Sneeuwschoenwandelingen

Waar mooi sneeuwschoenwandelen? Dit zijn de beste gebieden!

Reisachtig trekt de stoute (sneeuw)schoenen aan en gaat op zoek naar de mooiste winterwandelingen. Volgens experts kun je in het Zwitserse kanton Bern, en de Walliser Alpen helemaal los in de dikste bergreuzen van de Alpen. Oftewel: De Jungfrau (4.158 m), Mönch (4.107 m), Eiger (3.970 m), plus gigant Finsteraarhorn. Reisachtige Laura neemt de proef op de som. En dit zijn mijn bevindingen…Snowshoe hike

Maar Wat is sneeuwschoenwandelen eigenlijk?

Dit is hiken door de sneeuw. Zijn speciale schoenen nodig voor sneeuwschoenwandelen? Ja, hiervoor zijn sneeuwschoenen (metalen zool) een must. Hierdoor wordt het lichaamsgewicht verspreid over een groter oppervlak, zodat je niet wegzakt in de sneeuw. 

SNEEUWWANDELEN HET NIEUWE SKIËN?

 Met een groei van 30 % wint wandelen in de winter steeds meer aan terrein.’Skiën verliest aan populariteit, terwijl wandelen juist meer in trek raakt tijdens een wintersportvakantie.’ zegt het CBS. Nog even en dit is het nieuwe skiën. Want: duurzaam, tof, voordelig en voor iedereen geschikt.

Anders dan bij skiën of snowboarden heb je hier geen les, duur materiaal, of speciale techniek voor nodig. Ook is deze activiteit leuk met kinderen. Dit is een kwestie van ‘spikes’ onder je eigen schoenen klikken en lopen maar.

 Alhoewel je moet er wel iets voor doen. Want de routes lopen soms buiten de gebaande (in dit geval de geprepareerde) wegen om. Dwars door de bossen, bergopwaarts en afwaarts en voor wie wil door kersverse tiefschnee. Baan je als Bigfoot een weg door een dik pak sneeuw. Weg van schreeuwerige pistes en entertainment.Snowshoe hike

Mijn ervaringen?

Tijdens mijn guided hike op de Stockhorn is amper een hond te bekennen. Halverwege deze gemütliche schneeschuh-runde spot ik een teken van leven. Op een heuvel bij een hut staat het woord ‘Hallo’: geschreven. Een mooi gebaar in een wereld van WhatsApp communicatie. 

Op het geluid van krakende sneeuw onder mijn ijzers na is het helemaal stil in winterwonderland. Ook het zicht en temperatuur zijn buitengewoon. De tocht begint weliswaar als de film Gorilla’s in de mist, maar al snel neemt de zon de horizon over. Met als resultaat? Een fijn uitzicht en mooie temperatuur. 

Het stap voor stap tempo is daarbij een uitgelezen kans om de omgeving eens rustig op je in te laten werken. Al ben ik niet de enige die hier zo over denkt. Als een speer spuit een uitgelaten olijke snuiter mij plots voorbij. Nog voordat ik ‘grüezie mitendand’ kan zeggen zijn hond en baasje de witte wereld in verdwenen.

Samen met de gids -een fitte +vijftiger- plus een klein gezelschap stappen we door richting de Iglo Hinterstockensee. Met snowshoes en al schuif ik aan op het zonnige terras voor een apéro. Terwijl de schaatsers op het ijzige meer een pirouette draaien, puf ik even en en prik een Zwitsers fondue-vorkje weg. Mijn conclusie: sneeuwschoenwandelen is de ultieme vorm van slow travel. Een niet te missen ervaring tijdens een wintervakantie.

Mooi Winterwandelen

Welke routes zijn er?

 • Er zijn drie verschillende sneeuwschoen- wandelroutes uitgezet rond de Hinterstockensee of berghut “Oberbärgli” op de Lasenberg.
 • Deze drie routes variëren in lengte, moeilijkheidsgraad van 1- tot 3 uur ( 3 km gemiddeld).
 • De gemarkeerde routes zijn herkenbaar aan een roze logo met sneeuwschoen.
 • Tip: start net als ik met bovenstaande blauwe route genaamd: Oberstockenalp tocht. Lengte: 3,6 km. Hoogteverschil: +/-232 m Duur: ca. 2 uur.
 • Rode route? Kies de rondwandeling rondom de Cheibehorn. Deze duurt ongeveer 4 uur.

Praktische informatie en tips

 • Hoe kom je bij de Stockhorn? Neem de trein naar Erlenbach. Volg vanaf het station de borden “Stockhornbahn” oftewel de kabelbaan vanuit Erlenbach.
 • Alle routes starten vanuit het middelstation.
 • Wat kost de kabelbaan? Een retourtje kost 40 euro voor volwassenen, kinderen gratis.
 • Waar sneeuwschoenen huren? Dat kan bij het Mittelstation. Kosten: 25 euro per paar.
 • Insider tip: Scaahtsen huren en fonduen kan in de Stockhorn- iglo.

 Topuitzicht?

Neem de extra kabelbaan omhoog naar het panorama restaurant op 2000 meter hoogte voor een -de naam zegt het al- een 360 uitzicht op de Thunersee en het Berner Oberland.Zwitserland winterwandelen

Veilig en relaxt 

Is het veilig? Naast relaxt is snowshoe hiken ook een veilige onderneming. Volg de bewegwijzering, of huur een gids om de verdwaal kans te minimaliseren. Wat heb je nodig? Naast sneeuwschoenen met stokken heb je geen speciale kleding nodig. Bij extreme weersomstandigheden is een skibroek handig, maar anders is een (water)dichte outdoor broek ideaal.

Omdat ik er wel een ‘beetje leuk bij wil lopen’ verkies ik Royal Robbins Jammer knit 2. Deze broek heeft een cleane look, gecombineerd met de bewegingsvrijheid van een legging. De jammer pant is niet te dik of te dun. Door de hoge taille zakt de broek tijdens het lopen niet af. Na het vallen en opstaan is deze speciale broek vrijwel direct weer droog. Handige feature: het zakje met rits waardoor je phone direct binnen handbereik is. Daarbij is de broek gemaakt van gerecyclede petflessen. Kortom: precies wat je nodig hebt.  

Meer mooie sneeuwwandelroutes?

 • In Lauterbrunnen is een mooie route uitgezet, of wat dacht je van wandelen in Wallis?
 • Of de Jura? Via de Haute Route du Jura maak je over het plateau een winterwandeling.
 • Wat dacht je van de Dolomieten? Of Tirol in Oostenrijk zoals het Miemingerplateau?
 • Dichtbij huis wandelen door de sneeuw: Sauerland! 
 • Beste tijd sneeuwschoenwandelen? Eind November tot april.
 • Hierbij geldt: hoe hoger, des te eerder of langer je van de sneeuw op schoenen kunt              blijven genieten.   
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: