Aletsch mooiste gletsjer Zwitserland

Met kinderen naar de Aletschgletsjer in Zwitserland

Met kinderen de UNESCO Aletschgletsjer in Wallis Zwitserland beklimmen? zeker Doen!

Met een lengte van bijna 23 km, oppervlakte van 117,6 km² is de UNESCO Aletschgletsjer ontzagwekkend te noemen. Zeker van onderaf bezien lijkt het een onmogelijk opgave om dit hoogtepunt van de Zwitserse Alpen te bedwingen. Echter, deze vriendelijke reus laat zich graag beklimmen en bewandelen. Een wandeling rondom de Aletschgletsjer is dan ook een geweldig familieavontuur.

Samen met Pip (13), Juup (10) en Robbert maakten wij tijdens onze autovakantie Zwitserland een uitstapje naar Eggishorn en de Aletschglacier. In dit artikel leg ik je graag uit waarom een excursie naar dit wondertje een must met kinderen is. Dit gebied telt maar liefst 300 km aan wandelpaden, dus zijn er verschillende wandelroutes in dit berggebied uitgezet waarvan de lengte en moeilijkheidsgraad varieert. Kortom: er is voor ieder wat wils. Liever niet wandelen? Onderstaande uitkijkpunten zijn grotendeels bereikbaar met de kabelbaan.

Aletschgletsjer uitzichtpunt

Uitzichtpunt Eggishorn

waar is de Aletschgletsjer?

Eén van Europa’s mooiste gletsjers start aan de voet van de Eiger, Mönch en Jungfrau op de grens van de kantons van Bern en le Valais. Het gebied strekt zich uit over 540 vierkante kilometer. Het hart wordt gevormd door de grootste gletsjer van de Alpen: de Aletschgletsjer ook wel Jungfrau-Aletsch genoemd.

Drie giganten: de Grosse Aletschfirn, de Jungfraufirn en het Ewigschneefeld verenigen zich (bij de Konkordiaplatz) in de Aletschgletsjer. In het oosten wordt de gletsjer omarmd door de toppen van Lauterhaarhorn, Oberaarhorn en Finsteraarhorn. In het westen zijn dit de Lötschental en de Bietschorn. Al deze en meer bergen zijn onderdeel van de Aletschglacier.

UNESCO Werelderfgoed smelt

Sinds 2001 staat de Aletschgletsjer inclusief de Jungfrau-Bietschorn op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit fenomenale gebied gaat jaarlijks achteruit, al is het verschil niet direct zichtbaar. Uit meting blijkt dat de gletsjer in 1886 zo’n drie kilometer langer en 200 meter dikker was. Door opwarming van de aarde slinkt de gletsjer beetje bij beetje. Echter door zijn omvang is Aletsch redelijk stabiel.

Wandeling met kinderen

Is de Aletschgletsjer geschikt om met kinderen te bezoeken? Jazeker! Dit is een geweldige gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met de natuur en de kracht van gletsjers. Het is belangrijk om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Zorg ervoor dat je kinderen begeleidt en dat ze geschikte kleding en schoenen dragen.

Zijn er kindvriendelijke wandelroutes?

Ja, er zijn verschillende kindvriendelijke wandelroutes in en rondom de Aletschgletsjer. Kies routes die aansluiten bij het wandelniveau van je kids en zorg ervoor dat je voldoende pauzes neemt onderweg. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waarvan de meest populaire de panoramaweg is. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de panoramaweg te doen. Ook de UNESCO Höhenweg van 3 km en de Hänbgebrücke (11,4 km) zijn zeer in trek. Wij kozen voor deze route uit de top 5 hikes. Een gevarieerd parcours van 20 km langs alle hoogtepunten.

Praktische informatie wandelroute. De route begint bij Moosfluh (Riederalp). Volg van hieruit de gele bordjes naar Biel, gevolgd door een kuitenbijtertje naar Hohbalm. Daarna wandel je zonder al te veel hoogteverschillen via de Tällingrattunnel naar de Märjelensee met als eindpunt de Aletschgletscher. Wij zijn van hieruit terug via Fiescheralp en Bettmeralp naar Riederalp gelopen. Achteraf gezien niet de beste, en zeker niet de kortste route. De beste weg terug is: Ga bij Hohbalm naar links richting de gletsjer. Note: het laatste stuk is even klauteren langs het water over de rotsen tot aan de ‘gletsjerblick’ en weer terug.

Toegegeven al met al is het een aardige tippel, maar voor fitte kids vanaf een jaar of acht is deze hike prima te doen. Zeker als je niet net als wij -de niet te missen gele borden mist- en daardoor nog wat kilometers extra meepakt. Onderweg is er genoeg te zien: van een groepje koeien, uitzicht op de bergen, waden door een beekje. Afgewisseld met natuurlijk de broodnodige pauze voor een picknick of snack tussendoor. Onderweg tref je enkele bergrestaurants maar het is raadzaam om voldoende eten en vooral drinken mee te nemen. Op zonnige dagen kan de temperatuur behoorlijk oplopen.Aletsch Arena

Hoogtepunten van deze route volgens onze kinderen?

De ellenlange Tällingrattunnel! De tunnel is verlicht, maar is desondanks best donker, de bodem is bedekt met plassen dus het ideale decor voor een film a la de Shining. Om de stilte te verjagen jodelen de meiden met het volume van Olga Lowina. Het geluid blijft eindeloos echoën dus missie geslaagd. Meer over bergwandelen met kids, tieners?

Ok, de tunnel mag er zeker wezen, maar het is vooral het indrukwekkende landschap met uitzicht op de machtige bergen die het ‘m doet. Het allerleukste van deze excursie is het laatste stuk van de hike. Achter de Märjelesee doemt de witte gletsjer langzaam maar zeker keer op. Spectaculair! Hier maakt het liefelijke landschap plaats voor ruige rotspartijen met zijn ijsmassa als toppunt. Meer mooie wandelroutes in Wallis?

Aletschgletsjer

Märljesee

Hiking Aletsch gletsjer

Dansen op eeuwig ijs

Om de gletsjer aan te kunnen raken moet je wel even wat doen. Klauter langs de beek over keien en rotsen en loop naar het maanlandschap van eeuwige sneeuw en ijs. Zeker voor kinderen voelen enkele stappen op het ijs als de ultieme beloning van deze hike. Juup had graag de gletsjer willen beklimmen, maar zonder gids en speciale uitrusting is een sneeuwwandeling geen optie. Maar dat maakt de overwinning er niet minder om. Sterker nog: eenmaal op het ijs voelt het voor kids alsof ze daadwerkelijk een gletsjer hebben beklommen En ach, bewandelen of beklimmen? Het gaat om de beleving en de prestatie. En een topervaring is dit zeker! Aletsch Arena

Gletsjerwandeling met kinderen

Op het ijs van de gletsjer

In de bek van de gletsjer kijken

Als we voor de wand van ijs staan en in de blauwe bek van de gletsjer kijken raken we bijna gehypnotiseerd door de vijf tinten blauw met stukken rotsen, en modder. De vormen in het ijs lijken op pieken meringue. Prachtig. Je zou deze ijsberg het liefst in een doosje willen doen om te bewaren. Dat doet me denken aan het kunstproject ‘Freeze’ waarbij een bergtop in folie werd verpakt zodat deze -tevergeefs-niet zou smelten.

En terecht. Los van de schoonheid zijn we wereldwijd afhankelijk van gletsjers. Als het in de winter vriest, houden gletsjers zoet water vast – als ijs. In de zomer laten ze smeltwater los dat ecosystemen, gemeenschappen en akkers voedt. Des te pijnlijker is het dat door de klimaatcrisis meer dan een derde van het gletsjerijs in de bergen niet meer te redden. Hopelijk voltrekt zich straks een wonder waardoor generaties nog van alle gletsjers kunnen blijven genieten.

Is het veilig om met kinderen dichtbij de gletsjer te komen? Hoewel het veilig is om met kinderen in de buurt van de Aletschgletsjer te komen, is het belangrijk om voorzichtig en alert te blijven. Even op het ijs staan, kan doorgaans geen kwaad. Omdat gletsjers voortdurend in beweging zijn, kunnen er scheuren en spleten ontstaan die gevaarlijk kunnen zijn.

Uitkijkpunten Aletschgletsjer

Geen wandelliefhebber maar toch van dit natuurschoon genieten? Meerdere platformen bieden mooi zicht op het eeuwige ijs van de Aletschgletsjer. Het mooiste uitkijkpunt is panorama Eggishorn op 2869 meter hoogte. Deze kijkt uit over de ‘ijstong’, waardoor praktisch de hele gletsjer in al zijn glorie is te zien. Schitterend. Volgens dochters Pip en Juup is het net een snelweg maar dan van ijs. De gelijkenis is inderdaad fiks.

Naast het panorama dek kun je ook neerstrijken bij het café met uitzicht waar je u tegen zegt. Kinderen kunnen helemaal los met het bouwen van torentjes van stenen, en uiteraard aan de slag met eeuwige sneeuw. Let wel: rond 11 uur in de ochtend kan het in het hoogseizoen erg druk worden. Aan het einde van de middag rond 17.00 uur is het heerlijk rustig. Hoe kom je hier? Neem vanuit Fiesch twee kabelbanen naar de top.

  • Uitzichtpunt Bettmerhorn boven de Bettmeralp is ook een mooie plek voor een panorama op 2647 meter hoogte.
  • Uitkijkpunt Moosfluh ligt nabij het uitkijkpunt Hohfluh: 2333 meter.
  • Oog in oog met de gletsjer? Loop naar ‘Am Aletsch’: van hieruit kun je ook zo de gletsjer oplopen.

    Eggishorn

    Eggishorn viewpoint

Hoe kom je bij de Eggishorn, Aletschgletsjer?

Neem vanuit Brig de trein, of busverbinding naar Fiesch. Deze stopt voor het station van de kabelbaan. Stap in de kabelbaan en stap uit bij station Fiescheralp op 2212 . Van hieruit kun je allerlei wandelingen maken, of een tweede kabelbaan naar het panorama dek Arena Aletsch nemen. Handig: kosten van de trein zijn inbegrepen bij de tickets. Prijzen voor tickets verschillen per seizoen, en er zijn verschillende mogelijkheden variërend van kaarten voor een dag, tot en met een hele week voor de hele familie. Tarieven Aletschgletsjer? Reken op ongeveer 25 euro per persoon per dag. Stukken voordeliger dan de Efteling.

 

Meer bestemmingen in Zwitserland met kinderen?

Waarom Bazel met kinderen bezoeken?

Mondain Montreux in Zwitserland met kinderen

3 Comments

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: