Vakantie Zwitserland met kinderen

Rondreis Zwitserland met kinderen en tieners| 20 tips

Een rondreis Zwitserland met kinderen en tieners? Zeker doen! Ontdek hip Bazel, slenter langs het meer van Genève, browse door de voormalige studio van Queen, of bezoek Chaplin’s World in magisch Montreux. Maak een gletsjerwandeling, duik in het warme water van een spa en koel af in een waterval.

Zonnig Zwitserland is zeer veelzijdig en daarmee de ideale bestemming met kinderen en pubers. Samen met Juup (10) Pip (13) en Robbert heeft Reisachtige Laura een rondreis door Zwitserland gemaakt. Al mijn tips staan in deze reisgids!Zwitserland met kinderen

Hoeveel dagen nodig autovakantie Zwitserland?

Lange autoritten zijn voor kinderen, tieners en eigenlijk voor het hele gezin behoorlijk intensief. Daarom is een rondreis in eigen tempo ideaal. Op zijn de afstanden van A- naar B niet te groot. Zo blijft de sfeer tijdens het rijden goed, is reistijd vakantietijd en zie je het meeste van de omgeving. Voor een autovakantie/ rondreis  Zwitserland is het raadzaam om minimaal zeven tot 21 dagen uit te trekken.

Tip: een autobahnvignette is verplicht bij gebruik van Zwitserse autosnelwegen: ook voor een caravan. Deze sticker wordt aan alle Zwitserse grenzen verkocht voor omstreeks 40 euro. Echter, om onnodig wachten te voorkomen aan de grens is het handig om het vignet online aan te schaffen.

Er zijn meerdere wegen die naar Zwitserland leiden. In dit geval kun je zowel via Duitsland, of Frankrijk rijden. Tip: met een overnachting in Luxemburg kun je zelfs kiezen of je via Duitsland of Frankrijk reist. Met files in de zomervakantie is deze keuze reuze handig. De reistijd Luxemburg is omstreeks vijf uur, deze stad ligt ongeveer halverwege de reis naar de Zwitserse Alpen dus dat scheelt een slok op een borrel. Bovendien is dit een leuke relaxte stad met kinderen.Luxemburg stad

Het meeste uit een roadtrip Zwitserland halen?

Zwitserland telt 26 verschillende kantons (gebieden), is iets groter dan Nederland, maar bestaat voor zestig procent uit bergen, dus dat betekent berg op en af. Op de kaart bekeken lijken de afstanden van de ene naar de andere bezienswaardigheid niet zo groot, echter in de praktijk ben je veel tijd kwijt aan het slingeren door de prachtige bergen. Tip: het loont vaak om in Zwitserland zelf met de trein te reizen een prachtige, makkelijke duurzame manier om het land te verkennen. Handig: De Swiss Travel Pass verschaft (tegen betaling) ongelimiteerd toegang tot treinen, bussen, ferry’s en 500 musea.

Tijdens een rondreis Zwitserland in twee weken tijd een complete bucketlist afvinken? Los van de reistijd is dit geen aanrader. ‘Slow travel’ oftewel traag reizen blijkt de beste manier om het meeste uit je vakantie te halen. Concentreer je op één gebied en verblijf wat langer op één plek, zoals in het zuidelijke deel van Zwitserland: Wallis. Reizen op ‘micro niveau’ is relaxt voor kids en geeft je de tijd om je met de hele familie onder te dompelen in het avontuur en het samenzijn. Kortom: volop genieten van steden en natuur.Wandelen wallis Zwitserland met kinderen

Avontuurlijk buiten de gebaande paden om

Le Valais, of Wallis strekt zich uit langs de vallei van de rivier de Rhône. Wallis staat bekend om de Matterhorn en plaatsen als Crans-Montana, Saas Fee, Verbier en Zermatt. Stuk voor stuk geweldig, maar ik wil Nederland graag met minder bekend terrein kennis laten maken, daarom concentreert deze autovakantie Zwitserland zich op de parel van de Alpen: Wallis. Het kanton (gebied) bestaat uit 13 districten waarvan het middeleeuwse Sion de hoofdstad is.

Een goede uitvalsbasis om Wallis te verkennen is Val d’Anniviers: bestaande uit de deelgebieden van Zinal, Grimentz, en Saint-Luc-Chandolin in Wallis. Dit is het domein van uitgestrekte gletsjers met bruisende bergbeken. Toefjes dorpen met zwartgeblakerde houten huizen pieken tussen de groene alpenweides tot aan de uitmonding van het meer van van Genève. De picture perfect omgeving voor een avontuurlijke familievakantie buiten de gebaande paden om in het zonnigste deel van Zwitserland.

Reisschema voor een zeven tot 21 daagse roadtrip Zwitserland Wallis. Luxemburg-Val d’ Anniviers- Aletsch Arena- Leukerbad-Lac St-Léonard, Vertic Alp-Montreux- Bazel.

Wat te doen in Wallis met kinderen, pubers?

De grootste troef van deze zonnige regio in Zwitserland is de unieke natuur met reusachtige bergen van 4000 meter. De beste manier om de natuurschoon te ervaren is ‘natuurlijk’ by bike, of te voet. Wallis is een echt wandelwalhalla, dus je kunt helemaal los met de hele familie. Weten wat de meest gevarieerde wandelroutes zijn? De zeven tofste wandelingen met kinderen in Wallis heeft Reisachtige Laura alvast in kaart gebracht.

Wandelen is één van de populairste activiteiten in Zwitserland. En terecht, toch denkt onze oudste dochter van dertien hier iets genuanceerder over. Bergwandelen is leuk, mits ‘doelgericht’ of afgewisseld met bezoekjes aan sites, musea, spa’s, leuke dorpjes. En ja pubers hebben natuurlijk een eigen kijk op vakantie vieren. Begrijpelijk, daarom is een afwisselende reisroute en dito programma de beste manier om het alle gezinsleden naar de zin te maken. Wil je weten waarom bergwandelen met kids de moeite waard is?

Val d' Anniviers wandelen

Wandeling langs vier meer in Annivier

Van de natuur genieten zonder te hiken?

 • Met jonge kinderen is de gratis speeltuin Tignousa aan het Pad der Planeten bij het Astronomisch Observatorium op 2200 meter in St- Luc ideaal. Neem plaats op het terras met een kop koffie en laat de kids lekker uitwaaien in Mars, of de maan.
 • Neem een kijkje in het leven van Sint Bernardshonden. Bezoek het Musée et Chiens du Saint Bernard in Barryland.
 • Ga marmotten spotten. In Wallis leven veel marmotten, al heeft Reisachtig slechts een staartje van deze knaagdiertjes gezien. De beste plek om de meeste marmotten te spotten is op de wandelweg van Spielboden naar Saas-Fee.
 • Koeienconcert bijwonen? In Wallis barst het van de alpenweides met koeien. Iedere koe draagt een koeienbel, alle bellen verschillen qua geluid. Schuif aan bij een clubje koeien en luister naar een gratis koeienconcert.
 • Ga in de zomervakantie op zoek naar sneeuw in de zomer en maak een sneeuwpop.Zwitserland met kinderen
 • Tignousa speeltuin Zwitserland

  Tignousa speeltuin

De mooiste dorpen van de Alpen ontdekken

Een beetje door het dorp struinen en neerstrijken op het terras voor een kaasfondue of bosbessentaart? Het ultieme vakantiegevoel krijg je in deze dorpen zeker te pakken. Dit zijn de drie beauty’s van de Zwitserse Alpen. Grimentz (1400 meter). Met zijn donker gekleurde chalets, robuuste schuren en bloembakken met geraniums is dit de picture perfect postcard van Val d’ Anniviers.

In het verleden moet dit een enclave van ambachtslieden zijn geweest, want het dorp is het toonbeeld van schoonheid en timmermanskunst. Houtsnijwerk, versierde daklijsten, trappen zijn allemaal gemaakt met een jaloersmakend timmermansoog. Met zijn smalle steegjes, gezellige café’s en hotels is Grimentz echt een plaatje.

Menig makelaar zou hier dan ook zijn slag willen slaan, ware het niet dat de meeste chalets al lang en breed vergeven zijn. Nadeel van dergelijke pronkdorpen is dat het voelt alsof het hele setting is bedacht door marketeers en andere strapatsen-makers. Maar dat mag de pret niet drukken, want vermoedelijk ben ik de enige die dit zo ervaart.

 • Aan het einde van het Vallée des Ormonts, aan de voet van de Diablerets gletsjers ligt Les Diablerets er schitterend bij (1200 meter). Dit is een kneuterig knus dorpje met mooie chalets. De ‘Peak Walk’: de eerste hangbrug ter wereld die twee bergtoppen met elkaar verbindt, is dé attractie van dit bergjuweel.
 • Les Marécottes (1100 meter) is een gemoedelijk bergdorp met een dierentuin op grote hoogte. On top of that biedt dit dorp een topuitzicht over de omgeving.
 • Chandolin is een charmant klein dorp in Val’ d Annivier aan de ‘startbaan’ van mooie wandelroutes.

  Grimentz Zwitserland

  Grimentz

 • Chandolin Zwitserland

 Beklim of bezoek de UNESCO Aletschgletsjer

Met een lengte van bijna 23 km, oppervlakte van 117,6 km² is de UNESCO Aletschgletsjer ontzagwekkend te noemen. Zeker van onderaf bezien lijkt het een onmogelijk opgave om dit hoogtepunt van de Zwitserse Alpen te bedwingen. Echter, deze vriendelijke reus laat zich graag beklimmen en bewandelen. Een wandeling rondom de langste gletsjer van de Alpen is dan ook een geweldig familieavontuur.

Dit gebied telt maar liefst 300 km aan wandelpaden, dus zijn er verschillende wandelroutes in dit berggebied uitgezet waarvan de lengte en moeilijkheidsgraad varieert. Kortom: er is voor ieder wat wils. Liever niet wandelen? Vanaf speciale uitkijkpunten is de Aletschgletsjer prima te bewonderen. De meeste view points zijn bereikbaar met de kabelbaan.Eggishorn

Verticalp Emosson: loodrecht omhoog tuffen

Op de grens van Wallis en Frankrijk: op 60 autominuten van Montreux ligt Châtelard met de Verticalp. Verticalp is een toeristische attractie in de Trient vallei in het hart van de Espace Mont-Blanc op bijna 2000 meter. VerticAlp Emosson brengt je met drie verschillende voertuigen vanuit het dorp Châtelard naar de op één na grootste dam van Zwitserland: de Emosson-dam. Deze dam uit 1919 is ook nog eens het op één na grootste waterreservoir van Zwitserland. Stap over van trein naar trein en laat je vervoeren door een buitengewoon panorama op de Mont-Blanc.

Verticalp

Verticalp

De eerste funicular vanuit Le Châtelard naar Les Montuires maakt nog altijd gebruik van het voormalige goederenspoor uit 1919. Het realiseren van een dam op deze hoogte vergt immers nogal wat materiaal, PK en mankracht. Trein nummer twee ‘de zogenaamde Panorama trein’, of eigenlijk meer een locomotief voert van Les Montuires naar de the Emosson Dam. Vanwege de spectaculaire vergezichten kan deze rit wat ons betreft zo als mini treinrit in het programma Great Continental Railways. Nummer drie is de Minifunicular. Deze piepkleine Thomas de trein is een echte ‘fun-cular’ want de funicular lijkt loodrecht op het spoor te staan. Loco!

De boodschap is duidelijk: spoorgekken komen hier helemaal aan hun trekken. Een treintjesgek hoef je overigens niet te zijn, het uitzicht op de bergtoppen spreekt namelijk voor zich, evenals de wandelroutes. De meest populaire wandeling voert langs de Emosson dam. Wandel ook vooral even door het zogenaamde ‘bomenpark’. Loop langs speelse objecten van wilgen. Kids kunnen hier lekker in klimmen en klauteren, dus wat ons betreft mag de opzet wat ruimer, want voor kinderen is dit een leuke afwisseling.

Emosson dam

Emosson dam

Verticalp met kids

Anders dan de naam attractiepark Verticalp wellicht doet vermoeden is dit geen traditioneel themapark met de gebruikelijke attracties, maar het treinthema is zeer geslaagd. Note: Verticalp is alleen in de zomer geopend, in de wintermaanden is het spoor onbegaanbaar. Hoe lang verblijven? Vanwege de schitterende omgeving zou ik twee nachten verblijven. Bezoek het dorp Martigny, maak een wandeling naar bijvoorbeeld Gorges du Dailley kloof, of bekijk de Gorges de Triege.

Varen over het ondergrondse meer Lac St- Léonard

Het ondergrondse meer van St-Leonard tussen Sion en Sierre is een wondertje in Wallis. Met een lengte van  300 meter en een wateroppervlakte van 6000m is dit het grootste natuurlijke, bevaarbare ondergrondse meer van Europa. Als je het vergelijkt met UNESCO sites zoals de Cango Caves is het Lac St-Léonard wellicht niet de mooiste of meest meeslepende watergrot van deze aardkloot. Echter, het is maar net wat je zoekt of verwacht. Stap in een boot -een kruising tussen een roeiboot en een gondola- en zweef over het water.

Naast het stemgeluid van de gids, en het klotsende water is het muisstil en pikkedonker in de grot. Er gaat een enorme kracht en rust uit van het water, waardoor zelfs de grootste druktemakers aan boord stilvallen. De zaklamp van de gids is genoeg om de serene grot af en toe te laten shinen. Juist dan valt op hoe helder en uitnodigend het water is. Hier en daar zwemmen grote forellen, er zijn geen waterplanten of andere vissen.

Maak kennis met een plek die door moeder natuur in duizenden jaren is gebouwd, en door mensen in 1946 is ontdekt. Eigenlijk is het meer al veel eerder door lokale wijnmakers als ‘wijnkoeler’ in gebruik genomen. Door de wijnflessen op bepaalde plekken in de wijngaarden te laten zakken bleven de flessen lekker koel, pas jaren later werd duidelijk waarom. Sinds 1950 is het ondergrondse meer van Léonard deels geopend voor het publiek. De boottocht van 30 minuten over het Lac St-Léonard vliegt zo voorbij. Wat onze meiden betreft had dit langer kunnen duren, ware het niet dat het meer niet zo lang is.Lac St-Leonard

Zwemmen in de Leukerbad Therme

Het hooggelegen kuuroord Leukerbad ligt in het noorden van Wallis en is de ideale tussenstop voor liefhebbers van thermen. Al decennia lang stroomt duizenden liters warmwater door de aderen van de omliggende bergen. Water van 51 graden vormt de basis van 30 thermale baden, waarvan de meeste in hotels zijn te vinden. Leukerbad Thermal Bath is tegen betaling geopend voor iedere bezoeker van alle leeftijden.

Veel thermen en spa’s in Zwitserland en Frankrijk en Zwitserland zijn niet toegankelijk voor kinderen. Gelukkig kan de hele familie zijn lol op in het Therme Leukerbad. Met een enorm warmwater binnenzwembad, tien verschillende thermale baden (van lauw tot heet), sauna’s is dit een flink complex. Dat moet ook wel, want in de winter strijken skiërs neer in de spa, in de zomer duiken wandelaars hier zo het bad in.

En nee, bommetjes mogen hier natuurlijk niet, maar de glijbanen zijn een prima alternatief volgens mijn kids, al heb ik deze lekker links laten liggen. Wat mij vooral goed is bevallen is wegdromen bij indrukwekkende uitzicht op de besneeuwde watertoppen in warm water. Leukerbad is geen ‘verantwoord vormgegeven opgeprikte spa’, maar oogt als een enorm zwembad. Met kinderen voelt een bezoekje dus niet opgelaten en dat is wel zo prettig.Leukerbad Spa

Wat te doen in Leukerbad?

Neem ook de tijd om volop van de natuur van kuuroord Leukerbad te genieten. Met maar liefst 200 km aan wandelpaden loopt dit wel los zou ik zegen. Hike bijvoorbeeld door het bosrijke natuurpakr Pfyn-Finges. Een niet te missen korte wandeling van 3 km met kids is de zogenaamde Thermalquellen-weg door de Dala kloof. Klauter over stalen trappen, en stoere hangbrug langs het bulderende warme water en ontdek de oorsprong van de bron. Leuk! Deze activiteit is overigens gratis, dus dat is mooi meegenomen.

Een andere populaire familiewandeling is de 6 km durende relaxte hike richting Birchen en Bodmen. Note: gratis wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV in Leukerbad. Slecht weer? Geen probleem! Indoor sportpaleis Sportarena met klimwand, ijsbaan, overdekte tennisbanen, bowling is een bron van vermaak voor het hele gezin.

Handig: De Sportarena is voorzien van een betaalde parkeergarage. Het dorp is autoluw, parkeerplaatsen zijn in het centrum schaars. Hoe lang verblijven in Leukerbad? één a twee nachten is voldoende om de thermale baden plus omgeving te verkennen. Het plaatsje zelf is niet zo mooi, maar de omgeving wel!Leukerbad Zwitserland

Vakantie vieren in magisch Montreux

Het meer van Genéve is de Franse Rivièra van Zwitserland. Het Cannes van dit mediterrane gebied is Montreux. Deze badplaats aan de Côte van kanton Vaud is een must do voor de hele familie. Dit de vaste stek van sterren en de rijke der aarde. Talloze beroemdheden zoals Shania Twain, BB King zijn (of waren) hier kind aan huis. Slenter langs het bloemrijke meer met tropische planten, neem een duik in het water of plof neer in een strandstoel. Bezoek de studio van Queen, of het huis van Charlie Chaplin en het mooiste kasteel van Zwitserland: chateau Chillon.

Aan de Zwitserse kust zijn de dagen zonovergoten. De meeste mensen komen hier dan ook om te genieten van het goede leven en de zuidelijke temperaturen. Dus dat betekent lekker eten en drinken en chillen tot de zon ondergaat. Voor wie denkt dat deze glamoureuze omgeving niet is weggelegd voor gezinnen heeft het mis. Want mondain Montreux is geknipt voor jong en oud. In mijn artikel over Montreux laat ik je graag met de omgeving kennis maken.

Chateau Chillon

Chateau Chillon Montreux

Montreux met kinderen

Weekendje bezig Bazel

Bazel of Basel ligt aan het drielandenpunt en verschilt in veel opzichten van Montreux, maar juist dit verschil maakt Basel zo leuk. Dit bezige bijtje van Zwitserland heeft alles wat je in een stad zoekt. Het historische centrum is pittoresk en bezaaid met monumenten en architectuur uit alle periodes. De stad is autoluw, dus een bezoekje aan deze Zwitserse stad met kinderen en tieners is perfect. Je hoeft immers niet continu op te letten en word niet voor de sokken gereden. Ook fijn: de stad is compact en prima te voet te doen. Gebruik maken van gratis OV kan ook.

De Rijn is de levensader van de stad. Zeker in de zomer is het hier een drukte van belang. De kade fungeert als strand en de Rijn zelf als zee. Half Basel dobbert in de rivier, of hangt in een bootje. Wat vooral opvalt is dat er in deze studentenstad echt voelt als een stad waar gewerkt en geleefd wordt. Upcoming- en gevestigde wijken lopen naadloos in elkaar over met tal van kunstwerken en verschillende culturen als verbindende factor. Daarbij is er in deze stad genoeg te zien en te beleven. Van musea, parken tot sites. De vibe is goed, en leuke koffietentjes en trendy cafès waar je lekker vegan kunt eten zijn er in overvloed en ook betaalbare hotels zijn er niet op één hand te tellen. Kortom: Bazel is de ideale stedentrip of tussenstop.Bazel hoogtepunten
Zwemmen Bazel Rijn

Wat kost een rondreis Zwitserland met kinderen?

Zwitserland staat in de top vijf van duurste vakantielanden. Een roadtrip is dus niet goedkoop, maar hoeft met wat plannen niet de kop te kosten. Dat betekent veelal vooruit boeken in plaats van lastminute zoeken. Accommodatie is er in alle prijsklassen van budget hostel tot vijfsterrenhotel. Echter, over het algemeen gezien biedt een appartement, of vakantiehuis het meeste waar voor je geld. Prijzen liggen vaak rond de 100- 150 euro per dag. Kamperen is verreweg het meest voordelig en leuk dus met kinderen een prima optie.

Het grootste voordeel van een appartement, huisje is de ruimte en de faciliteiten. Je bent zelfvoorzienend dus niet afhankelijk van restaurants en dat scheelt een slok op een borrel. Uit eten gaan, of ergens iets drinken is in Zwitserland snel de helft duurder dan in Nederland, al is de kwaliteit van het eten bijna altijd ace. Ook de prijzen van levensmiddelen zijn aan de maat Voor verzwaren, zoals een brood bij de bakker ben je met gemak 50 % meer kwijt dan in de rest van Europa.

Het loont om af en toe grootscheeps in te slaan bij discount supers, dat scheelt zo dertig procent met kleine buurtsupers in de bergen. Ook kun je in het restaurant van de Migros en Coop voordelig eten, al hebben wij dit niet geprobeerd. Robbert is vegan, in de Zwitserse steden is dit geen probleem, op het platteland is het vaak een ander verhaal. Vegetarisch? Zwitserland is prima ingericht op vegetariërs.

Speciale producten zoals vegan kaas zijn overigens wel verkrijgbaar bij veel supermarkten, maar wederom een stuk duurder dan elders. Alleen de benzinekosten zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Hier staat wel tegenover dat de grootste attractie van Zwitserland: de onbetaalbaar mooie natuur niets kost Je betaalt je hier niet scheel aan toegangsprijzen voor natuurparken en de berglucht krijg je erbij cadeau. Let wel: skiliften in de zomer zijn niet kosteloos.Leukerbad Zwitserland

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: