Mooiste wandelingen in Wallis Zwitserland| 7 routes voor alle niveaus
Aan de wandel in Wallis! Val d’Anniviers in het Zwitserse kanton Wallis (Le Valais) is the Godfather onder de wandelgebieden. Want de meeste en de grootste bergreuzen wachten zij aan zij in deze Walliser vallei. En met 390 km aan hiking trails raak je niet uitgewandeld in de zonnigste regio van Zwitserland: met 300 dagen zon per jaar grijp je zelden mis in Wallis.
Waar is Wally ik bedoel Wallis Zwitserland?
Wallis of Le Valais ligt hartje Zwitserse Alpen. In het brede dal stroomt de Rhône die uitmondt in het meer van Genève bij Montreux. Het Rhônedal ligt ingesloten tussen reusachtige bergtoppen van veelal meer dan 4000 m hoogte. Zoals: Jungfrau en Finsteraarhorn, de Monte Rosa en Dufourspitze, Matterhorn en Dom.
Veel topwandelingen in Wallis zijn te vinden in Val d’ Anniviers. Deze vallei start bij Sierre in het Rhônedal en strekt zich uit tot het fotogenieke Grimentz. Wandel door schitterende dorpen, langs beekjes en watervallen, stuwdammen, liefelijke alpenweides en grootse gletsjers. Met zoveel wandelmogelijkheden is het lastig kiezen. Tijdens een rondreis Zwitserland met Robbert, Pip (13) en Juup (10) heeft Reisachtige Laura onderstaande zeven paradepaardjes in Wallis alvast voor je gescout: geschikt voor jong en oud. Dus hike on!
Rondje stuwmeer: Lac de Moiry Wallis
Rondje Lac de Moiry oftewel een wandeling rondom het stuwmeer van Moiry maken? Doen! Zeker op een heldere dag is het uitzicht op het meer en de liefelijke groene omgeving prachtig. Tijdens ons bezoek stelde het weer in deze zonnige hoek van Wallis nogal teleur. Maar zelfs met storm en regen valt deze wandeling niet tegen! Onder alle weersomstandigheden en in alle seizoenen is dit een oogstrelende wandeling langs stuwmeer Moiry. Tip: het juiste schoeisel en kleding is het halve werk. Wat meenemen?
Over immens stuwdam Lac Moiry
De indrukwekkende dam heeft een hoogte van 148 meter, het meer telt zo’n 78 miljoen m³ water. Het meer wordt gevoed door de rivier de Gougra. Eenmaal voorbij de stuwdam vloeit het water richting Grimentz, waar de stroom afbuigt en onder Mission uitmondt in de Naviscence. Op weg naar de dam stroomt het water door twee hydraulische stations waardoor 12.000 huishoudens in het Turtmanntal en Anniviers jaarlijks van elektriciteit kunnen worden voorzien. De bouw van de dam is aan het begin van de zestiger jaren gestart, maar heeft dik vier jaar geduurd. Al met al een behoorlijk huzarenstukje.
Lac de Moiry en de Moiry gletsjer liggen nabij Grimentz in het Zwitserse kanton Wallis. Vanaf de parkeerplaats naast de dam zijn verschillende routes uitgezet: variërend van korte hikes tot en met dagtochten en meerdaagse wandeltochten te maken. Samen met de meiden wij een rondwandeling om het stuwmeer gemaakt. Een te gekke route van omstreeks twee uur. Als gorilla’s in the mist liepen wij over de dam, langs het ijsblauwe water en de groene valei met edelweiss en watervalletjes. Door de vlagen mist, schapen en groene omgeving lijkt het op sommige punten net alsof je in Ierland staat, tot je omhoog kijkt en de gletsjer weer in het vizier krijgt.
De route is prima aangegeven, dus het is een kwestie van de gele bordjes volgen en gaan. Tip: in plaats van een rondwandeling is het ook mogelijk om vanuit de dam door te lopen naar de Moiry Glacier. Steek de dam over en volg aan de overzijde het lage paadje langs de oever van het meer. Het is een kleine twee uur wandelen tot aan de halte ‘Moiry glacier’. Neem van hieruit de bus terug naar de parkeerplaats bij de dam of vervolg je weg naar een volgende hike.
Wandeling gletsjer Moiry
Liever de wandeling verlengen richting de Moiry gletsjer? Wandel dan in 2,5 uur naar berghut Cabane de Moiry in Val d’Anniviers op 2825 meter hoogte. Deze gerenoveerde berghut kijkt uit op de Moiry gletsjer en is dus een mooie stek om te blijven overnachten. De wandelroute van 6 km naar Cabane de Moiry is niet ingewikkeld: vanaf het stuwmeer is de Cabane eigenlijk al zichtbaar. Tijdens ons bezoek was het behoorlijk regenachtig en mistig. Om die reden hebben wij dit avontuur even links laten liggen, maar hebben wel een kijkje vanuit de parkeerplaats bij de gletsjer genomen.
Wandelen op en rondom de Aletschgletsjer
Op de grens van kantons Bern en Wallis ligt de grootste, langste gletsjer van de Alpen. Vanwege zijn schoonheid staat deze gletsjer op de UNESCO lijst. Een wandeling in dit majestueuze gebied is een hoogtepunt van een vakantie in Zwitserland met een arsenaal aan wandelmogelijkheden. Reisachtig en co. hebben een dagtocht gemaakt bij de Aletschgletsjer. Ik kan je nu alvast verklappen dat een dag eigenlijk net te kort is. Dus als het even kan, blijf dan enkele dagen plakken en pak meerdere hikes mee.
De vier meren wandeling in Anniviers
Hoe kom je er? Neem vanuit het dorp Chandolin (om de hoek van St. Luc) de stoeltjeslift en loop vanuit het eindstation langs vier verschillende meren met als klappers op de vuurpijl: Lac Noir en Illsee (90 minuten van Lac Noir naar Illsee). Sportieve bui? Wandel net als wij vanuit Chandolin naar Lac Noir. Deze wandeling van 15 km op 2150 meter hoogte duurt omstreeks 3,5 uur met tussenstop in Tsapé café. Wandelroute: volg de gele bordjes richting Tsapè, lac Noir, en Ilsee.
Dit is een relaxte wandeling met af en toe een steil stukje klipgeiten. Maar dan heb je ook wat. Niet alleen het uitzicht vanuit Lac Noir op de Illsee en de Schwarzhorn en Rothorn bergen is formidable, maar ook de weg er naartoe is ronduit idyllisch. De eerste paar kilometers slingeren door het dennenbos, daarna huppel je zo als Heidi door de alpenweides met koeien. Relaxt!
Neem vooral de tijd om letterlijk even stil te staan bij de grazende kuddes. Het geluid van verschillende koeienbellen in alle tonen (iedere koe heeft z’n eigen bel en daarmee een eigen geluid). Ook het geloei van de koeien is heel geruststellend. Een rendez vous met de koe werkt heel therapeutisch. Onze meiden hebben zich met het kijken naar deze viervoeters vermaakt.
Naast dit vermakelijke tafereel is er onderweg meer te zien. Zoals waterpartijen en kleine watervalletjes. Van de vier meren hebben wij er overigens maar drie gespot. Ook steken tal van alpenbloeiers: paarse plukken lupine en zonnige arnica’s de kop op. Het uitzicht op het dal is ook niet voor de poes. Kortom: dit een wandeling om vrolijk van te worden. Naast het kristalheldere Lac Noir ligt een klein stuwmeer, ook dit is een geweldige plek voor een picknick. Kids mee? In Lac Noir is het goed pootje baden, zwemmen, of vissen.
Wandeling naar beroemd berghotel Weisshorn
Verschillende wegen leiden naar het iconische berghotel Weisshorn. De makkelijkste en snelste wandelroute start vanuit St. Luc. Neem de kabelbaan naar station Tignousa. Volg van hieruit ‘Het pad van de Planeten’. De meest gevarieerde route start -wat mij betreft- vanuit Chandolin. Volg van hieruit de borden met een Z van Zinal. Of volg de gele borden richting Tignousa (kabelbaan). Loop van hieruit via de Planetenroute naar hotel Weisshorn. Het pad is overigens ook in de winter goed begaanbaar, dus in alle seizoenen prima te doen. Note: deze wandelroute van 19 km duurt omstreeks 4 uur inclusief korte koffiestop in hotel Weisshorn. Een prachtige halve dagtocht in Wallis.
Loop via Pluto, Mars naar de maan
Een deel van de wandeling (omstreeks 5 km lang) loopt via het ‘zonnestelsel’. Bij Tignousa ligt het Sterrenkundig Observatorium François-Xavier Bagnoud. Om die reden is hier dan ook een thematische wandeling uitgezet genaamd de planetenweg: een educatieve wandeling langs arty installaties en planeten op schaal. Tip: het is ook mogelijk om alleen de Planetenweg te wandelen: neem dan de kabelbaan vanuit St. Luc naar Tignousa.
Wandelen in Wallis met kinderen? Dan is de speeltuin ‘Tignousa Planet’ naast restaurant Tignousa een geweldig intermezzo voor jonge kids. De speeltuin is gemaakt van natuurlijke materialen. Klauter, klim, vlieg van planeet naar planeet en spring vooral nog even in een raket naar de maan.
Het planetenpad is breed bemeten, maar zodra je de Rouaz alpenweide doorkruist en een bruggetje over de stroom oversteekt start bij ‘Chiesso’ een korte klim van omstreeks 120 meter. Dit smalle pad is een kuitenbijtertje met een view. Aan het begin van de route leek Hotel Weisshorn (2337 meter) van een afstand een onbereikbaar stipje. Maar eenmaal voorbij Rouaz komt het doel met iedere stap dichterbij. Bovenop de berg ligt deze witte hoorn er solitair bij, maar eenzaam zul je hier niet zijn.
Dit is een populaire uitspanning, met een roerig verleden. Het kloeke hotel uit 1981 is opgezet voor Engelse bergbeklimmers. Enkele jaren na de bouw is het hotel afgebrand en uiteindelijk steen voor steen weer opgebouwd. Vervolgens is het hotel verkocht en in de zeventiger jaren uiteindelijk overgenomen door locals uit St. Luc. Er is één constante in het verhaal: tot op de dag van vandaag is het hotel alleen bereikbaar te voet, of in de winter met ski’s of een sneeuwscooter.
Strijk neer in Weisshorn met een ijskoude Apfelschorle en een stukje bosbessentaart de specialité de maison. Droom weg bij het uitzicht op de Imperial Crown, en het Rhônedal en geniet van deze ultieme beloning. Even bijtanken, en daarna met stramme benen weer terug naar Chandolin. Yihaa!
Wandelen in Zinal: Plat de la Lée Wallis
Zinal in Val’ d’Anniviers Wallis is het rijk van de vierduizenders: Weisshorn, Bishorn, Zinalrothorn, Obergabelhorn en Dent-Blanche. De grootste van deze ‘Big Vife’ is de Weisshorn, al zijn alle bergtoppen even indrukwekkend. In dit reusachtige gebied is het dan ook niet alleen goed skiën maar in de zomer ontpopt skiresort Zinal zich tot summer retreat voor hikers en bikers. Het skioord is tevens het eindpunt van de killing Sierre-Zinal trail run. Het leuke van deze race is dat gedurende de maand augustus deelname op individuele basis mogelijk is. Op deze fiets, kun je in eigen tempo, verspreid over meerdere dagen een enorme prestatie leveren.
Het aanbod van wandelroutes rondom Zinal is enorm, met voor ieder wat wils. Er is zelfs een route voor buggy’s, wandelwagens ontwikkeld, dus aan iedereen is gedacht. Wij kozen voor de route Lac Arpittetaz: een uur en drie kwartier (enkele reis). Van hieruit kun je doorstomen naar uitkijkpunt Roc de la Vache: 2,5 uur (heen) voor een topuitzicht over het Zinal gebied. De wandelroutes starten naast de (betaalde) parkeerplaats van Zinal. Volg van hieruit het grote pad, steek het bruggetje over van de Naviscene rivier: het ‘afvoerkanaal’ van smeltwater van de noordzijde van de ‘Couronne Impériale’ naar de Rhône. Vervolg je weg omhoog.
Voorbij het meer gaat het pad steil omhoog langs de hellingen onder de Pointe d’Arpitetta naar Roc de la Vache. Dit is de weg naar het ultieme panorama over de Weisshorn, Grand Cornier, Dent Blanche en de Pointe de Zinal. Echter dit eindpunt hebben wij niet bereikt. Want wat blijkt? Vanuit het meer op een dikke 2000 meter hoogte is het een aardig stukje stappen naar Zinal, dus hebben wij de aftocht geblazen en zijn vanuit het meer dezelfde route naar beneden gelopen. Dit hele traject duurt omstreeks vier uur in totaal.
Korte wandeling naar de Illgraben kloof
Soms zit een lange wandeling er gewoon even niet in, bijvoorbeeld door weersomstandigheden. In ons geval stond het gezicht van onze oudste dochter even op onweer. Juist omdat een vakantie in de Zwitserse bergen wel leuk moet blijven voor iedereen hebben wij andere activiteiten met korte wandelingen gecombineerd zoals deze twee uur durende wandeling van Chandolin naar Illgraben. Hoe kom je er? Volg vanuit Chandolin de borden Illgrabe richting Ponchet. Het eerste deel van de wandeling loopt door het dennebos.
Wat is Illgraben eigenlijk?
Deze Grand Canyon van Chandolin is een kloof. Deze kom van rotsen is het resultaat van een aardverschuiving als gevolg van erosie. Illgraben is tevens één van de meest actieve puinstroomkanalen in de Zwitserse Alpen. Dit gapende gat in de bergen heeft een oppervlakte van 10 km2 is meer dan 1500 m diep en slijt jaarlijks steeds meer uit. Van bovenaf gezien lijkt het wel een ravijn. Overigens loopt de route niet door de kloof maar tot aan het zogenaamde ‘Observation deck’.
Deze naam dekt de lading niet, want het pad is niet meer dan 40 cm breed, maar spectaculair is het uitzicht in de scheur wel. Vanuit Illgraben kun je doorlopen richting Susten via Plaine Madelaine. Een pastorale omgeving met glooiende alpenweides. Wat dochter Pip betreft is dit stuk ‘prima’ te doen en eindelijk relaxt wandelen zonder al te veel inspanning. Kortom: de ideale route met tieners. Meer wandelroutes in Wallis?
Terug naar de bron in Leukerbad
Leukerbad staat bekend om zijn thermale baden. Maar wist je dat je ook een wandeling door de imposante wandelpad van de Dala-kloof kunt maken om kennis te maken met de oorsprong van de bron: water. Dit zelfde water beland uiteindelijk in de Leukerbad Spa, maar dan wel met een gigantische scheut chloor.
Het pad leidt 600 meter de kloof in, langs rotswanden met mos tot aan de 35 meter diepe waterval komt. De wandeling van amper 2 km (30 minuten) stelt qua afstand natuurlijk niets voor. In een vloek en een scheet sta je alweer bij het beginpunt voor je goed en wel op stoom bent. Toch is deze korte wandeling over trappen langs de kloof van Leukerbad erg leuk. Zeker met kinderen, De kracht van het water is -letterlijk- oorverdovend en voelbaar. Dit oergeweld maakt deze kort maar krachtige hike bijzonder. Het water spat alle kanten op, dus houd rekening met gladheid op de trappen. Vanuit Leukerbad zijn er veel wandelingen uitgezet. Dus loop even bij het toeristenbureau naar binnen voor een wandelkaart. Meer