Wandelen wallis Zwitserland met kinderen

Waarom wandelen met kinderen en tieners in Zwitserland| Wallis

Wandelen in de Zwitserse bergen is een feest voor iedereen

Bergwandelen met kinderen, tieners door de wonderlijke natuur van Wallis in het zuiden van Zwitserland? Dat betekent op en top genieten van 8000 km aan Walliser wandelpaden. Bedwing bergtoppen en gletsjers. Huppel met de hele familie langs ijsblauwe meren, groene alpenweides en marcheer de rust en ruimte tegemoet…

Val d' Anniviers wandelen

Wandeling langs vier meren in Val d’ Annivier

Toen de kinderen nog klein waren hebben Robbert en ik heel wat kinderfeestjes georganiseerd. Telkens trokken we alles uit de kast om er een mooi feestje van te maken. We bedachten een thema, maakte bijpassende uitnodigingen en decoreerde het hele huis in stijl. Nog geen kwartier na binnenkomst werd de versiering gesloopt, stuiterde een horde kids door de kamer.

Weet je wat nog het meest irritante van het verhaal is? Als dit onderwerp bij andere ouders ter sprake kwam verkondigden deze glashard: ‘Ach, het gaat allemaal als vanzelf. Het is altijd zo gezellig druk en je krijgt er zoveel voor terug.’ Feest der herkenning? Dan heb ik nieuws voor je…

Wandelen met kinderen en pubers in de Zwitserse bergen is eveneens hard werken. Voor wie zich op dit punt afvraagt ‘moet ik dat dan wel willen?’ zeg ik volmondig: jazeker! In dit artikel leg ik uit waarom je juist een wandelavontuur met het gezin aan zou moeten gaan. Want met z’n allen te bikkelen in de bergen is te gek…het gros van de tijd!

Leukerbad Zwitserland

Leukerbad in Wallis

Waarom wandelen met kids in de alpen?

Nieuwe dingen in de natuur ontdekken, je fantasie laten aanwakkeren door de bergen en grenzen verleggen, daar draait het allemaal om. Iedereen helpt elkaar een handje bergopwaarts. Kinderen zien dat ouders het soms uit de tenen moeten trekken en ontdekken dat ze meer kunnen dan verwacht.

Inmiddels kan ik daar helemaal over meepraten want  samen met Pip (13), Juup (10) en Robbert hebben wij tijdens onze vakantie in Wallis: Le Valais heel wat afgeschuimd. Het Zwitserse Wallis ligt op twee uur afstand van Montreux en staat bekend als één van de mooiste Zwitserse wandelgebieden van het land en is dan ook uitermate populair vanwege zijn veelzijdigheid. Boswandelingen, bergwandelingen, gletsjerwandelingen, dag-of meerdaagse tochten, of korte familiewandelingen? Dit zijn de zeven mooiste wandelroutes in Wallis Zwitserland.

Lac Arpetittaz

Lac Arpetittaz

Adembenemend in alle opzichten

In bovenstaande link staan onze familiefavorieten. Maar in dit relaas deel ik bovenal mijn beleving inclusief tips, dus doe er je voordeel mee. Om te beginnen: loop niet -net als wij- te hard van stapel. Dag één van onze vakantie in le Valais trappen wij afgetrapt met een halve dagtocht vol hoogtepunten.

Wallis bestaat voor het grootste gedeelte uit hooggebergte. Meer dan 4o bergen zoals de beroemde Matterhorn tikken de + vierduizend meter aan. Wandelingen voeren daardoor langs het beste van de alpen: hoge pieken, meertjes, watervallen en bergpassen. Adembenemend…

In vergelijking tot Nederland is het hoogteverschil flink en valt het wandelen soms zwaar. Door de lage zuurstofdruk op hoogte neemt ons lijf minder zuurstof op en dus is het zaak om langzaam te acclimatiseren met korte wandelingen. Wij zijn echter direct van start gegaan met een langere wandeling op 2000 meter. Koud uit kikkerland is het aanpoten, maar met wat extra adempauzes loopt het als een malle. Na enkele dagen gaat het lopen een stuk soepeler, dus bouw het rustig op.

Last van hoogteziekte? Vanaf ongeveer 2500 meter kun je last van hoogteziekte krijgen, maar de hoogte waarop hoogteziekte optreedt is per persoon verschillend. Wij hebben hier in Zwitserland geen last van gehad, zijn dan ook met kinderen niet zo lang op +3000 meter blijven hangen. Het is dan ook raadzaam om met kids wel de hoogte op te zoeken, maar in een iets lager gedeelte te overnachten.Wandelen in de bergen

Jolijt voor jonge klimgeit

Onze dochter Juup is een echte klimgeit, en is dan ook dol op bergwandelen. Smalle paden, stuiteren over keien, met je schoenen door het water waden. Plus af en toe rustig stilstaan en toppen tellen is volgens Juup de grootste lol van wandelen in Wallis. ‘Hoger en verder is meer’ lijkt Juup’s motto. Onderweg een steentje bijdragen? Onweerstaanbaar voor onze stuiterbal. Jammer genoeg zijn ‘steentjes leggen’ schadelijk voor de natuur en verwarrend voor mensen.

Eggishorn

Aletschgletsjer

Oorspronkelijk zijn steenmannetjes oorspronkelijk bedoelt om wandelaars de weg te wijzen, op afgelegen plaatsen hebben ze die functie nog steeds. Wanneer er te pas en te onpas steenmannetjes worden gebouwd, zien wandelaars door de stenen het pad niet meer. Bovenal ontstaat er door de verplaatsing erosie en dat is niet al te best voor de natuur, dus remmen wij als ouders deze jolijt bij onze dochter af, al lukt dat nog niet altijd.

Verleidelijke wandelroutes om blij van te worden

Het wandelen is er met de paplepel ingegoten. Net als Juup was onze oudste dochter Pip vroeger een heuse hiker, maar deze fase lijkt een gepasseerd station. Wandelen is wat Pip betreft prima, mits het parcours verleidelijk is. Dat wil zeggen: met een duidelijk doel voor ogen of beloning in het verschiet. Zoals een spectaculaire wandeling naar een gletsjer, of naar een bekende Instagram fotospot, of wandeling naar een restaurantje bovenop de berg.

Wandelen in Zwitserland

Wandeling naar hotel Weisshorn

Zoals Pip zelf zegt: ‘Dat heb ik weer, van die ouders die alles wandelend willen zien. Mam, we gaan toch niet de langste route doen? Ik hou echt niet van wandelen voor het wandelen ‘. En dus maken we het met gevarieerde routes en activiteiten leuk voor de hele familie.

Diepe dalen hoge pieken

Terwijl kinderen tot een jaar of twaalf nog regelmatig buitenspelen en daarmee bewegen blijkt dat van alle leeftijdsgroepen pubers het meeste stilzitten. De dagen op school zijn lang, het scherm lonkt waardoor de conditie vaak achteruit gaat, ook de coördinatie is door het puberbrein veelal minder. In de bergen moeten veel tieners daardoor een tandje erbij zetten met als resultaat? Diepe dalen en hoge pieken…

Los van de lengte of duur blijkt onze dertienjarige op sommige paden geen held te zijn. Maar daar heeft Disney’s Luca haar aardig overheen geholpen. In de film ‘Luca’ leert Alberto het personage Luca om zijn innerlijke negatieve stem het zwijgen op te leggen. De metafor ‘Silenzio Bruno’ neemt uiteindelijk zijn twijfels weg. Dit mantra heeft Pip gebruikt om angst voor ‘lastige wandelstukjes’ los te laten. De euforie is aan het einde van de rit nog nooit zo groot geweest. Kortom: wandelen in de mountains is een geweldige ervaring waarmee je als familie verder komt.

Wandelen langs koeien Zwitserland

Zwitserland met kinderen

Waarom Bazel met kinderen bezoeken? 13 Tips

 

Post a comment

Your email address will not be published.