassiekers op het ’to do lijstje’ van menig toerist. Maar in dit artikel vertel ik je niet alleen wat de highlights, maar ook de onontdekte parels en gratis bezienswaardigheden van Basel zijn. Op vakantie met de hele familie in Basel. Dan komen deze tips vast van pas.Buvette Basel

Rijnzwemmen Bazel

Stedentrip Basel in de zomer? Ga dan Rheinschwimmen, oftewel zwemmen in de Rijn. Kinderlijk eenvoudig, maar o- zo- leuk. Spring met een Wickelfish (drybag in de vorm van een vis) in het water en go with the flow: drijf zo’n 3 km met de stroom mee. Een natuurlijke lazy river! Voor het Rijnzwemmen is een speciaal traject ontwikkeld zodat je veilig van A- naar B- kunt floaten.

Start je rit te water bij het strandje naast museum Tinguely: onder de Schwarzwaldbrücke. Van hieruit kun je naar de vierde brug zwemmen: Johanniterbrücke het eindstation van de Rheinschwim route. Eerder stoppen? Ga aan wal bij de Mittelere Brucke, of Weitsteinbrücke. Warme zomerdag in Bazel? Dikke kans dat je bij je opstapplaats op het strandje badmeester annex ‘Rijnzwempro’ Reggie tegen het lijf loopt.

Al jarenlang is Reggie -vrijwillig- de hele dag in touw om toeristen de principes van het zwemmen met een Wickelfisch in de Rijn bij te brengen. Ganz toll! Dus doe ‘m ‘die Grüße aus Holland’. De regels zijn overigens zeer simpel. Leg je Wickelfish, of luchtbed, floatable, of flexybeam in het water en drijf mee op de stroom. Let op: zwem niet te dicht bij de kant, en blijf tussen de boeien. Tip van Reggie: deze activiteit is geschikt voor kinderen boven de 9 jaar.

En het mooie is, dit hoogtepunt in Basel kost helemaal niets, noppes, nada. Al moet het weer wel een beetje meezitten. Meer zwemplekken in Basel? Er zijn twee zwembaden in Bazel. Maar wil je baden in Basel stijl? Gooi dan je handdoekje eens neer in het Rhybadhuys. Dit is een natuurlijk, zwembad in en aan de Rijn: midden in het centrum. Een ouderwets gezellig badhuis met twee verdiepingen met terras. Er is ook een café. Voor 6 euro kun je hier de hele dag chillen.

Rijnzwemmen

Reggie badmeester aan de Rijn

Wil je niet zwemmen? Chillen aan de oevers van de Rijn, of een boottocht maken, wandelen, (kan ook in herfst, voorjaar, winter) of een drankje drinken, eten aan de Rijn in Bazel. Er zijn zelfs speciale ‘Buvettes’ met bbq. Over lekker eten en drinken in Basel gesproken. De lekkerste (vegetarische) adresjes, hotspots heb ik alvast voor je gescout.

Baden in Fonteinen

In de zomer in bikini door de stad? Jawohl! In Bazel loopt, fietst iedereen in zwembroek van fontein naar fontein. Want naast zwemmen in de Rijn is baden in fonteinen dé topactiviteit in de zomer. Daar waar je in de Trevi fontein geheid een boete krijgt, is pootjebaden in Basel de nationale sport. Vrienden, families, kids, alles en iedereen neemt een plons in de fontein (water wordt telkens ververst). Dit is één van de leukste dingen om te doen in Bazel. Sowieso zijn de fonteinen het hele jaar door prachtig om te zien. Met of zonder verfrissende duik.

Wat zijn de mooiste fonteinen in Basel om in te dippen? Dat zijn deze:

 • Fountain of St- Urban: met uitzicht op de Rijn.
 • Spalen Brunnen bij de Spalen Gate. Mooi gedecoreerde fontein.
 • Gemmsbrunnen in Gemsberg- Achthoekige grote fontein. In het midden staat een pilaar met een gems.
 •  Pisoni Brunnen- Baden in Trevi waardige fontein met uitzicht op de beroemde Munster, uitzichtpunt over de stad.
 • Sevogel fontein- Bij het stadsarchief op het Martinskirchplatz. Rustieke vierkante fontein.
 • Aapfontein- fontein op het Andreasplatz. Voor kleine apenstreken en pootje baden.
 • Historische fontein voor het Kunstmuseum. Handige combinatie van kunst kijken en jacuzzi ineen.Fonteinen zwemmen Basel

Münster van Bazel

Deze historische icoon in Altstadt van Basel staat bovenop de heuvel en biedt een 360 uitzicht over de stad. De Romaanse kathedraal met Gaudi-waardige torens van mozaïek uit 1300 is gratis te bezoeken. Van binnen oogt de kathedraal minder indrukwekkend dan van buiten.

Alhoewel de bijbehorende binnenplaats en Niklauskapelle een plaatje is. Leuk om te doen met kinderen: beklim de 250 traptreden tellende toren voor een 360 view. En dat voor een paar Zwitserse franken. Tip: achter de Münster wacht het mooiste uitzicht over de stad. En zo zie je maar weer: ‘The best things in life are free.’Münster Bazel

Raadhuis op marktplein

Een terecht toeristisch hoogtepunt is het Rathaus Basel aan het Marktplatz. Oftewel het raadhuis aan het marktplein. Met zijn bruinrode bakstenen, guitige gotische gevel, geschilderde lelies van Hans Bock en klokkentoren lonkt het Rathaus als het ware bezoekers naar binnen.

Zeker doen, want het binnenplein is prachtig en kosteloos te bezoeken. Vanwege zijn rode kleur heet het Rathaus in de volksmond ‘Rothaus’. Onlangs is het Raadhuis compleet gerestaureerd en daardoor wellicht nu nog mooier dan ooit.In het Raadhuis bevinden zich verschillende historische zalen, met als klapper op de vuurpijl de Grote Raadzaal met fresco’s. Ook Erasmus heeft een ereplekje in het Raadhuis in de vorm van een monument.Raadhuis Basel

Kunstmuseum Basel

Dit beroemde Kunstmuseum staat garant voor een middagje Kunst kijken met de grote K. Van schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen tot en met grafische kunst. Naast de permanente collectie biedt het museum ook hedendaagse kunst en speciale tijdelijke tentoonstellingen.

Een ticket voor het Kunstmuseum kost omstreeks de 15- tot 20 Zwitserse frank. Een absoluut koopje voor 4000 schilderijen van Rembrandt, Van Gogh, Picasso, Monet, en 70.000 schetsen schoon aan de (museum)haak. Het museum is een geinige gimmick en helemaal voor nop te bezoeken. Tip: gratis entree op dinsdag en donderdag van 17.00 tot 18.00 uur, woensdag en vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur en elke eerste zondag van de maand.

Kleinste museum van Basel

In de Imbergässlein. De naam van deze steeg is ontleend aan het woord gember. In de middeleeuwen werd deze specerij vanuit Azië ingescheept. Specerij-handelaren overnachten vroeger vaak in deze steeg. Op Imbergässlein 31 onder de muurschildering van de heilige Christoffel vindt je het kleinste museum van Bazel: het Hoosesaggmuseeum (broekzakmuseum). Deze vitrine is niet groter dan een raam. Mocht je nog een leuke verzameling hebben? Dan is dit de plek. Want iedereen mag hier zijn ‘mini-collectie’ een maand tentoonstellen.

Tip: Vlakbij ligt kerstwinkel Johann Wanner’s (Spalenberg straat). In deze winkel is het het hele jaar kerst. Johann Wanner is de hofleverancier menig celebrity. Naar verluidt waren Micheal Jackson en Lady Diana kind aan huis. Wanner fabriceert exclusieve handgemaakte decoraties. Spoiler: Van buiten ziet de winkel eruit als een tourist trap, maar binnen is het (kerst)feest. Ook leuk voor een bezoekje met kinderen. Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan deze kerstballen, maar de entree is voor nop.

Botanische tuin

De botanische tuin van Basel is onderdeel van de universiteit. De farmaceutische industrie is de motor van de economie, en farmacie en botanie lopen naadloos in elkaar over. De Botanische tuin is zowel binnen als buiten prachtig. Dankzij de grote plantenkassen kun je hier in de winter een stukje tropisch paradijs vinden. In de zomer, lente en herfst is de tuin een oase van rust.

Tuinman Dieter: ‘Wist je dat de Botanische tuin Basel onlangs in slechts 3 dagen tijd 8000 bezoekers heeft getrokken?’. Hoe heeft deze Hortus dat geflikt? De Amorpophallus titanum oftewel reuzenpennisplant heeft in bloei gestaan en was een topattractie. De geur van deze bloem doordrenkt de hele kas.

Daarbij bloeit deze 1 meter hoge plant niet, of één keer per drie dagen. Bijzonder! Ook mooi meegenomen: deze prachtige kassen en bijbehorende tuinen zijn gratis toegankelijk. Tip: natuur buiten Bazel Neem de trein naar Wasserfallen. Nabij Bazel wacht een prachtig natuurgebied. Zie mijn artikel Bazel met kinderen.

Botanische tuin Basel

Fietsen door Basel

Nog zo’n hoogtepunt in Basel is een fietstour. Fiets door Groot- en Klein Basel: de stad wordt door de Rijn in tweeën gesplitst. De linkerzijde van de Rijn is het oudste deel van de stad en heet Groot Basel, oftewel Grossbasel. De rechterzijde van de Rijn wordt Kleinbasel genoemd. Deze leuke wijk is het lager gelegen deel, vanaf de Münster van Basel is het hoogteverschil goed te zien.

Trap langs de oevers van de Rijn door naar het havengebied met container shipping. Deze laatste is nog steeds in gebruik en is een vondst voor liefhebbers van industrieel erfgoed. Een deurtje verderop, pal aan de oevers van de Rijn in de wijken Klybeck en Matthäus ligt ‘Holzpark Kleybeck’. Een allegaartje van kunstobjecten, schepen, busjes omgebouwd tot cafés een poppodium. Een beetje zoals een vrijplaats voor kunstenaars.

In de zomer kun je hier eindeloos borrelen, feesten en zelfs terecht voor een nieuw kapsel. Een toffe underground plek, met creative vibe. Ideaal om de zon aan de Rijn zien onder te gaan. Gesloten in de winter. Een bakkie, lunch of bij het Drielandenpunt van Basel? Restaurant het ‘Rostiger Anker’ is wat je noemt een hidden gem. Niet zoals buurman Holzpark een hippe plek, maar een anker van rust. Bovendien in alle jaargetijden geopend. Het Drielandenpunt zelf is precies wat je ervan verwacht: niets bijzonders! Fietsen huren in Basel kan bij het station: Velo Centralbahnhofplatz.Basel fietstour

 • Wat is er rondom Bazel te doen? Maak een dagtocht naar nabijgelegen steden en bezienswaardigheden, zoals de watervallen van Schaffhausen, of Freiburg in Duitsland of de Elzas-regio in Frankrijk
 • Hoe kom je in Bazel? Met de trein vanuit Amsterdam Utrecht, Arnhem zoef je in omstreeks 6 uur met overstap naar Basel. De stad heeft een uitgebreid openbaar vervoerssysteem met trams en bussen. Je kunt een dagkaart kopen voor onbeperkt reizen binnen de stad.
 • Wat is de beste reistijd? De zomermaanden, voorjaar of herfst. Maar in de winter worden de meeste tentoonstellingen georganiseerd dus het is maar net wat je zoekt.
 • Zijn er accommodaties in het centrum? Bazel biedt een breed scala aan accommodaties, variërend van luxe hotels tot budgetvriendelijke hostels, veelal op loopafstand van het stadscentrum. Aanrader: hotel Teufelshof. Kleinschalig boutique verblijf met kamers ingericht door kunstenaars. Toplocatie en goed ontbijt. Prima prijskwaliteit in laagseizoen.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: